Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 23:20 3 653 29

Спас Спасов: Заседналият кораб е пример за некадърността на държавата

  • спас спасов-
  • яйлата-
  • заседнал кораб

Спасов допълни, че е била изградена система за наблюдение на българската акватория, струваща милиони, но тя не е засякла кораба

Спас Спасов: Заседналият кораб е пример за некадърността на държавата  - 1
Кадър Евроком

Това е един широкоекранен пример за некадърност, невъзможност и непукизъм на държавата да се справя с проблемите. Кметът на Каварна ограничи достъпа до местността Яйлата. Специално трябваше да се уточни, че журналистите са извадени от тази заповед. Държавата щеше да се опита да ограничи достъпа до информация за инцидента. Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком журналистът Спас Спасов по повод заседналия товарен кораб в скалите край Яйлата.

Има няколко институции, които се занимават с наблюдение на морски трафик и охрана на границите и нито една не е установила, че корабът е излязъл от траекторията си и се е насочил към българския бряг, добави той.

Спасов допълни, че е била изградена система за наблюдение на българската акватория, струваща милиони, но тя не е засякла кораба. В същото време военните също не са успели, уточни журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    28 3 Отговор
    Други медии твърдят,ще корабът е бил засечен и следен но никой не е предприел нещо за да се избегне аварията.Предизборно време е,всеки държи кокал и не го пуска.
  • 2 Кадърност

    37 2 Отговор
    Кой и какво е " държавата"??? Сборно понятие с неизвество съдържимо. Кажете конкретно– министър, кмет , военен( гранична полиция, морски флот и т.н.). И всеки конкретно да отговаря за действие или бездействие.
  • 3 Хайл

    33 3 Отговор
    Така ли???? България виновна че капитана не може да кара лодката и се блъснал в брега,сега заслужава да му теглят един бой и един гур,да му нарежат гемията за вторични за да плати глобата.другия път ще гледа къде кара...що не се е блъснал в турция? Щяха да му скъсат гъзелата некадърна,а тук с перо ще го галим...
  • 4 пустословие

    31 3 Отговор
    Спасе, говориш пълни глупости! Държавата е неодушевен субект, няма колективна некадърност! Има лична отговорност! Кажи - виновен е тоя, оня и т.н., конкретно, а не да шляпаш като мокра пола у дирник - сакън да не засегнеш някого! Иначе не се изказвай, защото и аз мога да шляпам глупости - държавата е виновна, щом тоя е кмет! Мисли малко!

    Коментиран от #16

  • 5 222

    23 2 Отговор
    Има система на мостика , която се включва със звуков сигнал на всеки половин час, за да предотврати заспиване или напускане на вахтения /натиска се бутон на всеки половин час/.

    Това би трябвало да се провери от МА.

    Силно се съмнявам че и на брега са спали или са се веселили, но всичко е възможно.
  • 6 ГГГГГ

    30 1 Отговор
    Основният проблем не е, че корабът се е отклонил, а това, че нито една институция в тази страна не предприема смислено действие да реши проблема!!!
  • 7 жжжжжж

    14 15 Отговор
    това е корабът на радев. пробит е от всякъде - сега го запушва херо .

    Коментиран от #15

  • 8 РЕАЛИСТ

    30 1 Отговор
    Нямаш връзка с кораба 2 часа. Натоварен е може би с амониев нитрат, който видяхме какво направи в Бейрут. Може пирати, може терористи да са го отвлекли, но държавните институции не реагират. Абсолютна безотговорност
    .Липса на държавност.

    Коментиран от #12

  • 9 Подводница

    11 2 Отговор
    Така може да изплува някоя руска подводница и никой да не забележи.
  • 10 Държавата

    18 1 Отговор
    Точно така работи и държавата. Ние наливаме пари в бюджета, а те половината го попиляват. Също като този багер, половината химикали ги изсипва в морето.
  • 11 ДаБе

    1 3 Отговор
    Ми Костакинкордия и оня в Суецкия канал що не ги спряха, като объркаха курса?
  • 12 slowhand

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Само за уточнение, превозваната стока е Карбамид, по-известна като Урея (преди произвеждахме и изнасяхме много такава от Химко Враца). Тя не е класифицирана като опасен товар, за разлика от Амониевия Нитрат (Окисляващи вещества подържащи горенето). Разбира се попадането и в морето в такова количество си еко ктастрофа отвсякъде.
    Що се отнася до наблюдението на кораба. Връзката се осъществява с Рейдовата кула във Варна, която координира трафика на пристигащи и отплаващи кораби. Не съм сигурен кога точно става това, но със сигурност не го следят още от Украйна. По-скоро е когато наближи Рейда на Пристанище Варна. А как държавните институции реагираха по казуса не ми се говори...
  • 13 Спас Спасов!! Има конкретни служби и

    9 2 Отговор
    Конкретни чиновници, проспа ли отклонението на кораба от маршрута!! Не хвърляй обвинени върху Държавата!!! Коя служба е спала, кой, чиновник е бил пиян!! Има конкретни виновници Умнико, намека тие Ясен, Държавата, правителството, Президента,?? Кой Умнико,, конкретно???
  • 14 Браво

    8 0 Отговор
    А точно на нос Калиакра са наблюдаващите, ако беше се ударил там можеше и да се събудят
  • 15 Верно

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "жжжжжж":

    11 години управление !

    Коментиран от #25

  • 16 Хан Сол

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "пустословие":

    Почти винаги Груповата отговорност води до лична безотговорност
  • 17 📌:) Бля

    4 0 Отговор
    Днес е критически ден със пориви на Вятъра до 50 км в час, от 7 ч. сутринта до 23 ч., утре Неделя също но със по слаби стойности силата на вятъра.
    Прозорецът за “падане на времето” е Понеделник и Вторник сутринта до 10/11 часа. Следва силни ветрове до 11ти Октомври.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 big

    6 3 Отговор
    Не на държавността като цяло, а на политическите сили, особено ГЕРБ! Назначаването на отговорни постове не се определя от: знания, умения, опит и способност за управление, а от партийна вярност и шуробаджанащина! Поради тази причина във всички сфери имаме срив, което води до сегашното състояние.
  • 20 big

    9 0 Отговор
    В моите коментари досега давах няколко бързи и лесни варианти за освобождаване на този кораб. Не съм специалист и работил в тази сфера, но съм имал в практиката ми такива случаи и слава богу всичко се размина без сериозни проблеми за кораба и екипажа! Вярно, на единия кораб се наложи да бъде изкаран на сух док и подмени стабилизатора на единия борд и няколко листа от бордовата обшивка - целостта им не беше нарушена, просто огънати. Жалкото е, че тези решения ги взех аз, механика, а капитана беше безполезен като бебе! Да не забравяме, че за шефове на МА назначават капитани, а те никога не са изучавали сериозно теория и устройство на кораба, независимо, че е задължително!

    Коментиран от #22, #23

  • 21 1234

    5 6 Отговор
    Този заседнал кораб е символ на служебното радево управление

    Коментиран от #27

  • 22 📌: Бля

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "big":

    Дължината на “фрайтъра” Вера Су е 83 м., м/у 15/20% процента от дъното на кораба е акостирало на подводна скала, няма измъкване докато товара не се разтовари, разбира се от специалисти и да бъде дръпнат на буксир. Времето, като метео/прогноза е повече от проблематично, а иначе военните може да си пускат дронове, с две думи, цуг/цванг. Вдигнат ли екипажа на Вера Су на сушата означава допълнителна опасност от разцепване на “фрайтъра”. Единственото е здрави нерви и да се молим за “добра Фортуна”, после всичко останало.
  • 23 Мастър

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "big":

    Не бъркай паркетните капитани с истинските такива механико! Много пъти съм казвал на разни шефчета или суперчета,какво трябва да направят,за да спася кораба от засядане или излизане от чартър...

    Коментиран от #24

  • 24 big

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мастър":

    А колко са истинските? Идиотизма им правеше моя и на машинна команда ад! Без малко да излезем на камъните след Босфора в Черно море, защото капитана и старши помощника правеха лаф моабет, без да обърнат внимание на предупрежденията от турска страна или положението на кораба на радара, да не говорим за един бегъл поглед навън! Или един, който прекара кораба през плиткач, за да икономиса няколко мили и всички цилиндри взеха да духат между глава и втулка!! Случаи колкото искаш, но истината е, че много малко капитани се съобразяваха с мнението на механика и то не българи!
  • 25 сиси

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Верно":

    да бойко преди 5месеца изпрати кораба да заседне, правителството е невинно37
  • 26 Спас Спасов Умник разбирач от Кораби!!

    3 2 Отговор
    Екипажа не желае да бъде евакуиран??? Какво ще кажеш?? Ако някой насила евакоира екипажа, и кораба потъне, виновен е този който е евакоирал екипажа!!! Умнико!! Правите Трагедия и търсите под вола теле!! Може, корабособственика, да желае, кораба да потъне, товара нее в графа Опасни!! Ако се остави кораба без екипаж, всички, които в Момента Плюете и давате съвети, ще се скрие те моментално!! Гербаджийски мекерета на Хранилка!!!
  • 27 и Вследствие на 11години

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "1234":

    управление на герб, умнико.
  • 28 Оставки

    1 1 Отговор
    Ако бяха терористи и коръбът беше пълен с боеприпаси и се взриви до до брега, пак ли никой няма да носи отговорност? Оставки за всички които отговарят за охраната на границата военни и цивилни. Само преди година видяхме какво стана на пристанището в Бейрут, взрива беше предизвикан точно от изкуствен тор.
  • 29 животновъд

    0 0 Отговор
    Какъв е този контрацептив Спас Спасов? Откъде се пръкна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове