20 Септември, 2021 10:10 5 995 47

Преболедувалите от COVID-19 не трябва да се ваксинират поне една година

  • covid-19-
  • д-р софия ангелова-
  • пулмолог-
  • ваксиниране

Според нея не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани

Преболедувалите от COVID-19 не трябва да се ваксинират поне една година - 1
Снимка: БГНЕС

"И придобитият, и естественият имунитет са добри за COVID-19. Имунната система е една много стройна система в нашия организъм, която ни пази и това ни задължава и ние трябва да си я пазим, разбира се, защото с цигарите и злоупотребата с алкохол общо взето я унищожаваме, това е много важно, да кажем и с ежедневния стрес", коментира пулмологът д-р София Ангелова в студиото на "Денят започва" на БНТ.

Според нея не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани. Тя обясни, че пулмолозите и инфекционистите са изживели тежите вълни на вируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

"За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея", каза тя.

По думите ѝ боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Според д-р Ангелова всички изследвания за COVID-19 се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

"Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували - какво се случва с имунитета им?", заяви д-р Ангелова.

Тя твърди че хората, които са преболедували коронавирус, не трябва да се ваксинират поне една година след това, тъй като няма смисъл.

"Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал, ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които го преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от от тях приболедуваха тежко", коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те поне

    85 7 Отговор
    половината не знаят , че са преболедували !

    Коментиран от #40

  • 2 Последния Софиянец

    66 9 Отговор
    Повечето хора не знаят че са преболедували.
  • 3 Протестър

    56 7 Отговор
    Тя трябва да бъде здравен министър в бъдещето правителство на Киро Траволтата
  • 4 Свободаилисмърт

    70 2 Отговор
    ...поне една година... Намериха ви присъда "до живот", страх, маски и фереджета, бодене, затваряне, докато измрете.

    Ако човек веднъж се откаже от свободата си, вероятността да си я върне, в този живот, става пренебрежимо малка величина, това не е брак по сметка, това е робство.

    Коментиран от #41

  • 5 Гост

    63 2 Отговор
    Ааа...не,не докторке, ТЕ казаха, че трябва първа, втора, трета, четвърта, пета и шеста ИГЛА да са задължителни всеки месец, а после може и през ден!
  • 6 Най-накрая

    85 1 Отговор
    един лекар да направи разумно изказване, без да изпада в едната или другата крайност.
  • 7 БГ681

    88 2 Отговор
    Най-после до пуснат мнението на някой мислещ и неплатен доктор. Много ясно че преболедувалите хора имат много по-добър имунитет. Не знам каква е логиката да си бил болен и да си сложиш ваксина не знам.

    Коментиран от #16

  • 8 Е, браво

    24 3 Отговор
    Сега ли трябва да кажете
  • 9 Алфа херинга

    27 2 Отговор
    Всеки втори доктор с различно мнение. Как тогава да отидеш да се боцнеш?
  • 10 Перо

    6 52 Отговор
    И тази е псевдо докторка,имам преки впечатления!

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Псевдоним

    53 0 Отговор
    Според проучванията в Израел преболедувалите имат 13 ПЪТИ по-добър имунитет от вапцаните. Това означава ли, че тези хора трябва да се ползват с 13 пъти повече права и привилегии, или това е само за послушковците, които вярват в новата религия без да задават въпроси?

    Коментиран от #18

  • 12 Нов Световен Ред New World Order

    62 5 Отговор
    Хайде да не се лъжем! Ковида е световна манипулация за контрол на населението! За дресировка на населението! За ограничаване правата на населението и за редуциране количеството на населението! За вкарване на всички в електронен концлагер и пълно подчинение.

    Коментиран от #17

  • 13 Интелектуалец

    51 0 Отговор
    Ето един истински лекар който говори с факти. Браво! Има вероятност първо да се опитат да я подкупят ако не стане ще я демонизират.
  • 14 За овце

    32 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Няма как. Все пак колежката е пулмолог, а не психиатър.
  • 15 Механик

    26 1 Отговор
    ЦЯЛА ЕДНА ГОДИНА?! А стига бе! Никава година. Всеки месец, нова ваксина за шилетата.
  • 16 Селяк

    39 2 Отговор

    До коментар #7 от "БГ681":

    Аз ще ти кажа каква е логиката - парите са логиката. Закупуването на много ваксини които няма да бъдат позлвани и за да не се бракуват или подаряват трябва да бъдат употребени, инае се гунят пари. Това е цялата работа и натиск, не само в България но и по-света. Много държави, вече доказаха, че няма голям смисъл от ваксината, защото тя не предотвратява заразяването с КОВИД, тя само намалява симптомите при евентуална зараза, но и това е много относително, защото има ръст на хоспитализираните лица които са с поставени 2 ваксини, и това е причината да се слага и 3та.

    Коментиран от #42

  • 17 За овце

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нов Световен Ред New World Order":

    Така е, но това не значи, че няма изработен и биологичен агент, който да се ползва за целта. Между другото, честито на набодените! Те вече са собственост на патентовалите шиповия протеин.

    Коментиран от #44

  • 18 Селяк

    32 1 Отговор

    До коментар #11 от "Псевдоним":

    Явно НЕ, зашото на ваксинираните им дават 1год зелен паспорт, а на преболедувалите само 6м. Това би трябвало да ти даде ясен отговор на въпроса. Всичко е пари.

    Коментиран от #39

  • 19 Вонбон

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Ей ти не мислиш с мозъка си а с оная си работа

    Коментиран от #20

  • 20 За овце

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Вонбон":

    От наблюдения стана известно, че набодените имат проблем и с "мисленето с оная работа", така че не го съди строго.

    Коментиран от #43

  • 21 Astra

    1 38 Отговор
    Стига глупости . Бедете отговорни . Ваксинирайте се. Заради егоизма на някои децата стоят с маски по осем часа дневно. Бъдете достойни за родината си.

    Коментиран от #27

  • 22 Имунолог Адм

    0 35 Отговор
    Трябва да се въведе задължителна процедура за всички над 12 години.
    Който не иска да си седи вкъщи и тва е.

    Коментиран от #29

  • 23 България

    16 3 Отговор
    Жабата видяла че подковават коня и тя вдигнала краката.Козируват и изпълняват каквото им наредят.Продадоха държавата и народа си.По голям срам от това здраве му кажи.
  • 24 Ваксиниран Адм

    2 16 Отговор
    А за учениците които пренасят заразат кога ще започне ваксинацията. Трябва да сме отговорни.
  • 25 Мунчо

    14 1 Отговор
    Според най скорошни наблюдения и текст между редовете се установи, че за тези статии наблюдаващия Адм. е платен психо-ваксър.
  • 26 Браво

    23 1 Отговор
    "... вcички изcлeдвaния зa СОVID-19 ce прaвят зa твърдe крaтък пeриoд oт врeмe и нa бaзaтa нa дългoгoдишни прoучвaния щe мoжeм дa кaжeм cлeд кoлкo врeмe трябвa дa ce рeвaкcинирaмe"
    Точно така е. Но сме свидетели на точно обратното - никой не знае колко трае и до каква степен помага имунитета придобит от ваксините, но се бърза неистово да бъдат ваксинирани колкото се може по-голяма част от населението.
    Даже опита в Израел се пренебрегва и се избягва да се коментира, а това е страна давана за пример преди няколко месеца за най-голям процент ваксинирани. Интересно защо?
    Там счупиха всички рекорди по брой новозаразени дневно, и за съжаление и смъртните случай не са малко.
  • 27 До кога

    22 0 Отговор

    До коментар #21 от "Astra":

    Ти като се ваксинирали и после те пускат навсякъде и се заразиш какво се случва. Къде е тогава отговорността и как уж се пазите. И защо след като тези които ги е страх толкова са ваксинирани и нали"уж са защитени" искат и другите да се ваксинират...

    Коментиран от #37

  • 28 Гост

    19 0 Отговор
    Че той "лошия" Мангъров го казва това от март миналата година... Лека, полека и други лекари взеха да казват истината за преболедувалите - тази, Атанасов от Пирогов, дори леля Радка и с половин уста бай Шиле! Хайде сега разберете се с хард настроените си колеги /вероятно подплатенаби с финикийски знаци "мнение" /, като ботокса, Симидчиев и Аспарух от Швейцария и спрете да объркване хората, като карате боледували да се боцкат!
  • 29 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Имунолог Адм":

    Че стой си в къщи, на никой не пречиш! И без това си саможив индивид и нямаш нужда от хора...
  • 30 А здрасти

    14 0 Отговор
    Даже хич да не се ВАКСИНИРАТ е най добре на оздравял антибиотик не му е нужен така казват лекарите АНЕ пишман лекари математици и опеттичени специалисти касапи виросолози и лаиновози
  • 31 Поздравления

    16 1 Отговор
    За един от малкото истински ЛЕКАРИ в държавата.Нарочно използвам " Лекар"- което тръгва от лекувам,лечител! Защото Доктори бол- но Лекарите станаха кът! Гледах интервюто. Кратко,ясно и на достъпен език,без залитания ,безпристрастно но със познания,каза много неща.Който малцина,биха изговорили.Кой от некомпетентност( това че са" доктори" по тапия,не означава професионалист), кой говори със чужди фрази,през който изпълнява чужда воля и заповед.Ето един жив пример,за Човек- професионалист. Но подобни личности,не са интересни за медиите.Няма интрига,няма" новина" и хорово пеене за Страшното!
  • 32 СусБре

    9 1 Отговор
    .... Ако са още живи не трябва да ядат, пият и е.... майките на тия дето вси им нареждан нещо! Аман спрете се бе нещастници - не остана народ дето да ви храни а ония от европата ще си вземат парите та ако ще кожите ви да съдерат - не го ли разбрахте бе?!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Vladi

    17 2 Отговор
    А добър ден , защо не казахте по рано , аз го изкарах март месец и се ваксинирах юни лично Мутафчийски , Кантарджиев по телевизията казаха , че може и не е проблем , имам го на видеозапис , дал съм го на адвоката да образува дело , сега ако имам усложнения , какво правим? то пък адвоката се обади и каза, че не можем да ги съдим , щото съм подписал информирано съгласие , че могат да си правят експерименти с мен с разни отрови и ваксини защото им свършили белите мишки и сам съм си виновен , да не стане така , че след година да обявите , че ваксинацията е грешка и да я отмените ? Майтапче Уили ,никога не бих се ваксинирал , майтап Уили

    Коментиран от #36

  • 35 Махай мерките

    13 0 Отговор
    Няма смисъл от мерки всички се омешахме за 2 год.. Всеки ще мине тез вируси със ваксини или Без.. Все тая

    Коментиран от #38

  • 36 МОШЕ ДА ЯН

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Vladi":

    ДРАГИ ОПИТНИ ПИНГВИНИ ДО ОНЯ ДЕН ПО ДАННИ НА МЗ ИМА 64 ПОЧИНАЛИ ОТ КОВИД НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ С ДВЕ ДОЗИ , ГЛЕДАТЕ ВИЕ ВАКСИТЕ ДА НЕ ПОПЪЛНИТЕ СТАТИСТИКАТА ЩОТО ПФАЙЗЕР,АСТРАТА И МОДЕРНАТА ГАРАНТИРАНО НЕ ВИ ПАЗЯТ. ТОВА ПОКАЗВАТ ДАННИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ!!!!
  • 37 Знаете ли защо

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "До кога":

    Онези- минали през игловизация,са бесни на ,другите, отказващи иглотерапия.Зашото са завършени егоисти.В личен план: Умре от страх да не умре! Че ако умре,или го лог Даун ат ,няма кръчми ,селфита,няма на кого да показва нови парцалки,телефонче за два бона,прическа и бръснати веждички.Но защото са завършени егоисти,започва да ги гризе червея на съмнението: Аз се боднах! Но тук , там изпълзява друго инфо.Ако се окаже вярно,и аз съм прецаканият? Я да подържам " нашите- боднатите.Да натискаме другите- не само Аз да съм прецакан. Иначе е абсолютно алогично, щом си боднат,и риска за теб е почти никакъв,дори да се заразиш отново,да вдигаш врява,че аз съм опасен за теб.По същата логика,аз би трябвало да упреквам вас- боднатите,че също разпространявате зараза.И може да заразите и мен- не боднатия.Но ние не ви упрекваме,нито обиждаме.Воля- лична! Ако искате- боцкайте се дори с абонаментна карта.
  • 38 3333

    12 0 Отговор

    До коментар #35 от "Махай мерките":

    Те във Израел както са вКсинирани 86 - 7 %повече МРЪТ от Швеция където нямаше локдаин. Е ТОВА Е ИНТЕРЕСНО УМНИЦИТЕ ОТ НОЩ ЩО МАЛЧАТ А МАТЕМАТИКА ПЛЯМПА ТЪПОТИЯ СЛЕД ТЪПОТИЯ....
  • 39 Пътуващ

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Селяк":

    Прав си всичко е за пари.
    Погледни изискванията за влизане в страните.
    Пример Австрия.
    С ПСР или антиген 72/48 часа.
    Преболедувал.
    6 месеца след кромида.
    Ваксиниране до 270 Дни след ваксината. Няма и година.
    Не че някой проверява ако пътуваш с кола.
    Та всичко е за кинтите както каза.
  • 40 80% от болните

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Те поне":

    са без симптоми
  • 41 Демек

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Свободаилисмърт":

    умрелия е най-свободен?
  • 42 Има смисъл

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Селяк":

    за непреболедували - нямалява им риска от смърт и тежко протичане при зараза.
  • 43 Ми той

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "За овце":

    Перо си е хантиваксаджийче, бе ...
  • 44 Че те нали

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "За овце":

    само вирусите имат шипов протеин?
    Овцете и те ли имат?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 emilyano

    1 0 Отговор
    „Ваксинацията е ограничила много от инфекциите по света“, категорична бе тя.az sym preboleduval taz izmislena bolest ot 1986 do 2018 14pyti pone.
  • 47 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    браво на жената
    казва истината
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове