Last news in Fakti

21 Септември, 2021 09:27 3 107 56

Социолог: "Продължаваме промяната“ прекъсва възходящия тренд на ДБ

  • продължаваме промяната-
  • дб-
  • възход-
  • прекъсване-
  • социолог

Новият проект на бившите министри тръгва със заявката за почтеност, залага на емоционалния вот, усеща се еуфория, казва социологът Елена Дариева

Социолог: "Продължаваме промяната“ прекъсва възходящия тренд на ДБ - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

„Без съмнение кой е мандатоносителят е важно, тъй като това е лицето на политическия проект. Политическият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев тръгна с много сериозната заявка за почтеност и по тази причина най-малкото ще се гледа под лупа кои са партньорите, на които те се спират.“ Това коментира в "Преди всички" по БНР Елена Дариева от социологическа агенция „Насока“.
Подадената вчера ръка от Христо Иванов е много ясен знак за сътрудничество дори на етапа преди изборите, отбеляза Дариева. Тя обаче смята, че ако от „Продължаваме промяната“ са имали намерения да влязат в по-тясно взаимодействие с ДБ, това е щяло да се случи преди да се обърнат към мандатоносители.
В разместването на политическите пластове, което наблюдаваме, една от възможните реакции на появата на новия политически субект засяга доста пряко ДБ, доколкото още преди изборите на 11 юли наблюдавахме висока мобилност на електоратите на т.нар. партии на промяната, подчерта Елена Дариева.

„Доколкото новият политически проект се ситуира именно в това политическо пространство, той към момента прекъсва възходящия тренд, който се наблюдаваше при ДБ. Говорим за електорална база, която споделя сходни политически възгледи. По тази причина и Христо Иванов отправи покана към „Продължаваме промяната“.
Основната предизборна интрига според Дариева остава същата като на предишния вот – какво ще бъде съотношението между силите на промяната и силите на статуквото.
Не е изключено в новия парламент балансът на формациите на промяната и тези на статуквото да се запази горе-долу същият, но това е скептичният сценарий, коментира Дариева.
Новият проект на бившите министри тръгва със заявката за почтеност, залага на емоционалния вот, усеща се еуфория, каза в анализа си Елена Дариева. По думите ѝ новият политически субект залага на картата на оптимистичното говорене и на позитивната емоция, докато ИТН правят обратното – предпочитат да изтъкват недъзите.
„Като цяло се усеща оптимистично звучене, че добавената стойност на новия проект „Продължаваме промяната“ ще улесни формирането на реформаторското мнозинство в следващия парламент и ще доведе до излъчването на редовно правителство.“ Предстои да видим как ще се разгърне партньорството между новия политически проект и президента, допълни Дариева.

„Към момента виждаме, че той реагира, взаимодействайки си по-скоро със социалистите и с БСП, но в същото време министрите Петков и Василев тръгват с благословията на Румен Радев и това е ясно заявено и декларирано. Така че тук опасенията на БСП, на тази почва, са съвсем резонни.“
„Навлизаме в полето на още по-яростна конкуренция. Състезанието ще се обостря, интензитетът му ще нараства“, прогнозира Елена Дариева.
Голямата електорална тенденция, която наблюдаваме тази година, е отливът на избиратели, допълни тя.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минимум

    22 19 Отговор
    40% за ПП !

    Коментиран от #24

  • 2 прост народ доганска държава

    33 13 Отговор
    както писах и вчера няма и час без нещо за тия двамата влюбени … народа е толкова прост че след едномесечно набиване в главите ще вземат да гласуват за тях ! задкулисието си пие кафето на плажа на морето и само гледа сеира как народа се осира

    Коментиран от #39, #45

  • 3 поли

    20 22 Отговор
    Браво! Промяната продължава до ликвидиране на мафията ГЕРБ и ДПС в България и техните подлоги. Как вият от страх мафиотите, си личи и в коментарите им!
  • 4 ПКП Я

    26 24 Отговор
    С Вас сме и Радев! Победа - 51 %
  • 5 гадно

    31 10 Отговор
    Трите нови партии сами се прецакаха докато се плюеха в парламента, затова избирателите ще им обърнат гръб.
  • 6 Мемфис

    9 31 Отговор
    Хората виждат кой може и истински иска да промени нещо в БГ и затова ще гласуват за ДБ. Имах надежда, и все още не съм я загубил в тези явно способни момчета, но да не се окажат поредните червени мюрета на политическото блато. Дано тези избори народът има късмет, въпреки десетките милиарди откраднати от ГЕРБ и подготвени да бъдат хвърлени в изборната манипулация!

    Коментиран от #12

  • 7 Огнян Балкански

    13 18 Отговор
    ПП прекъсва положитления тренд на всички. От всякъде ще вземат гласове. И най-губещите няма да сда ДБ, както им се иска на гербаджийските цоциолози :)
  • 8 flipp

    23 5 Отговор
    Удивително е, как народа вече 30 години настъпва една и съща мотика
  • 9 Българка

    11 25 Отговор
    Не смятам, че ПП са конкуренти на ДБ. Те имат общи преоритети- борба с корупцията, съдебна реформа, отстраняване на Гешев, разграждане на сарайския модел. Обръщам се към всички избиратели на ДБ и ИБГНИ да не си променят подкрепата, защото и трите субекта трябва да вляза в НС и да направят коалиция и редовен кабинет. ДБ са силни и имат експерти в областта на правото, Новите са много силни икономисти, ИБГНИ пък са цветни и енергични. Показаха, че с малко депутати могат да постигат добри резултати- Комисията за полицейското насилие, оглавявана от Хаджигенов и комисията за ревизията с председател Манолова приключиха с доклад и огласиха резултатите от работата

    Коментиран от #41

  • 10 Пич

    18 9 Отговор
    Само истински идиот не би схванал , че тези ще отнемат от електората на партиите , с които искат да правят мнозинство... Потърпевшите ще бъдат Ристе , Мая може и да не влезе в следващият парламент , и Славчо също надолу... Така че надеждата за 121 депутати , е идиотска... ГЕРБ , БСП и ДПС , имат твърд електорат , и няма да бъдат засегнати толкова...

    Коментиран от #14

  • 11 Бог да пази

    16 10 Отговор
    Тези двечките напудрени нослета са толкова бутафорни.
    Имам чувството , че гледам някаква документална комедия-толкова е абсурдно всичко, че намеква за несъществуващ жанр.
    Ако българите повярват на обещанията на тези момчета, това ще е краят на България , каквато я обичаме и познаваме.
    Дано здравият разум на народа проработи, въпреки всичките им лъжи и дано народа се сети, че пътят към Ада е осеян с "добри" намерения.
    Моля се Бога акъл на българите да даде и да отвори очите им.
  • 12 Бай Знай

    17 8 Отговор

    До коментар #6 от "Мемфис":

    И ти си налапал гейската въдичка на Киро Лъжеца и Асен Кокорко.
  • 13 Избирател

    9 6 Отговор
    Аман от всякакви промяни,вчера си купих лютеница и хляб за 6.58лв.
  • 14 Бай Знай

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Оказа се, че 20% от българите са истински идиоти.
    Това се вижда в социалните медии: застаряващи лелки с малко пенсии се вързват масово на лъжите на двойката Хардвардци, че ще ВЗЕМАТ ОТ БОГАТИТЕ и ЩЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ към БЕДНИТЕ.
    Нормалните хора знаем, че това без жестоли погроми и диктатура е невъзможно. Богатите ще се съпротивляват жестоко.
    А кому са полезни такива неща?
  • 15 Въй

    15 7 Отговор
    "Продължаваме промяната“,хайде българи изкъпете се,да ви намажем с мас,като филия и да ви почваме. Да ви доизядем.
  • 16 към Ямбол

    21 6 Отговор
    Най-много ще загубят чалгарите. Тошко Африкански ще трябва да се връща в родния Ямбол да продава мекици на автогарата, и в кабеларката няма да има пари.

    Коментиран от #36

  • 17 Каскет

    20 9 Отговор
    Тия не ставта за нищо. Вервайте ми. Тия са като Милен Велчев. Празни приказки. Тук един беше пуснал много хубав пост със 20-тина въпроса. Те само на първия да отговорят за цените на тока и прекратяване на договорите с ВЕИ централите които са собственост ОСНОВНО на бивши и настоящи депутати. Не могат. Ама ще приемем СЕТА.
  • 18 цербер

    3 1 Отговор
    социоложката Елена Дариева
  • 19 на село

    0 0 Отговор
    Да риеш,да риеш,да се ненариеш!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДВАМАТА КЛОУНА РАДЕВИ

    11 8 Отговор
    ЩОМ ЗАСТАВАД ЗАД СПЕЦОВ ИЗМАМАТА ЗНАЧИ ДОКАЗВАТ ЧЕ НЯКОЙ ГИ ДИРИЖИРА. АЗ ЗА ТЕЗИ КЛОУНИ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.
  • 22 Работещ

    6 1 Отговор
    Абе какви социолози бе,ма.йната ви,елате с вашите % да ми нахраните семейството,манипулатори истерични.
  • 23 Кръчмар

    12 6 Отговор
    Новите юпита са майстори на разтягането на локума. Досега нямат програма и нищо конкретно. Партията им щяла да реализира леви резултати с десни мерки, да да привлича леви,центристки и десни избиратели. Повсичко личи, че партията им ще бъде монархическо републиканска, консервативно - либерално - социалистическа, на богатите и бедните едновременно, въобще политически миш-маш и тюрлюгювеч едновременно. Да, ама не, такова чудо няма! Българи мислете- мъжко д..пе се прекарва само един път, нас вече няколко пъти, МАЙНИ СТАНА ГОТИНО!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 SH BG

    10 2 Отговор
    Тe тиA рecтитути, пcихoдecни, ceдeрacти и п o ч т e н и ca cи eдни и cъщи бe... И тoчнo кaтo cкaчeнитe cъдoвe, кoгaтo ce пълни eдиния - другия ce прaзни...!!! :::)))

    Тeчe, вcичкo тeчe, врeмeтo нямa бряг и ни влeчe... - Нo тoвa мoрe нe e дo кoлeнe, и нoвитe "п o ч т e н и" кaпитaни cкoрo щe гo рaзбeрaт...!!!

    Дaaa...!!!
  • 26 Мислещ

    3 1 Отговор
    По-скоро го прекъсва открития призив за налагане на репресии над истински демократично мислещите хора.
  • 27 ГЛАС НАРОДЕН

    8 6 Отговор
    ЗАЩО ИМА ОЛИВ НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ ОТ БЪЛГАРГАРИЯ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ МЕСЕЦА, ГОЛЕМИТЕ ЕКСПЕРТИ ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ НАС МОЖЕ ДА ИЗЛЪЖАТ, НО НЕ И ЧУЖДЕНЦИТЕ...
  • 28 БСП най крадливата партия

    10 5 Отговор
    Не им прави чест да защитават СПЕЦОВ крадеца. Какво е новото начало с крадци и измамници като СПЕЦОВ с 1,5млн ДДС. Вие ще ръководите държавата или ще я крадете.
  • 29 иво

    7 5 Отговор
    Чудя се кой по-комичен: въздухаря киро или педала асения
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    4 1 Отговор
    Абе шамандури, вашият върховен водач Христо Иванов ви каза ясно, че няма смисъл да подкрепяте новия проект, а да си продължите да гласувате за ДБ, а после така или иначе ще има коалиция
  • 32 асен

    5 4 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА:Кирчо тика и неприкрития педал Василев
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    мошеници лъжци лъжец е и ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ
    няма ЧСТЕН КАПИТАЛИСТ ОЛИГАРХ ПОЛИТИК БАНКЕРЗЪРНАР ЧСИ КОЛЕКТОР МАФИОТ МУТРА
  • 34 Не се лъжете

    8 2 Отговор
    Пак лъжат народа. Винаги по един и същи начин. И после го обират.
  • 35 111111222333

    6 1 Отговор
    ПП = билетче от НацЛотария
  • 36 Казуар

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "към Ямбол":

    В Ямбол специалитет са милинките.
  • 37 Каквото и да направи магията

    1 6 Отговор
    АЗ СЪМ СИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #38, #48

  • 38 ШАФИОРА

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Каквото и да направи магията":

    ТИ СИ СИ ДИБИЛ ПО РОЖДЕНИЕ !
  • 39 9365

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "прост народ доганска държава":

    С поста си доказваш - Публикувано във факти.бг: прост народ доганска държава
  • 40 ТУК КРАДЕМ

    2 1 Отговор
    Русия раздава апартаменти и автомобили
    Подкрепя активността на изборите
  • 41 здрасти

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    С тази манджа вече се изложи.
  • 42 Вторачили

    7 1 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че двамата се гледат-особено, Петков и Василев, де..
    не че нещо, ама?
  • 43 аз съм пас

    6 0 Отговор
    съвсем нормално след цирковете дето спретнаха от дб
  • 44 ОПА

    2 2 Отговор
    Усещате ли как се чувстват сладки???
  • 45 оня

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "прост народ доганска държава":

    А ти сигурно си умен гербер:))
  • 46 гост

    7 1 Отговор
    КИРИЛ ПЕТКОВ Е ЕДИН ОТ ТРИМАТА СЪЗДАТЕЛИ НА ДА БЪЛГАРИЯ СЕГА КОАЛИЦИЯ ДБ . КИРИЛ ГОВОРИ ЗА НОВИ ЛИЧНОСТИ , НО ТОЙ С АСЕН СА СТАРИ В ПОЛИТИКАТА . ЗА ДА УВЕЛИЧАТ ВЪЗМОЖНОСТА ДА УПРАВЛЯВА ДБ С ПРОЕКТА НА КИРИЛ СЕ НАЛАГА ДА ПОИЗЛЪЖАТ ХОРАТА . ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР СЕ РЕКЛАМИРА НОВИЯ ПРОЕКТ , КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА УПАВЛЯВА С 121 ГЛАСА . АКО ХОРАТА СА УМНИ ЩЕ ПРОУМЕЯТ , ЧЕ В МОМЕНТА СЕ НАЛАГА НОВА ДИКТАТУРА С ТАЗИ , КОЯТО БЕШЕ ГЕРБ . КАКВА БЕШЕ ТЕЗАТА НА ИТН , ДА СЕ УПРАВЛЯВА СЪС НОВИ , ЧИСТИ , МЛАДИ СПЕЦИЯЛИСТИ ЗАВЪРШИЛИ В АМЕРИКА , ЕВРОПА И Т.Н. . НЕ Е ЛИ СЪЩОТО , КОЕТО ИСКАХА ИТН . КОЙ КРАДЕ ИДЕИТЕ ОТ ИТН ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ВИЕ .
  • 47 КРАДЦИ

    6 1 Отговор
    Пo думитe нa Вaлeнтин Вaцeв вcякo cлeдвaщo бългaрcкo прaвитeлcтвo щe cлeдвa и рaбoти зa пocтигaнe нa тритe цeли нa Държaвния дeпaртaмeнт нa CAЩ - крaй нa прoблeмитe c Мaкeдoния, приeмaнe нa Иcтaнбулcкaтa кoнвeнция и пoдгoтoвкa нa Бългaрия зa прифрoнтoвa зoнa в бъдeщитe вoeнни кoнфликти c Руcкaтa фeдeрaция.
  • 48 111111222233

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Каквото и да направи магията":

    ДБ=Костов
  • 49 Пробуждане

    3 0 Отговор
    Кирил Петков + Асен Василев = ГЕРБ под прикритие. Продължаваме промяната - ГЕРБ 2. Тези двамцата се показват по телевизиите толкова много колкото се показваше Борисов преди. Сега Борисов ползва тях за лице и им плаща телевизионните изяви.
    Осъзнайте се!
  • 50 Ender

    2 0 Отговор
    ПП=ДБ=Прокопиев и компания!
  • 51 dido

    1 3 Отговор
    Браво на Петков и Василев ! Победа и за Радев!Успех на всички,
  • 52 Фламинго

    3 0 Отговор
    хахах де ПП да бяха прекъснали този възходящ тренд, ама нейсе. Христо сам си го прекъсна преди около два мвсеца с неговата неадекватност.
  • 53 Тапата

    4 0 Отговор
    К.П. и А.В. се самопределят като почтени хора. Тогава излиза, че всички, които лъжат и крадат, са почтени и могат да участват в проекта им. Спецов вече е привлечен, а кандидатите вече се редят на опашка.
  • 54 898011

    0 0 Отговор
    Кой са тези от снимката?

    Коментиран от #55

  • 55 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "898011":

    Сульо и Пульо!
  • 56 Васко

    0 0 Отговор
    ДБ са си като воденичен камък, нищо не може да ги вкара във възходящ тренд
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове