Last news in Fakti

24 Септември, 2021 18:03 1 628 27

Транспортният и ресторантьорският бранш излизат на протест

  • транспорт-
  • ресторантьори-
  • протест

Предвижда се от 10 до 12 ч. автобусните превози да спрат в областните градове където конфедерацията има свои структури, и по места да има шествия.

Транспортният и ресторантьорският бранш излизат на протест - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

На 28 септември транспортният и ресторантьорският бранш излизат на протест в страната с икономически искания, обяви на пресконференция Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Предвижда се от 10 до 12 ч. автобусните превози да спрат в областните градове където конфедерацията има свои структури, и по места да има шествия.

В София протестиращите ще започнат да се събират още от 9.00 ч., на "Орлов мост", автобусите и таксита ще се наредят по бул. "Цариградско шосе" като е планирано протестното шествие да се насочи към сградите на парламента и президентството, предаде БТВ.

Засега столичният автотранспорт няма да се включи в протеста под формата на преустановяване на превозите, но и те имат икономически затруднения, обясниха организаторите му. По време на протеста няма да има междуселищни и междуобластни превози от София по републиканската транспортна схема, съответно превозите ще бъдат преустановени и в другите населени места, каза Милтенова.

Милтенова напомни, че проблемите на браншовата организация са били изложени вече в писмо до президента. Тя изтъкна, че фирмите са затруднени заради "шоковия скок на цените на горивата" и по тази причина настояват за компенсации. Според бранша мярката "60 на 40" в дизайна ѝ от лятото не е ефективна, иска се тя отново да бъде пусната след актуализация и да бъде запазена със спад на оборота от 20 процента. Милтенова напомни, че е преустановена на 31 май така наречена мярка "290 лева", а таксиметровите шофьори, които са самоосигуряващи се, нямат подпомагане.

Милтенова съобщи, че сега има работна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на която тези проблеми се обсъждат.

За мярката, с която финансово ще се подпомогнат автобусните превозвачи, и са предвидени в държавния бюджет 40 милиона лева, Милтенова каза, че помощта може да бъде получена от бранша най-рано около 20 декември заради процедурни стъпки по програмата.

Христо Радков - председател на Българското обединение на шофьорите, заяви на пресконференцията, че по данни на областните пътни управления все още няма осигурени средства за зимното почистване на пътищата, а сезонът за ремонт на пътища е изпуснат заради спрените плащания, и изрази опасения от увеличаване на броя на загиналите при катастрофи. Той съобщи, че международни превозвачи се оплакват от огромни опашки на граничните пунктове.

Радков предупреди, че на 28 октомври се очаква те да блокират подходите към "Дунав мост 2" и "Капитан Андреево".

От организацията настояват да има облекчен режим за внос на работна ръка - от Украйна, Молдова, заради дефицита от български кадри. Председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков заяви на пресконференцията, че за бранша няма адекватна икономическа подкрепа като изтъкна, че таксиметровите шофьори изцяло са самоосигуряващи се. Затова всички мерки, които администрацията е наложила като подкрепа на работодатели, при нас не работят, каза Цветков. Той напомни, че браншът е поискал в писмо до президента, подобно на възстановяване на акциза върху горивата при земеделците, такава мярка да се насочи и към таксиметровите шофьори на базата на списъците с реално работещите водачи, който да се предостави от фирмите-организатори на таксиметрова дейност.

От бранша предупредиха, че е възможно поскъпване на таксиметровите услуги заради поскъпването на определени стоки и услуги, отнасящи се до дейността. Таксиметровите водачи са засегнати и от здравните ограничения на работата на заведенията и клубовете. Павлин Петров, член на Управителния съвет на Българската асоциация на заведенията заяви на пресконференцията, че браншовите организации ще подкрепят протеста, защото секторът е свързан с транспорта и също изпитва затруднения от здравните ограничения и неработещите механизми за подкрепа на бизнеса.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, заяви, че подкрепят протеста и искат нова политика в управлението на сектора. Той отправи обвинение за създаване на предпоставки за корупционни практики и прокарване на лобистки интереси чрез нормативни промени, които не се подлагат на обществено обсъждане. Поиска и промени в управлението на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и ревизия на дейността ѝ. От образователния министър бе поискана нова ресорна учебна документация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    24 6 Отговор
    На боко хиените излизат на лов !!!
  • 2 Майна

    11 13 Отговор
    Докато ВСИЧКИ НЕ СКОЧАТ СРЕЩУ ТАЗИ ПЛАНДЕМИЯ НЯМА ДА СЕ СПРАТ....СЕГА И ГЛАДЪТ ИДВА ,ПЛАНИРАН...

    Коментиран от #10

  • 3 ГЕРБ

    6 21 Отговор
    Докато се разхождате и викате глупости промяна няма да има .Хващайте колове и тояги и пред президентството и млатене кой къде свари докато не ги изметете

    Коментиран от #22

  • 4 Те,богатите протестират

    11 1 Отговор
    Беднотията няма нито акъл,нито воля за протести.И в 22 век ще е така..
  • 5 гадно

    23 4 Отговор
    Аман от алибеговци все са недоволни, а когато беше тиквата не смееха да гъкнат.
  • 6 Срещу

    17 4 Отговор
    Бацо що не протестираха? Сложи им кпп та и ги би зад колоните на мс
  • 7 КОТарАК

    14 2 Отговор
    нормално-търговска нация сме , не произвеждаме нищо и много ни е кофти като ни ударят бизнесчето с което сме се захванали на покупко-продажба на стоки , соеви кебапчета-нищо , алъш вериша да върви..
  • 8 опг герб

    14 2 Отговор
    перачите на пари пак са взели някой лев от чекмеджето за да лаят
  • 9 Историк

    16 4 Отговор
    Крият обороти, не плащат осигуовки, лоши условия на труд - никой не иска да им работи. Допълнително нисък процента на ваксинация - без чужденци! Да сменяват професията или да отидат в чужбина да открият заведение за да видят какво е почтеност. А аз лично ще скъсам ваучера си от 100 лева, но няма да го дам на кръчмарите, особено на "Рафи"!
  • 10 ????

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Какъв глад иде? Като гледам какво чудо е по вериги и малки магазини хич не виждам гладни! Всеки мъкне сякаш не е виждал храна. а непрекъснато докторите призовават за умерено хранене.

    Коментиран от #21

  • 11 Реалност

    10 0 Отговор
    Всички стоки са вдигнати на международните борси мкакви компенсации искат и кой ще ги плати,миналата година пилето(онзи с фермата за норки) изкупи слънчогледа и цената на олиото се повиши с 50процента ,но никои тогава не поиска компенсации ,а цената на газа ,защото се отказах ме от един поток за да купува ме от "турски поток с лихвите.
  • 12 БСП на Бунището

    3 10 Отговор
    Червените цървули си мислеха,че правят Протести....Сега като ги заплющят шофьорите - на Генерала юмрука ще му го наврат отзад....Мачкай червените гниди!!!
  • 13 ЧИБА ПАРАЗИТИ

    5 1 Отговор
    ПРОТЕСТА Е ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ДА ГИ ХРАНТУТИМЕ !

    Коментиран от #16

  • 14 БСП ФАТМАЦИТЕ

    2 1 Отговор
    Тия ни почват
  • 15 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    4 5 Отговор
    РАДЕВ СИ ТРАЕ, ПРАВИТЕЛСТВОТО МЪЛЧИ, ИЗНАСИЛВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

    Коментиран от #19

  • 16 ПАРАЗИТИ

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЧИБА ПАРАЗИТИ":

    А НАРОДА АКО ЗАПЛЮЩИ ЩАФЬОРИТЕ , А !?

    Коментиран от #23

  • 17 ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НИ УБИВАТ

    1 5 Отговор
    Резултат на фатмашкото управление
  • 18 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    1 4 Отговор
    Яко се смучи кръвчицата народна от управляващите.....бързо пълнят шкафчета....времето им свършва
  • 19 Пенсионер

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА":

    Боко квичи ....!
  • 20 2323

    5 1 Отговор
    Буци е активарал тиквенурата. Змията хапе най-лошо преди да умре
  • 21 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "????":

    Инфлацията не е далеч. Чакай....Ще дойде глада по- бързо, отколкото си мислиш
  • 22 Питам

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ":

    Защо не в Банкя ?
  • 23 Другия с коня

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "ПАРАЗИТИ":

    Утре,като блокират Държавата ще разбереш Кой е Народа и кои са платените от Черепа боклуци....
  • 24 Хахавелник

    3 1 Отговор
    Аз си имам нова кола, и си готвя вкъщи. Ае суррр и тез протестъри по нанадолнището..
  • 25 питащ

    0 1 Отговор
    Кой ви дава право да блокирате пътища, бойко ли. Подлоги на един самозабравил се пожарникар. Дано скоро нап влезе при вас и да ви разкаже играта. Тогава и да търсите боко, кел файда.

    Коментиран от #27

  • 26 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Докато има стадо,ще има и кого да стрижат.
    Протеста няма да разреши проблема,промяната няма да дойде като се протестира,а като се спре кранчето на тарикатите.
    Докато им служите и карате по старите правила и сте като златна кокошка те няма да ви оставят им снасяте яйца.
    За да се случи нещо различно в живота ви е нужно да направите това,което не сте правили до сега.
    Ако някой иска вие да се промените за да се подобри неговия живот,вие ще го направите ли?
  • 27 Шишо бакшишо

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "питащ":

    Не е герб. За да премахнат тези безмислени ограничения, трябва да се включи в протестите точно точно транспортният бранш. Да пропускат само линейки с болни и раждащи жени . Всички останали трябва да бъдат блокирани. Имунизационният сертификат няма нищо общо със здравеопазването, това представлява вид гласуване " за " новото световно правителство. Всички "ваксинирани " вече са гласували - нищо че са го направили чрез заблуждение. За училище, фитнес, басейн и работа ви е достатъчно медицинско свидетелство подписано от личния лекар , документ който не е в контраст с конституцията и защитава неприкосновеността на личния живот. Медицинското свидетелство обхваща преди всичко заразните болести и в някои европейски държави вече се използва като алтернатива на имунизационния сертификат. Пробвайте и в България трябва да се действа, защото е законно за разлика от наложения чрез изнудване сертификат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове