Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 06:31 3 162 10

Иван Нейков: В Скандинавия се отказаха да събират възрастните хора на едно място

  • иван нейков-
  • социални домове-
  • пенсии-
  • помощи

Бившият социален министър заяви, че не очаква проблеми с пенсиите, но трябва да се определят точните хора, на които да се помогне в кризата

Иван Нейков: В Скандинавия се отказаха да събират възрастните хора на едно място - 1
Снимка: БГНЕС

"Една много голяма част от всички подобни места /б.р.като дома за възрастни хора в с.Рояк/ за предоставяне на услуги са в малки населени места в стари сгради. Това е от десетилетия. Всяка сграда има някакъв живот, който свършва в един момент и започват проблемите. Много малко са случаите, в които имаме нови помещения, в които се предоставят съответните услуги".

Това коментира в "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че скандинавските страни са се отказали от това да събират възрастните хора на едно място, а все повече услугите се предоставят в дома на възрастния човек.

"Хората, които живеят в социалните домове в момента имат и храна, и отопление. Бюджетът покрива всички разходи. Времето показа, че едно от белите петна, които трябва постепенно да бъдат преодолявани, е създаването на стандарт или осъвременяването на стандарта на услугите. Когато тези стандарти не се спазват, тогава този, който предоставя услугата, трябва да бъде лишен от това право", заяви Нейков.

"Едно от големите предизвикателства на това правителство ще бъде необходимостта от нов подход за социално подпомагане. Няма да има толкова проблеми с пенсиите, колкото ще има проблеми със системата за социално подпомагане. Хората ще очакват подкрепа и големият проблем ще бъде не да похарчим повече пари от миналата година, а да направим такива услуги, за които хората ще кажат: Да, аз се чувствам малко по-добре", обърна внимание той.

Нейков изтъкна, че голяма част от домовете са в състояние да осигуряват качествена услуга, но трябва да се погледне дали не се е променил начинът на живот на хората.

"Това, което ще бъде голямото изпитание, не е да бъде спряна една криза. Една криза не може да бъде спряна, тя си има собствен живот. Въпросът е да се определят вярно хората, които ще бъдат засегнати от тази криза и да им помагаш на тях. Пари има да се помогне точно на тях", подчерта бившият социален министър.

Той изтъкна, че е оптимист, защото има нова генерация политици, а и има нова генерация избиратели, които знаят какво искат.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    21 0 Отговор
    България кога? Да закриваме НС значи, там 90 % сте за пенсия, ама и с ченета и памперси стискате кокала.

    Коментиран от #2

  • 2 Тишо

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Дърти, дърти, ала с млади държанки.
  • 3 Чорбара.

    13 0 Отговор
    Долен,гнусен ,убиец-търтей.
  • 4 Роза

    14 0 Отговор
    Пази,Боже,човек да не изпадне дотам,че да разчита на социални услуги и помощи!В някои страни те са реални,но у нас ,в БГ-то,са си чисто и просто "прах в очите"!Живеем в една огромна лъжа и това е много,много тъжно!Дано следващите поколения да са по-умни и да успеят да изградят по-добре живота си!Дай,Боже!
  • 5 ????

    15 0 Отговор
    Поредният обърнал палачинката! КогА Простаков бе на власт пари за пенсии нямаше, сега има.
  • 6 ИВАН

    3 1 Отговор
    Ние българите, цял живот все нещо работим и се трудим дори и на преклонна възраст, но влизайки в такъв дом, старите хора се чувстват излишни, едно време към такива домове имаше стопанства и градини, и който има желание работи и се грижи за животни, за растения, сега не знам как е, дали имат някакви занимания
  • 7 Сандо

    8 1 Отговор
    Нейков е типичен либерал в омразата си към възрастните и пенсионерите.
  • 8 ПАРАЗИТ ГЕРБАВ

    5 0 Отговор
    ТОЯ НЕЙКОВ Е НАЙ - ГОЛЯМАТА ГАД !
  • 9 ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

    4 0 Отговор
    ЕТО ТОЗИ НЕЙКОВ НЕ Е БИВШ КОМУНИСТ , ТОЙ Е ВЕЧЕН КОМУНИСТ И ЗА НЕГО ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТИМ ЗА ДА ГО ХРАНТУТИМ , А ТОЙ ДА НИ ПОУЧАВА И ВОДИ КЪМ ГРОБА ! ПАРАЗИТ ОТ ВИСШ СОРТ !
  • 10 Читател

    1 0 Отговор
    Нейков, един екз. Запази, че може да ти се наложи в хасовски старчески дом да се отзовещ. На запад доброволно отиват, за да отстъпят жилищата си на внуци, но лукс, и китайци много в старчески домове. Никой не е застрахован от имащите, а бедняка без много мъки коронавируса 10 дни у болница, 10 дни у дома самотница, обратно в болница и край кончина. Тъжно е когато умни хора си отиват по този начин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове