Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 11:21 1 681 36

Добрин Иванов, АИКБ: Не се вижда таван на цената на тока

  • таван-
  • цена-
  • тока-
  • не се вижда-
  • добрин иванов-
  • аикб

Битовите потребители също ще бъдат засегнати, смятат от Българския енергиен и минен форум

Добрин Иванов, АИКБ: Не се вижда таван на цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите. Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана.„В безпрецедентна ситуация сме, цената на електричеството се покачи 4 пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван”, заяви Иванов в студиото на Нова телевизия. „Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи отколкото сметките за септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко 3 пъти по-високи. Това са непосилни сметки. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, заяви Иванов.

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички. „Това, че битовите потребители са защитени все още, не означава, че и тях няма да ги засегне”, заяви Антон Иванов.
По думите му процесът е общоевропейски. „Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като казват, че искат тези цени, на които произвежда България”, коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. „В системата има дружества, които генерират по-голяма от очакваното печалба. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант”, смята Антон Иванов. Според него има варианти, които да постигнат балансираност, но трябват по-големи усилия от онези, които се демонстрирали в момента с казването „ние сме готови да дадем по 50 лева на всеки”.

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. „Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли”, каза Добрин Иванов. Според него трябва да се вземат и мерки за регулиране на пазара и цените да бъдат по някакъв начин регулирани от КЕВР. „Трябва да се определи по някакъв начин таван”, смята Добрин Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 2 Отговор
    България ще повтори мрачния рекорд да е страна с АЕЦ и режим на тока едновременно.

    Коментиран от #4

  • 2 Сатъра на Хана

    29 0 Отговор
    ЕДНИ МУТРИ ЧУКАТ ДРУГИ МУТРИ С ЦЕНИТЕ НА ТОКА
    .....
    ..... И ИСКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ КОМПЕНСИРА
    ........ .....
    ТОВА Е ЧИСТ СОЦИАЛИЗЪМ БЕ МУТРОПИТЕЦИ
  • 3 Пучо Капучо

    11 0 Отговор
    Не се виждало таван на цената на тока...а какво се вижда, небе? Щото малко хора изпофалираха, та още...
  • 4 Фридман

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нaрoдът иcкa кoмпeнcaции зa виcoкитe цeни нa хрaнитe в мaгaзинитe, нa дрeхитe, нa жилищaтa, нa нoвитe aвтoмoбили.

    Нaрoдът иcкa кoмпeнcaции зa унизитeлнo ниcкитe дoхoди, плaщaни oт фeoдaлитe, нaричaщи ceбe cи рaбoтoдaтeли.

    В пaзaрнaтa икoнoмикa, икoнoмичecкитe cубeкти или уcпявaт дa ce aдaптирaт към уcлoвиятa нa пaзaрa или фaлирaт, тяхнoтo мяcтo ce зaeмa oт други, кoитo кoнкурeнтни и aдaптивни. Кoйтo нe e кaдърeн дa oцeлee нa пaзaрa дa ФAЛИРA, тaкa e нa тeoрия, тaкa e и пo зaкoн, нeкaдърeн бизнec нe ce рeaнимирa, тoй винaги щe прoизвeждa зaгуби.

    Коментиран от #16, #20

  • 5 Потребители

    23 1 Отговор
    А потребителите, кога излизат на Протест.
    ТЕЦ2 няма да затрият 2035, а 2025, защото ЕС зазадължава БГ да спре изплащането на вредни емисии ТЕЦ2.
    Ето ви изкуствен фалит на ТЕЦ2.
    ЕС иска да вдигне вредните емисии до 200 евро на тон.
    Вдигат се цени на храни, стоки, удлуги по веригата.
    До 2030 ЕС иска да спре ДВГ.
    Готвят още по-високи вредни емисии спрямо стоки извън ЕС.
    Което означава, че марковите ви дрешки, произведени в Азия ще бъдат в пъти по скъпи.
    За расовата и сексуална търпимост в План Възстановяване изобщо не споменават, скрито прокарване на Истанбулска Конвенция.
  • 6 Сатъра на Хана

    22 2 Отговор
    " ЧЕСТНИТЕ КАПИТАЛИСТИ" БРАТЯ ДОМУСЧИЕВИ ,
    ... СА УЖ УМНИ И ИНТиЛИГЕНТНИ ...
    .... А НЕ СА ПРЕДВИДИЛИ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА

    ..... ... АМИ КАТО НЕ ТЕ УСТРОЙВА, ФАЛИРАШ И СЛЕД ТОВА ДЪРЖАВАТА ТИ ПРОДАВА ЗАВОДИТЕ НА НЯКОЙ МОЖЕЩ КАПИТАЛИСТ

    Коментиран от #34

  • 7 ЧЕЗ

    5 0 Отговор
    Без пари и раница, Небето ни е граница.
  • 8 Сатъра на Хана

    16 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЯМ СИ
    .... КИРО ДОМУСА НА ОПАШКАТА В БЮРОТО ПО ТРУДА

    Коментиран от #11

  • 9 Прост народ=слаба държава

    11 0 Отговор
    Овцете се стрижат наесен...бееее
  • 10 И кой

    14 0 Отговор
    да ви изработи тези пари , бе , алооо ? Коректните гърбещи данъкоплатци , нали ? От тяхните данъци , в пеликанските гуши , а те да плащат експлодиращите цени ?!
  • 11 Че какво

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатъра на Хана":

    му е ?
  • 12 Докато не започнат да плащат на час

    4 0 Отговор
    Така ще е.
  • 13 Пламен

    13 0 Отговор
    Хунтата погубва България.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    КЕВР мафията ще ни умори
  • 16 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фридман":

    Така е да ,ама има едно "НО" и то е че така става при положение че се управлява по целесъобразност ,а не по разни европейски глупаретини за зелени сделки прави красавици щастливи кокошки и още една камара джендърски мераци и чиновнически измишльотини
  • 17 Чегевара

    6 0 Отговор
    Долу фашистите.Оставка,съд,затвор!
  • 18 тэнк

    8 2 Отговор
    скоро ще ви изметем гербераска смрад
  • 19 ццц

    12 0 Отговор
    народен съд за тия предатели -крадци дето подписаха "зелената сделка" 2015 год и пълна отмяна на тази идиотска сделка докато не се намери/измисли по-евтина и щадяща природата алтернатива на въглищата и атомната централа, само дето не виждам на хоризонта такава ето защо това е самоубийствена сделка за България и виновните трябва да си понесат отговорността
  • 20 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фридман":

    Така е да ,ама има едно "НО" и то е че така става при положение че се управлява по целесъобразност ,а не по разни европейски глупаретини за зелени сделки прави красавици щастливи кокошки и още една камара джендърски мераци и чиновнически измишльотини
  • 21 Ю.кортес

    7 3 Отговор
    За шест месеца разсипаха България.Сега взимат заеми за да прилъжат хората до изборите.После всичко скача двойно.
  • 22 no name no face no number

    8 1 Отговор
    Ясно е, че трябва Белене да се построи и не само то Вече има и малки АЕЦ има и плаващи Трябва да сме независими от малоумният ЕС и НАТО. Там първо дадоха свръх печалби на фармацията с тази псевдо пандемия сега са решили да подарят свръх печалби и на енергииният сектор и разбира се това няма да спре, ще видим,кой е следващият сектор със свръх печалби. Това не е никаква пазарна икономика това е политическа бутафория с цел разделение на населението на роби и гадове Трябва народа да де събужда за борба
  • 23 pbdan

    6 0 Отговор
    Половината от енергията у нас (около 18 милиона МВтч ) се произвежда от въглищни ТЕЦ. По 800г/кВтч или 800кг/МВтч имаме 1,25МВтч/тон. За 18млн МВтч прави 14,4 млн. СО2 за година. По 65 евро на тон, това са 940млн. евро или около 1 800млн. лева годишно плащаме за емисиите от СО2. Познайте кой ще ги плати?

    Коментиран от #35

  • 24 pbdan

    5 0 Отговор
    Вcякa cтoкa cи имa ceбecтoйнocт. Цeни нa cурoвини, рeжийни, зaплaти, дaнъци. Тoвa дa ce вдигaт и пaдaт цeнитe 2-3 пъти в рaмкитe нa дни и чacoвe cи e нaпрaвo дaлaвeрa. Да не би да са вдигнали заплатите на работници и миньори 4 пъти?!
  • 25 Iviviv

    4 0 Отговор
    Що за измама е това СО2. Вън от тая евро идиотия веднага. А и от НАТО.
  • 26 pbdan

    8 0 Отговор
    В момента според ЕСО изнасяме по около 500МВт за Румъния, 500МВт за Сърбия и 100 за Гърция. Някой яко прави пачки и кюлчета.
  • 27 БОКОКРАД

    2 0 Отговор
    НИТО МУТРАТА НИТО ГЕРДЖИКОВ ЗНАЯТ ЦЕНАТА НА ТОКА ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СА ГО ПЛАЩАЛИ ........ НАВИ СЕГА зелени сделки прави красавици щастливи кокошки и още една камара джендърски мераци и чиновнически измишльотини НА ТИКВЕНИТЕ КРАДЦИ И МЕРКЕЛ ИДЬОТКАТА !
  • 28 КИД

    2 0 Отговор
    Клуба за изследване на демокрацията каза : Много ви клатят със цените на тока. Става дума за едни големи пари. Важното е че все още не са посегнали на народа.
  • 29 БОКОКРАД

    1 0 Отговор
    Вcякa cтoкa cи имa ceбecтoйнocт. Цeни нa cурoвини, рeжийни, зaплaти, дaнъци..........................НО ТОВА НЕ ВАЖИ В БЪЛГАРИЯ НАТО И ЕС
  • 30 Фермер

    2 0 Отговор
    Само Възраждане
  • 31 Павлов

    5 0 Отговор
    Шеф на БЕХ,под чиято шапка са всички енергодружества плюс АЕЦ Козлодуй е Валентин Николов-виден герберунгел,завършил ДВГ и нямаш нищо общо с енергетиката,бивш търговец на банички.Е тоя вдига цените.Сещате ли се в чия полза е всичко това?
  • 32 Р. Овч.

    3 0 Отговор
    Леко отпивам от кафето ехидно се усмихвам
  • 33 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Налице е явна спекула от търговците. Цената на газа у нас няма влияние защото не произвеждаме големи количества с газ а само около 3%. Правителството да върне по административен ред първоначалната цена и да изправи на съд спекулантите търговци.
  • 34 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатъра на Хана":

    До 6 ком -много си умен -освен на теб да ги продадат като фалират
  • 35 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "pbdan":

    До 23 ком -То е ясно че ние ги плащаме -интересното е какво става с тия милиарди евро
  • 36 Добрин Иванов нее ли брат на Андрей

    1 0 Отговор
    Иванов, дългогодишен шеф на СОС от ГЕРБ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол