Last news in Fakti

27 Септември, 2021 13:43 1 588 14

Джамбазки с призив до ЕК за мораториум върху търговията с въглеродни емисии

  • ангел джамбазки-
  • въглеродни емисии-
  • инфлация-
  • урсула фон дер лайен

Реакцията на евродепутата идва заради високите цени на електроенергията

Джамбазки с призив до ЕК за мораториум върху търговията с въглеродни емисии - 1
Снимка: ВМРО

Българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отправи официален въпрос до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по темата с мерките срещу сериозния скок на цените. В писмото си той поставя на дневен ред темата за търговията с въглеродни емисии, която има пряко отношение върху икономическата криза и по-специално върху шоковото поскъпване на тока, съобщиха от ВМРО и допълват:

Преди дни Ангел Джамбазки сигнализира и всички представители в Европейския парламент и потърси подкрепа от свои колеги, за да може да бъде осъществен дебат по въпроса по време на заседанията на парламента.

Здравната кризата и мерките за нейното овладяване накараха икономиката на Европа да се свие драстично. Още по-тревожно е безпрецедентното покачване на цените на енергията. Цената на природния газ се е увеличила четирикратно през последните шест месеца, което доведе и до повишаване цената на електроенергията. В този контекст в писмото си до Урсула фон дер Лайен евродепутатът припомня, че ЕС засили своите климатични амбиции за 2030 г., което доведе до 80% покачване на цените на разрешителните за емисии на въглерод.

Когато се комбинират, тези два фактора означават, че бизнесът е готов да спре да работи, тъй като цените на енергията стават непоносими, а енергийната бедност ще достигне безпрецедентни нива, допълва Джамбазки.

Европейската комисия прие пакет от предложения, за да направи политиката на ЕС в областта на климата и енергетиката за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това е не само икономическо самоубийство, но и предателство към най-уязвимите в нашите общества. Подобни мерки ще повишат цените на енергията и ще доведат до бедност, алармира още заместник-председателят на ВМРО.

Заради всички тези незаобиколими фактори българският представител в Европейския парламент настоява пред Урсула фон дер Лайен ЕК да обърне сериозно внимание на търговията с въглерод, като я прекрати с цел подкрепа на икономиката на целия ЕС. Според него подобна мярка би била в помощ не само на бизнеса, но и на обикновените граждани на Съюза.

Призовавам Ви да вземете отношение по въпроса и да наложите мораториум върху търговията с въглеродни емисии. В противен случай европейските граждани ще се изправят пред изключително тежка зима и много дълбока криза, завършва Джамбазки в писмото си до председателя на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жамбазю

    7 4 Отговор
    Инак ще фърлям пиратки у Брюхсел
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    7 3 Отговор
    НАЗДРАВЕ , АМА НЕДЕЙ СЕ ИЗКАЗВА КОТАТО СИ ПИЛ
  • 4 Шопо

    6 4 Отговор
    Тоя се напиня да го забележат😄Като вдовица за буй се напиня🎃🇱🇷🇬🇷🇬🇷🇹🇷🎃
  • 5 долу ЕС

    12 0 Отговор
    крайно време е някой да каже истината за тока в скапания ЕС.! В СВЕТА има има 4 борси за емиси, като всяка им собствени правила, ЕС, Ю КОРЕЯ, Н Зеландия и пробно от 2015 няколко области в Китай. резултата за природата е а солютно никакъв защото търговията се извършва между посресници финансови акули не между производители на емисии. освен това няюа нищо пазарно щом бюрократ от Брюксел решава колко и какви квоти да се търгуват, всично е измама за оравене милирди от въздуха, за сметка крайна цема на продукт. Бъдещето на ЕС е беден енеегиен континент с височина к дял на тока в всеки продукт, а абсолютно неконкуретен спярямо Азия и Сащ! тази борса трябва да се закрие моментално завинаги. тя вече потопи европейската икономика, а сащ работят за я има. тесла си продаде емисиите на европейскат борса и така излезе на печалба за 2021г!!!
  • 6 Съдията Дред

    2 3 Отговор
    Не казва на какво основание ще наложи мораториум ? Със сигурност Лайен няма такива правомощия.
  • 7 Тоя

    4 3 Отговор
    току писне нещо !
  • 8 Вонбон

    0 2 Отговор
    Ей тоя от всичко разбира,ама от всичко само не себе си
  • 9 долу ЕС

    4 1 Отговор
    цената на тока в Калифорния за юни е 23. 11 долара за кв ч.... но там нямат борса за емисии. ЕС вече е конкурентен на световните пазари точно толкова колкото С Корея... в Н Йорк е 19.53 долара за кв ч.. както искате така го смятате. всичко е за сметка на ниски заплати. ЕК и ЕК дружно на е ба ха 450 млн души, неоспорим факт!!!
  • 10 караГрух

    2 2 Отговор
    Ами да! Вие знаете ли за колко много въглеродни емисии трябва да се плаща след всяко войводско изпъpдявaнe след солидна предизборна войводска бюджетна кьор-софра-гуляй с къркачка и лапачка за цял циг@нcки квартал?!
  • 11 пешо

    2 1 Отговор
    скрий се бе пе..л
  • 12 Gen Gurko

    6 0 Отговор
    Подкрепям с две ръце! Даже искам тази перверзия да се прекрати завинаги. Да плащам на КОГО??!! за да имам право да замърсявам. Нзли се сещате КОЙ се крие зад КОГО и прибира парите на тъпанарите, които могат да се обединят и за дни да го издухат. Има достатъчно авторитетни учени които са омерзени от зеленоталибанските лъжи и манипулации. И всичко това за пари,МНОГО пари!
  • 13 МОШЕНИК

    1 0 Отговор
    ЩО СИ МИСЛЯ ЧЕ ДЖАМБАЗКИ И ПРЕЗ УМ НЕ МУ МИНАВА ДА ПРИЗОВАВА НЕЩО ЕВРОКОМИСИЯТА - НАЛИ Е ДАЛ КЛЕТВА ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ТАЗИ КОМИСИЯ ! НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ МУ НА ТОЯ ЛЪЖЕЦ ТУК В БЪЛГАРИЯ - ДОРИ И БАРЕКОВ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ НЕГО !
  • 14 КЪДРАВАТА СЮ

    1 0 Отговор
    ЖАМБАЗКИ ЧАКА ДА СЕ ПОДПИШЕ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ТА ДА СЕ ОЖЕНИ ЗА ТАФРОВ И СТАНИШЕВ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове