28 Октомври, 2021 21:30 3 240 34

Комитова: В Европа не съществува понятието “незаконно строителство”

  • арх. виолета комитова-
  • незаконно строителство

Фирмите се подготвят за зимната поддръжка на републиканските пътища

Комитова: В Европа не съществува понятието “незаконно строителство”   - 1
Кадър Евроком

В Европа няма понятие „незаконно строителство“. Не мога дори да обясня на европейците, какво е това. Открихме близо 70 обекта, които са изградени незаконно. В тях са вложени милиони, а реално няма строителен продукт, защото нямат необходимите документи и не могат да бъдат пуснати в експлоатация. Именно срещу това се борим. Защото нейно величество корупцията цъфти в незаконното строителство. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за предаването „Делници“ с Николай Колев на телевизия Евроком.

Тя подчерта, че с осветляването на някои процеси в бранша са засегнати много интереси, а с разкриването на порочните практики трябва да се извадят поуки да не се допускат повече.

„В противен случай няма да вървим напред, защото тези практики са вредни за обществото, за бюджета на страната, за инфраструктурата ни и водят до изкривяване в целия инвестиционен процес“, беше категорична Комитова.

Министърът разкри, че с встъпването си в длъжност е намерила изключени доста контролни механизми на държавата, в резултат на което в някои случаи хора са поставени в риск, налице е и ощетяване на бюджета и даде за пример липсата на контрол на претоварените камиони и инцидентът с такъв камион в Айтос.

„Този проблем е системен в България, а такъв камион е убиец на пътя“, заяви регионалният министър и подчерта, че има хиляди претоварени камиони по пътищата, които са потенциални убийци.

„Затова контролните механизми на държавата трябва да бъдат възстановени и да работят под пълна пара“, беше категорична Комитова.

Други слаби места са свързани с нормативната уредба, касаеща строителния процес, стана ясно от думите на министъра, върху които МРРБ вече работи. Тя съобщи, че е отменила Наредбата за техническите паспорти на сградите, която предвиждаше всички граждани да направят технически паспорт на жилищата си. И по този начин спестихме на всяко семейство по 1000 лева.

Подготвят се изменения в Наредбата за достъпна среда, стана ясно още от думите на Комитова, тъй като до сега действащата наредба е водила до излишно усложняване на проектите и оскъпяване на строителството. Работи се и по промени в Закона за устройство на територията и облекчаване и ускоряване на процедурите за издаване на разрешение за строеж, стана ясно по време на интервюто.

По повод стартиралата проверка на МВР и НАП в „Автомагистрали“ ЕАД министърът обясни, че поводът за нея е дадените от предишното ръководство на дружеството авансово близо 1,5 млрд.лв на десетина фирми за изграждането на автомагистрала „Хемус“ чрез т.нар инхаус поръчки.

За осигуряване на повече средства за поддръжка на републиканските пътища и възстановяване на баланса между събираните приходи от винетки и от трафик на тежки камиони регионалното министерство обмисля разширяване на обхвата на тол системата, стана ясно от думите на министъра.

Тя даде пример с такса на автобус, пътуващ от Бургас до София, който за изминатите 360 км, заплаща 1 ст на километър, т.е 3,60 лв.за цялото трасе.

Регионалният министър успокои, че фирмите, които и до сега са осигурявали зимното поддържане на републиканските пътища вече се подготвят за това и припомни, че пари за тази дейност, в размер на 100 млн.лв, са осигурени.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ Е

    30 20 Отговор
    Харвард са завършили Марк Зукърбърг, Бил Гейтс,
    много президенти, премиери, престолонаследници,
    артисти, носители на Оскари,
    световно известини писатели,
    учени, Нобелови лауреати и др.

    Няма случайни хора, завършили по милост с връзки,
    в Харвард!
    Както в милиционерската школа в Симеоново!

    Българката Стефани Станчева е само на 33.
    Но вече е професор в Харвард и съветник на френското правителство.

    КС е свърталище на ДС!
    Председателят на КС Борис Велчев е посредствен съвецки юрист.
    От шайката на Борисов-Доган-Гешев.
    Представител на фамилия потомствени руски шпиони!

    С бонуса към водачите на листи,
    с гласовете на неотбелязалите преференции,
    в нарушение на чл.6.ал.2. от Конституцията на РБ,
    се осигурява мястото на руските петоколонници в НС!

    Коментиран от #24, #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да,бе

    13 5 Отговор
    Нали уж сме в Европа!Как стават тия работи,или отново не ни броят.Нищо,който се е събрал с нас не е оцелял.Ще ги споменаваме,като много други преди тях.

    Коментиран от #10

  • 4 русенец

    8 12 Отговор
    Сериозно? Значи в Ойропата всеки строи където му скимне и както му скимне?:))) Тая държава трябва да я закрият!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 !!!?

    13 38 Отговор
    Абе тази кукувица няма ли най-сетне да работи, а не само да внушава констатации !!!?
  • 7 смешки

    17 20 Отговор
    Явно Комитова е изключително некомпетентна! В Испания например незаконото строителство е често явление .Понякога държавата прави амнистия и след плащане на глоба обектите се узаконяват или в други случай се събарят,

    Коментиран от #18

  • 8 Миризлив пор

    15 25 Отговор
    Във Европа се строи а не се оправдават. Тази от как е захапала кокала, само спира плащания. Страх ме е зимата кой ще чисти, след като може да не му платят.
  • 9 Хахаха..

    8 7 Отговор
    А Европата- законно ли е построена?
  • 10 киро казана

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Да,бе":

    Цялата ни държава с население половин Париж,Лондон или Москва и на всичкото отгоре с икономика като Сомалия е кой да ни брои за слива? Ти броиш ли Тувалу за държава?
  • 11 БПФ

    4 5 Отговор
    Ако това действително е вярно: да им пратим 1000 000 хъхpeка, за да ги научат....
  • 12 Display

    6 5 Отговор
    Абе вие европейци се чувствате, защото аз не........
  • 13 Тиквата съсипа

    20 3 Отговор
    Народа и Държавата, за 12 години тиквенско управление досега цялата страна трябваше да бъде свързана с магистрали. Но, трябваше да гепят милиарди от Европейските фондове ненаядни индивиди начело с про@така от Банкя. Всички погубени живота по пътищата ще тежат на съвестта на борисофф гепи.
  • 14 Перо

    12 1 Отговор
    Има незаконно строителство,което става законно,чрез корупцията. Не може да има корупция,без да няма корумпирани държавни служители! Има ли осъдени държавни чиновници,кметове,областни управители и министерски чиновници?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Toxic

    21 5 Отговор
    Комитова излезе мъжко момиче. Подпали чергата на мафията и ги действа, както се казва, по устав. На срещата с нея не дойде нито един собственик на строителна фирма, за да докаже с документи, че държавата му дължи нещо. Сега като им заснеме смешната магистрала и техника от въздуха ще им разгони фамилиите!
  • 17 Да бе да

    12 4 Отговор
    Преди две години в Гърция изгоря цяло едно селище от пламналите пожари тогава. И всички къщи незаконно построени на брега на морето. И спасили те се от пожара (защото тогава изгорях много хора) не получиха никакви компенсации! И след това гръцкото правителство се задейства за незаконните къщи в цяла Гърция. Излезе, че селища около брегове на море са незаконно построени.
  • 18 111

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "смешки":

    Скандалното тук е, че държавата трябва сама да се амнистира. Никъде в Европа не се строи без строителна документация както правят калинките.
  • 19 До Комитова

    8 19 Отговор
    Госпожо Оставка Комитов Оставка Служебни превратаджии срутихте България Комитов мразиш България ясно е Оставка Кажи къде са парите за Хемус Комите
  • 20 Лудница

    10 12 Отговор
    Една от,, достойните,, чисти и неопетненислужебни министри ли е това? Тя май имаше взети към 200 хиляди евра от Европата за едни вили за развиване на селски туризъм, обаче в тея вили ни един турист не е стъпил. И един лев няма платена туристическа такса. Как само такива взимат еврата и им се разминава незнам. А
  • 21 ППионер

    6 5 Отговор
    😎Публикувано във факти.бг: Тя даде пример с такса на автобус, пътуващ от Бургас до София, който за изминатите 360 км, заплаща 1 ст на километър, т.е 3,60 лв.за цялото трасе.

    💋Нали беше временна СОЦИАЛНО ориентирана мярка в резултат от преговори с ПРОТЕСТИРАЩИТЕ автобусни превозвачи, за да НЕ УВЕЛИЧАВАТ цените на билетите, пък и ВЪОБЩЕ да има транспорт до малки обезлюдени села.💋
    Чудесен пример, но НОВИТЕ ТАКСИ ще се ПЛАЩАТ ОТ ПЪТНИЦИТЕ чрез ЦЕНИТЕ на БИЛЕТИТЕ! ЧЕСТИТО!😒
  • 22 бай Даньо

    6 9 Отговор
    Тоя бабушкер ще се запомни със гениалния успех на спирането на строителството на пътища. Честито Ганчо!
  • 23 ППионер

    6 8 Отговор
    😎Браво! Ефектен ПРИМЕР:Публикувaнo във фaкти.бг: Тя дaдe примeр c тaкca нa aвтoбуc, пътувaщ oт Бургac дo Coфия, кoйтo зa изминaтитe 360 км, зaплaщa 1 cт нa килoмeтър, т.e 3,60 лв.зa цялoтo трace.😎

    😒ПО-ВИСОКА ТАКСА=> ПО-СКЪП АВТОБУСЕН БИЛЕТ.
    ПО-СКЪП БИЛЕТ => ПОІМАЛКО ПЪТНИЦИ.
    ПО-МАЛКО ПЪТНИЦИ => НЯМА АВТОБУС!😒
    👩ЕКСПЕРТ-г-жа Комитова👩
  • 24 бай Даньо

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ Е":

    Малко послъгваш . Бил Гейтс не е завършил нищо защото бизнеса с Майкрософт тръгва оше като е на 20 години , няма време за Харвард. И Зукъра до колкото знам е почти изкласил но и той не завършил . На Мат Деймън му останал един семестър и той не завършил Харвард, Елон Мъск тръгнал да учи за докторска степен в Станфорд и на него му тръгнал бизнеса много (с Пейпал) преди да завърши ... абе излиза малко като правило хората който са диво успели не са баш завършили ... но не зарад друго а защото завършването за такива хора не носи нищо. За наш Кирчо ще донесе кога вземе да краде с пълни шепи, когато Ганчо му връчи ключа от бараката ...
  • 25 БСП най крадливата партия

    7 8 Отговор
    Скапани червени боклуци, убивате народа гадове.
  • 26 Протестърът.

    6 10 Отговор
    Комитова е провал, оставка на Радевата мисирка.
  • 27 КОМУНИЗМА ПО ОПАСЕН ОТ КОВИД19

    7 10 Отговор
    БРАВО КОМИТОВА, СРИНАХТЕ РЕЙТИНГА НА РАДЕВ, СЕГА Е ВАШ РЕД ДА СИ ХОДИТЕ, ОСТАВКА.

    Коментиран от #28

  • 28 ППионер

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "КОМУНИЗМА ПО ОПАСЕН ОТ КОВИД19":

    Като се СЪЧЕТАЯТ КОМУНИЗЪМ С КОВИД19 става ОЩЕ ПО-ЗЛЕ!
  • 29 Харвард

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ Е":

    Харвард е номер1. Съгласен с коментара като цяло!

    Има ПОНЕ един пример за КОРУМПИРАН възпитаник и се надявам да не станем свидетели на втори:
    Андрей Шлейфер Завършва (1982) бакалавърска степен в Харвардския университет, доктор (1986) През 1997 г. Шлейфер, жена му са обвинени от американските държавни органи в нарушение на законите за корупция, тъй като в допълнение към консултантската си дейност са закупили акции на приватизирани руски предприятия
    НЯМА ПЪЛНА ГАРАНЦИЯ!
  • 30 Прост народ слаба държава

    6 9 Отговор
    Комитова хората не искат празни радеви приказки спряхте всичко в държавата време да изчезвате
  • 31 ААА

    3 4 Отговор
    Ако се направи един паралел между законното и незаконно строителство в България , то нещата биха изглеждали така - Незаконното строителство се извършва без крайното разрешение ,и одобрен план представен на техническата служба в общината на населеното място. А законното строителство се извършва най-често с неграмотни от строителна гледна точка изпълнители , без необходимите знания и опит , акцентира се повече на формата , без да се имат на предвид , дългогодишните експлоатационни качества. Цялата схема е да се прибират едни пари по веригата. Така , че кое е по незаконно от двете , ми е трудно да определя.
  • 32 Бай Гошо

    0 6 Отговор
    То там няма и незаконни министри, но тук е пълно с такива. Най-новият се казва Кирчо Лъжеца.

    Коментиран от #33

  • 33 Скакауец

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Гошо":

    То па от "законните" и "непротивоконституционните" голяма файда! Крадци и мошеници болшинството от тях! Че и двама МП, лъжци и негодници...Познай кои са?
  • 34 възпитан

    7 0 Отговор
    Герберасите промениха всички закони дори и закона за пенсиониране на служителите в МВР и послушковците от герб получават ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове