Last news in Fakti

26 Септември, 2021 18:09 3 335 48

Вицеадмирал Манушев за Vera Su: Трябва по най-бързия начин да се направи кризисен щаб

  • вицеадмирал-
  • пламен манушев-
  • кораб-
  • кризисен щаб

Става въпрос за спасяване на имущество и без съгласие на собственика или на капитана не може да се намеси някой да го спасява, казва вицеадмиралът

Вицеадмирал Манушев за Vera Su: Трябва по най-бързия начин да се направи кризисен щаб - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да се направи кризисен щаб и то по най-бързия начин. Това каза вицеадмирал о.р Пламен Манушев, цитиран о БГНЕС. Той днес е посетил района, където заседна корабът Vera Su.
Той обясни, че става въпрос за спасяване на имущество и без съгласие на собственика или на капитана не може да се намеси някой да го спасява. „Тъй като нищо не прави собственикът, според мен трябва спешно да му се постави категоричен срок, ако не държавата да се намеси със средствата, които има и възможностите час по-скоро този кораб да бъде снет от камъните, да се вдигне и да се отбуксира, за да не стане наистина екологична катастрофа там, и от товара, който носи – 3000 тона тор, а също така и от горивото, което има на борда, маслата в двигателите“, каза Пламен Манушев.

По думите му засега времето е благоприятно, но влоши ли се рязко, а това се очаква след 2-3 дни, тогава корабът сигурно ще се разбие и ще се разцепи.

„Трябва да се направи кризисен щаб и то по най-бързия начин, в който да има хора над „Морска администрация“, над министерствата, и да може да се координира дейността им. Там е работа не само на Министерство на транспорта, а е и работа на Министерство на екологията, включително и Министерство на външните работи, тъй като има чужда държава е намесена. Някой трябва да координира тези действия“, каза адмиралът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мемфис

    19 0 Отговор
    Ако неможеш или не искаш да свършиш някаква работа, събери клати.урците около теб и направи комисия или кризисен щаб!
  • 2 тъйтъй

    24 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Става въпрос за спасяване на имущество и без съгласие на собственика или на капитана не може да се намеси някой да го спасява, казва вицеадмиралът". ПОРЕДНИЯ ПЛУЖЕК...НЕ СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ИМУЩЕСТВО А ЗА ЕКОКАТАСТРОФА ДРАГИ МИ ГЕНЕРАЛЕ!

    Коментиран от #7, #17, #33, #48

  • 3 моряк

    28 2 Отговор
    Защо главната дирекция на Морска администрация е в София , и 4ии дири там след като няма море .Веднага да се закрие !!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Госあ

    23 0 Отговор
    Аз мисля че не става въпрос за спасяване на частна собственост, а за спасяване на природен парк от екологична катастрофа ! Кво ше кажете ?
  • 5 вижда се

    19 2 Отговор
    Безсилието , глупостта и некадърността на БГ. администрация е безкрайна
  • 6 морски

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "моряк":

    Защото те плават и плуват добре в политически води. Други не им трябват.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 📌:) Бля

    11 1 Отговор
    Екологическите щети за Региона Яйлата/Камен Бряг, Шабла, ще са неизброми, също икономическите, Яйлата/Камен Бряг са едни от Перлите на Българското Черноморие.
    В случай на влошаване на времето и разлив в региона Щетите ще бъдат Тотални!

    Коментиран от #12

  • 9 📌:) Бля

    5 0 Отговор
    Фк собственика, Българското Черноморие е под Юрисдикцията на Българската Държава и Правителство, в този случай, така нареченият “Собственик” може само да плати Сметката по спасяването на Българското Крайбрежие, след като спасителната операция приключи! В случай на Екологично Бедствие “Собственика” има отговорноста за произлезлите действия или бездействия във връзка със заседналият Шлеп/Контенейровоз!
  • 10 i-рян

    3 0 Отговор
    щабове комисийки и нищо свършено е резултата. ако бяха пратили 100 човека с можеха да го разтоварят на ръка до сега...
  • 11 Даа

    4 0 Отговор
    Трябва! Търсете кунчо ветеринаря, майтапчйски-зелен чорап, шефът на пожарната, вземете и двама-трима полицаи, който хванете, разлика няма.
  • 12 Саабри

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "📌:) Бля":

    При смесване с вода амониевият нитрат образува лека киселина. Тази киселина може да предизвика дразнене на очите, носа и кожата.
    Ей ,Перушан !
  • 13 Саабри

    1 0 Отговор
    Всички болни одете са къпете при ВераСу
    ★Добавяне на амониев нитрат към вода

    За това е необходима енергия, която се абсорбира от околната среда и прави разтвора студен. ... Ендотермичната реакция на сместа от амониев нитрат и вода премахва топлината от частта на тялото, "замразявайки" болезнената зона★
  • 14 📌 :) Бля

    0 0 Отговор
    Бедната ти е “фантазията” какви могат да бъдат щетите в Регион. “Игноранс е блис”

    Коментиран от #16

  • 15 Саабри

    0 0 Отговор
    Аз отивам да си лекувам у
  • 16 Саабри

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "📌 :) Бля":

    Кажи го на Фелдмаршал Папуркоушев
  • 17 верваи ми

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "тъйтъй":

    Явно е че каквото е трябвало да се свали се е свалило. От миризмата на тор кучетата не могат да подушат. Другото е за застраховката. Помниш ли в него район колко пакета намериха във водата.
  • 18 4545

    7 0 Отговор
    Поредния заплатаджия...на какво си адмирал бе ...къде ти е флота?5 ръждиви таралясника....
    И ако не ти вдигне тел собственика,кво правиш...ще изтровите района....егати държавния орган ...

    Коментиран от #26

  • 19 Саабри

    1 0 Отговор
    Добре ве ,4 метра са от брега до парахода ве .....толкоз ли й трудно ?
  • 20 345

    6 0 Отговор
    Много обичам да слушам глупости от добрички адмирали от ГРОБ.
    Да го свалим от скалите !!!. Как, с какво, като няма нишо .
    Ние не сме държава, а територия. А, този край е тргедия. От Каварна до Дуранкулак. Животът започва след румънската граница, където на 5 км. корейците имат огромен завод.
  • 21 SDEЧЕВ

    1 4 Отговор
    Видя се какво умеят Юмручетата. Лява политика с десни методи=пълна НУЛА.Ужас ни очаква
  • 22 АЙДЕ БЕ

    6 0 Отговор
    АБЕ ВИЕ МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ БЕ ЗАПЛАХА ОТ ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА КАКЪВ СОБСТВЕННИК КАКЪВ КАПИТАН А КОРАБА СЕ АРЕСТУВА ЗА ЕВЕНТУЛЕН ТЕРОРИСТЧЕН АКТ ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА РАСЛЕДВАНЕТО

    Коментиран от #28

  • 23 АЙДЕ БЕ

    4 0 Отговор
    КВО САТВА БЕ ИМАЛИ НЯКОЙ В ТАЯ ДЪРЖАВА ДА МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ЕЛЕМЕНТАРНА ОТГОВОРНОСТ АМАН ОТ ГЕНЕРАЛИ АДМИРАЛИ ИМА ЛИ НЯКОЙ МАРШАЛ / АДЕ БЕ ГЛАВНОКОМАНДВАЩИ ПРЕЗИДЕНТИ АДЕ БЕ МИШОЦИ МРЪДНЕТЕ СИ ДЕБЕЛИТЕ ЗАДНИЦИ
  • 24 Тези

    3 0 Отговор
    държавни безхаберници за нищо не стават. Кораба пробит и торта изтича в морето. Преди 3 дни тряваше да стационират един кран на брега и досега да са го разтоварили. Но от кухи кратуни толкова. Има 200 тонни Либхери на 24 часов режим всичко вече да е приключило.
  • 25 Мнение

    4 0 Отговор
    От техните "Щабове" по тяхно време видяхме до къде се докарахме. Всичко си беше ПИР, побъркване от писане, хаотични действия, като при пожар без пожарникари! Просто в този случай трябват незабавни действия от отговорните държавни институции. Има си мин.съвет, който ще реши тази криза. На щабове, увелирни операции и грандиозни пресконференции се нагледахме.
  • 26 Орел

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "4545":

    Манушев е безгръбначен "адмирал", като няколкото "генерали" които за една коричка хлебец могат да се връткат до безкрай.
  • 27 Хахаха

    7 0 Отговор
    Ставало въпрос за имущество и без съгласието корабособственика не можело да се действа... Не драги ми, става въпрос за териториални води на Република България, става въпрос за риск от еко катастрофа на територията на Република България и тогава няма собственик на кораб, а има Република България. А вие вече седмица седите и бездействате, пълна без отговорност. И какво става с резултатите от вчерашните проби или понеже е събота и неделя се чака първия работен ден. Всички сте за съд
  • 28 КТМ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "АЙДЕ БЕ":

    Тук много хора се изказват изобщо неподготвени.Има международни конвенции по които България е страна и не може да прави каквото си иска..Дори на борда на кораба освен компетентни служби не може да се качват други камоли да накарат екипажът да прави нещо.Докато не поискат нищо. Иначе е акт на пиратство

    Коментиран от #35

  • 29 Български казан (неохраняем)

    3 0 Отговор
    В България затова сме в това положение защото уж сме много умни ама не сме.Не слушаме тези които знаят Сега хиляди коментари за еко катастрофа амониевата селитра и нейните свойства.Кви глупаци са военните а човека просто е очертал какво трябва да се направи и от кого в какъв срок. Първо е моряк а повечето изобщо не знаят това какво е .Има си международни процедури за това и ясен регламент.Собственика на кораба не е поискал нищо и до определен момент го чакат.SOS не са подали така че до тогава това е положението.
  • 30 big

    6 0 Отговор
    Жалко е когато военен, който определено се е учил за справяне с аварийни ситуации, приказва глупости! С какво ще помогне щаба, когато например липсва или е негодна за експлоатация необходимата техника? Или, ако собственика и застрахователите не са съгласни със сметката за спасяването? Независимо, че кораба е в български териториални води, той съгласно морското право е територия на държавата под който флаг плава, т.е. нищо не може да се прави без необходимите разрешения! Разбирам, че всяко едно нещо се използва в политиката, но да си плюеш на "сурата" заради това не го разбирам!
  • 31 Абе кво става тук

    0 0 Отговор
    Ние армия нямаме? Само наемници!? Кво са тия търтеи вицеадмирали!??? Стига бе хрантутници мръсни ! Затвор за такива и конфискация до десето коляно на мутрите от СИК и заминалите!!
  • 32 Факт

    3 0 Отговор
    Този кораб е поредното доказателство че държавата ни е на автопилот. Румбата е зает да си прави реклама за изборите, служебното правителство на БСП за нищо не става а невестулката и юпито го играят новите месии за пред матряла.
  • 33 big

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "тъйтъй":

    Екокатастрофа? И как ще стане? Корпуса е цял, съгласно Марпол, ако не греша, горивните танкове са изолирани за да се избегне точно това. В края на краищата могат да поставят бонови заграждения около кораба, което по репортажите не се вижда, т.е. извършеното обследване показва липса на такава опасност. Много е тревожно когато репортери, политици и т.н. приказват глупости и плашат хората.

    Коментиран от #37

  • 34 хах

    1 1 Отговор
    Само щабове са им в главите на простите комунисти. Толкова ли нямаме два влекача и да го изтеглят. Тези докато се наумуват и лудите ще се налудуват.

    Коментиран от #40

  • 35 АЙДЕ БЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "КТМ":

    АБЕ ТИ ЛУД ЛИ СИ КОГАТО НАТОВАРЯ ЕДНО КОРИТО С МРЪСН АТОМНА БОМБА И ГО ЗАБИЯ В КАМЪНИТЕ ПРЕД ГАЛАТА НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ ТЕГЛИ КУРШУМА АДЕ ПРОБВАЙ В ТУРЦИЯ ИЛИ В ГЪРЦИЯ /АМАН ОТ СПЕЦИАЛИСТИ

    Коментиран от #41

  • 36 АКО БЯХА ИЗВИКАЛИ БРАДЧЕДИТЕ

    1 0 Отговор
    ОТ ФИРМА„ ВЕЛПАПЕ И ДЖИЛЕЗО”ОТ ГЕМИЯТА НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ И КЛО.ЗЕТО

    Коментиран от #42

  • 37 📌:) Бля

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "big":

    Само Наивници могат да са толкова тежко заблудени. Авария с такива “габарити” никога не остава статична, в края на Септември, тепърва времето ще се разваля, с две думи л!!ната тепърва предстои да ударят Вентилатора!
  • 38 въпроса

    0 0 Отговор
    А капитана ще плати ли милиардите щети на туризма и природата предизвикани от неговият кораб.

    Коментиран от #43

  • 39 📌:) Бля

    2 0 Отговор
    Ти чистил ли си Бряг след Екологична Катастрофа? Защото Аз съм, също мога да си спомня за познати които се разболяха тежко след така нареченото чистене на Морският Бряг!
    Проблема е че “Професорите по ВсичкоЛогия” в България са в безкрайно повече от хора които си тежат на място!
  • 40 хроники

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "хах":

    ами няма влекачи , кумУнистите купуваха , демократите ги батардисаха и ги разпродадоха за жИлязУ. Перун го продадоха за 280 000 долара за скрап.

    Коментиран от #44

  • 41 КТМ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "АЙДЕ БЕ":

    Това са различни неща за които пишеш Очевидно не си специалист .Специалиста каза какво трябва остава да се случи Тази статия е точно за това Да се почне
  • 42 9919

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "АКО БЯХА ИЗВИКАЛИ БРАДЧЕДИТЕ":

    Най вероятно на места дъното е разпрано на места и сцепено със скалите. Корабът е с двойно дъно и горният лист вероятно е издържал.
    Техническото състояние на кораба е ясно от първия ден след подводна инспекция. Но се мълчи. Застрахователите, които ще трябва да платят щетите за екологичната катастрофа вероятно търсят варианти за спасяването му. Това, че не е духнал вятъра е въпрос на късмет.
  • 43 КТМ

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "въпроса":

    Ще го осъдят ама какво от това.
  • 44 хах

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "хроники":

    За кои демократи говориш, тези от ДС на БКП ли? Или за тези като РОвч, другарката Курнелия, Сашо апашо и още мнооого видни демократи от комунистическата партия.

    Коментиран от #45

  • 45 А де

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "хах":

    Не знам защо ги намесваш сега тези субекти на прехода като Р ОВЧ. , сега си говорим за кораби , не за цени на тока . Всъщност много актуална тема , предвид новите цени на тока ще го търсим Р. Овч. Известно ли ти е , че Стомана Перник ще спира дейността , заради новите цени на тока , а спре ли то няма да бъде пуснат отново , като Химко . Това важи за много сектори и отрасли.
  • 46 Бойко

    0 1 Отговор
    Мачкай Баце!
    Ег@ати смотаното правителство!
    Чиновниците от морска администрация на ръка да го теглеха щяха вече да са го истеглили! Ама няма правителство, което да им скръцне със зъби.
    Съд за виновните чиновници!
  • 47 САЩ

    1 0 Отговор
    Ромчовците от маалата за нула време ще го отбуксират, а вие кризисен щаб. Ясни сте от сабалента, че нищо няма да направите. На българина му дай само да приказва.
  • 48 Първо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тъйтъй":

    -не става въпрос за екокатастрофа, а за ВЪЗМОЖНИ нежелани последствия; второ - адм. Манушев е напълно в течение на тези неща и въпреки, че е член на ГЕРБ, е доказан професионалист - и в случая прави опит да отвори очите на тези, които нищо не разбират - просто си има технологични и юридически изисквания в подобни ситуации и всяко нарушаване е повод за съдебни дела и нежелани последици. А за сформиране на кризисен щаб - това би следвало вече да е направено от ири по искане на оторизираната да действа в такива случаи структура - Морска администрация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове