Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 12:39 4 500 45

Мика Зайкова: Ще държим минималната заплата да е 50% от средната у нас

  • мика зайкова-
  • заплати-
  • пенсии

Нужна е спешна пенсионна реформа

Мика Зайкова: Ще държим минималната заплата да е 50% от средната у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Днес е 4-тия ден от предварителните преговори за съставяне на кабинет между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Теодора Пенева от "Има такъв народ" представи едно от техните предложения за помощ на млади семейства и решаване на проблема с ниската раждаемост. От ИТН предлагат помощ от 24 минимални работни заплати за всяко дете. Тази сума няма да бъде еднократна помощ, а ще се изплаща първите 7 години, като месечна надбавка. Условието е родителите да се осигуряват в България и през тези 7 години да живеят у нас.

Мика Зайкова наблегна на проблема с пенсионната система у нас. Според нея е нелогично от близо 2,5 милиона пенсионери над 1 милион да са с минимална пенсия. Тя заяви, че е нужна спешна пенсионна реформа. Тя обърна внимание, че в тази реформа трябва да се включат и работодателите, а не само държавата, за да е наистина успешна.

"Пенсията е заместващ доход на това, което си получавал. В България този заместващ доход е най-нисък в цяла Европа. В Норвегия този доход е 90% от това, което си почулавал, но трябва да се отбележи, че там има и данък. Трябва преразгледаме този процент у нас, така че да осигурим нормален живот на пенсионерите", коментира Зайкова.

Тя каза, че от ИТН ще държат минималната работна заплата да стане 50% от средната заплата у нас и в дългсрочен план ще работят пенсията да се превърне в доход, който да осигурява спокоен живот, а не да е близък до прага на бедност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутен гражданин

    6 61 Отговор
    В Русия е 350 лв в Турция под 300 вече.Ние да не сме по богати от тези велики империи владеещи половината свят и ресурси за 300 години напред.Айде всеки да си знае мястото.150 лв не повече.

    Коментиран от #20, #22, #25, #26, #34, #35

  • 2 Кольо Барамов

    18 30 Отговор
    Мика е ясна като небето.Помакиня комунистка .Да питам как изпрати сино в Америка?С чии пари?

    Коментиран от #39

  • 3 наблюдател

    33 2 Отговор
    А как смятат средната заплата дето я публикуват сигурно от депутатските защото 70% от народа е на 900лв
  • 4 хах

    18 2 Отговор
    Ха сега обложете и 250те лева пенсии с данък по норвежки образец!
  • 5 Гражданина

    12 2 Отговор
    Това е математически нелогично. Нали като вдигнеш едното се вдига и другото.

    Коментиран от #6

  • 6 ахахахха

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гражданина":

    тихо, тихо, още са в процес на преквалификация
  • 7 бл.134 в Зап. парк

    16 1 Отговор
    Стига глупости! 5000 минимална работна или вън от ПарламентоО
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 и още

    20 2 Отговор
    Заплатата трябва да е пряко обвързана и с печалбите, които прави една фирма. В същия момент трябва и да се направи всичко възможно едно лице да не може да укрива печалби и доходи. Всичко на светло. Трябва да се направи и промяна на данъчните закони в полза на работещите и светлия бизнес.
  • 10 трясъ

    25 1 Отговор
    Нужна е спешна пенсионна реформа. ПЕНСИИТЕ НЕ СА АКТУАЛИЗИРАНИ 13 ГОДИНИ. 1 ДЕПУТАТ ЩЕ ВЗИМА ОСНОВНА ЗАПЛАТА ОТ 5000 ЛЕВА,А ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО 350-430 ЛЕВА ПЕНСИЯ.
  • 11 Изравнете минималната работна заплата

    19 0 Отговор
    с минималната депут(к) атска работна заплата и ще получим един мноооого интересен резултат 😎
  • 12 Фидана

    11 17 Отговор
    Махайте я тая Зайкова, не виждате ли, че не е добре жената
  • 13 Роки

    24 1 Отговор
    А тия от правосъдието си раздадоха 30 милиона бонус за прикриване на престъпността. Българска логика, майно ле!
  • 14 уви ФАКТ

    1 2 Отговор
    wiki/ListofEuropeancountriesbyaveragewage .............. ........... В Румъния е 708 евро средна заплата, в България е 605 евро. Значи 605 лева да е минималната заплата, а в Румъния да е 354 евро. мин. заплат. в Румъния е 466,23 EUR на месец (06.2020 г.)

    Коментиран от #18, #33

  • 15 Бабето

    8 10 Отговор
    Мика цял живот бутана от дссс.Питам как изпрати сино в Америка и какъв доход има?
  • 16 Смех

    5 2 Отговор
    от какво ще я държите ... да ви се ра социализма...
    Без минимална заплата...
    Заплатата да се формира от нетната печалба на фирмата/предприятието и да е обвързана със трудността(необходимата квалификация)/опасността на вида работа.
  • 17 селтак

    2 0 Отговор
    Че тя и сега е толкова! Кво ше държиш?
  • 18 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "уви ФАКТ":

    Нещо бъркаш числата: Не съм проверявал с Гугъла колко е с. Раб. Заплата в Румъния,обаче у Нас е Около 1550лв.Това дето го пишеш за 605 Евро вероятно се отнася са Сърбия.
  • 19 уви ФАКТ

    4 0 Отговор
    1975г. в САЩ има БВП на глава 7500 долара, и заплащането на час е 2-долара. Ние сега имаме 10 000 долара на глава. По принцип БВП се дели на работещите, и 25% от полученото число - е минималната годишна заплата. В Австралия е 30%, сега в България е под 20%. А средната заплата в ГФР през 1980та е била 80% от БВП. Сега средната заплата е 30% от БВП. БВП НА ЗАЕТ, НЕ НА ГЛАВА.
  • 20 иваило

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Възмутен гражданин":

    Май въобще не си наясно как е Турция .и най добре намери своето място трол ,а колкото до предложението ИТН за 24 минимални работни заплати за дете освен да си плащат осигоровките пос;едните 7 год ,трябва да има и средно образование задалжително .Не ромите да ми продалжават да живеят на помощи

    Коментиран от #37

  • 21 ХХХ

    6 0 Отговор
    Заплатите на хората получаващи пари от бюджета
    са от едната страна на кантар, а от другата страна
    са заплатите на останалите.Ако се увеличат заплатите
    на чиновниците или броя им се увеличават и данъците
    на останалите и се намаляват заплати и печалби, или
    обратното.Държавата трябва да намери баланс така
    че хем тези хранещи се от бюджета да са доволни
    хем и другите да работят с мерак.В момента има
    дисбаланс много вождове малко индианец и тия
    ,който не папкат от бюджета полека лека се изнизват
    навънка.Аз не знам случай чиновник да е емигрирал.
  • 22 безпартиен

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Възмутен гражданин":

    Всички тези "врътки" с минималната заплата касаят преди всичко тези които получават своите заплати от бюджета-държавен или общински!!!Всички останали работещи в частния сектор трябва да си ги заработят заедно с осигуровките,данъците,разходите за издръжка на фирмата,заемите към банките!България е единствената страна в ЕС,където пенсиониран служител от бюджета остава на работа на същата длъжност с пенсия,заплата + 20 заплати за пенсиониране!!!Дори в Русия няма такива условия!!!!Сега само в МВР са около 5000 "работещи" служители пенсионери със заплати около 2500-3000 лв.месечноАко им се работи защо се пенсионират?За да източват пенсионнете система и да пречат за кариерно израстване на млади кадри????Колко са такива "работници" в бюджета и в държавни фирми и какви средства влага държавата и общините в тях вместо в млади кадри????Нека ако им се работи да се включат в частния сектор и да започнат да внасят в бюджета/ако успеят/!!!Но от друга страна това са едни верни избиратели винаги гласуващи!Как да им развалят комфорта?
  • 23 Олга

    9 0 Отговор
    Натиснете работодателите да внасят реалните осигуровки, а не да се чудят как да ги отрежат! Не може такива номера "на 4 часа" и на МРЗ! Има хора работят за чисто 1500 лв и са на МРЗ осигурени! Ами няма да има пари ща пенсии!!
  • 24 БГ селянин

    6 0 Отговор
    Казвате много истини и реалности които не се харесват на политиците ни-Браво
  • 25 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Възмутен гражданин":

    Албания - 200 евро минимална пенсия, 390 евро мин. заплата, Румъния - 360 евро мин. пенсия и 470 евро мин. заплата, тези държави не само, че не владеят половината свят, ами и бяха на светлинни години зад нас преди 20-30 години!

    Коментиран от #29

  • 26 Тоя па

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Възмутен гражданин":

    Това са две репресирани държави със санкции от САЩ и обезценени валути. Ние трябва да се сравняваме с европейски държави от ЕС.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ахма..ци

    0 0 Отговор
    Другарите в тоя форум тръбят всеки ден че трябвало към Русия да ходим.Да нямаме нищо общо с еврогейския ЕС и сороснята краварска ФАЩ.Къде се е чуло и видяло по богатите да ходят да се присъединяват към по бедните бе ахма.ци.
  • 29 Какви 20-30

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Румъния беше с 50 евро по-ниска минимална заплата при влизането ни заедно в ЕС. Соломон Паси казваше великодушно, че заедно трябва да влезем в ЕС, въпреки че Румъния е по-назад от нас. Или сте много малки или не помните. След 12 години геноцид от ГЕРБ, Румъния ни изпревари двойно.

    Коментиран от #30

  • 30 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Какви 20-30":

    Румънците трябва да целуват краката на Бойко, защото бившата ми фирма Канон се премести в Румъния и много други фирми се преместиха, така избягаха от мафията, а нашите чужди инвестиции намаляха.
  • 31 Преизчисляване

    2 0 Отговор
    всяка година с дохода от предходната и спрете да се правите на улави. Чакайте да видите какво ще стане, когото заблудените се усетят, че за първа и втора няма да има нищо, а за третата ще е колкото да не е без нищо. А! И най-важното. Заплатите на тия, дето внасят за пенсиите, а не на депутати и министри.
  • 32 Кендо

    0 0 Отговор
    Много бе 185 лв на месец повече не ли не можахте ли да пуснете гадни боклуци после каква раждаемост който иска да си прави дете 185 лв на месец за седем години щото не знаете колко струва издръжката на едно новородено на месец
  • 33 небрежнев

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "уви ФАКТ":

    В България ср. брутна работна заплата за м. септември 2021 г. по данни на НСИ е 1 543 лв. (789 евро).
    След осигуровки и данъци средната нетна заплата е 1196.57 лв (612 евро).

    По-интересно е развитието на МРЗ на страните в ЕС. За 10 годишен период (ян.2010 - ян.2020) в БГ МРЗ е нараствала средногодишно с около +10%.
    За сравнение:
    Румъния +12.5%;
    Литва +10%;
    Естония +8%;
    Чехия, Словакия, Полша +6,5%;
    Унгария +6%;
    Франция, Белгия, Нидерландия +1,6%;
    Гърция -1,5%.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ахааа

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Възмутен гражданин":

    Пожелавам ти,от все сърце да доживееш век старини.От все сърце.И да четеш тогава,как други"възмутени" граждани ти цитират същото.Сега вероятно си "Пей сърце" и пенсията ти се струва далеч-в Косомоса.Но годините изтичат,като пясък между пръстите.Тогава друга песен ще пеешНо другите,след вас ще ви се присмиват.
  • 36 Браво

    3 3 Отговор
    Страхотна жена и голям професионалист.Дано да има сериозно правителство и дай боже вече нещата да потръгнат.Дано Българите да станеме по щастливи хора.
  • 37 Абсолютно вярно!

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "иваило":

    Само така, след около 20г. може да итегрираш ромите! Без образование ще са вечен проблем за държавата!
  • 38 Варна

    3 0 Отговор
    Единственото, което виждам е ужасяващата некомпетентност.- Всички се надпреварват пред екрана да раздават едни пари. - Хубаво говорят как е в другите държави, но това не е основание! И не е основание, заради състоянието на хазната.- А тя е продънена защото 32 години се руши и се вземат заеми.
    Казано накратко, всеки хубаво предлага, но явно никой не е гледал приходите и разходите на държавата. - А като не си ги гледал и не знаеш какво се случва, какво в крайна сметка предлагаш?
    Разбирате ли какви дилетанти са наврени в НС и държавният апарат?
  • 39 Росен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кольо Барамов":

    А ти си тъп селянин, както го подсказва и името ти
  • 40 Ковид мафия

    1 0 Отговор
    Докато върлува антикомунизма и капитализма нищо добро не ни чака
  • 41 Робовладелец от най стиснатите

    1 1 Отговор
    Направете депутаската заплата да е равна на 3 минимални заплати и въпроса е решен. Подоходно облагане с необлагаем минимум, като в Европа и не се измъчвайте да откриете топлата вода.
  • 42 Робовладелец от най стиснатите

    1 0 Отговор
    И запомнете политически дебили, че минималната заплата не е социална, а за нея е положен труд повече от колкото един крадлив нищонеправещ дУпетат който е на 3 средни заплати.
  • 43 Libre comment air

    0 1 Отговор
    Сега Чисто от МРЗ остават 513лв. Защото се махат осигуровките....а пък пенсиите ще се повишат което е добре...но в един момент пенсиите ще стигнат МРЗ м което няма никоква логика....
  • 44 Nnnnn

    0 0 Отговор
    Тъй както го искат ,заплатите няма да растат а ще намаляват. Ако средната заплата е 1000 лева,значи минималната ще стане 500 лева. Сега колко е минималната заплата и колко е средната според статистиката?
  • 45 А аз държа

    0 0 Отговор
    депутатската заплата, да е максимум с 50 % над минималната !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове