Last news in Fakti

31 Август, 2011 13:20 885 0

Опозицията изрази съмнения в честността на вота, сините искат антикризисни мерки

  • бсп-
  • герб-
  • дпс

Опозицията в парламента започва консултации за гарантиране на честни избори за президент и местна власт. ДПС дори кани наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ

Опозицията изрази съмнения в честността на вота, сините искат антикризисни мерки - 1
Лидерът на БСП обсъди с депутата от ДПС Йордан Цонев действията на опозицията през есенната сесия на парламента. Снимки:БГНЕС

ГЕРБ от месеци си прави PR и предизборна кампания, а не решава реалните проблеми на хората. Така лидерът на БСП Сергей Станишев обобщи работата на управляващите в началото на новата пленарна сесия.

Малко нaд 150 депутати участваха в първото гласуване в залата за първия работен ден на парламента след края на лятната ваканция. Вероятно заради празнуването на Рамазан байрам най-много избраници от ДПС отсъстваха от залата. Тези, които присъстваха, почерпиха колегите си от останалите парламентарни сили с баклава за празника.

 

Лидерът на БСП призова всички партии извън ГЕРБ и "Атака" за консултации за гарантиране на провеждането на едни честни избори.

По думите му имаме един все по-неработещ и изпразнен от съдържание парламент, от който нищо не зависи.

Според Станишев все повече зейва пропастта между твърденията на управляващите, че живеем в прекрасна страна с инвестиции и бизнес, и реалността, в която хората живеят.

Той остро разкритикува "самозабравилата се власт" и твърденията й, че нещата в държавата разцъфтяват.

"Като е толкова силно МВР, защо ежедневно ни залива черна хроника? Като сме излезли за пореден път от кризата и сме обект на завист, защо безработицата се е увеличила двойно? Това е по статистика на НСИ. Като здравеопазването е по-добро, защо хората умират, защото няма кой да им окаже помощ, защото закрихте болници?", заяви Сергей Станишев и продължи: "Всъщност ограбихте бизнеса, ограбихте резерва на здравната каса, изядохте поне половината от фискалния резерв и постоянно спестявате на гърба на хората", заяви Станишев.

Той прогнозира, че новата пленарна сесия ще мине под знака на предстоящите избори.

"Върхът на тази тенденция ще бъде, ако наистина две седмици преди изборите разпуснете парламента", отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП определи декларацията на ГЕРБ за приоритетите като "ритуално изказване" за "нови намерения в стила на късния соц".

Основен приоритет на ДПС е създаване на  условия за предсрочен вот, след което управлението да се поеме от "нормално правителство на демократичните ценности и националните приоритети".

 Това каза Лютви Местан в декларация от името на ПГ на ДПС в началото на новия парламентарен сезон.

По думите му ГЕРБ са започнали мандата си със заклинанието, че ще спрат политическото номадство, а всъщност са се превърнали в пристан на политическото номадство.

"Това се доказва и от кандидат-кметовете на партия ГЕРБ не само във Варна, които покриват на практика всички политически партии", каза той.

В подкрепа на твърдението си дясната ръка на Доган представи актове на ЦИК за сформиране на Общински избирателни комисии (ОИК).

"Мнозинството на ГЕРБ и "Атака" с безпардонни политически решения окупира ръководните позиции. ДПС вече сигнализира ОССЕ и ПАСЕ и поиска максимален брой наблюдатели. Техните представители да осъществят мониторинг не само върху изборния ден, а върху целия изборен процес – от подготовката, през предизборната кампания, до отчитането на изборните резултати, включително съхраняването на изборните книжа и бюлетини, което е отговорност на ръководството на МВР.

Има откровен натиск – полицейски върху политически опоненти. Целта е силните кандидати да припознаят ГЕРБ", завърши словото си Лютви Местан.

Не трябва да се допуска актуализация на бюджета тази година.

Това каза в декларация в началото на първото пленарно заседание на Народното събрание съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. „Следващият бюджет трябва да бъде балансиран, за да гарантира на българските граждани стабилност. Има верижни фалити в момента и държавата се превръща в причина за тези фалити. Безработицата надмина 11% и вече се превръща в заплаха за националната сигурност. Нужна е нова антикризисна програма с фокус малкия и среден бизнес и подпомагането му да оцелее. Вместо да строите Белене – може да се направи една грандиозна програма за енергийна ефективност, която да намали сметките на хиляди български граждани. Вие от ГЕРБ предпочитате да следвате плана на БСП и на Първанов”, посочи Димитров.

„Монополите са се развилняли в България със страшна сила, защото те виждат, че срещу себе си нямат държава. Ние ще предложим промени в законодателството. Първата стъпка е промяна в състава на КЗП и КЗК. Необходимо е в състава да влязат хора от гражданското общество, а не да бъдат политически назначения”, каза Димитров.

По думите му битовата престъпност е един от основните проблеми след безработицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА