Last news in Fakti

8 Септември, 2021 09:55 1 594 15

Гълъб Донев уверява, че всички, които са засегнати от ограниченията, ще бъдат подпомогнати

  • гълъб донев-
  • министерство на труда и социалната политика-
  • противоепидемични мерки-
  • ограничения-
  • бизнес-
  • туризъм-
  • заведения

При актуализация на бюджета и гласуване на Народното събрание на предложения бюджет за антикризисните мерки, средствата ще се получат в края на октомври

Гълъб Донев уверява, че всички, които са засегнати от ограниченията, ще бъдат подпомогнати - 1
Кадър: NOVA

„Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа. Това е, може би, малко повече от средния брой засегнати от началото на пандемията до момента. Няма да остане някой, който е засегнат от ограничителните мерки, който да не бъде подпомогнат”, заяви служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на NOVA.

„Това, което е предвидено в актуализацията на бюджета, са около 400 млн. лв., които да бъдат насочени към бизнеса – за запазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват затруднения в следствие на кризата. Друга мярка е насочена към затворените бизнеси. Искам да подчертая, че и в двете мерки – 60/40 с дизайна, който работи от юни месец, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така, че за всички, които са засегнати по някакъв начин от кризата, тези мерки ще сработят”, посочи вицепремиерът.

Той посочи, че помощи ще се изплащат от следващия месец. При актуализация на бюджета и гласуване на Народното събрание на предложения бюджет за антикризисните мерки, средствата ще се получат в края на октомври.

„Запазват се почти всички действащи до момента мерки. Мярката 80/20 няма да продължи да съществува. Всички, които са попадали в тази мярка, са получавали и пари по мярката 60/40. В момента абсолютно всички бизнеси, които имат намаление в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40”, обясни Донев.

Парите се получават от работодателя, който разпределя средствата между служителите си. Министърът даде пример с фитнес център, при който капацитетът е намален до 30%. Тогава оборотът ще е намалее с над 40% и собственикът ще попадне в мярката 60/40. В този случай държавата ще му изплати 60% от осигурителния доход на работещите.

„Истината за протестите винаги е някъде по средата. Всички, които протестират, много добре знаят – не от днес влизат тези мерки, те са прилагани до момента. Проблемите, които те изтъкват – да, искат бизнесът да работи, но това са нощните заведения, те все още не попадат в мярката, в която се затварят заведенията. Просто има ограничение на времето. Парите за тези мерки са предвидени в актуализацията на бюджета и аз разчитам, че народното събрание ще гласува тези средства”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къш !

    7 1 Отговор
    Гълъба пак се изцвъка !
  • 2 русенец

    5 0 Отговор
    Нека помощта да е според платените данъци и осигуровки. Ако някой е работил в полулегалност, въз основа на какво да му се плаща и защо?

    Коментиран от #5

  • 3 12345

    4 0 Отговор
    Я камилата я камиларя
  • 4 ????

    7 0 Отговор
    Абе Донев защо нищо не казвате за инвалидите и техните пенсии, или те ще живеят от въздух? Там ще има ли увеличение или ще духат супата, от камъчета?

    Коментиран от #8

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    правилно защото циганите не се осигуряват не плащат ток вода данъци не са здравно осигурени точат телк нелк нзок
  • 6 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор
    Докато 85% от БВП -то на България се притежава от 500 маймуни ... България ще бъде обречена на мизерия ...... .... В преразпределението на БВП то му е майката , а то без дръвник и Сатър няма как да стане

    Коментиран от #11

  • 7 ко ко каза

    5 0 Отговор
    Убаво де , ама проблемът е , че няма незасегнати по веригата , наричана общество , нема как да стане , едните са пряко , останалите коствено чрез тях. Това май сите го не сфатате или се праите на разсеяни.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    ПРАВ си
  • 9 Майна

    5 0 Отговор
    Целта е да се фалира икономиката, държавите да станат зависими, както и хората ,лишени от работа, с някакви мизерни помощи, които ще получават ако са ИНЖЕКТИРАНИ, БЕЗ СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ И С МАСКИ -РОБИ! КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ Е РОДЕН РОБ!
  • 10 SH BG

    4 0 Отговор
    Те тези "работодатели" не плащат заплати на робите си, а Гълъб ще им дава да разпределят парите от мерките... :::)))

    Ех яхти, курорти, палати, миски - а изнемогващите работници и служители да измират...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатъра на Хана":

    Прав си, но няма кой да върти сатъра. Всеки, който се качи при благинките захвърля сатъра и хваща черпака.
  • 12 И познайте

    7 0 Отговор
    Кой ще бъде най- ощетен от целия тоя маскарад?Много ясно,че обикновения работник.Те и гърците така обещаха,но накрая дадоха на много малка част.Останали не отговаряли на условията.Това е .Кака Мара чистачката или готвачката със пръст в уста.Прекарани от работодателя.
  • 13 Аз,достатъчно ли е

    1 0 Отговор
    вЕрваме ви
  • 14 Мръсна, е, тази дума

    2 0 Отговор
    ,, подпомогнати,, само на махалата им харесва....!
  • 15 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Циркът в НС бе напълно излишен. Партиите без изключение, на този етап не желаят да актуализират пенсиите на пенсионерите. Единствено приеха увеличение на майчинските на 650 лева и това е. Другото е приказки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове