24 Ноември, 2021 09:56 2 818 35

Рапчев: Фаталната отсечка няма акт 16

  • росен рапчев-
  • фатална отсечка-
  • няма-
  • акт 16

Никога при специализирани срещи не се е коментирало, че този участък е опасен. Няма сигнали, казва експертът от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Рапчев: Фаталната отсечка няма акт 16 - 1
Снимка: БГНЕС

„Изказаха се доста мнения, че отсечката е била опасна. В последните три години там има 10 пътни инцидента, леки, без пострадали и жертви. Не са се случвали произшествия, за да им се обърне специално внимание. Никога при специализирани срещи не се е коментирало, че този участък е опасен. Няма сигнали“, заяви пред bTV главният експерт Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" за местопроизшествието, където катастрофира автобус и загинаха 45 македонски туристи.

На въпрос дали пътя има Акт 16, Рапчев отговори, че това не е в неговата компетенция и отговора трябва да даде АПИ, но доколкото знае, по информация на Пътната агенция, тази отсечка няма Акт 16 за магистрала и затова се води скоростен път.
От Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" вече са започнали работа по огледа на пътя, който тече паралелно със следствието. Досега такива специфични огледи на място не са правени.

Рапчев отказа да коментира, че „дефицити“ на участъка, преди да е завършила проверката, но се съгласи, че по снимки от мястото може да се видят такива – маркировката на е отговаря на стандарта, същото се отнася и за светлоотразителността на „котешките очи“ на мантинелите.

Това обаче не е проблем само в този участък, но и на цялата пътна мрежа, каза Рпчев, според когото тези дефицити не отменят „задължението на шофьора да се съобразява с пътната обстановка“ и да се движи със съобразена скорост.

„Такава отбивка не е правилна, но защо го е направил проектантът, не мога да кажа. Предстои да бъде направен преглед на документацията и тогава ще се разбере“, каза експертът.

Не трябва пътят да бъде мръсен и по него да има инертни материали, но в закона не е отбелязано колко често трябва да се мие едно такова трасе, отбеляза Рапчев.

За всички тези проблеми трябва да се пита „стопанинът на пътя“ – АПИ, заяви експертът от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Дали има проблем с организацията на пътя, предстои да се изясни след проверката.

Рапчев отбеляза, че по европейски регламент следващата година трябва да се направи оценка на цялата пътна мрежа и сега е моментът всички експерти да се обединят, за да отстранят всички подобни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И години

    30 3 Отговор
    наред всички спали и яли ?!

    Коментиран от #11, #34

  • 2 Няма и да има

    23 6 Отговор
    Кой ни управлява 32 години? Той е виновен..Това БКП и ДС трябва да се кротнат най сетне! Ще ни докарат до война накрая...Флупаци

    Коментиран от #22

  • 3 Бацо

    31 12 Отговор
    Къв акт 16 бре аз строя, балтов глей ква маркировка, шкаф на всеки километър любимия ми филм преди 10 ти га бех член, ма тогас немаше шкафове

    Коментиран от #10

  • 4 Миризлив пор

    10 33 Отговор
    То първата работа на министърката беше да спре парите на АПИ, от как е служебното правителство няма поддръжка на пътищата.

    Коментиран от #13

  • 5 случаен

    29 0 Отговор
    А господин Рапчев беше и началник на КАТ.Защо не повдигна този въпрос по негово време.
  • 6 Мислете малко

    39 4 Отговор
    Пътят не е причина за инцидента. Всяка нощ от там преминават статици коли, леки, товарни, автобуси и то в продължение на 20 г. Ако има грешка в пътя досега щяхме да имаме много подобни случаи. Не търсете под вола теле, и не давайте основание на пострадалите да водят дела срещу държавата, които пак вие ще плащате.

    Коментиран от #16, #24, #33

  • 7 Помнете ми думата

    29 7 Отговор
    За да се стабилизира България и тръгнем напред първото което трябва да се направи е: Борисов, Доган, Пеевски и Станишев да влезнат в ЗАНДАНА! Друг вариант няма!

    Коментиран от #28

  • 8 Перо

    23 10 Отговор
    След 12 г.мутренско безвремие,трябва да се прави всичко от начало. Не е имало никаква подръжка на републиканската пътна мрежа. Тунела до Витиня създаде смъртен случай,поради никакво обслужване от 40 г. Всички пари са крадени,без да се прави нищо реално,а само по документи.

    Коментиран от #14

  • 9 Перо

    19 2 Отговор
    Тази мутренска организация трябва незабавно да бъде закрита,защото не прави нищо,няма никакви резултати. Дублира функции на КАТ!
  • 10 Емил

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Бацо":

    Какъв Бойко пак дъвчите!? Участъкът е 2002 г. ТРОЙНАТА ЛАМЯ! А този велик експерт за какъв акт 16 приказва!? Такова понятие няма вече 20 години!

    Коментиран от #20, #21

  • 11 меркантилност

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "И години":

    някой виждал ли е цялостното състояние на пътната обстановка в страната или само завоя е виновен - дупка до дупка ония се обвиняват взаимно
  • 12 Лъжливия Бабикян

    7 3 Отговор
    Това че не знае не означава че няма
  • 13 сектант

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    глупости, всичко по проект до момента още се строи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    22 3 Отговор
    България сигурно е на първо място в света по брой агенции на глава от населението , пълни с нищоправещи хрантутници, които обикалят по студиата да лаят! Закривайте и съкращавайте поне 40% от държавните калинки
  • 16 гост

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мислете малко":

    Е как да мислят ,то за да мислиш си трябва и акъл.От вчера мисирщайн въртят,сучат по сутрешните блокове като първия им въпрос към всеки от гостите им ,е за пътя.Сто пъти им казаха че тежки инциденти там не са се случвали,с изключения на няколко леки катастрофи.Да,изведнъж след завоя виждаш разделителната мантинела отдясно,но ако караш нормално не следва да сбъркаш.Има и указателен знак преди завоя.
  • 17 питам

    13 0 Отговор
    Ами нали това ви е работата да правите проверки, а не да стоите на топло в канцелариите и да се чешете навътре. За вас най- много важат т.н. 12 Божи заповеди на "държавния" чиновник, които видях вчера в коментарите!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сус

    17 2 Отговор
    Тоя некадърник беше голяма клечка в Главна Дирекция на полицията от където го изгониха с шутове .Сега си е намерил друга блага службичка
  • 20 Бацо

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Ама 2002 бех пак аз бре секретарката в мвр. Тройната ламя доди 2005 га станах кмет
  • 21 mi6osp

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    За теб може да няма акт 16, но за магистралите има. Без него пътят не е магистрала.
  • 22 Edin

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Няма и да има":

    Я си спомни ВЕЛИКИЯ СТРОИТЕЛ НА МАГИСТРАЛИТЕ , ДА СЕ СВЕТИ ... ИМЕТО МУ! И пак ми припявай за БКП и ДС!
  • 23 Б.Б. от Банкя

    13 2 Отговор
    То и Зайчарника няма Акт 16, ама 12 години ви определях съдбата и разпределях порциите от там.
  • 24 МИСЛИЩИЯ РОДЕН ОТ РУДОЗЕМ🤔

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мислете малко":

    ДА МИСЛЯТ..ХЪ ХИ 😂ТО СЕ ВИДЯ НА 21.11.
  • 25 Айртон Сена

    8 0 Отговор
    Най-добре да се напечатат брошурки с актовете 16 на всички пътища в БГ и да се раздават на шоферите, пардон водачите на МПС. Произшествията ще намалеят драстично.
  • 26 БСП на Бунището

    10 0 Отговор
    Фирма Маврово изпълнила строителството е на двама македонски граждани,но регистрирана в България....Интересното при елементарна справка на двамата строители е,че единия е журналист,а другия кмет ....Македонски журналист и кмет да строят магистрала в България е странно,ако не е съвпадение на имената....Ама по времето на Станишев и БСП всичко е възможно,нали така....Правят и Невъзможното!!!
  • 27 Zoom mk

    11 1 Отговор
    "30.000 петарди/пиратки/ и еден тон нафта се швepцувале во автобусот на „Беса Транс“ кој однесе 45 животи"
    Ако е така и акт 17 нема да помогне !
  • 28 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Помнете ми думата":

    Да не забравяме Костов,Паси,Кунева...Царя и мн.др.
  • 29 оня с коня

    7 1 Отговор
    съвсем искрено се въмущавам от това "Ровичкане" в Строителни документи и Параграфи за състоянието на Отсечката,имало ли е туби с гориво в Колата,дали се е спукала гума или шофьорът бил заспал и т.н.ФАКТ Е че дори и Водачът да има вина,той няма как да бъде наказан защото не е между живите,нито пък може да бъдат върнати останалите починали пътници.И колкото и закостеняло и абсурдно да звучи Катаджийското заключение "Движение с НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ",то е Абсолютно вярна и Адекватно.Ама нямал пътя Акт-16и това едва ли не е причина за Катастрофата...Почти всеки Водач се е движил по Черни пътища изровени от Дъждовете които НЯМАТ никакъв Акт/нула/,ама по тях се пълзи с 5км/ч а не с 200,респективно няма и Жертви!
  • 30 безхаберие

    4 1 Отговор
    А новостроящи се магистрали са без строително разрешително.
  • 31 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    РАПЧЕВ- МИ Е ПРИАТЕЛ , НО СИ Е ОБИКНОВЕН БЪЛГАРСКИ -ИЗПЕРКТ !!!!!!!!!!! ЕКСПЕРКТИТЕ ВСЕ НЕЩО СА ГРАДИЛИ И ПРАВИЛИ ЗА БГ ТРАНСПОРТА , А ИЗПЕРКТИТЕ СА САМО ---ДРЪНКО- ПЛЯМПАРИ -ЧИНОВНИЦИ !!!!!!!!!!!!
  • 32 вгв

    2 0 Отговор
    И да има 100 акта16 отсечката ще си бъде същата със същите рискове и иьненади.
  • 33 Toni

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мислете малко":

    да бъде да
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "И години":

    Липcaтa нa aкт 16 c НИЩO НE ПРEЧИ ЗA EКCПЛOAТAЦИЯ НA МAГИCТРAЛAТA...Вcъщнocт, Aкт 16 cлужи caмo зa включвaнeтo нa учacтък oт мaгиcтрaлaтa в държaвнитe рeгиcтри...
    Акт 16 е "констативен акт", той няма друга функция...
    ...Отбивката за каменната бяла чешма е перфектна...Мантинелата за нея е поставена под ъгъл навън спрямо магистралата...Няма как да се "наденеш" ако караш нормално...
  • 35 Рабчев и ти си пенсиониран Катаджия??

    1 0 Отговор
    Взрива и пожара нямат нищо общо с Акт 16!! Нито този Акт е Горял, Нито сее взривявал!! Хората загинаха от Взрив и пожар, лека им пръс!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол