Last news in Fakti

1 Декември, 2021 05:24 2 131 6

Обстановката след първия сняг в страната (ОБЗОР)

  • първи сняг-
  • обстановка-
  • пътища-
  • почистване

Инциденти с ТИР-ове, паднали дървета в столицата

Обстановката след първия сняг в страната (ОБЗОР) - 1
Снимка: БГНЕС

Първият сняг, макар и в последния ден на ноември, по традиция изненада част от снегопочистващите фирми и част от шофьорите, предаде БНТ.

Движението по две магистрали - "Хемус" и "Струма", беше силно затруднено в часовете преди обед. Заради лоши гуми ТИР се преобърна в Прохода на Републиката.

Снощи пътищата в цялата страна са проходими при зимни условия. Високопланинските проходи са почистени и опесъчени, но шофьорите трябва да бъдат внимателни за възможни заледявания.

Румънски ТИР с неподходящи за зимата гуми рано сутринта се завъртя и блокира две от лентите на платното за София на магистрала "Хемус". Инцидентът стана между тунелите "Топли дол" и "Ечемишка" и спря работата на снегорините в района. Наложи се да бъде спряно и движението на тежкотоварни камиони от Ботевград към столицата. Изви се километрична опашка.

Движението беше възстановено малко преди обяд, но часове наред беше силно натоварено в платното към София. От АПИ, обаче, имат забележки към работата на фирмите за снегопочистване.

"Лично аз не съм доволен, честно казано и то най-вече от поддържането на магистрала "Струма". Там имаше забавяне. Не беше направено превантивното осоляване, което е важно в случая. И даде възможност на автомобилите да позакъсат и да спре движението, за да се предприеме снегочистене. И от един участък на "Хемус" също не съм доволен", каза Ивайло Денчев - и.д. председател на УС на АПИ.

Над 10 сантиметра сняг падна на прохода "Петрохан", а вятърът образува и преспи. Движението през прохода, обаче не беше спирано.

ТИР натоварен с палмово масло се преобърна в Прохода на Републиката. Това затрудни движението, но пътят остана отворен и проходим при зимни условия. Неопесъчени участъци и липса на вериги станаха причина тежкотоварни камиони да закъсат на главния път Плевен-Бяла-Русе и да затруднят сериозно движението в района. В Родопите също падна сняг, но проходите Превала, Рожен и Пампорово бяха почистени и опесъчени, а движението през тях без затруднения.

На този етап от "АПИ" не казват дали и как ще санкционират фирмите, от които не са доволни. Трябва да обърнем внимание и на още един проход - Троян-Кърнаре. Там е забранено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. В момента там вали сняг, опесъчава се и се чисти, но е необходимо шофьорите да внимават.

Трафикът в София беше силно затруднен тази сутрин с падането на първия сняг. Заради забавяне, една от фирмите, ангажирани в почистването на снега, ще бъде глобена. Множество случаи на паднали дървета и клони допълнително затрудниха придвижването. Нанесени са и материални щети на паркирани автомобили.

Обилният снеговалеж над столицата усложни обстановката още в ранните часове на деня. Автобус на градския транспорт закъса в района на Симеоновско шосе заради непочистения път. Проблем с контактната мрежа спря движението на трамваите в района на улица "Граф Игнатиев". За няколко часа трамвайното трасе на площад "Македония" също беше блокирано, но аварията там беше отстранена преди 9 часа.

На терен работиха общо 178 снегопочистващи машини.

Заради непочистени участъци столичният кмет Йорданка Фандъкова иска почистващата фирма да бъде глобена.

През целия ден граждани сигнализираха за паднали дървета и клони, включително върху автомобили и край детски площадки.

Сигналите за падналите дървета и клони надхвърлиха 520.

Повечето са паднали клони, а не дървета, но има и изкоренени дървета и то с материални щети по автомобилите в различни райони като Слатина, Младост, Бъкстон, Борово. Имахме и сериозни паднали дървета, които са причинени от силния снеговалеж, мокър сняг с вятър, каза Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция", СО .

11 аварийни екипа прoдължават работа, докато не бъдат отстранени всички паднали клони и дървета, допълни БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бени

    10 0 Отговор
    Падна малко сняг и обявихте бедствено положение...
  • 2 Очаквано

    4 0 Отговор
    Отново бяха изненадани от зимата и това е всеки път вчера в седем по стария лъч на околовръстното снегорин не беше минавал започна да вали в четири и 20 това е...
  • 3 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    София, бабам София.... Само 2 милиона и не може да се оправи. Ами като се заврем всички там / само 5,5 милиона сме/ какво шъ прайм ? Тогава селца , като Пловдив, Варна,Бургас и Русчук няма да имат нужда от снегопочистване. Видин, Силистра, Благоевград и Кърджали .....кой ти ги мисли тях........
  • 4 Тираджия

    2 0 Отговор
    Обстановката е същата каквато си е в последните 10 години при снеговалеж. Чакат хубаво да навали, да се заледи и да се затворят основни пътни артерии. После почват оправданията- вчера чухме, че се били успали. А за тировете със зимни гуми няма какво да се говори. Трагични- цяла седмица синоптиците предупреждават за снеговалеж по високите части на западна България но явно няма кой да слуша и да въведе нужната организация за 24 часа!
  • 5 ПЪТНА ПОМОЩ СИЛИСТРА -ВАЖО

    1 0 Отговор
    Поздрави за фирмата която поддържа пътя Силистра до границата с Русенска област.От Русе до Силистра--ЧЕРЕН ЛЕД..В Русенска област посока Силистра нямаше хвърлян пясък дори имаше катастрофирала кола на разклона за Мартин.. В СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ ВСИЧКИ УЧАСТЪЦИ БЯХА ОПЕСЪЧЕНИ НА 100%..ЕВАЛА..БРАВО НА ФИРМАТА.БЛАГОДАРЯ..
    .
  • 6 ...ю

    0 0 Отговор
    Бутащи с БеЕмВе-та имаше ли? бУАхахаххахахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове