Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 17:58 1 558 54

Елена Йончева: ЕК предлага директива за защита на жените от насилие

  • елена йончева-
  • ек-
  • насилие над жени

В България от години се говори за законодателство в тази област, но нищо не се прави, припомни Елена Йончева

Елена Йончева: ЕК предлага директива за защита на жените от насилие - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент очаква Европейската комисия (ЕК) да представи силна директива, която да предотвратява насилието срещу жени и момичета, и да защитава жертвите. В нея би трябвало да има мерки, които предвиждат, освен закрила, и обезщетение, както и правни стандарти за разследване на подобни престъпления. Ще се предложи правилата да влязат в законодателството на всички държави членки. Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за „Хоризонт преди обед“ на БНР.

В четвъртък в Европейския парламент беше проведена широка дискусия по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември. Тази дата се отбелязва по решение на ООН от 22 години. На днешния ден институциите в ЕС ще бъдат осветени в оранжево. В последната си реч за Състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да бъде представена директива за защита на жените от насилие.

В България от години се говори за законодателство в тази област, но нищо не се прави, припомни Елена Йончева. Необходим е сериозен дебат по темата. Да се изменят 2-3 закона е повече от недостатъчно. Всяка промяна и в Наказателния кодекс, и в Закона за борба с домашното насилие ще е неефективна, ако не е подчинена на ясна стратегия, включваща както въпроса с превенцията, така и със защитата. Всяка трета жена в ЕС е подложена на физически или сексуален тормоз. В същото време политиците се плъзгат по популистките очаквания и се нагаждат към съществуващите стереотипи по отношение на жените. Политиците трябва да водят общественото мнение без да се съобразяват, че ще изгубят временно популярност, коментира тя.

Заради измислен проблем като „джендър-идеологията“ и дори поставянето му като условие при преговорите за съставяне на правителство, в България се мълчи за истинската тема с домашното насилие. Немалка част от българските мъже смятат, че жените им са тяхна собственост и като такава могат да се разпореждат с тях – да ги тормозят, пребиват, убиват. Насилието се отразява и на децата, които се отглеждат в такава среда. Отразява се в много по-голяма степен в по-малките затворени общности, в малките градове, където тази тема е табу, смятана за нещо срамно и неудобно, каза още Елена Йончева.

В отговор на въпрос за председателя на БСП Корнелия Нинова, която влезе в противоречие с европейските социалисти по темата за домашното насилие, Елена Йончева припомни за среща на Корнелия Нинова с председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия през януари 2020 г. в Брюксел. След нея г-жа Гарсия публикува остър коментар, в който се заявяваше, че защитата на правата и равенството на жените не подлежи на предоговаряне.

В Европа няма такова нещо като консервативна лява партия, коментира Елена Йончева. Според нея заради подобни действия, за последните пет години БСП изгуби доверието на над 700 000 души. Левицата е тази, която защитава слабите и онеправданите. Вместо да взима най-прогресивните идеи от европейската левица, БСП се самоубива, каза тя.

Само за последните две седмици обществото в България разбра как две жени бяха хладнокръвно убити от мъжете до тях, несъгласни с техния избор на живот. Това не са обикновени битови престъпления, а са в резултат от дълги години мълчание на политици и общественици по темата за домашното насилие, коментира Елена Йончева.

Тя поясни, че насилието срещу жени в европейския и международен правен свят се определя като gender-based violence. Това е термин, който обозначава насилие, което не е основано на биологичния пол на лицето, а е провокирано от социалната функция и обществените стереотипи, налагани на жените.

Според Елена Йончева, освен санкции в законодателството, трябва да се променят стереотипите в обществото чрез образование и открити дискусии. Трябва да се противопоставяме на насилието във всякаквите му форми, както и на езика на омразата, е категорична тя. Нито един вид домашно насилие не е оправдан. Политици и общественици трябва да реагират много остро на всеки подобен случай. Това не са обикновени битови престъпления. Това е провал на обществото като общество - от възпитанието в семейството през образователната система до политическата класа, която обикновено не коментира подобни деяния. Именно за това трябва да сме по-категорични по темата - не може да оставяме и сянка съмнение, че насилието срещу жени може да е оправдано. И тук не става въпрос за традиции, а за политика и поемане на отговорност, допълни още Елена Йончева.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    57 2 Отговор
    Тя Леначка я предлагаше тая директива още отдавна - казваше се Истанбулска конвенция.

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Антимилиционер

    50 1 Отговор
    Къш ма еврейска снахо.
  • 5 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    В 19 часа пред Президентството е Агора България,а в 18 30 часа пред Съдебната палата е протест в полза на Истанбулската конвенция.Вие решавате къде да идете.
  • 6 Бесеоар

    41 0 Отговор
    Лустрация за Еленка и Сер гей.
  • 7 Йончева

    36 0 Отговор
    вие от какво по-точно се плашите? вас няма кой да ви насилва.
  • 8 Тази Елена

    44 0 Отговор
    прави пропаганда на предложена директива за заобикаляне на българската Конституция, с цел въвеждане на практиките на Истамбулската конвенция с нейтите постановки за содомия и джендър роли в секса.

    Содомитите, ЛГБТИ+ и другите над 100 джендър роли ще бъдат на почит и защитени от предлаганата конвенция, а също и другите извращения в секса като садизъм и мазохизъм?

    Коментиран от #17

  • 9 Да видим

    31 0 Отговор
    Арестувайте Станишко, явно той я е маганел, щом ѝ идват на ум подобни мисли.
  • 10 Сивата чапла

    33 0 Отговор
    Трябва да се премахнат причините за каквото и да е насилие,
    а не последствията да се контролират.

    Най ми е омразно да видя властна жена.

    Хем е направила от мъжа си пластелин и той за нищо не става в леглото и, хем се озърта за чуждо.
    Много са такива.
  • 11 знаем го

    22 0 Отговор
    ЕК предлага за много пари занимавани с глупости .
  • 12 Шизофренията

    29 0 Отговор
    И н тази й говорят гласове.
  • 13 "gender-based violence..."

    35 0 Отговор
    Тук въобще нямат в предвид защита на жените от насилие, а лгбтфкшгз- "ценностите"

    Коментиран от #29

  • 14 1520

    22 0 Отговор
    това с директиви не става закон има и той трябва да се прилага с пълна сила
  • 15 КРОКОДИЛ

    30 0 Отговор
    АБЕ КОНВЕНЦИЯТА ЗАЩИТАВА ЛИ ДЪРТИ КРОКОДИЛИ И СИЛИКОНОВИ КУКЛИ /ТАЯ КОГА ЩЕ Я ОПАНДИЗЯТ
  • 16 Елена Целуни СерГеева

    25 0 Отговор
    Тази кака никога няма да я взема насериозно..
  • 17 Последния Софиянец

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тази Елена":

    Това значи ли,че и нас педофилите ще спрат да ни преследват,и ние трябва да бъдем тачени.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гого

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    ЕйПедалСприГлупоститеМазенСеляк
  • 20 шефа

    26 1 Отговор
    Йончева,доста дърто и грозновато грешно творение на природата,Оди се ши....... Ти нали УЖ беше жена на СерГея,от какво си малтретирана,от вибра...а ли.
  • 21 dad

    16 2 Отговор
    Аз пък си мислех че насилието е незаконно, независимо от пола. Явно съм пропуснал. Ок тогава, аз съм съгласен да има закон против насилието над жени и момичета, но защо да не включим и мъжете и момчетата в него? Те да не заслужаватъ насилие?
  • 22 законите

    15 1 Отговор
    трябва да се еднакви за всички
    всякакво насилие трябва да се наказва строго независимо кой е виновния или виновната.
    Но когато жена осакати мъж или го убие винаги получава снизходително малка присъда или условно като винаги се оказва че коча я тормозел (което невинаги е така).
    Равенство за всички, ама не е в реалност
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кики

    15 1 Отговор
    Марийка рекла на Иванчо - Аз съм вече модерна жена , не готвя , не чистя деца не гледам А Иванчо и рекал -Ама ти не си модерна ма, не си бита
  • 25 Биби Кинг

    10 1 Отговор
    Кви сопи те чакат само се прибери животно пембено!
  • 26 Живко

    1 2 Отговор
    Аз не съм кофти човек !
  • 27 3.14К

    19 1 Отговор
    Последен Европарламент за СерГЕЙ и бившата му жена.
  • 28 Перо

    20 1 Отговор
    Няма какво да лобира тази на СерГей за Истанбулската конвенция,след като преди няколко години се прие поправка на закона със строги наказания за насилие над жени,който замества истанбулската конвенция. Йончева и СерГей са остриетата на соросизма, разпределени към БСП. Освен това херсонеца лобира здраво за РСМ и македонизма!
  • 29 Сивата чапла

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от ""gender-based violence..."":

    Да си запазят ценностите за себе си на запад.
    Ние не сме алчни!
  • 30 Бъдеще

    14 1 Отговор
    Мисля, че хората, и в частност жените, са напълно защитени от законодателството във всяка една нормална държава. Тия допълнителни идиотии които се опитват да ни пробутат, са само за легализиране на половите извращения. Не съм против ЛГБТ, кой с кой си ляга, не е моя работа. Обаче да им създават специална защита и свобода на пропагандиране и да ги третират като защитена порода??? Е тая няма как да я бъде...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Нинова,докога ще издевателстваш??

    3 8 Отговор
    Госпожо Йончева! Корнелия Нинова е най-големия вредител за България! Единия вредител опашката подви! Тя обаче продължава да я размахма,въпреки че уж си подаде оставката! Явно много са вредителите в БСП щом досега не са и отрязали квитанцията! С нея начело,БСП не е лява партия,а ултра националистически ориентирана! Тя няма нищо общо с модерните леви европейски партии! Нинова я доведе до дъното! Няма накъде повече!

    Коментиран от #42

  • 33 Алфа Вълкът

    13 3 Отговор
    ПОЧВА СЕ, ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ, ДЖЕНДЪРСКА КОНВЕНЦИЯ, ПЕДОФИЛСКА КОНВЕНЦИЯ! ПП ЩЕ ПРЕКАРАТ ВСИЧКИ МРЪСОТИИ И ЩЕ СИ ЗАМИНАТ С 200! АМА НИЕ ЩЕ ИМ СЪРБАМЕ ГАЙЛЕТО!
  • 34 Националист

    2 0 Отговор
    България кога ще се оправи ?
  • 35 Хах

    14 0 Отговор
    Оффффчице мамина. Нима жертвите на насилие трябва да се делят по пол и етнос? Не! Всички са равни пред закона и не трябва да има преференции или специални протекции. Закона трябва да е достатъчно ефективен и наказанията достатъчно строги, без значение кой е жертвата.
  • 36 КРАДЦИ ЗАТВОР

    16 0 Отговор
    ЕЛЕНА , БИВШАТА ПОДЛОГА НА СТАНИШЕВ МЕКАТА КИТКА ЗА ТОВА ЛИ СТАНА ЕВРОДЕПУТАТ ............ ДА ПРОДЪЛЖИ ДЕЛОТО НА КРАДЕЦА СЕР ..ГЕЙ ! ПАРАЗИТИ СКАПАНИ !
  • 37 Няма по-страшно от диващината!

    1 11 Отговор
    Една част от българите е видно тук от коментарите,че никога няма да се циввилизоват и ще си останат с дивашки нрави! За съжаление покрай сухото,гори и суровото! О,неразумни юроде! Поради что си оставаш дивак??

    Коментиран от #40

  • 38 Реалист

    9 0 Отговор
    В България е необходимо да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите !
  • 39 КОМУНИСТИ

    6 0 Отговор
    ТРОЙКА ЛИ СТЕ В БРЮКСЕЛ ДВЕТЕ НА СТАНИШЕВ И ТОЙ ИЛИ СИ КАНИТЕ И ДЖАМБАЗА И ТАФРОВ ДА Е ПО - ВЕСЕЛО ЛЕГЛОТО !?
  • 40 Сивата чапла

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Няма по-страшно от диващината!":

    За коя цивилизация говориш?
    Ако имаш предвид в кои дупки да си бъркат някои,
    ами да,
    оставаме диваци!
  • 41 нннн

    7 0 Отговор
    Мъжете живеят 7 години по- малко от жените... Кой е по- насиленият?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Сивата чапла

    10 0 Отговор
    Да,
    думата п е д е р а с т е забранена във форума
    Два пъти ме трият
  • 45 Истината днес

    7 0 Отговор
    Тая пък много се загрижила...освен че никой не ще да спи с тая да го пише и него насилие....либерастки глупости за да смачкат още повече хората ...ако знаете в германия за какъв корона терор става на въпрос няма да повярвате. Само дето не ги бият за да се ваксинират
  • 46 Тази

    8 0 Отговор
    определено винаги поддържа антибългарски и прогейски политики.
  • 47 Елено

    6 0 Отговор
    От кв Надежда съм.21в нямаме вода прекарана боклука смърди не искат да извозват.Айде чупангелес махай се в превод.
  • 48 гост

    8 0 Отговор
    Няма да ви мине Истамбулската конвенция колкото и да се натискате със Серегей.
  • 49 Гърчев

    6 0 Отговор
    В България има нелоши закони , просто не се спазват! Защо си мислите, че сме Афганистан и жените нямат права??? И защо трябва ЕК да ни налагат техните конвенциии?
    Много добре знаем че от доста време ни къпят за Истамбулската Коннвенция, представяйки я само като защита на жените...
    Само ще припомня, че освен жя;ата жендер идеология, снея идбва и даването права на разни организации да дойдат да ви вземат дететео , понеже сте "лош родител" и да го пратят за осинувяване в чужбина "в добро семейство". Не по-малко неприятно е, че хиляди българи са твърдо ЗА (е, най-вече тези на хранилка от нпо-тата)
  • 50 ВЪН

    9 1 Отговор
    Заради несъгласието на Корнелия Нинова за Истамбулската конвенция, я отстраниха от длъжност в БСП! Смятайте колко са силни тея световни инквизитори! Не е съставено още новото правителство и вече няколко дена не спират да шумят , лобират и даже тръгнаха сърцираздирателните клипчета, в които просълзени момичета призоват: приемет ИК, Ваксинирайте се........ Така ще ни натискат и да приемем че пишем на македонска азбука..... и колко много е опасна и нерентабилна ядрената енергетика ... и т нт ! Само ще кажа : пазете децата си !
  • 51 ленче

    4 0 Отговор
    С геноцида върху българския народ осъществяван от евробюрокраДщината ко праим , ще има ли пряко защита ?
  • 52 6969

    5 0 Отговор
    Всеки който гласува да си помисли какви хора изпращаме в ЕП да ни защитават интересите;)
  • 53 Marinov

    4 0 Отговор
    Абе Една Жена която НЕ е могла да Завърти НОРМАЛНО семейство да Дава Акъле и учи Обществото за Семейни отношения си е Жива подигравка и трагедия!
  • 54 гошо

    1 0 Отговор
    "Заради измислен проблем като „джендър-идеологията“

    до тук я четох госпожата. да си живее в паралелната вселена и да не ни се натрапва, заедно с привнесените ценности, молим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове