Last news in Fakti

19 Ноември, 2021 10:15 5 345 36

Почина създателят на българската машина за гласуване

  • александър чобанов-
  • починал-
  • машина за гласуване

Поклонението и погребението ще бъдат в Траурен парк „Север“ – Рогошки гробища, Пловдив, на 20 ноември 2021 г., събота, от 13 ч

Почина създателят на българската машина за гласуване - 1

Отиде си инж. Александър Чобанов – създателят на Българската машина за гласуване, общински съветник в Пловдив след 1989 г.

„Невероятен борбен и несломим дух. Прекрасен приятел – всеотдаен, истински. Човек – от тези хора, дето вярваш, че ще ги има вечно. Истинско въплъщение на живота – усмихнат, позитивен, внимателен. Винаги готов да се притече на помощ и да реши всякакъв възникнал битов, технически или какъвто и да е проблем в ежедневието – обикновено по оригинален начин. Приемаше и най-големите предизвикателства с лекота. Излъчваше спокойствие. Винаги пълен с енергия. Неуморен работохолик. Правеше планове за България и народа – как ще заживеем в честен и справедлив свят”, споделиха с тъга близките на пловдивския общественик инж. Александър Велков Чобанов.

Инж. Чобанов обичаше каузите и се бореше до край за тях. Децата на България – бъдещето на страната ни, бяха неговото вдъхновение. За тях създаде Национално училище по роботика „НУР България“. Развиваше знанията и уменията им с кубчето РУБИК или ЛЕГО роботите, хлапетата го гледаха с широко отворени очи, а той като един от избраните от съдбата учители им отговаряше с бащинска всеотдайност.

Сред съмишлениците и приятелите си Сашо бе любим човек за общуване, защото обичаше да се шегува – на първо място със себе си. Владееше до съвършенство изкуството да създава приятелства, да печели партньорства, да намира съмишленици.

Години наред инж. Чобанов посвети на разработването на Българската машина за гласуване и макар да вложи цялата си лична енергия, никога не каза „аз”. Винаги използваше „ние” или „нашият екип от консорциума „Математици, информатици и роботици без граници“.

„Казват, че Господ прибира най-светлите хора на големите празници. Александър си отиде на Архангеловден – на този ден тържествува доброто, светлината и справедливостта – нещата, за които се бореше той”, казват приятелите му.

Настоящето за Александър беше интересно. Впускаше се във всеки нов проект с изцяло отдадено сърце и отворени очи за бъдещето.По време на миналогодишните протести в София създаде Уличен свободен университет – място на площада – на жълтите павета, където да се упражняват и да се научат хората как да гласуват с машини. В продължение на месеци демонстрира възможностите на Българската машина за гласуване, която работеше безотказно на пл. „Орлов мост“ и пред Президентството в продължение на 16 ч. без връзка с електричество или Интернет.

В зрелия си живот Александър Чобанов избра да служи на обществото и го правеше с младежки устрем и всеотдайност.

Инж. Александър Чобанов е роден на 20 октомври 1958 г. в Батак. Наследник е на Чобановия род – активни дейци на Съединението, а след Освобождението – будни предприемчиви българи в Голямо Конаре и Пловдив. Завършва Технически университет – София, инженер по електроника – революционна специалност за онова време. След това завършва специалност „Международни икономически отношения”. Преди три години започна докторантура – в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), за да надгради образователната си визитка с научна степен. В лицето на ръководството на УниБИТ намери подкрепа на своята кауза: България да гласува на Българската машина за гласуване.

Александър Чобанов бе силно свързан и с родния Пловдив. След промените през 1989 г. той е общински съветник под тепетата. След това животът го отвежда в далечно Чили, където създава и ръководи Националния отбор по информатика на Чили. Негов чилийски ученик донася първия златен медал по информатика от Световната олимпиада по информатика. Спечелва си уважението на президентката на Чили Мишел Бачелет. Негови ученици работят в Google.В Чили създава и ръководи фабрика за производство на компютри в партньорство с Пакърд Бел. През 2010 г. се завръща у дома с надеждата, че България е изпреварила Чили в бурното си демократично развитие. Създава Национално училище по роботика „НУР България“ – извънкласно училище, в което обучението е ориентирано към забавно и интересно обучение в игрови стил за леко и приятно овладяване на логически и практически знания и умения на учениците. Изпълнението на тази програма е изключително успешно – „НУР България“ има филиали в Пловдив, Асеновград, София, Бургас. Отбор на „НУР България“ участва в три поредни години в NASA International Space Apps Challenge – най-малките участници в най-голямото състезание в областта на иновациите, създавани от ученици.

Поклонението и погребението ще бъдат в Траурен парк „Север“ – Рогошки гробища, Пловдив, на 20 ноември 2021 г., събота, от 13 ч.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Създатели в България малко!

    42 1 Отговор
    Да почива в мир.
  • 3 ЪРП

    54 0 Отговор
    И ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ БЪЛГАРСКИ МАЖИНИ ЗА КЛАСУВАНЕ ,КОИТО СА СЪЗДАДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИ УМОВЕ?????????........А, СЕ ИЗПОЛЗВАТ ,КИТАЙСКИ, ТАЙВАНСКИ, ТАЙЛАНДСКИ И ТяМ ПОДОБНИ????????????

    ГОСПОД ДА ГО ПРОСТИ ТОЗИ БЪЛГАРСКИ УМ!!!!!

    Коментиран от #6, #7, #19

  • 4 3288

    38 0 Отговор
    Ех бедни, бедни Александре,
    Българин бе ти,
    Но мащеха за Теб България бе,
    неразбран и невидим за нас!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДОННА Е МОБИЛЕ ...ЖЕНА С МО БИЛЕН ТЕЛ.

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРП":

    ТО ВЕНЕЦУЕЛА СЪЩО ПРОИЗВЕЖДА МАКИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ АМА .ГЛАДУВАТ🙇
  • 7 Някой си

    47 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРП":

    Амиии..отговорът е много прост...защото трябва да ни управляват честни и почтенни...Познавам го лично ..познавам и машината му, която е в пъти по-добра , пък и доста по-евтина от тези боклуци, с които някои в ЦИК касираха доста добри суми..но нали бюджета(разбирай- всички ние)плащаме. Мир на душата му. Всичко, което пишат за него е вярно.

    Коментиран от #8, #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 456

    21 1 Отговор
    "От Батак съм чичо аз. Знаеш ли ти Батак..."
  • 10 456

    26 0 Отговор
    Да почива в мир. Съболезнования на близките.
  • 11 Син Сити

    26 0 Отговор
    Почивай в мир, Българино!
  • 12 Тра-ла-ла

    5 8 Отговор
    Като е видял какво се върши с машините, които е изобретил...

    Коментиран от #13

  • 13 Някой си

    32 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тра-ла-ла":

    Ами неговите машини ги търсят в много страни, даже в Турция...но пък ние си взехме десет ТИРа с Венецуелски боклуци..а на колко българи бихме осигурили работа, ако бяхме си избрали нашите.

    Коментиран от #15

  • 14 4795

    19 0 Отговор
    Сбогом, Сашо! Почивай в мир, приятелю!
  • 15 За протокола

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Някой си":

    Малката разлика е, че венецуелските могат да манипулират, докато неговите явно не могат.
    Само за протокола ще отбележа, че откакто венецуелците въведоха машинният вот, управляващите нямат изгубен вот, въпреки че в най-богатата на нефт държава хората едвам оцеляват.

    Коментиран от #18

  • 16 dad

    17 0 Отговор
    Имал съм удоволствието да общувам с него на няколко пъти и мога да кажа че наистина беше умен, сърдечен и деен човек. Уви, в България такива не знаем за какво са ни и какво да ги правим...
  • 17 Бай Шили

    4 1 Отговор
    И къде се произвеждат българските машини за гласуване?
  • 18 Бай Шили

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "За протокола":

    Ако не помниш по време на Бойковото управление и Бойковият ЦИК бяха сключени договорите за машините на които в момента гласуваме.

    Коментиран от #21

  • 19 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРП":

    Защото няма да има далавера за мафиотите от парламента. Тия китайските ги купиха на десеторна цена и прибраха едни милиони.
  • 20 191121

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой си":

    Държавната машина работи с конкурси. За да може да победи някоя фирма в конкурса едно от условията и най-важното при това е да има начин да преведе под масата едни парички на който трябва. Преди му викахме корупция, сега му викаме честен и почтен конкурс. Ама си е същото.

    Коментиран от #24

  • 21 За протокола

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Шили":

    1. Ясно е, че едни такива машини обслужват тези, които командват парада.
    2. Не може наложилите машинното гласуване да не са знаели за какво става въпрос, а ако някой иска честност, ще бяга като дявол от тамян от такива неща или ще осигури адекватен контрол на вота.
    3. Никой никога не се постара да обясни на хората подробно какви проблеми са имали с машинното гласуване в Европа, за да се върнат към хартиените бюлетини. По този начин не можеше да се осъществява достатъчно добър граждански контрол.
  • 22 уви ФАКТ

    2 4 Отговор
    България е на 40то място по интелект след Исраел. Нищо не сме поктигнали ни в компютрите ни в софтуерът. И в другите области, нашт нука и образование са посредствени и погрешни, боклук.

    Коментиран от #25, #26, #30

  • 23 Каскет

    6 0 Отговор
    Нека душата му почива в мир.
  • 24 Някой си

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "191121":

    Така е... в последното си интервю при Диков, инж. Чобанов разказа за отношението на ЦИК и за неговите перипетии в битката му с празноглавите ни държавни чиновници. Дори не е бил допуснат да представи как работят нашите машини, ти ми говориш за конкурс. В тази история така мирише на изгоряла гума, че няма до къде. Няма такива безобразници като нас...Жалко за инж. Чобанов, голям наш учен и добър човек...ама като сме си просто племе, оценяваме човек, след като го загубим. Мир на душата му...
  • 25 8795

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "уви ФАКТ":

    Публикувано във факти.бг: България е на 40то място по интелект след Исраел. 40-то, Израел ... и как измери интелекта - нашия, на Израел, на останалите, за да направиш тази класация.
  • 26 Ал Бунди

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "уви ФАКТ":

    Сигурен съм че е така, само като ти чета правописа, такива като тебе няма начин да са по-високо от 40 място...след Израел. Чудно ми е само, как си се добрал толкова високо в класацията по неграмотност?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бодак

    2 0 Отговор
    Бог да го прости
    Достоен мъж. Учен и Учител.
    Мъж предпочел да се "сражава" за Родината си.
    Заеърнал се от чужбина творил за народа и родината - също както сънародниците ни след Освобождението
    Поклон
  • 30 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "уви ФАКТ":

    " нашт нука и образование са посредствени и погрешни, боклук"

    Недей да съдиш за наште работи по себе си.

    Коментиран от #31

  • 31 Първо,

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бодак":

    Да почива в мир.
    България е на 30то място в Европа по коефициент на интелигентност и на 43то в цял свят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 МОШЕНИЦИ

    1 0 Отговор
    ЗА КАЧЕСТВАТА НА НЕГОВАТА МАШИНА ЗНАЕМЕ , НО ЗАЩО НЕ Я ИЗБРАХА НЕЯ А КУПИХА БОКЛУЦИ НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ САМО СЕ ДОСЕЩАМЕ -- ЯВНО Е БИЛА НЕПРИГОДНА ЗА ДАЛАВЕРИ !

    Коментиран от #36

  • 36 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "МОШЕНИЦИ":

    Да, прав си, но защо пишеш с очевадни грешки " знаеМЕ", " се досещаМЕ" ? Туй шопите и всички северозапазнали българи от мерак да се правите на сърби, "МЕ"-кате като приклещени пръчове - Ме-ме-ме-ме-е-е-е-е!" И Кирчо Харварда мека като вас, ама хайде на него му е простено, че дълги години е бил в Америка. Белким положи усилие да се научи да говори, че много ме дразни !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове