Last news in Fakti

7 Септември, 2021 10:43 1 232 13

Омбудсманът: Не е редно да се плаща за питейна вода, когато от чешмите тече кал

  • диана ковачева-
  • питейна вода-
  • кал

Най-много жалби са постъпили при Диана Ковачева за качеството на водата, както и за липсата ѝ

Омбудсманът: Не е редно да се плаща за питейна вода, когато от чешмите тече кал - 1
Кадър бТВ

„Миналата година през институцията на омбудсмана са преминали близо 60 000 души за търсене на помощ, подкрепа и съдействие. Има над 13 500 жалби по различни проблеми“, съобщи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Диана Ковачева.

Омбудсманът уточни, че най-голям брой жалби има във връзка с права на потребители и сред тях най-сериозният проблем е за качеството на водата, както и че няма вода.

„Лятото специално в Искърското дефиле положението е много трагично и сериозно, това е лоша инфраструктура и хората просто нямат вода, а там където има вода, като Шумен, Добрич, Сливен например, тя е с толкова ниско качество, че не е редно хората да плащат цена за питейна вода, когато реално от чешмите им тече кал“, смята Диана Ковачева.

По думите ѝ в Сливен и Шумен например се стига да едни драстични цени на водата, поискани от ВиК операторите.

„За Шумен се очаква за четири години, в края на ценовия период, да се плаща 6.43 стотинки за кубик вода, а за следващата година да е 4.16 стотинки – това е поискал ВиК операторът, при условие, че общите загуби на вода там са 80%“, отбеляза омбудсманът.

Според нея трябва да има много ясна връзка между цената и качеството на водата. „Едно от предложенията беше КЕВР да определи базисна цена при лошо качество на водата, която да се прилага автоматично“, обясни Ковачева. Според омбудсмана е необходим спешно нов Закон за ВИК, който да регулира този проблем, както и да има социална поносимост на цената на водата.

„Не бих казала, че увеличаването на цената на водата е достатъчно обосновано, още повече, че хората не виждат никаква реална полза – качеството да се подобри. Загубите на вода са огромни, а не се знае кой плаща за тях“, посочи Диана Ковачева.

Омбудсманът уточни, че при нея са постъпили и жалби, свързани с изравнителните сметки за парно, със сградната инсталация и с високи начислявания за топлата вода. „20% е голямо увеличение в тази ситуация, при която хората губят доходи при пандемия, трябва да се търси балансът между интересите на хората и на дружеството“, коментира тя по повод предстоящото поскъпване на парното.

„Хората се оплакват изключително много от факта, че плащат високи сметки. Миналата година, когато цената на природния газ беше доста по-ниска, цената на парното не беше намалена“, каза Ковачева.

Предложение за служебно преизчисляване на пенсиите

Омбудсманът Диана Ковачева е препоръчала на НОИ да се организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите на хората, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване.

„Става дума за преизчисляването на пенсиите на над 170 000 души по данни на НОИ. От друга страна ние се намираме в пандемия, срокът е до 30 септември, което означава, че тези хора вероятно ще се струпат пред офисите на НОИ. Също така част от хората са трудно подвижни и самотни, за тях ще бъде трудно да отидат и да подадат документи, затова смятам, че е редно да бъдат преизчислени служебно“, обясни Ковачева.

„Щом НОИ знае, че 172 000 души могат да се ползват от това право, значи вероятно знае и кои са те. Смятам че е редно да се положат усилия да се облекчат пенсионерите, така че да може по-лесно да стигне до тях тази актуализация на пенсиите, а иначе тя е наложителна“, смята още омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 3 Отговор
    Тази калинка прави само едни добри пожелания в началото и края на всеки месец само да си оправдае заплатата, ама не може да ви каже, че 99% от надземните и подземни запаси на сладка вода са в наши ръце и ще пиете, каквото ви пуснем.
  • 2 Ели Оригинал

    5 0 Отговор
    Уважаеми читатели и патриоти, интелектуалци.
    В деня на Съединението бе издигнат паметник на Кръстевич в Пловдив, назначен от Султана, след позорното му изгонване от България- умира в Турция.
    Моля, всички българи да проявят гражданска позиция, паметникът на турския васал да бъде демонтиран.
    Срам и позор за България. следват ли Мехмед, Баязид, Сюлейман, докога ще позволяваме подигравка с българската история?
    Питайте всички политици преди да гласувате за тях, одобряват ли Македония да краде език и история, каква е позицията им?
    (за водата, не трябва да плащаме и загубите в София 50%,Фандъкова и ГЕРБ ни докараха скъпата Веолия, изгонена от собствената й родина Франция, Веолия не спазва инвестиционните планове, след одит Концесията може да бъде прекратена)

    Коментиран от #4

  • 3 МАФИЯ НА ББ

    2 0 Отговор
    ТЕ ЗА ТОВА СЕ НАРИЧАТ ВОДА И КАЛ. И САКАТ 3.5 ЛВ ЗА КУБИК КАЛНА ВОДА. ИЗЕДНИЦИ РАЗБОЙКОВИ.
  • 4 ШОПО

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ели Оригинал":

    Е ПА ТО И НА РАЗБОЙКО-ЕРДОГАНСКИЯ ЛАКЕЙ САКАТ ДА ПРАВЯТ ПАМЕТНИК В ШОПСКО. И НЕГО ЛИ ДА БУТАМЕ????
  • 5 Админ

    1 0 Отговор
    А тока г-жо омбудсман, където го има зимате пада до 180 волта, крушки мижът а уредите харчат без да топлят, до кога така ще я караме, всяка година се увеличава цената?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кочо

    3 0 Отговор
    Калта в българия е скъпа.
  • 8 Доко

    2 0 Отговор
    Освен , че в много градове и села от чешмите тече не годна за пиене вода. В повечето от тях няма изградена и мръсна канализация, като всеки си е изкопал септична яма. Това ни оставиха в наследство комунистите а вече същото от 32години е при капиталистите. Таксите за вода си вървят а е редно на първо време да се забрани плащане на водата при тези липсващи условия.

    Коментиран от #10

  • 9 Има надежда

    2 0 Отговор
    Това е лечебна кал.Значи още по скъпо ще продават.
  • 10 хххх

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доко":

    къде са тия капиталисти?? искаш да кажеш комунистите които се преструват на капиталисти... Аз не съм срещал истински капиталист до сега в б.анту-стан.
  • 11 Реалиста

    0 0 Отговор
    За разбойниците и мръсници, монополисти, към който спокойно можете да добавите и банкерите важи само едно правило: поливай обилно с куршуми и заравяй дълбоко.
  • 12 браво

    1 0 Отговор
    Браво на омбудсмана! Добре работи засега!
  • 13 Абсурдистан

    0 0 Отговор
    То не е редно да плащам здравни осигуровки за да ме боцкат с експерименталки ама .......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове