Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 05:46 2 844 22

Везиева: Пълен локдаун тотално ще срине икономиката

  • даниела везиева-
  • министър-
  • икономика-
  • мерки-
  • сертификати-
  • бизнес

Мерките са достатъчно гъвкави, смята министърът на икономиката

Везиева:  Пълен локдаун тотално ще срине икономиката - 1
Снимка: БГНЕС

"Решението на Конституционния съд не отменя автоматично актовете на министър Кирил Петков, тъй като неговите актове са свързани със специфични закони, поради което не стават автоматично нищожни. Особено актовете, които са на колективните органи, така че към момента са стабилни. За да имаме оспорване на акт - трябва да имаме съдебна процедура. Да, аз възложих след решението на КС екипът да направи анализ", каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева в предаването "Опорни хора".

От думите ѝ стана ясно, че той все още не е готов.

"Идеята на този анализ е да бъдат структурирани по групи, за да видим къде е най-голямата тежест и да видим къде би имало най-висок риск. Заповедите на един министър са безбройно много за целия този период. И казвайки в пространството, че те стават нищожни, това означава, че в целия този период цялата дейност на едно ведомство се счита за нищожна. И тъй като сме в период на предизборна кампания - ще чуем много неща", допълни Везиева.

Според нея актовете могат да бъдат атакувани.

"Досега такъв прецедент не е имало, така че всеки акт е оспорим. Очаквам огромен обем от такива искания. Доколко те са справедливи и доколкото те ще доведат до някакъв резултат, това е различен въпрос", посочи тя.

Служебният министър на икономиката коментира и протестите на част от бизнеса срещу "зеления сертификат".

"Напоследък всичко придобива политически привкус. Една част от протестите има много резон с тях. Ако се върнем на протестите, свързани с прехода към "зелена икономика". Логично е хората да са притеснени, защото в период от 3 години назад - ние сме го загубили този период. Време, в което сме можели да си пренастроим икономиката, да ползваме мерките, които сме имали по оперативните програми. За съжаление, на нас като служебен кабинет ни се случва да решаваме системни проблеми. Това да живееш в несигурност е проблем. "Зеленият сертификат" не е въведен бързо, той се въведе през юни", подчерта Даниела Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И добави, че мерките са достатъчно гъвкави.

"Идеята на служебния кабинет е да не стигаме до пълен локдаун, защото това тотално ще срине икономиката и ще е верижна реакция. Бих призовала всеки един гражданин на страната да носи личната си отговорност, защото това дали ще се ваксинираш или не - е въпрос на лична отговорност. Няма кой да ни задължи, няма как това да се случи, това е както в България, така и в цял свят. Но тук го приемаме като рестриктивен метод, като нещо, което би ни дало възможност да работим. Ваксината промени нашето мислене, тя промени начина ни на живот. Колкото по-дълго се съпротивляваме, толкова по-дълго ще стоим назад", каза още тя.

Везиева поясни, че тестът за антителата е оспорван.

"Причината да не бъде част от заповедта на министъра е не защото ние нямаме такова желание, а защото това са практиките и правилата, които са в рамките на ЕС. Обмисляме да го приемем, експертите на Министерството на здравеопазването работят в тази посока, така че да създадем по-широко ветрило от възможности, с които всеки от нас да упражнява правото си да се движи свободно, да работи, да има социален живот. Но не много лесно се взима такова решение и в същото време пред алтернативната да затворим държавата отново, да се чудим откъде да вземем пари, за да подпомогнем бизнеса - това също не е решение", категорична е тя.

И припомни, че мярката 60/40 продължава да работи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Гица

    8 14 Отговор
    Ние от баби- герб искаме безсрочен локдаун и по 200 точки към стипендията допълнително. При Бойко преди изборите как можеше по 50 на калпак и така продължи цяла година? Не пестете кинтите- раздавайте ги!

    Коментиран от #8

  • 2 Димитър

    27 8 Отговор
    Абе какво стана с Ангел Кунчев? Още ли е в интензивното след всичките тия ваксини?
  • 3 Истински ЛЕКАР

    23 11 Отговор
    Като са се загрижили толкова за здравето на хората, ще има ли безплатни лекарства за близо милион неосигурените в България, когато получат странични реакции от ваксината?
    Или за тях е безплатна само принудителната ваксина, която може да ги разболее?

    Коментиран от #6

  • 4 Грехари

    13 7 Отговор
    Е те нали това искат хербаджийте. Извадиха сульо и пульо да стачкуват. Срещу какво ли не само и само да допрецакът всичко.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТроЛек

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Истински ЛЕКАР":

    Ти си толкова лекар, колкото бабати е космонавтка
  • 7 в бегето икономиката е

    10 2 Отговор
    държавата да граби от населението което събира зрънца и иде държавата и граби всичко и като е локдаун населението не може да събира зрънца и държавата нема ка да граби
  • 8 Дядо грую

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Гица":

    Ние от дядовци ГЕРБ искаме също безсрочен локдаун, затваряте на кочината и стипендията по 1000.
  • 9 Везирева

    11 8 Отговор
    Защо я давате тази, да плаши хората с азиатската си физиономията- нейде от бившите съветски републики - още рано сутринта?
  • 10 МИЯ

    10 8 Отговор
    ТО ПРИ НАС ЕДНА ИКОНОМИКА ТА МААНИ. ЖИВОТА НЕ Е ЛИ ПО ВАЖЕН ОТ ИКОНОМИКАТА.
  • 11 загуба Радев

    12 10 Отговор
    Службашкото правителство се провали, поради което Радев ще загуби изборите. Здравна криза, високи цени, хаос, навсякъде неуредици, президентът урежда свои хора на служби, разделя нацията, загубата му е сигурна!
  • 12 Един

    10 7 Отговор
    Вересиева,мярката 60/40 НЕ работи. Ако работеше, щяхте да плащате навреме, а не да се кумите два месеца след срока. Парите са нужни на време, а не когато на твоите, платени от бюджета служители им кефне. Дано скоро да се озовете на борсата на труда. Тогава ще разберете за какво става въпрос.
  • 13 русенец

    10 7 Отговор
    Тази грозноватата е наша другарка, от Русие, от нищо не разбира, само да се урежда на служби.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тираджия

    6 8 Отговор
    Госпожо от вашите простотий , алчнотия стремеж за власт и величие обедняхме почти двойно за една година!
  • 16 Тити

    5 10 Отговор
    А кой е виновен че се стигна до тук физкултурника Радев
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    умишлено ни водят към Ф АЛИТ
  • 19 Икономист

    3 10 Отговор
    Пълен локдаун,не може да срине така наречената икономика,защото вашето правителство я погреба още тази пролет с менте министъра Кирил Петков.
  • 20 Българин

    5 5 Отговор
    Каква икономика бе имахме до 1989 година, и Държава сега ще се превърне в пустиня, Испания е била пустиня и е станала Държава,А България от Държава я направиха Пустиня.
  • 21 Васил

    0 0 Отговор
    България няма икономика всичко е внос моловете ресторантите кафетата логистичните центрове не носят нищо за БВП б а само това произведеш и продадеш. Китай има икономика България едно голямо Капалъ Чарши
  • 22 мамун

    0 0 Отговор
    когато се срине всичко после се купува за по левче
    разбиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове