Last news in Fakti

25 Септември, 2021 07:06 5 419 25

Хърсев: Цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток

  • профeсор ганчо ганчев-
  • емил хърсев-
  • цени-
  • ток-
  • инфлация

Не очаквам ние да имаме двуцифрена инфлация, смята проф. Ганчо Ганчев

Хърсев: Цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток - 1
Снимка: Bulgaria On Air

"Общо взето инфлацията в България се движи паралелно с инфлацията в ЕС, тъй като ние сме във валутен борд, но има леки отклонения. Ако там очакваме около 3-4 %, при нас може да стане 5-6, но аз не очаквам ние да имаме двуцифрена инфлация", каза проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Финансистът доц. Емил Хърсев пък сподели, че не очаква в никакъв случай двуцифрена инфлация.

"Защото сигурните индикатори за бъдещото ниво на цените са фючър контрактите, които се сключват на борсите за доставка на основните суровини, включително и енергоносителите, а те са надолу, към края на годината. Това означава, че процесът на увеличаване на цените стихва", допълни той.

Специалистите обаче смятат, че натрупаната инфлация у нас ще изяде половината от увеличението на дохода на българите и спестяванията им.

"Добре знаем обаче, че българската икономика е три пъти по-енергоемка от тази на ЕС, което означава, че всякакво покачване на цените на електроенергията и другите енергоносители, се отразява три пъти по-силно върху нашите производители, които много силно са засегнати от този процес. И тук стои въпросът какво би могло да се направи в тази ситуация", подчерта проф. Ганчев.

"Първото, за което се сещат българските индустриалци, е да поискат някой да им плати 70 лв. на всеки един изхарчен мегават, което означава да субсидираме потребление. Аз не бих им платил един лев. Един бизнес не трябва да разчита държавата да го храни и да му поема части от разходите по никакъв начин. Същият ефект би могъл да се получи. И това е разумното решение за мен, като се преразгледат редица добавки към цените на електроенергията, които задължават българския бизнес да субсидира износа, потреблението на населението и неефективното управление на енергийната система у нас. Всъщност цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток, а всякакви задължения към обществото, такси, всевъзможни фондове и т.н.", добави доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Бизнес, който си купува електроенергията ден за ден, а не за няколко месеца напред, не може да си направи никаква прогноза за разходите, смятат икономистите.

А дали да очакваме повишение на цената на тока за битовите потребители?

Засега нищо не е сигурно, макар че има прогнози за 20-процентен ток от януари следващата година, твърдят специалистите. Според тях дотогава има повече от три месеца, предстоят избори, вероятно нов, редовен кабинет, казаха експертите.

Те са на мнение също, че е необходима диверсификация на доставките на газ, защото прекомерната зависимост от един доставчик е опасна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    24 0 Отговор
    Бизнеса реве !!!
  • 2 big

    40 9 Отговор
    За газта, нали има диверсификация? Газопровода за азерски газ функционира, връзката със СПГ терминала за американски газ в Гърция също! Има договори, дори този с американците ни обвързва за 50% техен газ. Само не разбирам Азербайджан и САЩ, защо трябва да ни доставят евтин газ след като цените на борсите се въртят около 959-1000 долара за 1000 кубика? Файдата беше дългосрочен договор с Русия, но понеже сме верни пудели на САЩ и ЕС, ще духаме супата!

    Коментиран от #12

  • 3 Финансист!?!

    31 0 Отговор
    От кога лихварите се наричат финансисти?
    Кога най-накрая ще се нарекат нещата с истинските им имена г-н Хърсев?
    Защо не поговорите и за огромните заеми които дава "финансист"?

    Коментиран от #11

  • 4 хаберих

    13 1 Отговор
    - Уау, маце...имаш страхотен пуловер!
    - Мда-а... от чиста камилска вълна е!
    - Веднага познах аз... по двете гърбици отдолу.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абсурд

    21 2 Отговор
    Е твърдението, че нашата икономика е три пъти по енергоемка, от западната, като машините са едни и същи!

    Коментиран от #20, #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво

    22 0 Отговор
    Нашите "финансисти" само констатират, а решение за да не се стигне до увеличение няма. Тази констатация може да я прави и леля Айше със завършен първи клас от кючюк Париж
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сух

    21 0 Отговор
    Не знам как ги смятат тези инфлация, но по начина, по който аз си я смята (покупателната стойност на 1лв. спрямо минали дати) отдавна сме в двуцифрената инфлация. тез финансисти за какво ги викат да ни лъжат?!
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Финансист!?!":

    ЛИХВАРИТЕ
    са
    ЧСИ
    МУТРИ
    а мутра кръв повръща пари не връща
  • 12 Сесесере

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "big":

    Нищо от тези неща не работи, а за евтин трябва да изнасяш зарзават за съвецкия съюз!
  • 13 нахалници

    12 6 Отговор
    Майка ви да е... Крадците от ГЕПИ си раздадоха соларите, нищо не направиха за АЕЦ, а сега ние българите да им платим сметката.Простия пожарникар, дето лъже и краде като сиганин, на Белене викаше гьол, и се радваше че спрял южен поток, а сега българите да му платят сметката. Крадат ни като за световно, и накрая ще заиграят тоягите. Ще ядете едни 20% мръсни крадци.
  • 14 Гинка Върбакова

    10 0 Отговор
    Освен да се изпържи теменужката на електрическия стол, трябва да се провери и колко калинки и бръмбари от герб и дъпъсъ са се набутали в бордовете на държавните енергийни компании.
  • 15 Глупости

    7 1 Отговор
    Другарят хърсев му дай да лъже. Освен мижавата, но за сметка на това прескъпа "зелена" енергия, която е и много по вредна, да не забравяме и енергоразпределителните дружества не са български. Пренадуват цените на тока и изнасят печалбите извън страната. Да не говорим за златните, амерски Марици, добива - кражба на злато и др. полезни изкопаеми, ВиК-то и др "концесии". Отделно разните "стратегически" инвеститори, чудещи се как да ни Оправят икономиката, унищожено селско стопанство, хранително вкусова, и всакаква промишленост. Въобще всичко доходоносно, което може да напълни хазната и подобри живота е прилапано от чужди или унищожено. А ковид "мерките" доунищожават останалото. Е няма начин да няма яка инфлация, глад и мизерия.

    Коментиран от #17

  • 16 Рашавия

    4 1 Отговор
    Почти двойна инфлация спрямо ЕС леко отклонение ли е, бе финансисте?
  • 17 БазаДанни

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Глупости":

    Не се безпокой.
    Няма никакви чужди фирми да източват бегето, всичките са братски-съветски.
  • 18 Наско

    12 0 Отговор
    Още помня как на първата ми лекция по Банково Дело в УНСС, Хърсев влезе и буквално започна с думите "Здравейте, искате ли да ви разкажа как се източва банка?". След бурна реакция в аулата той наистина започна първия си урок със схема за източване на банка. Този човек самодоволно си прави каквото си иска, защото буквално е над закона. Да, аз бях 18 годишен глупак тогава и също бях развеселен и впечатлен от него, но в същото време усетих една горчива нотка, сякаш има нещо гнило в него. Сега съм 40 годишен глупак, но поне знам със сигурност - чист човек по върховете на успеха в България НЯМА. Този Хърсев е една долна, мазна хиена, от онези - най-опасните. Орешарски също ми е преподавал. Много кофти тип. Стоян Александров пък ме изпитва на държавния изпит и беше в ужасно настроение, защото тъкмо беше изгубил кметските избори. Скъса ме - единствената двойка в целия ми живот, точно на последния, най-важния изпит. Тези хора без никакъв морал са окупирали всички върхове - в политиката, институциите, бизнеса, учебните заведения. Бог да ни е на помощ! Ние все оцеляваме, ама то живот ли е това? Между другото на поправката имах отличен. Дано и с България стане така - всяко зло за добро.

    Коментиран от #19, #25

  • 19 Рашавия

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Наско":

    Публикувано във факти.бг: със сигурност - чист човек по върховете на успеха в България НЯМА.
  • 20 Хаджи Генчо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Абсурд":

    Ааа, не! На чистачките прахосмукачките са по 2000 вата, а не както реши EU по 800 вата, които не засмукват нищо. Оттук идва по голямата енергоемкост. И в някои мазета още има крушки с нажежаема жичка.
  • 21 Рашавия

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абсурд":

    И нашите работници работят 3 пъти по-малко от техните.
    Въобще инфлацията е много полезна за банкери, олигарси и търговци, които печелят от нищоправене и от трудът на работещите.
    А познайте сега кой е на входа и изхода на държавата както преди бяха мултаците на някои заводи.
    Реално това е намаляване на запларите на всички работещи.
  • 22 Матей

    3 2 Отговор
    Разбира се,че не са реални сметките за ток,на някои хора,подчертавам НА НЯКОИ ,сметките са почти двойни или тройни.Как го правят фокуса ли,много просто,превъртат числата на електромерите напред и готово.За целта първо махнаха старите аналогови от таблата в къщите и сложиха електронни в железни кутии на улиците.минава инкасатора с уредчето,нито го виждаш,нито чуваш,бърника в таблото и хоп,пристига ти честитката с нереално ама съвсем явно завишени киловати.И няма как да ги хванеш или изобличиш,само ако имаш доверен човек с волтметър и да ти засече действителния разход.Но те и това са взели под внимание,знаят кой може да ги хване или пък има сериозни връзки и на такива не им правят номера.

    Коментиран от #23

  • 23 А ти

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Матей":

    първо си изкарай изпита по физика, научи за какво служи волтметъра и после пускай неадекватни коментари. От две години инкасатори не обикалят електромерите, защото се отчитат автоматично по дата мрежата им. Не коментирам има ли надписване или не.
  • 24 Watchdog

    2 0 Отговор
    Много скоро природонаселението ще разбере, че така наречения евро съюз далеч не е само криви краставици и чиновници...
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Наско":

    Управляващите легитимираха понятието ЕНЕРГИЕН СЕКТОР. вместо ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА . На пръв поглед незначителна терминологична промяна, пръкнала се от крадливите политици в Народното Събрание, но създаваща условие за разпарчальосване на Българската енергетика. Секторът може спокойно да се разрязва и да се раздава, докато системата е единно цяло. Разкъсването на енергийната система на България доведе до неблагополучията и застоя в енергетиката ни.
    Понятието Енергиен сектор е въведено от 39 НС, вместо Енергийна система, с цел разкъсване на енергийната ни система на отделни тецове и мрежи и тяхната приватизацията под формата на ЕРПта, ТЕЦове-търговски дружества и един куп неефективни частни ВЕИ инсталации. През целия курс на обучение в катедра „Топло и ядрена енергетика” на ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ става въпрос само за „енергийна система” и никога и никъде „енергиен сектор”.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове