Last news in Fakti

5 Януари, 2022 12:50 1 903 23

Боклукът на Пристанище "Варна" бил редовен

  • боклук-
  • пристанище варна-
  • мая манолова-
  • асен личев-
  • борислав сандов

Сигналът на Асен Личев касае 9000 т отпадъци съпроводени с документи с невярно съдържание

Боклукът на Пристанище "Варна" бил редовен - 1
Снимка: БГНЕС

Вносът на отпадъци, за който сигнализира вчера Мая Манолова, е с нотификация от министър Емил Димитров непосредствено преди първите за миналата година парламентарни избори. Те са с код 19-12-10 (различни от забранените за внос 19-12-12) и са предназначени за изгаряне в Девня, където действително е акумулирано голямо замърсяване от няколко предприятия и е една от "червените екологични точки" на България.

Настоящият министър Борислав Сандов е разпоредил моментално проверка и отговаря на два сигнала едновременно - освен на този от "Изправи се.БГ" и на своя предшественик от служебното правителство Асен Личев.

На площадката в Плевен е установен незаконно внесен отпадък от 9 хиляди тона, който е съхраняват там от 2019 г. и охраняван от полицията. Борислав Сандов потвърждава, че документите по преписката продължават да са в Специализираната прокуратура, като те са им предадени с приемно-предавателни книжа. Очакваме действия от страна на Прокуратурата по този въпрос.

"От встъпването ми в длъжност аз не съм подписвал нотификации за внос на отпадъци, като смятам това за въпрос, който е политически, и следователно е нужно съгласие от коалиционните партньори", заявява Сандов в поста си във фейсбук.

Върху този отпадък няма действаща забрана - те са RDF гориво и се ползват като енергиен източник основно в циментовите заводи. Причината да се внасят такъв тип отпадъци основно е заради лошото качество на RDF-а, който се произвежда от българските общини, а също така и защото този тип енергоизточници все още не са част от системата за отчитане на емисии (не се закупуват въглеродни квоти). Това обаче скоро ще се промени на ниво ЕС, предупреждава екоминистърът.

Той съобщава още, че при планираната инсталация за изгаряне на RDF в "Топлофикация София", има сериозно забавяне и тази инсталация изглежда все по-невъзможна за реализация, освен ако Столична община не се ангажира с дофинансиране с около 80 млн. от бюджета си. Предстои среща с Йорданка Фандъкова в близките седмици по този въпрос.

Сандов ще се срещне и с представители на "Девня цимент" АД в началото на следващата седмица.

Смятам че има нужда от сериозна трансформация относно енергоносителите в производствата и относно управлението на отпадъците в България. Това са сложни процеси и изискват време, но коалиционното споразумение и личната ми воля са в тази посока.

Сигналът на Асен Личев касае 9000 т отпадъци съпроводени с документи с невярно съдържание. Боклукът се намира на площадката на "Феникс Плевен" и били изчезнали от архива на МОСВ, след като са били "иззети и покрити" от Специализираната прокуратура. Към публикацията си той е приложил копие на писмо, изпратено в началото на октомври миналата година от директора на регионалната екоинспекция в Плевен Стефан Цанев до дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в министерството, в което се твърди, че всички документи за боклука, внос от Италия, са иззети от следовател в Специализираната прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен. Това е отразено в два приемо-предавателни протокола - съответно от 1 февруари и 28 май 2020 г.

Според Асен Личев България не може да върне тези боклуци обратно в Италия, тъй като от РИОСВ - Плевен, при съдействието на МОСВ има издадени документи с невярно съдържание, удостоверяващи, че боклуците са рециклирани и вече са с променен код, указващ колко опасни са те за околната среда.

В архива на МОСВ вече няма оригинални документи, "свързани с криминалното деяние", няма разследвани и осъдени служебни лица, но "има налични 9 хил. тона оригинални боклуци на италианската мафия на незаконната площадка на "Феникс Плевен" ЕООД".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 2 Отговор
    Тоя зеления, Прикрива горенето на Боклук, докато лапа милиони за Чист въздух! Брао кире, така се прави.
  • 2 нннн

    23 0 Отговор
    А става ли за ядене? Ид...ти! Изнасяме злато за без пари и внасяме боклук...
  • 3 НЕредовен

    7 1 Отговор
    А тези в общината не.
  • 4 димитров

    18 1 Отговор
    беше част от мафията и според Сандов вноса на тези отпадъци е Ок...мали мали
  • 5 Мошеникът

    14 2 Отговор
    милионер , граовският хороиграч и всякакъв за пари - в ареста !
  • 6 Българка

    19 4 Отговор
    Закривайте по най-бързия начин извънредното правосъдие- спец.прокуратура и съд,! Тяхната работа е да прикриват престъпленията на мутрите от мафията и да участват или създават такива!
  • 7 пожелание

    10 4 Отговор
    Боклука от герб трябва да изгори най-бързо !
  • 8 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Всички боклуци са редовни .В България,е така .Зелените боклуци от ЕС,плащат на трети страни ,да им горят боклуците .Колко замисъл Евала .Всичкия боклук,трябва да се гори в София Пред НС .
  • 9 Смех

    7 0 Отговор
    Б‌о‌к‌лука в парламента също е редове... РЕДОВЕН КАБИНЕТ
  • 10 Не остана много

    9 0 Отговор
    Леле, лелеее тия продължиха промяната.
  • 11 ХА ХА ХА

    9 0 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ , ЩОМ Е РЕДОВЕН ТОЯ БОКЛУК ......ЗНАЧИ Е БИЛ ХУБАВ БОКЛУК !!!! ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ СЪС ВАШИТЕ ПРОСТОТИИ И ТОВА ЛИ Е НАЙ - ВАЖНОТО ???? СМЪРТЕН ГРЯХ Е ВЕЧЕ ДА ПРАВИМ МУСАКА И ЩЕЛИ ДА НИ КОМПЕНСИРАТ ЗА ТОВА ????? ДО КОГА ЩЕ СЕ ИЗЛАГАТ И ОПРОСТАЧНАТ ?? РЕШИХА ВСИЧКИ КРИЗИ С МИГРАНТИ , ВОЙНИ И КОНФЛИКТИ ......НО МУСАКАТА ЩЕ Е ЗБРАНЯТ , ЧЕ Е МНОГО ВРЕДНА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА .....ЗАБЕЛИЖЕТЕ МУСАКАТА Е ВРЕДНА ......НЕ НАПРИМЕР ДРОГАТА !!!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Ти не разбираш .....

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    От наркотика печелят МИЛИАРДИ .....от МУСАКАТА .....нищо !
  • 13 ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СЕ РАЗПАДА !

    4 0 Отговор
    От своя буданлък и простотия , по добре за тези които не влизат в него !
  • 14 Машала

    4 0 Отговор
    Пълен идиотизъм. Внасяме редовен буклук! Това дуржава ли е? Да си внасяме буклук! Трабва да се забрани със закон това престъпление!
  • 15 Тома

    5 0 Отговор
    След като се сложи пачката с евро боклука става редовен
  • 16 Гробар

    7 1 Отговор
    Какво обсъждате бе лумпени? Веднага преустановете вноса на боклуци! България да не е бунище?
  • 17 Станю

    4 1 Отговор
    С ТИМаджиите не се спори!Всичко е Ок!
  • 18 Искам присъди

    4 1 Отговор
    и конфискация на имуществото на цялото семейство.
  • 19 Иван

    4 0 Отговор
    Няма такава държава!
  • 20 Тоя Боклук на снимката

    3 0 Отговор
    е по-голям от Боклука на Пристанището!
  • 21 1944

    2 1 Отговор
    пращайте тимаджийския боклук от варна в крим
  • 22 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Докога ще показвате все една и съща снимка на самодоволния, нищо и никъде неработил досега, зелен нищоправец? Докога ?
  • 23 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Поредното "законно" престъпление с което "законно" България е превърната в бунище.... е срещу едни пари и комисионни за определени Ора разбирасе. Съответно пак няма виновни. Чист въздух ли, какво е това?! За него комисионни недават!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове