Last news in Fakti

20 Септември, 2021 18:16 1 329 8

Асен Личев обсъди въпроси за „зеления преход“

  • асен личев-
  • зеления преход

Новите предложения на ЕК включват премахване на безплатните квоти на емисии на парникови газове за индустрията, засилване на ангажимента за секторите извън Схемата за търговия с емисии, като отпадъци, земеделие, транспорт, сгради и др., с допълнителни 10 на сто за България

Асен Личев обсъди въпроси за „зеления преход“ - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев проведе работна среща със заместник-министъра на външните работи Румен Александров за обсъждане на приоритетни въпроси в рамките на членството на България в Европейския съюз, свързани с необходимостта да се потърси решение за бъдещето развитие на страната ни с оглед амбициозната политика на Съюза в областта на климата и енергетиката, това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

На срещата е бил обсъден целият комплекс от въпроси на "зеления преход". Двамата са обменили мнения по представения от ЕК на 14 юли пакет "Подготвени за цел 55 процента", съдържащ 15 законодателни предложения, които имат огромно отражение върху всички сфери на обществения живот за следващите десетилетия. Новите предложения на ЕК включват премахване на безплатните квоти на емисии на парникови газове за индустрията, засилване на ангажимента за секторите извън Схемата за търговия с емисии, като отпадъци, земеделие, транспорт, сгради и др., с допълнителни 10 на сто за България, се посочва в информацията. Новост в предложената политика е включването на сградите и автомобилния транспорт в схема за търговия с емисии.

Министър Личев е подчертал, че тези ключови елементи налагат изключително активна работа и ангажиране на всички нива и всички министерства, за да бъде постигната приетата през декември 2020 г. цел за намаляване на емисиите на парникови газове, като се осигури защита на работещите в отделните сектори и запазване на конкурентоспособността на предприятията. За да се осигури справедливостта на прехода за всички в ЕС, България ще защитава позицията, че трябва да бъдат отчетени националните особености, в т.ч. географското положение, стартовите позиции на държавите членки и принципът на технологична неутралност, се казва в текста.

Заместник-министърът Александров е подчертал, че силно влияние върху страната ни ще окаже и Регламентът за таксономията и ограничаването на ролята на природния газ и атомната енергия, които в момента също са предмет на обсъждане в ЕС.

Министър Личев е запознал заместник-министър Александров с препоръките на ЕК, отправени като следствие от Годишния доклад за 2020 г. по оперативната програма "Околна среда" /2014-2020 г./, които изискват корективни действия от страна на България. Той информира и за текущите производства пред Европейската прокуратура, образувани по повод писма, изпратени от неговия предшественик Емил Димитров.

Двамата са се обединили около мнението, че новото законодателство на ЕС в областта на климата и енергетиката налага да се направи много сериозен анализ, преди да се пристъпи към конкретни решения за бъдещото закриване на въглищните електроцентрали в България, тъй като в интегрирания национален план за енергетиката и климата, приет в период на предишни управления, отсъства стратегия, която да дава яснота и предвидимост за конкретните действия в сектора в условията на преход към по-ниски въглеродни емисии.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 1 Отговор
    Зеленият преход минава през зеленият сертификат и компоста за безкрайните зелени лехи зеле.
  • 2 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Спрете ни тока, не искаме вода! И как без аец ще стане тоя преход уж!
  • 3 гост

    4 0 Отговор
    Тези "зелени" нямат представа от енергетика. В електропроизводството има ОСНОВНИ, ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ВЪРХОВИ МОЩНОСТИ! Как с мини вецове, перки и слънчеви колектори ще покриеш основните мощности? Освен това са необходими огромно количество акумулатори/КОИТО ЗАМЪРСЯВАТ/ и преобразуватели от постоянен в променлив ток! Всичко се прави за пари на гърба на обикновените хора. Бъдещето на енергетиката е в АЕЦ
  • 4 нннн

    3 0 Отговор
    Вместо да разтягаме локуми, трябва да строим АЕЦ Белене.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 зрител

    4 0 Отговор
    "включването на сградите и автомобилния транспорт в схема за търговия с емисии"

    ето, това ще довърши територията! в името на една химера - борбата за климат.
    всъщност, това е фасадата. истинската борба е икономическа. територията, а и други като нас, ще бъде принудена да изразходва ресурсите си - финансови, икономически, човешки, материални - за да изпълнява мечтата на Тиквоний - да санира.
    и относително скоро хорицата ще забравят кога за последен път са се возили на автомобил.
    но, така е - ценностите искат жертви! от балъците.
  • 7 sam66

    0 0 Отговор
    Скоро, ще се режат “зелени” кратуни.
    Европееца обеднява прогресивно…
  • 8 Вън

    0 1 Отговор
    От ес и натю и ще си ползваме ток от де си искаме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове