Last news in Fakti

28 Септември, 2021 20:48 3 610 51

Армията ни търси 150 души за доброволния резерв

  • армия-
  • доброволен резерв

Обучението се организира от НВУ

Армията ни търси 150 души за доброволния резерв - 1
Снимка: БГНЕС

Започва процедурата по първия прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв (след промените в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, приети от 44-ото Народно събрание).

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов от 27 септември 2021 г. са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв. 120 от тях са за длъжността "младши специалист“, в която приетите ще изпълняват службата в Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски“ град Велико Търново и 30 от тях – във Факултет "Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв ще се извършва от Централното военно окръжие.

Съгласно заповедта на министъра, службата ще започне от 10 януари 2022 г.

Кандидатите подават чрез военните окръжия писмени заявления до началника на НВУ "Васил Левски“ в срок до 20 работни дни от публикуването на заповедта на интернет страницата на Министерството на отбраната. Към тях се прилагат и посочените в нея документи. Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. Комисия извършва подбора на кандидатите, като за класираните военномедицинските органи установяват годност за служба в доброволния резерв.

Обучението се организира от НВУ като успешно завършилите получават удостоверения за придобита военноотчетна специалност на резервистите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо

    30 7 Отговор
    Само пълен идиот би се записал,за запасняк.Да не говорим ,че на повечето военни заплатите са им от миналия век ..

    Коментиран от #5, #7, #11, #15, #32

  • 2 ТаУмВзе

    34 1 Отговор
    СМЕХ ДА Е! Ако не беше трагедия.
  • 3 Къна

    20 2 Отговор
    Аз имам минималното изискване от Основно образование.Това значи ли,че ще получа средно след обучението в НВУ(каквото и да значи това)?

    Коментиран от #10

  • 4 МЧЕ...ИМПОТЕНТНИЯ ФА'ТМАК, РИСТЮ

    13 10 Отговор
    БОЙКИКЕВ-ПЕДЕРАСА, КАНАДСКИЯТ ЛЪЖЕЦ-КИКИ, АСАНЧО БУЛКАТА, СПЕЦОФ ОБРАТНИЯ И ГЕЙ ДРУЖИНКАТА НА МУНЧО , НИКОГА НЕ СА СЛУЖИЛИ В АРМИЯТА, ТАКА,ЧЕ... СЪБИРАЙТЕ ГИ ПОД СТРОЙ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    19 4 Отговор
    Не им стигат войниците за плана им който е да почнат да обикалят по апартаментите и насилствено да инжектират хората и да ги карат доброволно да си предават имотите ???Нали така каза бил гейтс !!!Вие няма да притежавате нищо,но ще бъдете много щастливи !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БОЛШЕВИК 🌟

    18 5 Отговор
    НАТО вън! НАТО фашисти, световни терористи!

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    30 6 Отговор

    До коментар #3 от "Къна":

    С кво ще ги обучават при положение,че складовете на армията са напълно празни!!! Дори автоматите в резерв продадохме на ислямска държава чрез други страни !!!!ФАКТ
  • 11 Борсуков

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо":

    Публикувано във факти.бг: Прекалено дълго име, допустими са 16 символа
  • 12 Анонимен

    25 2 Отговор
    Ако искат доброволци за депутат съм съгласен. Ще спя в парламента и ще получавам по 10 хиляди лева с останалите 239 доброволци. Ама запасняк за армията за 800 лева не мерси.
  • 13 Борсуков

    3 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Прекалено дълго име, допустими са 16 символа
    ?????
  • 14 розово

    6 11 Отговор
    Не коментирайте не подготвени или на няколко ракии като се има предвид часа на статията .Става въпрос за българска армия а не за ДПС или някакви си продажни политици.

    Коментиран от #16

  • 15 Борсуков

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо":

    Публикувано във факти.бг: Прекалено дълго име, допустими са 16 символа
    Този не е трол

    Коментиран от #22

  • 16 БОЛШЕВИК 🌟

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "розово":

    Ти бил ли си войник ? Сега това е натовска армия, а не българска.

    Коментиран от #21, #31

  • 17 ЖЕНКИ ЖЕНКИ

    13 0 Отговор
    ЗАПАСНЯЧКИ ША ИМА ЛИ,А А👩👩👩
  • 18 Цар Киро

    19 1 Отговор
    И, защо не ги потърсите в изконните"Български" махали:Факултета, Столипиново и тем подобни! Все среднисти, учени и обиграни в боя!?
  • 19 видял

    5 2 Отговор
    б.аааси! съседната батарея, на тулупите (нищо общо с Оногова, тяхната рота беше от другата страна на площадката!) беше 120 човека! смех!
  • 20 питам се

    11 2 Отговор
    на 55+ съм, но ще се пробвам.
    Само за статистиката.
    Ще ми е интересно дали ще намерят едно място за мен
  • 21 розово

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Няма армия макар и НАТОВСКА няма дипломация даже няма и правителство Това шоу ли е?
  • 22 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Борсуков":

    Той е от редакцията, вътрешен човек...
  • 23 маргинал

    12 0 Отговор
    Ха-ха-ха... Сега се сетиха ....шебеците ...
    Аз служих ,въпреки ,че бях приет за студент ,веднага още същата година ... една година в НШЗО "Хр.Ботев" ,втората ,като командир на танков взвод в Елхово ... Чак след уволнението -като мл.л-т започнах да следвам ...Завършвайки , ми сложиха още една звезда и ме пратиха запас за преквалификация на по-съвременен танк ...във Враца ... След това да не казвам ... остарях вече за танкист ... но ме привикаха в Окръжието по гражданската ми спец ,като висшист ... ,и зачислиха с "постоянна моб.заповед" ,дадоха униформа , и всичко необходимо за мобилизация ,което до 1997-ма -държах в килера на дома си -вярно всяка година ходихх на "щабни сборове" по седмица ... Общо ми се събират поне 6 месеца запаси след уволнението ... Днес съм ,вече стар, побелял, надебелял и не ми достига дори трудов осигурителен стаж за да се пенсионирам ... Бих се "цанил" ... ама дали ще ме вземат ...капитан съм .За това поставям въпроса ? Защо на всички ,кадрови военнослужещи се водят по една категория трудов стаж , при това излизат на пенсия на по 45-50 години, а на такива ,като мен се отчита ІІІ-та ,при условие , че съм бил 24 часа, 7 дни в седмицата ,2 години х 365 дни на бойният си пост ...При това ,като ком. на взвод вземах 14,50 /месец , а лейтенанта на същата длъжност се разписваше за над 350 - тогава ...1977-ма година ? При това ---днес отдавна пенсиониран полковник с пенсия до "тавана" ми заема позицията за работа , коят

    Коментиран от #25, #26

  • 24 смях

    12 3 Отговор
    Едно време армията ни беше 150 хил човека , сега не могат 150 човека да съберат!
  • 25 бай оня

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "маргинал":

    И мене още ме водят на отчет на 58 години , а млади момчета ритат камъчките по улицата . Ние ли ще браним тая държава ?

    Коментиран от #33

  • 26 маргинал

    23 1 Отговор

    До коментар #23 от "маргинал":

    ...и за да не се делим по образование и звание , предлагам ВСИЧКИ СЛУЖИЛИ като НАБОРНИ ВОЙНИЦИ ,времето да им се зачита ,за осигурителен стаж умножен по три , съответно и с длъжността ,която са заемали ... Парите от Бюджета на МО ... Щом има милиярди за самолети на картинка , ще се намерят и за нас ... колкото и да сме останали и доживели ...

    Коментиран от #29

  • 27 розово

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Страшно е болният мозък. Още по страшно е промитият мозък. А дали промивката ще е руска американска турска .......или каквато и да е няма значение.
  • 28 Студопор

    7 1 Отговор
    150... Ихаааа!! Много бе! Б@си и воената мощ...
  • 29 селтак

    16 5 Отговор

    До коментар #26 от "маргинал":

    Прав си до последно!!! Никой от наборните войници не е отишъл във казармата по желание! Съсипаха най хубавите години от живота ни! За това заслужаваме компенсации и то не малки!!!

    Коментиран от #30, #34

  • 30 редника

    19 4 Отговор

    До коментар #29 от "селтак":

    80% от бившите наборници да питаш , си спомнят само хубавото от службата тогава. Влизаха момчета - излизаха мъже.
    Сега мамини синчета дето сами не могат да си вържат връзките на маратонките .

    Коментиран от #44

  • 31 розово

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    болшевик БИЛ съм войник никога не съм бил ТРОЛ.
  • 32 Луд

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо":

    Стига с тези пари.Какво по-свято от това да отслужиш военният си дълг към родината.Това е като съпружеския дълг,но забравих ,че вие пиете ракия гледате мачове играете хазарт и не се занимавате със съпругите си.Хаха мухахапа.

    Коментиран от #42, #43, #46

  • 33 маргинал

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "бай оня":

    ...абе мене явно са ме отчислили ... не са ме закачали от 1997-ма -когато ме накараха да си издам униформата и моб. готовност ...но по него време и цялата ни Армия бе в жив разпад ... Аз съм бил свидетел, кога със свито сърце гледах край пътя ,как се влачат самолети "МИГ" от летището в Балчик до Добрич на буксир с твърд теглич по пътя , защото нямаха или техническа възможност или гориво за да прелетят тези 30-на км ... С Танковете ,какво стана ? Офицер макар и младши бях, но знаех, че в България има поне 2880 машини от всички типове - половината поне на "трупчета" и консервирани ... ЩО стана с тях ? А ? Говоря за годините на "Великите промени" ... Днес даже нямаме машини горските пожари да гасим и преспите през зимата да ринем ...

    Коментиран от #36, #38

  • 34 БОЛШЕВИК 🌟

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "селтак":

    Така беше в началото на службата, но после бяха хубави моменти, а и уволнението беше някаква шематна радост. Но времето беше друго, уволняваш се имаш работа веднага почваш работа. Даже предлагаха да останеш на служба, човек ако е знаел какви времена ще дойдат на безработица и мизерия в цивилизацията, щеше повече войници да остават на служба след войниклъка и сега щяхме да сме млади пенсионери, а не да търсим работа при сегашните робовладелци.

    Коментиран от #41

  • 35 Display

    7 0 Отговор
    Вече думи и действия като, чест, дълг и отговорност са мноооого далеч от средностатистическия българин...........
  • 36 маргинал

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "маргинал":

    Та помните ли 1997-ма ? А ? Що стана тогава ? А ? САМОЛЕТИТЕ ГИ ВЛАЧЕХА ,КАТО ПТИЦИ С ПРЕКЪРШЕНИ КРИЛА ... А ТАНКОВЕТЕ ГИ "ПОДАРЯВАХМЕ", ПРОДАВАХМЕ... ЩО СТАНА ТОГАВА ? А ? ДОРИ И В НАТО НЕ БЯХМЕ ....Ама едни ,дето са карали СССР-военни академии ...СТАНАХА ГЕНЕРАЛИ С МНОГО ЗВЕЗДИ ...ПОСЛЕ И ПОЛИТИЦИ ... ДУМИ НЯМАМ, ЗАЩОТО МЕ БОЛИ ... НЕ СЪЖАЛЯВАМ ,ЧЕ СЪМ СЛУЖИЛ НА РОДИНАТА ... НО за ...ДЪРЖАВАТА България ме ...БОЛИ ... Точно тия дето лапат , я ПРЕДАДОХА ...Не ние , днес ,които един бездомник ни определи ,като ...МАРГИНАЛИ .
  • 37 Тоалетна хартия

    8 0 Отговор
    Трябват ни граничари, пехота и СПЕЦНАЗ за охрана на границата с туркия. Другото е ала бала...Поздрави на всички от 68 бригада!!

    Коментиран от #39, #47

  • 38 БОРУНА ЛОМ

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "маргинал":

    ПОДАРИХА ГИ НА ЕВРЕЙТЕ БЕЗ ПАРИ
  • 39 БОРУНА ЛОМ

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Тоалетна хартия":

    ЗАТОВА ВИ БИЯТ ПО СЕДЕНКИ И СБОРОВЕ!

    Коментиран от #40

  • 40 Тоалетна хартия

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "БОРУНА ЛОМ":

    Ела ми да се пробваш в Ямбол... Тез новите заплтаджии не ги гледай!!!!

    Коментиран от #51

  • 41 сюрприз

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Болшевик, империалист, прозападен, произточен - малодушната ви пропаганда е все една и съща.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 маргинал

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Луд":

    понеже ме изтриха , пак да ти повторя : питай "ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ" набора ми Волен и оня Джамбазки (де учил 15 години висше -за това не служил) иначе в един отбор сте с ника ,който си сложил ... друго няма да пиша ,че пак ще ме изтрият .
  • 44 маргинал

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "редника":

    Вярно е ... аз влязох макар и само 67 кг на 18 г . ...отличник ,приет и за студент на моя ръст от 174/5 см тогава ,но правех вече 35-40 лицеви опори и поне 3 коремни по "бабешката" (със свити колена) - жилаво момче си бях - взеха ме танкист в НШЗО "Христо ботев " ...1975-та ... Знаеш ли ... какво да ти разправям ...физически натоварвания - колкото си щеш ...яденето си бе супер (особенно по днешните стандарти) но и юркането голямо ... После една година командир на танков взвод в Елхово ... Уволних се с трайните 75 кг ... ама не от ШКЕМБЕ ... ами ...МУСКУЛИ- на същия ръст ...Те това е ... Вярно и с десетки бели косми сред десетките хиляди-черни ,които ги броеше моето гадже в антракта м/у повторенията кога вече бях студент ... ЯК и КОРАВ ! Еееххх защо пак не съм на 18 ...с тоя акъл ,ама в онова прекрасно време ...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 0000

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Луд":

    И ти смяташ ,че ние по-младите дето все пак сме служили ще отидем да нарамим автоматите за да се бием заради някакви политици?може ама да отидат Биков,джамбото,каракачана.аз лично няма да отида.убеден съм,че и други няма да се съгласят да се сражават заради някакви измислени опасности от някакви крадци в парламента.няма кауза,няма национално самочувствие.тези продажници потопиха всичко.едно време като ученик,че и войник като чуех химна някакси ми подскачаше нещо ,сега не искам да го слушам,защото го свързвам с едни крадливи и охранени плешиви,цайсати ,брадати,потни, дебели,побелели и всякакви политически прасета вече 30 години.ай скачайте сега като не сте червени
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 маргинал

    4 0 Отговор
    "Армията търсила 150 души за доброволци..." ....Егати и излагацията ...
    Аз съм от провинцията ... от едно градче край морето - известно с рок фестивалите си ... в "ново време" ...в него имаше гимназия и техникум по селско стопонство ... В гимназията випуска ни през 1975-та от общо 80 -20 бяхме само момчета ... Всичките служихме ... От техникума поне още 80 ...само от нашата скромна община ...100 защитници на Родината имахме ... Една малка община ... За селата да не говоря ... че там имах приятели дето учеха по други места ... Така беше навремето ... Циганите за "Строителни" и КЕЧ-а въобще не ги броя - те учеха по принцип максимум до 7-8 клас ... някои дори и до 3-4 -ти ,но те също ходеха в казармата и излизаха със занаяти -обучени .
  • 49 ГЕРБ - Мъже

    1 0 Отговор
    Записваме се !
  • 50 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    2 1 Отговор
    Всички от президентството се записват....ше има някаква полза от тях
  • 51 БОРУНА ЛОМ

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Тоалетна хартия":

    БЯХ НА СТАЖ В ПИОНЕРСКИТЕ КАЗАРМИ И ПОЛКА НА СТАЖ!! А СЕГА Е ЛЕШ! НАВРЕМЕТО КОМШИЙТЕ ТРЕПЕРЕХА ОТ НАС! А СЕГААААСС?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове