Last news in Fakti

14 Септември, 2021 09:00 3 703 32

Смилов: Щом се върти името на Петър Стоянов, при ГЕРБ нещата не са толкова оптимистични

  • даниел смилов-
  • герб-
  • петър стоянов-
  • име-
  • неща-
  • оптимистични

ГЕРБ ще заложат на тезата, че партиите на промяната не са способни да управляват и създават хаос, смята директорът на Центъра за либерални стратегии

Смилов: Щом се върти името на Петър Стоянов, при ГЕРБ нещата не са толкова оптимистични  - 1
Снимка: БГНЕС

Този парламент не успя да изпълни основната си задача – да състави правителство, но демокрацията е процес на учене и колкото и да изглеждаше хаотичен, в този парламент имаше някои позитивни неща, коментира в предаването "Нещо повече" на БНР политологът доц. Даниел Смилов, директор на Центъра за либерални стратегии.
Много неща за политическите позиции на партиите станаха ясни, изтъкна като основен позитив Смилов. Той даде пример с ИТН, чиято визия за политика по думите му ще бъде поставена отново на изпит пред избирателите.

„Хората трябва да се произнесат дали искат управление на малцинството, което стъпва на плаващи мнозинства – това, което ИТН предложи. Изборите ще са добър повод българският избирател да се произнесе по този въпрос.“

Не е сигурно, че в твърдението за правителство на всяка цена влиза воденето на нормални коалиционни преговори с потенциални партньори, отбеляза още политологът. Това според него е „препъникамъкът, който направи невъзможно съставянето на правителство в два последователни парламента“.

ГЕРБ ще заложат на тезата, че партиите на промяната не са способни да управляват и създават хаос, смята доц. Смилов.

Имаме поне три вида въпроси, на които избирателят трябва да отговори, което прави изборите трудни за прогнозиране, заяви той.

Доц. Смилов очерта варианти, първият от които най-стандартен: съвместни действия между министри от служебния кабинет и ДБ, което ще доведе до реализирането на по-голямо дясно. При друг вариант – отделен проект на министрите Петков и Василев, който може да породи конкуренция и неоптимален резултат и при който има риск да се намали общият резултат на тези формации.


Фактът, че досега няма изведени напред кандидатури, означава, че другите партии нямат силна кандидатура, която да излъчат срещу Румен Радев за президентския вот, посочи още анализаторът.

Щом се върти името на Петър Стоянов, значи нещата на скамейката на ГЕРБ не са толкова оптимистични, коментира Смилов в предаването „Нещо повече“. Да объркат десния електорат могат, но по-трудно е да извадят силна кандидатура в последния момент, подчерта той.

Има реална опасност ИБГНИ да не влязат в следващия парламент, а от другата страна на бариерата има формации като „Възраждане“, които имат потенциал да я прескочат, изтъкна в анализа си политологът.

ГЕРБ без Борисов засега е хипотеза, която няма реално покритие, каза още доц. Смилов.

По думите му ГЕРБ са фиксирани в своя лидер и не мислят за епохата след Борисов, защото „всяка харизма се износва и всяка устойчива политическа формация трябва да мисли и за живот след такова износване“.

Ядро от партии на промяната с подкрепа на БСП – това е кръгът от партии, които биха могли съдържателно да съставят управление, каза Смилов.

„Вероятно в следващия парламент такава възможност също ще има.“

Даниел Смилов е на мнение, че на този етап социологията не дава шансове за идеен съюз около ГЕРБ.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Miusuka Madoto

    23 12 Отговор
    Абсолютно съгласен! Ако искат да бетонират Радев - нека изтъпанят Пепи Коня за кандидат! То не, че имат и избор, а и не, че има кой да измести Радев...ГРОБ са бита карта отвсякъде - въпросът е на лек режим ли ще бъдат при бай Ставри - въпрос на време е да разберем...

    Коментиран от #8, #24

  • 2 МИЛЕНИУМ

    18 10 Отговор
    герб са до тук

    Коментиран от #25, #28

  • 3 РЕалистА

    9 18 Отговор
    П.Стоянов не е Ц.Цачева, няма да играе по свирката на една проста селска тиква, невъзможно е да се върже !!
  • 4 надарена кака

    4 8 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!

    Коментиран от #7

  • 5 ГЕРБ НА СЪД

    22 9 Отговор
    Тиквата съсипа Народа и Държавата
  • 6 МИЛЕНИУМ

    12 14 Отговор
    КИРИЛ ПЕТКОВ и АСЕН ВАСИЛЕВ също са големи моженици
  • 7 Тупан техно

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "надарена кака":

    Измисли нещо друго - тоя тъп лаф вече се вкисна и вече не си интересен!

    Коментиран от #9

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Miusuka Madoto":

    ПЕТЪ СТОЯНОВ е отказал на герб
  • 9 От антимилиционер шизофреник

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тупан техно":

    друго не чакай, толкова си може
  • 10 Кочо

    5 12 Отговор
    Ей, толкова ли не могат да намерят един ефрейтор, който да изправят срещу този ,,фатмак с дребно юмруче"!? Сам срещу цялата мафия! Вчера и бракониера на архари Парваноглу го нападна пряко и косвено! Проблем за Радев е,че почтените хора наистина са малцинство.

    Коментиран от #12

  • 11 МнениЕ

    7 5 Отговор
    Мен лично на гербаджиййте кандидатът не ме интересува. Това което е любопитно е на ДъПъСъ кой ще е кандидатът. Да се посмеем, заедно!:)
  • 12 Не и не

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "Кочо":

    Срещу Радев има само паркетни "генерали", получили званията си срещу съвестен и добре премерен блоуджоб и/или DAP. Всички срещу Радев са смешни и жалки измисленяци! Кой!? Къдравата Сю или Бичето!? Алоооуууууу.....
  • 13 Българка

    12 7 Отговор
    Призовавам тези избиратели на ИТН, които са предадени от авторитарното и диктаторско поведение на Слави и сценаристите и всички безгръбначни от тази партия на подмяната да гласуват за ДБ и ИБГНИ, които с дйствия показаха, че желаят диалог и реформи, редовен кабинет на промяната
    Румен Радев е припознат като достойния президент и обединител на гражданското общество от всички партии, които желаят върховенство на закона, престъпниците да са в затвора, а не в НС и властта. Срещу него ще е трудно да се изправи кандидат, че и да е почтен. Почтените са зад Радев. Ако някой се подлъже по обещания на ГЕРБ-ДПС, то той ще се орезили. Петър Стоянов ясно каза, че няма да го направи
  • 14 5577

    10 1 Отговор
    Лишено е от логиката на избирателя, че само с окаляне ще избира по малко окаляния. Това е в акъла на няколко високоплатени психолози и дозина пубертети които си мислят че стакава промяна ще стане по добре. Всеки реален гласовподавател си дава на сметка че днешните управляващи ако не посочат политика по добра от тази на Борисов, това не го прави по добра от тях. Мина доста време в безвремие и липса на алтернатива, което влошава нещата. Само че Борисов е зле не означава че има по добре от него. Време вече за реална политика, даване на идеи (но не изчегъртване , щот се видя че това неработи, а влошава нещата), Диалог и диспут със съпоставяне на политики. Позициониране на нещата които ще подобрят живота на хората. За това че господин Смилов разбрахме колко е зле герб, ма това за клюкарките пред блока. Кажи кое е това добре в което да повярваме, тогава герб сами ще отидат при Сидеров. Кажи на тия дето ти плащат да си сменят психолозите че вече усилията ви имат обратен знак. Заемете се с политика. Дайте алтернативата. Само така може да закопаем Бойко Борисов. С такива писаници изглеждате много грозно и издигате герб в рейтинга. Читателите на тоя сайт не са толкова глупави, с такова елементарно мислене.
  • 15 Кой

    3 1 Отговор
    ще им се хване ?
  • 16 Чук и Гек

    7 4 Отговор
    Видяхте, че партиите са несигурна работа! В момента най сигурната инвестиция против простотията и калинките е президент Румен Радев! А партиите си проличаха кой къде се е поставил на 2 бързи избора! Преди не одобрявахме определението за болонката, но сега изглежда, че това е било много щадящо спрямо как Ивка! Абсолютен пекинез! Стреснаха я с един хлапак с наличен капитал 13 /тринадесет/ лева з горния ляв джоб на ризката и сега изпълнява заповедите на мафията точ в точ! Дончева е безпощадно точна и затова я нападнаха.
  • 17 Го4о

    5 9 Отговор
    Комуняги треперете! Бойко се завръща, защото всички останали сте ЯЛОВИ!
  • 18 адаша

    10 3 Отговор
    Въпросът не е дали герб ще управляват или не , а кога ще бъдат съдени ? Това е много важно! Минава си времето и няма никакво действие по този належащ проблем. Откраднатите пари трябва да бъдат върнати и крадците осъдени. Нещата се размиват с кокошкарски действия и хвърляне на прах в очите на хората. Едни избори, втори, трети...До кога?! Според мен , това си е отиграна схема на оная гадна и отвратителна мутра /и то в най- чистия вид/ -Борисов. Жив цирк и пародия!
  • 19 Бойко

    4 0 Отговор
    Аз чакам какво ще каже "черната кутия" на миг29. Защо ли я бавят?

    Коментиран от #20

  • 20 Девоатин

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бойко":

    Защото не е за казване, че герберастите убиха един пилот! По начина, по който убиха преди години председателя на легия ,,Раковски" Дойчин Бояджиев. Не гледаш ли новини! Ексхумират за повторен оглед ,,самоубилият" се ст. лейтенант Манчев на полигона Ново село, защото куршумът е попаднал право отгоре на главата.
  • 21 Ааааа

    1 3 Отговор
    Не виждам логика Петър Стоянов да бъде кандидат на ГЕРБ. Та те имат сериозни принципни и интелектуални различия. Не вярвам да се случи
  • 22 ттт

    2 3 Отговор
    Герб могат да спечелят президентските избори. Могат! Достатъчно е само да подкрепят Румен Радев и са победители. Бойко ще каже "Бия за незнам кой си път".
  • 23 3.14К

    3 0 Отговор
    Смилов директор на център за либерални стратегии. Пентагон 280 000 000$ за противодействие на руското влияние за 2021г.
  • 24 onq s konq

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Miusuka Madoto":

    А може да видим Слави Т. за президент, както народа е изтрещял по ИТН.

    Коментиран от #26, #27, #31

  • 25 Тогава

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "МИЛЕНИУМ":

    какъв е смисълът да се гласува изобщо за ГЕРБ?
    Щом никой не ги ще и ще умре гласът ти?
  • 26 ФАКТ Е

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Слави още преди изборите каза,
    че няма да се кандидатира нито за депутат, нито за премиер, нито за президент.
    Комунистът Борисов излъга избирателите,
    като се кандидатира от два избирателни района,
    а после избяга от Парламента!
  • 27 Miusuka Madoto

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Чааак толкова Народа не е изтрещял - доказа го с отдръпването от Славуца след няколкото му супер-глупави хода, които обаче ос ра ха целия пейзаж! Но поне хората прогледнаха, че от ГРОБ нищо читаво, нормално и честно не може да излезе. Там просто са боклук до крадеца, мила моя майно льо, най-истинското ОПГ! Коза Ностра ряпа да яде!

    Коментиран от #29

  • 28 Цербер

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "МИЛЕНИУМ":

    Нa кoмуниcта Борисов,
    всичко друго му вземете,
    нo Гешев и МOЧA му нe пипaйте!
  • 29 ЛЪЖИШ СЕ

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "Miusuka Madoto":

    Народът не се е отдръпнал от Слави!
    Напротив!
    След изборите Слави ще има още повече депутати в НС!
    А Борисов още по-малко!
    ГЕРБ пътуват към НДСВ!

    Коментиран от #30

  • 30 Miusuka Madoto

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЛЪЖИШ СЕ":

    Пхахахахахахахахаха, добър виц!
    Ще броим пилците след изборите, да го видим Нарцис No.2 A.K.A. Славуца докъде ще го докара! И, м/у другото: пише се "лъжЕш се", а не лъжиш се, ама то за електоратът на СлаФчУ е обяснимо...
  • 31 Коко Джъмбо

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Да бе - още един комплексар-полиглот, злобно човече-нарцис - айде нема нужда!
  • 32 ГЕРО

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА ПОКАЖЕМ НИЕ ЮМРУК НА ПИЛОТЧЕТО И НЕГОВАТА ХУНТА ПРОДАЖНА НА ОЛИГАРСИТЕ,ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП,КОЛКОТОЕ АЛЧЕН ЗАРАДИ ДЕСА МЕРЦЕДЕСА СОЦИОПАТКА ,БАЯ МИЛИОНИ ПРИЛАПА ОТ ЧЕРЕПА,КОЙТО МУ РЕДИ ДЕЙСТВИЯТА,ПРЕДАТЕЛЯ ПУЧИСТ РАДЕВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И ОСЪДЕН ЗА ПОГАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ПОДТИКВАНЕ НА МЕТЕЖИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове