Last news in Fakti

1 Септември, 2011 14:46 851 0

Парламентът каза „не” на евтаназията

  • евтаназия-
  • любен корнезов-
  • депутати-
  • дебат-
  • парламент
Парламентът каза „не” на евтаназията - 1
Любен Корнезов / Снимка: БГНЕС

 

Депутатите парираха предложението у нас да се въведе евтаназията, отхвърляйки на първо четене внесените законови поправки от червения депутат Любен Корнезов. Всеки трябва да има правото да избира между живота и смъртта, заяви инициаторът на предложението на старта на дебатите, които продължиха над два часа.

Корнезов предложи 5–членна комисия да решава дали да има евтаназия с абсолютно мнозинство и в пълен състав. Предвидена бе и възможността решенето на се обжалва пред съда, както и органите на желаещите да прекратят жизнения си път да бъдат трансплантирани.

"Този закон е за тези, които са гледали смъртта в очите, а и тя е гледала в техните очи", заяви от парламентарната трибуна юристът, визирайки „неизлечимо болните страдалци, проклинащи живота си, превърнал се в ад”.
Червеният депутат определи евтаназията като „удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния и на неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин”. И се противопостави на интерпретациите на евтаназията като убийство, зад което застанаха мнозинството от депутатите. "Тези, които се страхуват от отвъдното - да не гласуват. Пита ли ни някой, когато се раждаме - никой не ни пита. Поне да имаме право да избираме кога да си отидем", заяви той.
„Ако има някой, който е готов да изпълнява такива смъртни присъди и е лекар, най-добре е въобще да не е учил медицина. Това, за което вие говорите, няма нищо общо с хуманизма и аз мисля, че точно вие се криете зад думичката хуманизъм”, заяви синият депутат Ваньо Шарков.

Болшинството от народните избраници се оказаха на противоположното мнение. Ето защо само 13 от тях подкрепиха евтаназията. 59 бяха против, а 29 се въздържаха.

В дебата се намесиха палачи, Сатаната, Хитлер, известният като „Д-р Смърт” американски лекар Джак Кеворкян. Цитирана бе и Хипократовата клетва.

Лекарите- депутати Ваньо Шарков, Хасан Адемов и Лъчезар Иванов заявиха, че не е по силите на един лекар да отнеме човешки живот. Шарков дори сравни този, който извършва евтаназията, с палач. От ГЕРБ заявиха, че евтаназията противоречи на Конституцията и международните закони, а Павел Шопов от „Атака” въздигна дебата на божествено ниво, коментирайки че евтаназията противоречи на 10-те Божи заповеди.
Лъчезар Тошев /Синята коалиция/ заяви, че лекарите винаги са на страната на живота и че „не може да се вменява на държавата да осигурява смърт”.

Шопов определи предложението като „антихристиянска” и „човеконенавистна” провокация, чиято цел била да премери „температурата на обществото”. Следващата стъпка щяла да е въвеждане на гей-браковете, заподозря той за Сатанинските намерения, които се случвали ежеминутно, включително и в самите нас. Шопов обяви, че е воден от консервативното християнско мислене и Светия синод.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА