Last news in Fakti

27 Септември, 2021 15:28 3 350 23

Политолог: ИТН пропуснаха шанса си

  • теодора йовчева-
  • итн-
  • герб

На този етап срещу Радев няма издигнати реални конкуренти, смята Теодора Йовчева

Политолог: ИТН пропуснаха шанса си - 1
Снимка: БГНЕС

Със сигурност "Има такъв народ" /ИТН/ ще претърпи отлив на избиратели. Причината е, че ИТН е нова партия, която мобилизира в голяма степен граждани, които не симпатизират на утвърдените партии. Това са млади хора или хора, които гласуват по-спонтанно, без особена идеологическа обремененост. Такива избиратели лесно се преориентират към нови формации. Това коментира пред Novini.bg политологът Теодора Йовчева.

"Проблемът е, че хората, които гласуваха за ИТН, искаха да видят как новото замества "старото". Само че ИТН пропуснаха шанса си да покажат това – те избраха да бъдат странични наблюдатели вместо да управляват. Първият път отказът сработи и партията си повиши резултата. Вторият път обаче вече показва по-скоро неспособност да се доведат на власт нови хора'', допълни тя.

Според нея след третите поред предсрочни парламентарни избори вече би било редно да бъде съставен редовен кабинет или в противен случай има риск доверието в партиите да регистрира сериозен спад.

Редно е след трети избори вече да се формира правителство. Ако не стане, рискът доверието в партиите да се срине, както и избирателната активност да бъде рекордно ниска, е твърде голям. Виждаме, че социологическите проучвания вече регистрират по-ниска подкрепа за партиите, от които се очакваше да излъчат кабинет в миналия парламент. От друга страна се появиха нови играчи, които могат да повлияят на преговорите и да хвърлят мост между формации, които по-трудно си сътрудничеха в 46-тото НС. Според мен големият въпрос е от колко партии ще е правителството. Имаме сериозни индикации, че тройната коалиция ще бъде задмината като брой партии в управлението. Още нещо, броят на партньорите ще покаже намеренията на правителството. Ако то иска да прави реформи, ще търси голям брой партньори и ще се стреми към oversized cabinet. Ако иска просто да оцелее, тогава ще се търси минимално печеливша коалиция, разясни политологът.

Теодора Йовчева не изключи хипотезата тонът към ГЕРБ в следващото НС "да омекне" и бившите управляващи да бъдат поканени на масата за преговори за нов кабинет.

,,Случващото се в 46-тия парламент премести прожекторите на недоволството към ИТН в голяма степен. В началото повечето от партиите/коалициите се легитимираха през отрицание на ГЕРБ. В последствие, когато започна да става ясно, че и в следващ парламент ситуацията няма да е драстично различна, тонът омекна. Според мен ГЕРБ биха били поканени, ако се види, че без тяхна подкрепа няма да може да има мнозинство и това ще доведе до следващи избори'', коментира тя.

По думите ѝ проектът на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков би могъл да внесе промяна в диалога между парламентарно представените формации, което би могло да се окаже от ключово значение за излъчването на редовно правителство.

Следващият парламент се очертава още по-фрагментиран. "Продължаваме промяната" може да заеме 5-о място според социологическите проучвания. Това не е за подценяване, защото в ситуация, в която преговорите между съществуващите участници не са били успешни, появата на нов може да внесе промяна. ПП демонстрира по-голяма диалогичност в сравнение с ИТН, което е знак, че шансовете за формиране на правителство са по-големи. Виждаме, че ПП демонстрира добър диалог с ДБ и ИБГНИ, но е и мост към БСП. Може да се окаже, че ПП ще са в позицията на king makers, аргументира се Йовчева.

По отношение на избирателната активност тя смята, че този път тя ще бъде по-висока.

"Както се видя, най-трудно е да се прогнозира избирателната активност. На миналите избори тя беше ниска и като обяснения бяха посочвани машинното гласуване и летният сезон. Е, сега едно от условията ще липсва – изборите ще са през есента. Според мен фактът, че ще има избори 2 в 1 ще повиши избирателната активност. Още повече, че единият избор е мажоритарен, а там личната харизма е допълнителна мотивация за гласуване'', уточни политологът.

На финален въпрос за президентския вот Теодора Йовчева обясни, че на този етап срещу Радев няма издигнати реални конкуренти.

Засега няма издигнати реални конкуренти на Радев. Парадоксално, по-малките партии изпревариха с кандидатурите си по-големите. ДБ анонсираха, че ще имат техен кандидат, което е правилният ход за тях като формация. Въпросът е дали ГЕРБ ще номинират фигура, която да успее да привлече електората на ДБ на втори тур. Те са в сложната дилема хем да номинират кандидат, който да им стегне редиците, хем да може да мобилизира периферия. Обикновено се говори за решаващата подкрепа на ДПС, но според мен подкрепата на ДБ има по-сериозно значение в случая, посочи в заключение тя.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 24 Отговор
    Е то не може 3 дузпи срещу отбора на Баце да свири някой. Сега наказателна акция 27%

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 17 Отговор
    ИЗВИНЕТЕ но ИТН излязоха лъжци
    а и ПОП ФОЛКА не еХ
    КУЛТУРА
    а е пошлост

    Коментиран от #5, #16

  • 3 ИСТИНАТА

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Стандартът на живот на българите в ЕС е плачевен!

    Стандартът на живот може да се сравни,
    като се измери цената на даден набор от стоки и услуги във всяка държава спрямо доходите.
    която се нарича стандарт на покупателна способност (СПС).
    Сравнението на БВП на глава от населението със СПС
    представлява стандартите на живот в ЕС.

    Да погледнем само към бившите соц.страни:

    България-51
    Хърватия-64
    Румъния-65
    Латвия-69
    Унгария-71
    Полша- 71
    Словакия-71
    Литва- 81
    Естония-82
    Словения-87
    Чехия-92

    Както се вижда от сравнението
    с другите бивши соц.страни-
    след три мандата на Борисов,
    положението на българите е трагично!
    С руска енергийна примка на шията!

    Следствие на безнаказаните кражби на
    Борисов, Пеевски, Гешев и шайката им!
    Както се видя от разкритията на служебното правителство!

    Наближават избори!
    Дали пак ще ни ограбват шайкаджии-
    ти избираш!

    Коментиран от #11

  • 4 Не си

    11 11 Отговор
    струва и да се споменават изобщо ! Чудя се , че има и такива , гласували за тях , начело със социопат !
  • 5 Не вярвайте

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не вярвайте!
    Не вярвайте нито на старите, нито на новите политици!
    Докато не демократизират изборите, както в ЕС!
    Като премахнат прага на преференциите и избираемите места!
    Не им вярвайте!
    Докато не променят избирателния закон в съответствие
    с чл. 6.ал.2. от Конституцията на РБ!
    Не им вярвайте!
    Докато самите депутати, нарушават Конституцията!
    Като гласуват по партийна команда!
    А не по съвест, според чл.67 . от Конституцията на РБ!
    До тогава!
    Не им вярвайте!
  • 6 Каскет

    13 3 Отговор
    Къв шанс бе брат. Та ИТН+ДБ+ИМБГНИ правят 111 депутата. При първият вот на недоверие падат веднага. 240-111=129.
  • 7 ????

    15 10 Отговор
    В трета глуха са! Кой би гласувал за партия пропиляля доверието на електората си?
  • 8 Ма те не искаха беее, какъв шанс???

    13 8 Отговор
    Магаре да си, щеше да реагирал различно. Те просто разтресохс системата, така, че сега имат едни твърди 5% и това е. Те не са искали никога да докарат нещата докрай. Целта на ръководството на тази сбирщина (защото не може да се нарече партия) е да се размине вота! Те играят ролята на Патриотите или Воля. Осигуряват мнозинство на мафията, ако ли пък не, то поне взимат от вота на партии, които са срещу статуквото.... но не правят нищо. Демек те са изолационен материал. Жалко за Слави, че се продаде и оттук-нататък ще живее жалкия си живот презрян.
  • 9 Да те светна

    11 11 Отговор
    политоложке! За ИТН съм гласувал и това съм очаквал да видя! Та не ми вменявай глупости и лъжи, защото някой ти е подхвърлил нещо! Ако бяха направили безпринципни договорки и коалиции, с продажници като Христо Иванов, вече щях да се чувствам излъган! Анадъмо!

    Коментиран от #12

  • 10 гост

    8 10 Отговор
    НЕ СА ПРОПУСНАЛИ НИЩО , КОЕТО НЕ Е ПРЕДЛАГАЛО . ИТН ПРЕДЛОЖИХА ,А АСЕН И КИРЕТО , НО ТЕ ОТКАЗАХА И ПОСЛЕ СЕ РАЗБРА ЗАЩО . ПОЧТЕНИТЕ ХОРА НЕ ВИНАГИ СА ПОЧТЕНИ . АСЕН ИСКА 250 ХИЛЯДИ ОТ ТОШКО , КОЕТО Е НАГЛО НАХАЛСТВО ОТ ПОЧТЕНИЯ ФИНАНСИСТ . ЗАЩО ИСКА ДА Е ФИНАНСОВ САМО ТОЙ СИ ЗНАЕ . ОБАЧЕ НЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЗАДОКЕНЦИТЕ А ЗА ИТН , ВЪПРЕКИ СОЦИОЛНИ , ПОЛИТОЛОЗИ . КОЛКОТО ПЛЮЕТЕ ИТН , ТОЛКОВА СЕ ВТВЪРДЯВАМЕ И ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ СРЕШУ СТАТУКВОТО .
  • 11 Прав(а) си, но

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНАТА":

    Стандарта на живот се определя и от нивото на здравеопазване, образование, шанс да правиш свободно бизнес, справедливост(следствие, прокуратура, съд), чистота на въздух, вода, стрес и т. н. Не са само заплатите (и то онова, което ти остава в джоба по-скоро). Много са факторитр
  • 12 Аха, значи си ок с Никито Василев

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Да те светна":

    Или с онзи истеричен адвокат? Или с другите пешки там? Това е ок за тебе и затова си гласувал? Или си нещо в Грешка или си трол.

    Коментиран от #14

  • 13 Реалист

    8 4 Отговор
    аФторчето си прави свободни съчинения...само факта, че споменава въобще ИБГНИ е достатъчно показателен! Тези мерзавци вече нямат нужните финанси за да купуват, практически ще са мноооого далече от въпросните 4%. Тя Манолова затова снове така активно като цветарка по партиите, дори и тя си го знае!
  • 14 Да те светна

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Аха, значи си ок с Никито Василев":

    Кое не разбра? Написал съм го ясно! С жълтини и простотии не се занимавам, за да ми драскаш глупости! Предпочитам да си изкарам стотинките с труд, а не с простотия и лъжи! Та не ме занимавай с глупости, за дребните си за бозътъ!
  • 15 Опасно зло ПП

    3 6 Отговор
    На тяхно място идва Петков, учствал в Конференция на "соросоидите" 2014 г., заедно с Паси и други десни джендърски талибани, от името на СДС. Значи Петков е имал апетити за политика още 2014 г.
    В мoмeнтa ce рeшaвa бъдeщeтo нa Бългaрия-тeкaт ceриoзни тeктoнични cвeтoвни прoцecи, зaпoчвaйки oт зaгубaтa нa Тръмп, Тримoриe, Ec щaти, eврo, здрaвeн нaцизъм.
    Глoбaлният финaнcoв кaпитaлeн нaцизъм нacтъпвa в лицeтo нa Пeткoв Вacилeв-кoйтo нямa цвят и пoлитики, тoй e ГЛOБAЛEН, a глoбaлиcтa нямa идeнтичнocт и идeoлoгия, тoй e хaмeлeoн.
    Пeткoв и Вacилeв щe пoдкрeпят и CEТA, Кaктo и Oбeдинeнитe Eврoпeйcки Щaти cъc coбcтвeн прeзидeнт и зaкoнoдaтeлcтвo, a Бългaрия щe бъдe рeгиoн-Изтoчни Бaлкaни, вeчe имaмe Зaпaдни-нoвoгoвoрът e в дeйcтвиe.
    Cлaви пoдкрeпи прeд фрeнcкa мeдия Eврoпeйcкитe Oбeдинeни Щaти.
    Днe имaмe eдни кaнaдци Пeткoв Вacилeв oблeчeни в бългaрcки нocии-дa ce cмeeш ли, дa плaчeш ли.
    Eдинcтвeнaтa пaртия, кoятo гoвoри зa cувeрeнитeт e Възрaждaнe, дoбрa лoшa, идвaщoтo нa пoлитичecкaтa cцeнa e cтрaшнo.Тлрябвa МACOВO ГЛACУВAНE НA ИЗБOРИТE-зa дa ce нaмaли 20% oт 40% глacувaли твърдo ядрo coрocoиди, oбъркaни хoрa-глacувaщи зa уcмивки и мecии, и кoрпoрaтивeн и aмидниcтрaтивeн пoдчинeн aпaрaт.
    Прoeктът Пeткoв Вacилeв щe e зaлeзът нa държaвaтa Бългaрия-затриване Белене, CEТA,Истанбулска Конвенция,евро, признаване Македония, Триморие здравна база данни, миcиитe нa Бългaрия в рaзрeз нa мeж. прaвo OOН, ПП ще продължат тази политика.
  • 16 LOSHIA

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какво ти разбира шамндурата от музика, та и от култура Чалга като ти наричаш поп фолка го има в Румъния,Гърция,Турция,Албания,Сърбия и СМ!Излиза според твоите класификации,че и там са идиоти!Изборите ще покажат кои са ЛЪЖЦИТЕ,а НЕ ТИ!!!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Остави го

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "LOSHIA":

    козлудуца да си вземе дребните от продажницата дончева!

    Коментиран от #18

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Остави го":

    ква ДОНЧЕВА ти добре ли си СЛАВУЦА предаде хората ЧАЛГА и опростачване на НАРОДА прав е БОЖКОВ за него подлога е и е ХАЛТУРА

    Коментиран от #22

  • 19 Фламинго

    3 5 Отговор
    Те да бяха само ИТН ... Хората се нагледаха и наслуша и на глупостите и сънищата на Ицо и Мая, на цирковете които разиграха от ДПС, ГЕРБ, БСП! Всички са един дол дренки.
  • 20 123456

    3 7 Отговор
    Само Слави и оркестър не разбраха, че кликата на Радев ги използва за печелене на време и реализиране на проект със свои управляеми, послушни кадри. Не е късно да го изненада с една песничка за лека нощ. Ще бъде върхът на сладоледа и шанс на живота на Слави да бъде на върха като изнанада всички политически предсказания.
  • 21 верваи ми

    4 2 Отговор
    Тошко Йорданов и Филип станев най- харесват член 69 от конституцията. Най вече със своето действие.
  • 22 Ама

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мая и хаджиментов участват ли и те? Или само дъртата продажна простакеса дончева дава дребните за лъжите?! 😂
  • 23 верваи ми

    4 1 Отговор
    Чл. 69.
    Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.
    Мнения но не и твърдения както го направи Т. Йорданов то трибуната за Асен Василев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове