Last news in Fakti

1 Септември, 2011 14:40 936 0

Скандал в Синята коалиция

  • избори 2011-
  • румен христов-
  • иван костов

Румен Христов отряза Иван Костов заради Софиянски и Бакърджиев

Скандал в Синята коалиция - 1
БГНЕС

Лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров внесе документите за регистрация за президентската надпревара на синия кандидат-президент Румен Христов, но без участието на Иван Костов, предаде радио "Дарик".

Димитров отрече пред радио „Дарик“ да има разпад на „Синята коалиция" и даде шанс на ДСБ да подкрепят Румен Христов до утре на обяд.

Мартин Димитров обясни, че кандидатът за президент Христов е издигнат от разширено дясно пространство - „Съюз на десните сили", включващ 13 партии, сред които и ОДС и земеделците на Анастасия Мозер. Лидерът на СДС коментира, че „Иван Костов разделя десницата за пореден път".

Напрежението в синьото пространство се задълбочи през изминалата седмица, когато от ДСБ се опълчиха срещу подписаното от СДС споразумение с "Общност на демократичните сили" (ОДС) като част от коалицията, която подкрепя синия кандидат-президент Румен Христов.

„За нас е необяснимо поведението на Костов и ДСБ, които искат да подкрепят, без да участват в регистрацията, тъй като поискаха форматът да бъде много по-тесен, което за президентски избори не е правилно.

Убедени сме, че това широко дясно обединени е правилният път, пътят за промяна на България, за силно дясно и затова България да бъде друга след президентските избори. Ние разширяваме Синята коалиция, макар че не всички сме убедени, че това трябва да се прави по този начин. Ние разширяваме Синята коалиция и правим широко дясно обединение", категоричен бе Мартин Димитров.

В споразумението на Синята коалиция е записано, че СДС и ДСБ ще се явяват заедно на всички избори. Мартин Димитров отново подчерта, че е изненадан от поведението на Костов.

„Ние се учудваме защо Иван Костов разделя десницата за пореден път и не спазва това споразумение. Ние сме много учудени и му казваме следното нещо: пътят е един и той е към обединение, към общи действия - това е пътят към успеха", добави още синият лидер.

Мартин Димитров отказа да каже дали кандидатът за вицепрезидент на сините ще бъде излъчен от ОДС и обясни, че този въпрос предстои да бъде решен.

ДСБ няма да правят своя регистрация за президентския вот и очакват СДС да спази споразумението, подписано от двамата съпредседатели на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров - да се явят заедно на изборите за държавен глава.

Според заместник-председателя на тъмносинята партия Екатерина Михайлова сините могат до утре да оттеглят вече направената регистрация за вота наесен като коалиция „Съюз на десните сили" заедно с ОДС, като спазят договореностите си с ДСБ. По думите й дори това да не стане, тъмносините ще продължават да подкрепят кандидатурата на Румен Христов за президент.

От казаното от нея стана ясно, че няма как ДСБ да са част от новата коалиция, най-малкото заради това, че участват на изборите в столицата срещу тях с номинацията на Стефан Софиянски за кандидат за кмет.

„Демократи за силна България е партия, в която спазваме договорености. Ние държим на споразуменията, които сме постигали и подписвали. Затова няма да издигаме кандидат за президент, ние няма да нарушаваме договорености такива, каквито са постигани от партиите в Синята коалиция", каза още Михайлова.

Тя подчерта, че самият факт, че не издигат кандидат за президент, че няма да правят самостоятелна регистрация, е подкрепа на спечелилия първичните избори в Синята коалиция.

„Дали ще издигаме кандидат за вицепрезидент, зависи от това дали ще има формат Синя коалиция и спазване на споразумението така, както е постигнато. Ако до утрешния ден имаме изпълнение на това споразумение, всички договорености ще бъдат изпълнени", добави Екатерина Михайлова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА