29 Ноември, 2021 15:57 3 107 25

Кадиев: Очаквам революция от новите в данъчната система

  • георги кадиев-
  • революция-
  • новите-
  • данъчната система

Според него минималната заплата да е процент от средната е добра идея

Кадиев: Очаквам революция от новите в данъчната система - 1
Снимка: БГНЕС

”Очаквам новите управляващи да направят революция в данъчната система. Данъците са част от живия живот и както той се променя, така и данъчната система трябва да се променя. Кардиналният въпрос, на който трябва да се отговори, е дали искаме да имаме солидарна данъчна система, тоест, да минем към прогресивно данъчно облагане”, това коментира пред БНР финансистът, бивш депутат, лидер на ”Нормална държава” Георги Кадиев.
Според него и българската данъчна администрация, и българското общество са готови за преминаване към прогресивен данък:

"Необходима е обаче голяма разбивка. Да се преминава от едно ниво към следващо с по-висока данъчна ставка".
Кадиев сподели, че гласуване на бюджет през януари не е проблем:
"Проблем е увеличаване на дефицита до 4,5%. Една от хубавите мерки, които видях на преговорите, беше увеличаване на прага за регистрация по ДДС. Това ще освободи голяма част от бизнеса и ще създаде възможност да се избягва изкуственото създаване на компании".
Според него минималната заплата да е процент от средната е добра идея.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 6 Отговор
    Бълнувания всякакви има! Аз пък очаквам да се обяви Официален Крах на територията. Видя се вече, кое какво е.
  • 2 Офффф

    15 3 Отговор
    Нови управляващи но в парламента 90% са същите муцуни.
  • 3 Българка

    24 3 Отговор
    Подкрепям прогресивното данъчно облагане по ЗДДФЛ, но паралелно с това да се уеднакви начина на облагане в държавния и частния сектор. Държавните калинки, чантаджии, министри да имат удръжки за собствените си осигуровки и от без това огромните си заплати на фона на общата бедност сред истински работещите и произвеждащи БВБ
  • 4 Данъци от богатите като Кадев

    13 1 Отговор
    От бедните цървулите.
  • 5 Шопо

    9 1 Отговор
    У тоя е качил килограми!!! Яко папкане ,а бивше комунистче???

    Коментиран от #6, #24

  • 6 Centyrion

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    На хранилка е,продава ток.

    Коментиран от #8

  • 7 небрежнев

    11 4 Отговор
    Много е нахално с думи за солидарност да се иска прогресивен данък. Самата идея да се иска процент от доходите за получаване на еднакви услуги е несправедлива. Цените в магазините не са процент от доходите, но за здравни грижи се плаща с процент. Не ми е ясно - как може да е справедливо, когато си платил 10 000 лв. за здравно осигуряване, да получиш точно толкова, колкото и тези които нищо не плащат?
    Разберете, че държавите с ниски данъци са най-богати. Високите данъци гонят съзидателната част от обществото и стимулират лентяите и живеещите на държавна издръжка.

    Коментиран от #14

  • 8 Caesar

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Centyrion":

    Токът го продава жена му.

    Коментиран от #10

  • 9 А123

    6 0 Отговор
    Ако приемем че минималната работна заплата е 700 лева, а средната 1600 лева. И ако МРЗ трябва да е половината от средната, то тогава
    при вдигане на МРЗ на 800 лева автоматично се увеличава е средната.
    При това трябва да се вдигне и МРЗ. Получава се въртележка. Тежко на този който трябва плаща заплати на себе си /самоосигуряващи се лица/.
  • 10 Centyrion

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Caesar":

    Същата работа.
  • 11 селтак

    4 0 Отговор
    Е да де! То и на мене идеята ми харесва,само че Кадиев не казва какъв %???!!! На мене би ми харесало примерно 70% от средната брутна заплата! Кво ше кажеш Кадиев?
  • 12 така

    4 1 Отговор
    Аз, пък очаквам да се вдигне ДДС прага, защото беше такъв и при 220 лв. минимална заплата, и е същият при 650 лв. минимална заплата. Това е огромен товар и натиск основно върху малкия и среден бизнес, който всъщност е за подпомагане.
  • 13 Торо

    5 2 Отговор
    Кадиев Кадиев за какво ползваш държавни пари само глупости да приказваш Или и ти си от промяната
  • 14 Безпристрастен

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "небрежнев":

    Хайде,дай примери с най богати държави,но с ниски данъци.Но не ни цитирай разни " Данъчен рай" територии.Там са богати,но максимум 2-3% от цялото население.Остсналото работи до побъркване за да оцелее.Швеция,Норвегия,изобщо скандинавците бедни ли са? Населението им в огромната си част бедно ли е? А дънъчните им ставки достигат до 45% за онези- със свръх доходи.Вие сте 4 членно семейство.Аз също.Имаме еднакъв доход.Кой ще спести повече,за почивка,лечение,каквото се сетиш Вие или Ние.Ако вие отделяте всеки по 10% от личния доход за " общата каса" ,а остатъка си харчи по свое желание,или ние- според дохода на всеки- аз 15%съпругата също 15%,а синовете,със 20-25%,всеки месец.Това са успиващи опорки на хора свикнали да плащат нищожен данък.Обикновено са върли привърженици и на нищожни заплати,за техните служители.Това безметежно лапане вече свършва.Не става онзи с 650 лв ( МРЗ) да плати 65 лв данък,и ти със 10 бона същия процент,като него.Неговия труд е не по малко важен от твоя!

    Коментиран от #19, #20

  • 15 небрежнев

    7 0 Отговор
    Когато служебното правителство искаше да актуализира бюджета за да дава на пенсионерите 50 лв. добавка, в парламента се надцакваха със суми от 100, 120, 150 лв. Сега взеха нов дълг от 3,3 млрд. за да ги плащат и искат още 2 млрд.
    Дали е възможно при искането за МРЗ да е 50% от средната заплата, народните представители да вдигнат процента на 100%, 120%, 200% от средната. Като гледам колко им е акъла, като нищо могат да го запишат, пък после да търсят нов Айнщайн да им каже, че не е възможно това, дори и за вземат като дълг всички пари на света?
  • 16 Матей

    1 4 Отговор
    А прогресивна скала за данъчно облагане,а необлагаем минимум кога?Като казвам необлагаем минимум да се разбира пълно необлагане на лица с минимални доходи,т.е. да не плащат никакви данъци и такси,нито общински,нито държавни,ГО,винетки,за сгради и прочие.Защото това ,което става сега си е пладнешки грабеж и то на бедните,богатите бълха ги ухапала,един милионер може да хвърли няколко хилядарки и да си гледа кефа,обаче за другите не е така и не могат да си откупят правото да ползват лично МПС ,което се превръща в лукс.
  • 17 Тираджия

    5 0 Отговор
    Ами да ще има революция в данаците, нали там е спецоф той знае как да не плащат...... !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 небрежнев

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Безпристрастен":

    Аз смятам, че изобщо процентното плащане е голяма лъжа, с цел да се създаде нужда от държавна регулация, администрация, политическа класа и един безбожно богат управляващ елит. Можеш ли да кажеш дали за здравеопазване ни трябват 3 млрд, или 10, или още 500 млн? Или за МВР ни трябват 3 млрд. или 2.9 млрд...
    Никой не може да знае това, освен малка група политически елит, който да преразпределя тази огромна сума от Държавения Бюджет. За да си представиш поне приблизително сумата, раздели 52 млрд бюджет на 52 седмици в год. = 1 млрд на седмица, или 200 млн всеки раб. ден се харчат от правителството.
    За да се събере тази сума, правителствата вземат от всеки макс възможното, като процент от доходите. Това, обаче, създава възможност някои да живеят цял живот без да плащат нищо, като ползват от данъците на съзидателната част от обществото. Така работещите не могат да се възползват от своя труд и се демотивират да го правят, което в дългосрочен план ги обеднява.
    В скандинавските държави данъците са високи и през последните 20 години стандарта им не расте. Обратно, в страните с ниски данъци стандарта им е рекорден - Сингапур, Люксембург, Монако... Основна причина за това са ниските разходи на държавата (липса на корупция, почти нулева престъпност, прости закони, никакви административни тежести)...
    Макар с теб да сме много различни, то съм сигурен, че ако плащаш стотици хиляди данъци и когато те настанят в болница с човек, който никога нищо не е дал на обществото

    Коментиран от #23

  • 20 небрежнев

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Безпристрастен":

    Този, който е с 650 лв заплата и плаща 10% = 65 лв.; този с 10 000 лв ще плати 1000 лв. (това е само ДОО, а реално всички ще платят и 20% ДДС, съответно 130 лв. и 2000 лв).
    И двамата ще получат една и съща здравна грижа, еднакво административно обслужване, ще карат по еднакви пътища, децата им ще учат в един клас, едни и същи полицай ще ги пазят... но единият дава 65 лв, а другия 1000.
    С времето плащащия по 1000 лв данъци месечно, ще се сети, че може да отиде в Монако, Далауеър, или Сингапур и няма да плаща никакви данъци, а плащащия по 65 лв ще остане и няма да има кой да му плаща.

    Коментиран от #25

  • 21 а що

    3 1 Отговор
    а твоите милиони кига ще ги разследват дфануъчните?
    Нека позная - НИКОГА!
    Нахвърлят се на бедни и безащитни хора само.
  • 22 kaptain Morgan

    6 0 Отговор
    Ти кажи женати колко милиона направи от препродажбата на ток???
  • 23 Доцент Дрън

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "небрежнев":

    Вие сте изброил Офшорни зони, и Казина-Монако.
  • 24 Чичо от село

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    От яко папкане Борисов отдавна трябваше да се пръсне!
  • 25 Другия с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "небрежнев":

    Това е положението Сега.А при Подоходното облагане получаващия 650 лева не плаща Данъци,а получаващия 10 000 лева плаща 40% или 4 000 лева и докато пиша този пост вече е регистрирал фирмата си в Офшорна зона......И в България остават само Неплащащите данъци....И Червените Цървули пак ни докарват 1997 ма,ама сега ще е различно....Знаем ги и КОИ са и къде живеят....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол