12 Ноември, 2021 04:19 2 956 14

12 ноември 680 г. Шестият вселенски събор

  • шести вселенски събор-
  • църква

Шестият вселенски събор осъдил и отхвърлил ереста на монотелитите

12 ноември 680 г. Шестият вселенски събор - 1
Снимка: Фейсбук

Шестият вселенски събор бил свикан в гр. Константинопол при император Константин Погонат, на който събор присъствали 170 епископи.

Съборът бил свикан против лъжеучението на еретиците – монотелити, които, макар да признавали в Иисус Христос две естества – Божествено и човешко, твърдели за съществуването само на Божествената воля.

След Петия Вселенски събор вълненията, подклаждани от монотелити, продължавали и заплашвали цялата Византийска империя с голяма опасност. Император Ираклий, желаейки помирение, решил да склони православните да отстъпят пред монотелитите и със силата на своята власт заповядал да се признава в Иисус Христос една воля при двете естества.

Защитници и изяснители на истинското учение на Църквата се явили Иерусалимският патриарх Софроний и Константинополският монах Максим Изповедник, на когото заради твърдостта във вярата отрязали езика и отсекли ръката.

Шестият вселенски събор осъдил и отхвърлил ереста на монотелитите и определил да се признават в Иисус Христос две естества – Божествено и човешко, и по тези две естества – две воли, но така, че човешката воля в Христа не е противна, а е покорна на Неговата Божествена воля.

Достойно е за внимание, че на този Събор бил отлъчен заедно с другите еретици и Римският папа Хонорий, който признавал учението за една воля...

Определението на Събора подписали и римските делегати – презвитерите Теодор и Георгий и дякон Йоан. Това ясно показва, че висшата власт в Църквата принадлежи на Вселенския събор, а не на Римския папа.

След 11 години Съборът отново започнал заседанията в царските палати, наречени Трупски, за да се решат въпросите, отнасящи се предимно до църковното благочиние (добро управление).

В това отношение той като че допълнил Петия и Шестия вселенски събор, затова и се нарича Пето-шести.

Съборът утвърдил правила, по които Църквата трябва да се управлява, а именно: 85 правила на светите апостоли, правила от шестте вселенски и седемте поместни събора и правилата на 13 отци на Църквата. Тези правила впоследствие били допълнени от Седмия вселенски събор и от още два поместни събора, които съставили така наречения „Номоканон", а по руски „Кормчая книга", която представлява основата на църковното управление на Православната Църква.

На този Събор били осъдени някои нововъведения в Римската църква, несъгласувани с духа на постановленията на Вселенската църква, а именно: принудата за безбрачие на свещениците и дяконите, строги пости в съботите на Великия пост.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КомунистЪ

    3 10 Отговор
    Каква е тези дяволска и варварска секта на Православието разпространила се от Византийска империя в Русия и присвоила си правото в името на Добрия и Всемилостив Бог да преследва ,убива и изтезава най жестоко всички останали християни несъгласни с нейните църковни догми, с което след Шестият вселенски събор от 680г , та и до днес Православието си е спечелило много врагове и омразата на целия останал християнски свят ...??!

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПРИПОМНЯНЕ

    5 1 Отговор
    След като Константин от Апамея (Сирия) бил поканен да се изкаже пред Светия събор на неговото 16-о заседание, той излиза и изрича следните паметни думи:
    “Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България. Още отначало исках да вляза на събора и да моля да бъде сключен мир, да бъде предложено някакво примирително решение, и да не се порицават нито тези, нито другите, т.е. нито проповядващите една воля, нито проповядващите две воли. Аз се отправих при патриций Теодор, военният началник и го молих да съобщи за мен на събора, за да се извърши мир и любов, защото Бог най-много обича мира и любовта. А сега, ако заповядате, ще напиша по сирийски за вярата, която ми даде Бог, за да бъде преведено на гръцки”.
  • 8 плевен

    1 8 Отговор
    И докато умните се наумуват, лудите се налудували. Едно азиатско племе, с дръпнати очи се настанило на земите им и основало държава. За капак на всичко, сега се сърдим, че ни наричат "татари".
  • 9 бобо

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "КомунистЪ":

    Ще ти го обясня като на комунист. Православието /и католиците са православни/ , това е християнството в по- стария си вариант. После в Рим започнали да го усъвършенстват, та до сега. Нещо от рода на Продължаваме прмян... .

    Коментиран от #10

  • 10 кривослафните

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "бобо":

    усъвършенствате "мъшката" либоф 😠
  • 11 Истината

    4 4 Отговор
    С какви невероятни глупости са се занимавали религиозните лунатици ! Самия факт, че християнството, още в началото се прилага под формата на политика, донякъде потвърждава, че именно последния римски император, е този, който го е изработил, дублирайки юдаизма и след това приложил насилствено, осъзнавайки, че края на римската империя е все по-близо. Просто няма начин, подобно религиозно театро да пробие сред тълпите без намеса на хора със сериозна власт, какъвто е бил римлянина. Много от събитията и действията на Исус, които са описани, са напълно аналогични на такива, които са се случили на императора т.е. императора е описал сам себе си, като е разкрасил и приложил чудеса, а общата картина е копирал от юдеите, чиято версия пък си е чист дубъл на древните шумерски текстове. Да не мислите, че Ватикана е насред Рим случайно !? Човечеството, спокойно може да взаимства моралните аспекти от християнството, но всичко останало, като чудеса, месии, бог и най-общо казано, сляпото доверие в тях, са вредни за човешкото съзнание, трябва да се изкоренят в името на просперитет, защото само и единствено науката дава отговори, а тези, които не дават такива, са истинските ,,дяволи,,
  • 12 Доказателство

    1 1 Отговор
    за религиозната измама, е факта, че съществуват различни групи с една основа, като католици и православни, шиити и сунити, при юдеите мисля, че разделението беше Тора и Талмуда, все неща, които не би следвало да са така, при условие, че иде реч за едно и също божество. Едните тръгнали след изпусната кратунка, други след изхлузилия му се чехъл и всеки с твърдението, че именно този предмет бил знак от всевишния т.е. е очевидно, че това са игрички на човешкото его, свързано с желанието да се отличава с едни гърди напред от другите. Няма начин божественото послание да е едно единствено, а в последствие да се окаже под различни форми, благодарение на простовати и невежи човешки мозъци, които за онова време бих казал, че е оправдано, но в днешно време, през 21-ви век, просто няма какво да оправдае подобно невежество. И аз нямам нищо против него, стига да не ми се натрапва и налага или задължава под формата на ценности и глупостите им за съхранение, никой няма право да налага модели на човешкото съществуване, достатъчно е да има мир и разбирателство
  • 13 Тангра

    3 2 Отговор
    Юдейските мъдреци и талмудисти, мечтаещи си за независима и освободена от римско владичество Юдея, не са били глупаци и бързо са осъзнали и разбрали упадъчното влияние на християнството върху човека и държавността и са се възползвали от това, като са прогонили и насочили хилядите неграмотни и мръсни тълпи от вярващи християни и просещи скитници, в поход към столицата -Рим, разрушаващи и омърсяващи по пътя си всичко създадено от гръко-римската цивилизация , за да разпространяват в сърцето на Римска империя нихилизма на християнството и за да ускорят чрез неговото разпространение по бързия упадък, разпадането и гибелта на могъщата до тогава Римска империя, което по късно се случва и с могъща древна България, при приемането на християнството...!!!
  • 14 Историк плюс

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "КомунистЪ":

    Тази дяволска и варварска секта на Православието за щастие не познава католическата Инквизиция и братоубийствените християнски войни в Европа (най-вече между католици и протестанти), наред с безумните Кръстоносни походи и те обляни в християнска кръв и като такава, сектата на Праавославието се явява много по-хуманна и наистина християнска. Та сектата на Православието, е също тази която те е съхранила 5 века под турския ярем да останеш българин, та да можеш да пишеш сега хули против нея на български език.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове