Last news in Fakti

28 Септември, 2021 12:40 1 770 19

Красимир Дачев: Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса

  • красимир дачев-
  • цена-
  • ток

КЕВР не е силова структура, която да работи онлайн, тя постфактум преглежда нещата как стават и взима решения

Красимир Дачев: Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви пред БНТ, че това е едно от трите възможни решения. Премиерът е обещал да намери решение и не е точно това, което беше предявено пред него, но е стъпка в правилната посока, каза Дачев.

Той обясни, че тези 50 лв. се изчисляват на база какво надплащат, извънредно на това, което е планирано. 50 лв. са възможности, които има държавата. По интересна е точката за търговете, каза Дачев.

За това как КЕВР ще наложи по-стриктен контрол върху работата на Българската независима енергийна борса, Дачев коментира, че това е едно пожелание, което няма практическо измерение.

КЕВР не е силова структура, която да работи онлайн, тя постфактум преглежда нещата как стават и взима решения. Единствено превенцията за наказанията, които издава КЕВР, може да предпазва хората. КЕВР няма функция онлайн да следи тези неща, каза Дачев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    9 2 Отговор
    Само ако и на хората се връщат по 50 лв от сметките за тока .
  • 2 Коста

    14 0 Отговор
    Някой взе парите - сега ще ги връща народа, а не държавата. Разберете КОЙ и ЗАЩО!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ясно

    14 0 Отговор
    само на бизнеса, разбирайте нашите хора, данъкоплатците кучета ги яли.

    Коментиран от #7

  • 5 Българка

    17 2 Отговор
    Защо не се прекратят договорите на американските Марици, или поне да се предоговорят така, че ние българите/ държавата да не ги финансираме? Парадокс е, че сега с покачване цените не енергията на борсата, Мариците увеличават цената на происведения ток и пропорционално с това се увеличава и държавната дотация! Това е абсурд. Да плащаме два пъти на тези централи- веднъж през сметките за потребена ел. енергия и втори път чрез непрекъснато увеличаваща се държавна помощ

    Коментиран от #17

  • 6 Българка

    11 0 Отговор
    Едни от спешните мерки е задължително да се ограничат възможностите олигарсите-спекуланти, в които са "мръсните" пари да изкупуват големи количества ток и така да има недостиг за микро и дребния бизнес, който трябва да плаща много по-скъп ток, за да работи.
    Освен това трябва и промяна в правилото цената да се договаря 1 ден напред. Този срок трябва да е многократно увеличен, за да има стабилност и предвидимост
  • 7 Българка

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ясно":

    Битовият ток е много по-нисък от индустриалния и не се променя. Той е с таван ,определен от КЕВР. Данъкоплатците плащаме по-високия ток за ел. енергията на бизнеса през повишените цени на произведените стоки.
  • 8 Куфарни

    8 1 Отговор
    експерти , все на народен гръб !
  • 9 Данъкоплатеца

    14 2 Отговор
    ейго червения бизнесмен, да му компенсираме цената на тока от бюджета, тоест от нашите джобове, а той да си кара ролсройса и да се хили !!!

    Коментиран от #13

  • 10 Алчен Български бизнес

    9 2 Отговор
    Плащат най-малкия данък в света а вземат немски помощи. Немските бизнесмени не притежават лукса на такива като на този алчник.
  • 11 ПППП

    8 2 Отговор
    Дайте да излеземе да протестираме срещу подпомагането на бизнеса с НАРОДНИ ПАРИ и актуализацията на бюджета , заради това !! Пак ще се наложи да взимаме заеми и ще заробиме държавата с още заеми, които ни гарантират още 30 години и повече мизерия на всички!!!!!!!!
  • 12 Теб

    9 0 Отговор
    Нищо не тряа да ти връща. Костов като ти подари Свилоза с нея вървеше и ТЕЦа 2 по 60 мегавата. Що не ги реновира ами ги наряза
  • 13 Верно

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Данъкоплатеца":

    Е червен, ама по линия на първата си жена иначе е от сините преватизатори и то от най големите разсипници, де унищожиха заводи с необятни пазари. То не става да се взима само трябва и поддръжка
  • 14 БОРУНА ЛОМ

    7 1 Отговор
    А КОЙ ЩЕ КОМПЕНСИРА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА НА БАБА МАРИЙКА!? КРЪВОПИЙЦИ НЕНАСИТНИ!
  • 15 big

    8 1 Отговор
    От къде събира пари държавата? Разбира се от нас народа! Излиза, че ние ще плащаме тока на бизнеса, а бизнесмените ще пълнят джоба!
  • 16 Ддд

    1 2 Отговор
    Това което е казал премиера,си е дърта лъжа да успокои предизборно бизнеса,а всъщност нищо няма да направят.Тези на обещания са щедри,на свършена работа не стават.Доказаха го за тези 5 месеца!
  • 17 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Защо за тези марици, драгалевския лаборант,подписал договорите,още не е в ареста?
  • 18 Ооо

    3 1 Отговор
    ГЕРБ папкаха от асфалта, но Румен е по-умен, ще папка направо онлайн от тока! Така и така всеки е принуден да го плаща на каквато и да е цена …
    Сега си спомнете пак за бума на ВЕИ и строежа на ветрогенератори и слънчеви централи преди да дойде ГЕРБ …
  • 19 Тилетилети

    0 1 Отговор
    Кога ще вдигат цената на метрото и градския транспорт, че в София е на ток, а той поскъпна ….
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове