28 Септември, 2021 16:50 4 925 43

Румен Петков: Думите на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление

  • румен петков-
  • асен василев-
  • аец белене

Цената на индустриалния ток постави на колене практически цялата икономика. Битът няма да издържи и хората с най-ниски доходи ще са обречени на мизерия, прогнозира лидерът на АБВ

Румен Петков: Думите на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Приказките на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление към енергийната сигурност на България.

Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Проектът АЕЦ „Белене“ е преминал стрес теста след „Фукушима“. Преминава стрес тест през 2012 г., който е защитен в Международната агенция за атомна енергия във Виена. „Белене“ е единственият проект в света, който има 40% запас по сеизмика. Да се говори, че площадката не е одобрена, са гнусни лъжи. Същият г-н Василев казва, че трябва да се борим да удължим живота на Пети и Шести блок в „Козлодуй“. Става дума за застрашителна за обществото неграмотност“, допълни той.

Така лидерът на АБВ коментира изказаното вчера от бившия служебен министър на финансите Асен Василев мнение, че проектът АЕЦ "Белене" няма как да бъде реализиран, тъй като след Фукушима площадката не отговоря на условията. Според Василев по-добре е да се изградят допълнителни ядрени мощности в Козлодуй.

Според Румен Петков е задължително проектът АЕЦ „Белене“ най-накрая да бъде осъществен.

„Навлизаме в ситуация, в която Първи и Втори блок на „Белене“ са недостатъчни. Трябва незабавно да преминем към създаване на всички предпоставки за изграждане на Седми и Осми блок в „Козлодуй“. Вече не сме в ситуацията или „Белене“, или „Козлодуй“, а „Белене“ и „Козлодуй“ заедно, защото затварянето на въглищните централи практически ще ликвидира базовите мощности“, обясни лидерът на АБВ.

Румен Петков постави под съмнение нормалността на Зелената сделка.

„В световен мащаб като общество бяхме принудени да реализираме изключителни инвестиции в т.нар. ВЕИ. Анализът показва повече от 10 трилиона евро инвестиции във вятър и мъгла, в резултат на което тези „мощности“ произвеждат 1,8% от енергията на света. Трябва да си дадем сметка кой ни излъга и натовари. Трябва да видим факторите в ЕС, които ни принудиха да изградим тези мощности – огромни пари, без никаква ефективност“, допълни той, като подчерта, че V Енергиен форум „Енергийната сигурност на България - ядрена енергия и газ“, чийто организатор е АБВ, е особено важен в настоящата ситуация.

„Факторите, които ни доведоха до организацията на форума, са три. Очевидно задаващата се енергийна криза от гледна точка на затваряне на въглищни мощности, неспособността на „Булгартрансгаз“ и „Ай Си Джи Би“ да осигурят нормалните доставки, договаряни в годините назад както по линия на традиционните договори с „Газпром Експорт“, така и с доставката на азерски газ. На второ място - цената на тока, парното и газа - компоненти, които създават абсолютна несигурност и в обществото, и в икономиката. Никак не е случайно, че част от стратегическите за България предприятия - и Комбинатът за цветни метали в Пловдив и някои от машиностроителните заводи обявиха, че при тези ценови равнища няма да могат да работят нормално и ще са принудени да затворят. В това състояние е практически цялата икономика. Битът няма да издържи и хората с най-ниски доходи ще са обречени на мизерия“, прогнозира лидерът на АБВ.

Той обобщи, че повече от 30% от населението в България живее в условията на енергийна бедност.

„Създадените предпоставки и в Европа, и в света ще доведат до колапс на икономиката и обществата“, прогнозира Петков.

Той изрази безпокойство, че в България няма обективна оценка на потенциала, който имаме, и няма политическа воля за осигуряването на гаранции за създаване на енергийна сигурност на обществото, икономиката и държавата.

Ситуацията с газа в България е откровено лоша, коментира още Румен Петков.

„Повече от година и половина предупреждаваме, че с престъпни средства и хватки се удължи срокът за изграждането на газовия интерконектор България-Гърция. Последните декларации, които бяха направени преди месец-два, декларират, че декември строителството ще бъде завършено. Нашата оценка е, че удължаването на срока за строителство е криминално. Със завършването на строителството обектът трябва да бъде предаден на Българската държавна компания. С Акт 15 следва да започне процедурата по въвеждане на обекта в експлоатация“, добави той.

Румен Петков критикува служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

„Последва небивал неграмотен изказ от негова страна, че ще има шест месеца за въвеждане в експлоатация, след като всички норми за въвеждане на такъв вид обекти в експлоатация са 45 дни. Как измислиха шест месеца? Защо е този компромис? Санкцията за всеки ден забавяне, а вече имаме година удължаване, по договора, е 90 000 евро“, посочи лидерът на АБВ като попита кой и с какви мотиви е удължил с една година срока по изграждане на интерконектора.

Той определи това като престъпление срещу българската енергийна сигурност. Румен Петков подчерта, че Андрей Живков е неспособен да контролира и управлява процесите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасенчо Софтуеров

    10 9 Отговор
    Ща съдя за 250 К
  • 2 КОТарАК

    70 8 Отговор
    ние сме толкова тъпи и продажни , че разходите от неустойки и референдуми за Белене ни излязоха повече от самата му направа . отдавна трябаше да е построен , да се пуснат атрактивни цени за бизнеса , да се търсят инвеститори.
  • 3 Баце

    26 36 Отговор
    Понеже беше умник и са му пробутали реактори, дето вече не са разрешени от международната агенция за ядрени регулации, затова ония араби миналата година отказаха да ги купят

    Коментиран от #5, #29

  • 4 Мачка

    14 4 Отговор
    Асен кой?

    Коментиран от #7

  • 5 Лицемер

    20 20 Отговор

    До коментар #3 от "Баце":

    Лъжеш,куче краставо.

    Коментиран от #20

  • 6 Несъгласен

    30 35 Отговор
    БеляНе е престъпление, а пикаенето на обществени места е нарушение на обществения ред.
  • 7 мдда

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мачка":

    Aсан от Пловдив.
  • 8 Истина малко да кажем

    53 11 Отговор
    Какво очакваш бе Румене ? Все пак това е новият проект на задокеанските господари. Те не желаят да сме енергийно независими, защото така могат да ни контролират, когато си пожелаят. Енергетиката е най-важна стратегическа за суверенитета на една страна. Няма ли базови мощности и стане ли вносител - край с нея и независимостта и !
  • 9 Ленин

    18 44 Отговор
    Румен Петков е ясно кой го командва.Той не го и крие,че е поставил интересите на чужда държава пред тези на Родината си.Комунисти сър.

    Коментиран от #40

  • 10 БОРУНА ЛОМ

    57 7 Отговор
    НЕЗАБАВНО КРИВАТА КУНЕВА И КОСТОВ ЗА ЗАТВОРА! ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ БЛОК ИМАХА МНООООГОО РЕСУРС! НО ПОД ДАВЛЕНИЕ НА ЗАПАДА ГИ УНИЩОЖИХА! ПРОДАЖНИЦИ!
  • 11 НЯКОЙ

    18 12 Отговор
    Политиците не са експерти във всички области, нали г-н Петков?
    Нужен е компетентен анализ на енергийните екперти, които евентуално биха предложили варианти за дългосрочно решаване на проблемите в енергетиката. И чак тогава идва ред на политиците да обмислят и съобразявайки се с реалностите, да направят избор.
    Това ваше поведение в момента е предизборно пъчене!
  • 12 Бесен Язовец

    47 9 Отговор
    Смешните канадски соросоиди не зная ли, че АЕЦ,, Червена Вода " в Румъния е точно на разлома Вранча обаче там няма проблем щото е фернска нали? Онова пулявото соросоидче почна и от Геология да рсзнира. Докато не се построи втора АЕЦ и от настоящата,, Козлодуй" не спре да се продава тока в чужбина българите ще бедстват!

    Коментиран от #35

  • 13 Перо

    43 7 Отговор
    Румен Петков е прав! Ако беше построена АЕЦ Белене,преди 30 г.,сега да сме изплатили разхода и да имаме нужните мощности. Има конкретни,виновни лица за торпилирането на строежа!
  • 14 нннн

    43 6 Отговор
    Когато е прав, прав е. Не ми е любимец, но в случая е 100 процента прав.
  • 15 Yamaha

    27 6 Отговор
    Република България е полазена от соросоиди последните 20 години. Докато сороси като Боко, Христо Иванов, Василев и Петков се точат за министриски съвет България няма да има бъдеще и ще затъва все повече!
  • 16 стефан

    31 9 Отговор
    А.Василев и К. Петков са "измислени " в САЩ за подмяната на бат Бойко ! Те ще провеждат същата политика като него т.е. ще защитават интересите на САЩ или по български казано ще ни "прецакват"по ителигентно от бат Бойко.ВНИМАВАЙТЕ!!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 17 Бесен Язовец

    29 4 Отговор
    Имайте предвид, че сороснята от Козяк ви готвят подмяна не промяна просто сменят едните продажници с други продажнци. Връщат дресираните по интелигентни шпиони в България да сменят неграмотния шпионин Еднокнижния!
  • 18 Колкото

    31 4 Отговор
    И да ми е антипатичен този плевенчанин В случаят е абсолютно прав. Тази централа е започната още от времето на Тодор Живков. Не знам какво да кажа но ако той беше още две-три години на власт сигурно щеше да бъде завършена и България сега да бъде абсолютно енергийно независима

    Коментиран от #38

  • 19 Деян Икебаната

    6 29 Отговор
    На Румен- пикаещият във фонтани- Наздраве. И ако може- скрий се някъде далече за около 200 години.
  • 20 Значи

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Лицемер":

    Лъжат експертите дето обясняваха при Колезич, как на нас са ни пробутали реактори дето са забранени вече, а на Унгарците модифицирани дето са в норма, ся трябват и нови реактори, щото Теменужка е назначила все експерти
  • 21 Той

    25 0 Отговор
    Ако не става Белене, то задължително до 2 год трябва да започне строителството на 7 и 8 блок на Козлодуй, а след завършването веднага да започне 9 и 10 блок, че мафията на перки и волтаците ще ни размажат..

    Коментиран от #24

  • 22 Бай Иван

    3 18 Отговор
    Чшшшш Чичкаааа, аре бегай от тука и не се занимавай с работи, които вече не разбираш. Харчи си пенсията и трай.
  • 23 Точно така

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "стефан":

    "измислени" са в Съединените щати. Попитайте ги който и да е от двамата ясно и точно да кажат какво трябва да направи република северна Македония за да и разрешим да започне преговори да видите как ще го усукват и ще се чудят какво да кажат най-много общи приказки но ще наблегнат на това че трябва да ги пуснем
  • 24 КОНТРАТА

    24 4 Отговор

    До коментар #21 от "Той":

    Що ви лъжат, че на площадката на Козлодуй има място за нови реактори, пълни глупости, мястото на АЕЦа е точно Белене! Говедарските слуги правят заявка България да не бъде енергийно независима.
  • 25 оня с коня

    10 9 Отговор
    След като Р.Петков определя действията на Асен Василев - Бивш министър в правителството на Радев за "ПРЕСТЪПЛЕНИЕ",това значи че ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЗНАЧАВА ПРЕСТЪПНИЦИ в правителството си.А си мислехме че ще е само СПЕЦОВ ?!!Куриозът обаче е,че въпросният Василев с Ортака си Петков/същият петков когото грози 3 годишна присъда за измама относно Канадското си гражданство / напират да Управляват България?!...

    Коментиран от #26

  • 26 Шелок Холмс

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Някой подхлъзва Радев много лошо и най вероятно е от послосолството на К16!
  • 27 учуден

    6 4 Отговор
    Нали и ти беше в управлението-и ти си виновен. Вместо да си правиш пиар ,вземи си тегли една самокритика.
  • 28 ❌❌❌❌❌❌

    17 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ДОКАТО НЕ ПИСТРОИ ВТОРА АЕЦ НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ ДА ИНВЕСТИРА В ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, КОЕТО ЗНАЧИ НЯМА РАЗВИТИЕ И РАБОТА ПОМИНЪК ЗА НАСЕЛЕНИЕТО. НАЙ ЕВТИНАТА ЕНЕРГИЯ Е АТОМНА ЕНЕРГИЯ. КОЙТО ГОВОРИ ПРОТИВ РАЗВИТИЕТО НА АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ В БЪЛГАРИЯ Е НАЦ. ПРЕДАТЕЛ. ПО КОНСТИТУЦИ ЗА НАЦ ПРЕДАТЕЛСТВО ИМА ЗАТВОР И НЕ МАЛКО ГОДИНИ. ЗАРАДИ ГЕРБ БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ 10 ГОДИНИ РАЗВИТИЕ. АКО ИСКАТЕ ДА ПИГРЕБЕТЕ БЪЛГАРИЯ ГЛАДУВАЙТЕ ЗА ХОРА КОИТО НЕ ИСКАТ РАВИТИЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА В РБ!!!
  • 29 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баце":

    чшшш! усещай се, бре! не лъжи като ломски ром!
    съвест нямаш ли? или пред едната надница съвестта не играе?
  • 30 енергетик

    15 4 Отговор
    петков е от малкото с топки от туземната политическа класа. стиска му да говори. и това, което казва, е верно. харесва му това на някого, или не. казвам го, защото знам, по стечение на обстоятелствата, някои неща от енергийния сектор.
    в един момент територията ще бъде изправена пред избор - да продължи да експлоатира тецовете, включително тези на едно момче от трети картофен пояс, и да плаща немислими "глоби" на т.н. съюз, или да спуска кепенците. виждам, че усилено я бутат към първото. няма да ви казвам кой ще печели от това, но глобите ще ги плаща територията.
  • 31 пешо

    1 8 Отговор
    заптиенцата изпълзяха...
    къш, бе!
  • 32 Безпристрастен

    19 4 Отговор
    В конкретния случай,Р.Петков е абсолютно прав.И не само прав,но прецизен и точен в оценката.Българите докато не си отворим очите,и не прогледнем,нищо добро не ни очаква.Тук не става дума за политически сблъсъци,или виждания.На определен кръг от превзелите пазара с разни перки,волтаци,частни ВеЦ ове, както и на прекупвачите в измислената именно от тази клика Енергиина борса, подобна мощност,като Белене,не само е ненужна,но ще им обърка идеално подредената през лобистки закони схема.За тях няма значение,колко ще бъде цената на ел.Енергия.Нито в битов,нито в бизнес план.Те са от " другата страна". Тук и Народа,но и бизнеса ,който е зает в производството,трябва не само да скочат,но да пресират следващото правителство, независимо кое ще бъде,да започне строежа на Белене.Но не да се домъкнат сащисаните ,като инвеститори И срещу зелени тапети,да ни превземат тотално цялата енергетика.По добре ние да отгладуваме тези 10-12 милиарда за няколко години,но поколения след нас ще разполагат със евтина ,сигурна енергия.Която ще е изцяло държавна собственост.Иначе,ще получим варианта Марици,но в още по тежък и заробващ сценарии.

    Коментиран от #34

  • 33 пи ка ещия

    2 3 Отговор
    във фонтани
  • 34 Христов

    4 9 Отговор

    До коментар #32 от "Безпристрастен":

    Вие на кой сеят живеете? Хайде пикаещото момченце още живее при социализма, ами Вие?
  • 35 Чичо дядко

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    А на теб слабоум.нико на трябва буквар

    Коментиран от #36

  • 36 Соня Блейд

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Чичо дядко":

    А не теб граматика неграмотна соросоидна с.ган!
  • 37 ТОЧКАТА

    6 3 Отговор
    когато бяхме руска колония ,имаше пак голяма суща и корабоплаването по Дунав спря....Тогава за ТЕЦ/Свищов караха въглища с камиони и вагони от ТЕЦ ВАРНА!!!!!!руската империя взе адекватни РЕШЕНИЯ ,БЕЗ ИГРИ С ЦЕНИТЕ....Сега АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЯ ..си мръдна най-после пръста за нас.....ОНЯ ,СРЕДНИЯ!!!!!!
  • 38 Б. М.

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Колкото":

    Независима? Газ от Русия, АЕЦ от Русия, а ти твърдиш НЕЗАВИСИМА?!?!? Само да ти спомена, че за разработката на ММИ основно съдействие оказва ГДР, а не СССР.
  • 39 Да бе!

    2 7 Отговор
    Петков не разбира от енергетика! Подлага се на Русия! Няма начин за АЕЦ Белене! Има модерни възможности и решения но не са за всеки!
  • 40 а ти

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ленин":

    за чии интереси милееш бе, плешивец с брадичка?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Олга

    2 0 Отговор
    А причинноследствената връзка не забелязваме ли? Конкурентите отвън подкрепени (не безвъзмездно) от “бг-патриоти” заинтересовани БГ по-малко да произвежда свое, а да купува всичко отвън, а за това БГ трябва да има високи цени на ток, газ и зависими от тях всички производства, съответно високи цени за краен продукт на население.

    Целта да има ИКОНОМИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ отвън с последваща бедност вътре.
    Купувайте братя, купувайте,но у нас, а не дома. За това са закрити “Южен поток”, “Белене”, нефтепровод “Бургас - Александруполис”.
    Конкуренция - отвън, безотговорност или продажност? - отвътре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове