Last news in Fakti

22 Септември, 2021 17:42 4 259 46

Непогребаният цар: Фердинанд между лаврите на независимостта и националните катастрофи

  • фердинанд-
  • цар-
  • българия-
  • независимост

Петър Стоянович: В негово лице България има локомотива на своето модерно развитие

Непогребаният цар: Фердинанд между лаврите на независимостта и националните катастрофи - 1
Снимка: БГНЕС

На днешния 22 септември 1908 г. Фердинанд Сакскобургготски приема титлата цар, а държавата ни тръгва по самостоятелен път на развитие, като отхвърля васалния спрямо Османската империя статут.

Този самостоятелен път не е гладък и само в рамките на десетилетие стига до национална катастрофа, а основната вина е поета от царя, който абдикира през 1918 г. Разочарованието е огромно и на прокудения монарх не е позволено да се завърне в България, припомня БНР.

И до днес преоблавадащите оценки за него неминуемо съдържат определението „противоречива личност“. Но от дистанцията на времето историци предлагат нов поглед към събитията отпреди столетие и към личността на самия Фердинанд.

Фердинанд, първият цар на Третото българско царство и най-дълго управлявалият, се ражда в семейство с дълбоки династични традиции. Съдбата го отвежда на изток, насред метежния Балкански полуостров.

Принц Фердинанд е тронен потомък по три линии на най-известния монарх, на най-цветущото изражение на абсолютизма – френския монарх в лицето на Луи 14-и, разказва докторът на историческите науки, професор в Шуменския университет „Константин Преславски“, журналист и бивш министър на културата Петър Стоянович.

Френската връзка е определяща за Фердинанд, напук на представянето му в родната историография - особено по времето на социализма - като немски принц и биографичната му обвързаност с Австро-Унгария.

„България никога не е имала толкова блестящ и 100-процентов представител на своята европейска идентичност“, смята Стоянович.

„По някакъв много особен начин той е французин по дух. Той е заченат различен. От малък е някак си перлата в несъществуващата, неосъществената по-скоро корона на своята майка Клементина Орлеанска, дъщерята на краля. Оттам и огромната и несломима връзка между тази майка и именно този син, не с другите деца, а именно с най-малкия. Онова дете, което в българските възрожденски фамилии наричат изтърсак и е любимец на целия род.“

Какво не знаем за Фердинанд? Познаваме ли достатъчно неговата личност? Например това какъв родител е бил:

„От гледна точка на по-либералната представа на балканците, в нашия случай, като знаем как ние си гледаме децата и внуците, последното нещо, което можем да кажем е, че той е бил тежко, гальовно емоционално свързан с тях. Това не намалява степента, в която той е подготвял тези хора за тяхната бъдеща публична дейност. До последно това, което децата са изпитвали към него, е респект, възхищение и ужас.“

Сложни са били и отношенията на владетеля с двете му съпруги.

Но всичко това е предшествано от голямото надиграване - между очакванията на българите след Освобождението, дипломатическите умения на родните управляващи, геостратегическите интереси на Русия и ужаса на кандидатите от това да застанат начело на страна, в която се води необявена гражданска война.

Принц Фердинанд е посрещнат с възторг. Изведнъж на фона на този истински ориенталски пасторал се появява човек, който блести по по-различен начин и демонстративно се различава от тази среда, коментира историкът.

„И даже сетнешните му политически противници възкликват – ашколсун, това е цар! Това са думи на Драган Цанков.“

Животът в София е изключително прост, отегчителен, без никакви възможности за светска изява и развлечение, продължава Петър Стоянович. Той описва новия монарх като егоцентричен, себичен човек, изпълнен с огромно самочувствие, в немалка степен оправдано.

И все пак този „брак по сметка“, се оказва успешен, поне до първата от балканските войни, защото по думите на Петър Стоянович „става превъплъщение, преображение на България от османска провинция в европейска държава“.

„Не бих искал да кажа, че цар Фердинанд е строил с две ръце, тухла по тухла европейските къщи на София или е прокарвал железопътните трасета, но България за тези 25 години има в негово лице локомотива.“

По тогавашните данни България далеч изпреварва своите балкански съседи и се съревновава с утвърдени европейски държави.

Фердинанд има и научен принос в нашата история. Интересът към ботаниката и орнитологията у него започва още от детска възраст.

„В качеството си на български владетел той превръща и България, и София в един от европейските центрове на науката и на практиката – както в своите дворци, на първо място Врана и Евксиноград, но така и за широката публика, превръщайки, да кажем, Софийския зоологически парк в едно от атрактивните места в европейски план. В негово лице България дава в световен мащаб най-известния си учен, естественик, който някога е съществувал.“

Най-безспорната заслуга на Фердинанд е обявената независимост на страната. Според Петър Стоянович не бива да се подценява и неговата лична амбиция да бъде равнопоставен сред европейските и световните владетели и да престане да бъде васал на турския султан.

Факт са двете големи национални поражения след 1913-а и 1918-а година, за които той поема вината и абдикира.

„Не е възможно вината за участието в едно световно стълкновение, в една финансова афера и т.н. да бъде товарена единствено и само върху един човек. Това е абсурдно. Трябва да дойде един момент, в който спокойно и обективно ние, историците, да отсеем зърното от плявата и да въздадем по библейски кесарю кесаревото и божието Богу“, категоричен е Петър Стоянович.

Участта на Фердинанд е тежка, в немалка степен и трагична, признава той.

„Представете си да преживееш убийството на двамата си сина, да преживееш окупацията и затриването на своята втора родина и да умреш в нищета далече от нея, непогребан все още. Това даже и като хора, оставете като историци и политици, би трябвало да ни развълнува.“

Последната воля на Фердинанд била да бъде погребан в България. Затова ковчегът му временно - от 1948 г. до днес, е положен в криптата на католическата църква „Свети Августин" в Кобург - немския град, който го приютил, след като братовчед му - австрийският император Карл Първи, не го допуска до именията му в днешен Бургенланд. Последният опит за връщане на тленните останки на цар Фердинанд е направен преди 10 години.

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов е един от членовете на Инициативния комитет, посветен на тази кауза. По думите му царското семейство е поставило условия, които все още не са изпълнени.

„Условието да бъдат пренесени тленните останки е да се постигне консенсус в българското общество. Формален израз на такова съгласие би било например подписването на меморандум между президент, министър-председател, председател на Народното събрание, тримата големи в държавата.“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОБУРГИТЕ СА

    52 11 Отговор
    ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.ЗАРАДИ ТЯХ ГУБИМ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ.ОТ ТЯХ СА НАЦИОНАЛНИТЕ КАТАСТРОФИ.НЕ НИ ТРЯБВАТ НИ ЖИВИ , НИ МЪРТВИ

    Коментиран от #21

  • 2 Юнкерите

    30 3 Отговор
    Първият ЛГТБ активист...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тоя уби БГ

    52 7 Отговор
    "Управлението на Фердинанд е оценявано от цялата историческа и мемоарна литература като изключително пагубно и разрушително за България, а политиката му по време на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, като некадърна, хазартна, престъпна и предателска. Тези констатации са потвърдени и в мотивите на съда, разследващ причините и виновниците за националните катастрофи. Само монархическият имунитет, наложен с неписан закон от епохата на абсолютните монархии, го спасява от най-тежката наказателна санкция."

    Коментиран от #12, #40

  • 5 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР

    14 3 Отговор
    ЯЗЕ НЕМА ШО ДА РУЧАМ ЗА КОКАЛИТЕ НА ЕДИН ЦАРЪ ША МЕ ЕНЯ
  • 6 Аз знам

    30 7 Отговор
    Управлението на Фердинанд е пагубно за България! Най- трудния период след робството от рушветаджиите.Трябва да бъде изваден от тази крипта да се утрепе ритуално с камъни и изхвърлен на бунището
  • 7 тулупов

    22 8 Отговор
    Царят, отказал се от 3/4 българи и българска земя. Най- големият предател в историята на света. Ако някой е чел първите три конституции ще разбере. Най се отнася за Слави и компания. Конституциите се отнасят само за права и задължения на царя и земите владеени от него.
  • 8 бай Мирчо

    19 12 Отговор
    Хубаво щеше да е,ако бяхте допълнили,че виновници за националните катастрофи са преди всичко чифутдемокрастите парламентаристи.Вина Фердинант има до толкова,че не е избесил тази депутатска пасмина за назидание.Логично е,че от позицията на силно образован учен и цивилизован аристократ,да му се е струвало,че коренното балканско население е на стъпало по ниско от туземците с който се е сблъсквал при експедициите си в Латинска Америка и Африка.Кой може да го вини за това,след като 103 години след като Фердинант напусна територията,националния ни уровен не е помръднал и с една йота.А толко се стара човека да ни цивилизова.

    Коментиран от #34

  • 9 Историчка

    29 14 Отговор
    Нищожеството Фердинад е първият гей в Българската войска, позор за него и офицерите на негово нищожество, които му се прекланят! А Петър Стоянович е един историк-чалгаджия!

    Коментиран от #24

  • 10 тулупов

    12 4 Отговор
    И тук е темата какво е било гражданството на Фердинант че се зачепиха с Кирил Петков!!!2?? 100% унгарско.
    Риторичен въпрос към ИТН ДПС ГЕРБ и приятели.
  • 11 Оку пир ания?

    25 6 Отговор
    От кого е била окупирана България?!? Родил сьм се с България 60 години, учих, карах войник, студент. Така и не видях окупационните войски коита са окупирали България?!?

    Коментиран от #18, #22

  • 12 Сатана

    26 10 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя уби БГ":

    Германия е плащала на Фердо по 5000 дойчмарки за всеки убит Български войник на фронта през Първата Световна.А ние знаем ,че Мечо Пух е казал:
    "Колкото повече,толкова повече".
    След абдикацията дъртия Кобург е забогатял с 75 000 000 марки кървави Немски пари. Германия е наш враг независимо как приемате Немците.Те и сега продължават да ни експлоатират.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тулупов

    7 1 Отговор
    Абе коя година е съединението и коя година е манифеста за независимостта. Ако коня пред каруцата покажете на картата коя част от България трябва да празнува?. Въпрос към компетентните историци.
  • 16 Механик

    27 1 Отговор
    Аз не мога да разбера едно- как се НАЗНАЧАВА цар?! При това, тоя няма нищо общо с българските царе. Той дори не е българин?!?!
    п.п.
    Какво ли се чудя?
    Вече30 години ни назначават ПРАВИТЕЛСТВО. А предните 45 години правеха същото, но някак си малко по-меко, а не така нагло, както сега го правят.
    Гледайте какво става днес? Набиват ни няккави хора със съмнително минало и още по-съмнителни връзки със задкулисито. Гледайте как ви използваха ентусиазмът и справедливият ви гняв от беззаконието и дебелоочието в БГ. Как умело ви подмениха вота и желанието за промяна!
    Не се чудете, а мислете! Извадете тия глави от телевизора, от деленето на русофили и русофоби, защото ТЕ точно това ползват.
    Един мъдър човек, някога е дал нагледен пример, как една пръчка лесно се чупи, а сноп пръчки не е възможно да бъде прекършен.
    ТЕ искат да сме разединени и положиха много усилия в последните 30 години за това. ТЕ вложиха много пари в медии, промиване на мозъцитеи налагане на човеконенавистна пропаганда. ТЕ почти успяха и ни очуждиха един за друг. Разделиха ни накатегории: Бедни-богати, русофили-русофоби, работници-директори, разделиха ни по разни партийки.. И ТЕ почти спечелиха (надвам се да е "почти").
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 18 Отговор
    Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.

    „Чиста и свята република” на Левски е отдавна доказан фалшификат, съчинен от комунистическия гуру Тодор Павлов за да се мaнипулирa рeфeрeндумa 1946 г. и се въвeдe престъпно наложения на БЪЛГАРИЯ съвеЦки модел.

    Коментиран от #23

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 17 Отговор

    До коментар #11 от "Оку пир ания?":

    Бългaрия cи бeшe руcкa губeрния.... Мнoгo труднo ми бeшe дa oбяcня нa чeхи, пoляци, унгaрци и др., кaк тaкa у нac нямa cъвeтcки гaрнизoни...
  • 19 плевен

    9 3 Отговор
    Хе, хе, Венци! Как не те домързя да се прегънеш толкова ниско. Излез на улицата и намери поне един човек, който да празнува тази измислена дата. Въпросното "чудо" е можело да се случи във всеки един ден.
  • 20 демократ

    16 5 Отговор
    Не мога да се сдържа:тоя фердинанд сакс кобург гота е Първото Проклятие за България, след него гошо тарабата и т.н.
  • 21 Патриот

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "КОБУРГИТЕ СА":

    Хахаха. Не ви ли писна да разпространявате коминтерновски лъжи! Северна Добруджа е дадена на Румъния от Русия през 1878- ма, а Нишко, Пиротско, Кулско и Вранско от Русия на Сърбия през същата година, след като Русия дава Тимошко на Сърбия през 1833 -та!

    Коментиран от #25, #28

  • 22 С ушанка

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Оку пир ания?":

    Как да ги видиш 😳😳😳
  • 23 Антитрол

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То поне 1946 имало някакъв референдум а сега кой пита народа дали да влезем в НАТО, дали в ЕС, дали да дадем на окупационните войски бази. Много мръсна тази дума референдум за соросоидчетата.

    Пък заради този монарх назначен ни от чужди сили България изживява три национални катастрофи.

    Пък на соросоидчетата трябва да ви се забрани да споменавате Левски - той се е борил и умрял за свободата на България която вие продадохте на текущите ни господари.
  • 24 стоян

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "Историчка":

    До 9 ком -Е чак па гей - Твърдят че Фердинанд е баща на първия секретар на българската кумунистическа партия Тодор Живков дето ни ръководеше и за 35гд. три пъти фалира държавата

    Коментиран от #27

  • 25 Антитрол

    15 5 Отговор

    До коментар #21 от "Патриот":

    А вие кога ще престанете със соросоидните лъжи.

    1833 Русия от кого е взела територии че да ги даде на Сърбия. България ще се оправи когато продажниците соросоиди почнем да ги увесваме по дърветата.
  • 26 Немците

    16 3 Отговор
    📌 :) Оста Австро - Унгария -Германия са проклятието за Балканите. Сакс Кобург Гота Фамилия , Княз Фердинанд е проклятието за България.🏴‍☠️
    Първа Балканска Фердинанд кани пленените паши от Османската Армия в най - скъпият Хотел в София, всеки ден на лаф - моабет при Княза, като великодушно връща сабята на Главнокомандващият Османската Армия.
    📌🏴‍☠️ Фердинанд е национален предател, за България. 🏴‍☠️
  • 27 Антитрол

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    Чичко Сорос ли го твърди - хайде стига с плоските лъжи
  • 28 Е КАТО

    11 11 Отговор

    До коментар #21 от "Патриот":

    ТОЛКОВА ЗНАЕШ КОЙ НИ ВКАРВА ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ НА СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ КОИТО ГУБИМ.И АКО НЕ СА БИЛИ КОМИНТЕРНОВСКИТЕ ДИМИТРОВ И КОЛАРОВ СЕГА ГЪРЦИЯ ЩЕШЕ ДА Е ДО ПЛОВДИВ

    Коментиран от #29, #38

  • 29 Антитрол

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Е КАТО":

    Абе соросоидите повтарят едни и същи лъжи като опорки нямащи нищо общо с действителността. Толкова са продажни че издокараха че нямало турско робство но пък за какво ли са се борили Левски и Ботев.

    Та там чак се оплитат - ето Русия била дала наши земи на Сърбия ама това преди освобождението нищо че тогава тези земи са на османската империя и България не съществува.

    Какво ли няма да напише един трол за центовете които му дават да плюе по Русия - продажника си е продажник.
  • 30 :) Петър Стоянович е,

    4 8 Отговор
    Чалга Историк, бля!
  • 31 В е л и к и я

    9 6 Отговор
    Това не са никъкви национални катастрофи , и Германия губи две войни а вижте е сега .. В геополитически план е добре че тогава всеки покрай нас е взел по нещо от нас а са били всеки по отделно по слаби... Та сега няма къкво да търсят повече ...! И все пак не забравяйте че благодарение на огромното лоби и авторитет на Фердинанд не сме разграбен напълно и да изчезнем като държава , ако някой българин цар цървулан беше тогава България да е няма как са ни мразили всички покрай нас ....да са ни разграбили и вашата Русия къде е тачите нямаше да ни помогне а щеше да потрива ръце ! Голям късмет сме изкарали с двамата царя но техния наследник е Б.КЛУК...

    Коментиран от #44

  • 32 Кольо

    9 5 Отговор
    Факт е ,че още страдаме от тази фамилия. Чрез управлението и оправянето за 800 дни. Насади и наследник за следващите 12 години. сега юпитата му се пръкнаха от милионите си окрадени отново. кой осъди народа в най-скоро време. какви милиони и имоти ще дърпа пак ? Та и първия ще връщали тук да го погребват. Питаха ли някой тогава или сега ? Или сега в частната си Българска земя ще го ровите. Тогава и аз искам в моя си двор да ме заровят или на нивата ,ама НЕ МОЖЕ . До кръста да ме зарови жената и да излее една кофа цимент- готов паметник та да не се харчи . Ма пак не може . Трябва и като умреш да те ограбят , а на тея кокали кой ще плаща масрафа. С нашите пари ,нали ? Няма да са на съдията или на оня дето ги докара тук потомците му. Изедници ,царе ,крале ,председатели и всякаква не наядена алчна паплач. Стигат ни 240 с антуража им. Ако са ви малко ,да ги направим 360 поне на половината останал Български Народ.

    Коментиран от #36

  • 33 ssss

    5 9 Отговор
    Eдин национален предател и убиец. който е избивал сръбски и румънски селяни заедно с Кайзер Вилхелм II и Аугуст фон Макензен. защо никъде не пише колко цивилни са убити при (Добро поле )
    След войната известно време получава пенсия от германското правителство преди за мре там.
  • 34 дулоба

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "бай Мирчо":

    Точно той си прави правителство което променя конституцията единствено и само в негова полза. Сега техните внуци и правнуци пречат на развитието на държавата. Наричат ги ДС и русофили.

    Коментиран от #37

  • 35 Шаран БГ

    7 6 Отговор
    Европеец по дух и малко или много от царски династии, със съответните знания и виждания за развитието на страната - това е бил Фердинанд в началото на своето властване тук. След тази дата, ставайки ЦАР на една малка новоизлюпена държавица, заживява с грандоманската идея да влезе на бял кон със сабя в ръка в Цариград. За целта вкарва страната от война във война, мъжкото население е избито по фронтовете и чувствително намалява. Докато накрая срещу гладните войници изпраща немска рота и юнкерите от военното училище с картечници. Избягва позорно след 5-6 дена през нощта с влак натоварен с ценности. Един човек, който е обичал славата и царското си себевеличие и тотално е ненавиждал българския народ!! Точно заради заветите му към сина Борис, мадридския мошеник, не е искал български историк да се докосне до архива на Фердо, съхраняван във САЩ. Преди години все пак във в-к "Труд" бяха публикувани част от тези завети.
    Преди да почине в 1948 год. ,цар Фердо дарил на църквата в Кобург много ценности. Въй сиромашкия, от къде ли ги е вземал ?? И сега се намират продажници ,"влюбени" в царете на Нова България. А внукът на Фердинанд осъди "обичаната" от дядо му и него страна за тъй.наречените царски имоти !?.
    Дайте му кокалите тук....Тази земя наред с велики и святи личности е приютила и може да приеме и един българомразец.....нищо , че се е титулувал "цар" .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Професор

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "дулоба":

    Пълни дивотии. Конституцията се променя напълно законно, от ВНС след редовни избори. Така че, обвинявай сервилния си прадядо.
  • 38 Професор

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Е КАТО":

    Въпросът е много точен и актуален. Отговорът му е много ясен: ТИ. По-точно, твоят прадядо, който е искал ИЛИ ВСИЧКО, ИЛИ НИЩО във войните, и е ЗАПЛАШВАЛ Царя и правителството с БУНТ и САМОРАЗПРАВА, ако "предадат националните интереси" и се споразумеят със съюзниците. ПРАДЯДО ТИ и писал нажежаващи статии по вестниците, размахвал е пушки пред Двореца, манифестирал е със сопа в ръка, заплащвайки министрите, и ЯРОСТНО е обвинявал Фердинанд в ПРЕДАТЕЛСТВО кън Отечеството, понеже СЪГЛАШАТЕЛСКИ се опитвал да сключва мирни договори ЗАД ГЪРБА на победоносния български народ.
  • 39 Бла бла

    4 6 Отговор
    Бла-бал-бла...,статия ферман за Кобурга,нооо...за двете национални катастрофи само едно изречение. Кобургът сам,лично създавва политическо и военно лоби,което да провежда неговата политика. Имението в Кобург е лично договорено от него при подписването за съюз с Германия,в случай,че България и Германия загубят войната. Договоръг с Германия е подписан от неговото протеже ген. Петър Ганчев,типичен паркетен офицер и негов адютант.Братовчед му от Австрия не само не го е допуснал в държавата,но и му е конфикувал целия влак с богатствата които е помъкнал от България в т.ч. и килимите,и картините. В Кобург въобще не е мизерствал,а даже се е шматкал по цял свят на екскурзии.

    Коментиран от #41

  • 40 Професор

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя уби БГ":

    Законът не е неписан, ами си е много ясно НАПИСАН. Той се казва Търновска Конституция, и в него ясно пише, че царят носи отговорност пред Бога и Историята, а всички актове на царя се подписват от надлежните за това МИНИСТРИ, които носят ЦЯЛАТА отговорност за тези актове. Фердинанд е управлявал абсолютно конституционно и ВСИЧКИТЕ му актове са подписани от надлежните министри, избрани за такива ОТ ПРАДЯДО ТИ. Така че, обвинявай него и чети действалата тогава конституция. Обвинявай царя САМО ако си Господ, или Историята.
  • 41 Професор

    6 6 Отговор

    До коментар #39 от "Бла бла":

    Виж сега, дай да си направим с тебе алтернативна история. Фердинанд лошия да е добър. Например, споразумява се със съюзниците. Няма Междусъюзническа война. В Първата Световна Война се включва на правилната страна. Победител е. България се разширява. Придобива нови територии, и даже колонии в Етиопия, Абисиния и Еритрея. Днес тя би била като една Холандия или Белгия -- пълна с бежанци, в която всеки ден колят по някого, а от минарета по цялата страна пеят мюезини, но на педалите им е разрешено да се женят. ТОВА ли искаше да стане?

    Коментиран от #43

  • 42 Осман

    4 4 Отговор
    Бау Ганьо толкова злобен и мрачен винаги някои му е криф. Ето за това сте били васали и РОБИ
  • 43 Си US Професор

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Професор":

    Стига си пляскал глупости, все едно сме неграмотни.

    https://fakti.bg/mnenia/333244-pette-tejki-prestaplenia-na-ferdinand-kam-balgaria

    Коментиран от #45

  • 44 Той

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "В е л и к и я":

    Господине, не лошо да почетете и малко да се поограмотите. Примитивничък сте с тези клишета които повтаряте, но не разбирате.
  • 45 Професор

    4 4 Отговор

    До коментар #43 от "Си US Професор":

    Стига тъпотии. Казах ти -- според Търновската Конституция, царят е отговорен пред Бога и Историята. Ти да не се изживяваш като Бог, че да търсиш отговорност от царя?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове