Last news in Fakti

1 Декември, 2021 17:04 12 830 62

Важна новина за пожарогасителите в колите

  • автомобил-
  • пожарогасител

Тревожни данни от КАТ

Важна новина за пожарогасителите в колите - 1
Снимка: БГНЕС

Министрите от служебния кабинет "Янев - 2" одобриха проект на Закон за изменение и допълнение на Закон за движението по пътищата (ЗДвП), съобщиха от Министерския съвет. Той регламентира изискванията за вида на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с което следва да бъдат заредени, в зависимост от категорията на превозното средство, както и изискването за извършване на обслужване на уреда.

Експертна оценка и анализ на пожарите в пътните превозни средства извеждат няколко основни проблема: този тип инциденти се характеризират с бързо разпространение, ако те се случат извън населеното място се увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението.

На годишна база възникват средно около 2 100 пожара в ППС, при които се унищожават около 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 автобуса на годишна база тези пожари заемат приблизително около 25 % от регистрираните такива инциденти със загуби и около 6 % от всички пожари.

Целта на предложеното допълнение към ЗДвП е намаляване на щетите от тези произшествия на базата на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители. Регламентира се движещите се пътни превозни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните превозни средства от категории L5e, Ебе и L7e, съгласно чл. 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013 да се оборудват с пожарогасители, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2 от Закона за движението по пътищата. Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за обществено ползване да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория N2.

На пожарогасителите следва да е извършено сервизно обслужване, в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 129, ал. 9 от Закона за Министерството на вътрешните работи, или обслужване в съответствие с националната нормативна уредба на друга държава.

Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и санкционна норма - глоба, за водачите, които не са спазили новото изискване.

Заложените резултати с това изменение са повишаване на безопасността на шофьорите и пътниците в ППС, както и намаляване на материалните щети при евентуални пожари на ППС.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адаша

    167 3 Отговор
    Лапанье. Следват аптечките. И дали имаш средни вълни на радиото.

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смех

    117 6 Отговор
    Пак глупости... Де е ба тия македонски контрабандисти къде изгореха тука та да ни пак тормозя с глупости...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Матей

    120 3 Отговор
    Нови изисквания,перипетии,препятствия,нова схема за издояване на значителни пари от джоба на изпосталелите българи.
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    139 2 Отговор
    Глоба за липса на презервативи в аптечката! Глоба , ако налягането в гумите не е по норма! Глоба , ако радиото в колата не е на радио София! Глоба за ......

    Коментиран от #13, #58

  • 7 шофер

    97 3 Отговор
    Имайте късмето да въведете некаква глуспост за допълнителни пари за обслужване на пожарогасители за личните автомобили и че ви !

    Коментиран от #59

  • 8 Display

    95 2 Отговор
    Да ни направят заплатите, пътищата и стандарта на живот като на европейци, тогава да имат евро изисквания от нас.......
  • 9 SH BG

    82 1 Отговор
    Де го чукаш, де се пука... :::)))

    "Магистралите", "скоростните", "първокласните", и "второстепенните" пътища са в "отлично" състояние и "отговарят" на всички изисквания, така че е време да се наблегне пак на колите, на шофьорите и въобще на нещата дето пълнят "пожарна касичка", "КАТ касичка", "АПИ касичка"... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 10 гост

    29 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и санкционна норма - глоба, за водачите, които не са спазили новото изискване.
  • 11 Всичко се

    75 2 Отговор
    случва заради шипта..........те, където се запалиха и изгоряха на Автомагистрала "Струма", но защо още се крие истината, защо не кажат, че се е превозвал контрабандно евтин бензин от Турция, защото чорбаджията и и близките на починалите ще се простят със застраховките, защо още се крие този факт, по БНТ един възрастен експерт веднага след огледа каза, че следите са от мълниеносен пожар вследствие на силно запалима вещество вероятно бензин, и никога повече не му дадоха трибуна на човека, защо се прикрива истината.
  • 12 селянин

    55 1 Отговор
    Къде в моето село ще го извърша това "сервизно обслужване" на пожарогасителя? Или трябва да дам 30лв. за нов?

    Коментиран от #14, #45

  • 13 майор Костов

    69 1 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й‼":

    Скоро във всяка аптечка ще бъде задължително да имаш 5 броя маски, дезинфектант и флаконче ваксина Пфайзер за бързо ползване. 😂

    Коментиран от #22

  • 14 Мухоморко

    37 4 Отговор

    До коментар #12 от "селянин":

    Иди в зайчарника в Банкя, доктора на пожарникарските науки ще ти го обслужи. 😂
  • 15 БАЙ Х@Й‼

    59 2 Отговор
    Ако в рейса е имало СТО изправни пожарогасителя , това щеше ли да промени изхода от трагедията ❓
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Соросоид

    56 1 Отговор
    Пожарогасителите в колата общо взето дават фалшиво спокойствие. Пламне ли нещо зад таблото, колата изгаря за 5 мин и накакъв "флакон" не помага. Пълно е с клипчета в тубата.

    Коментиран от #20, #41

  • 18 Шишо Бакшишо

    60 1 Отговор
    Скоро всички ще умрем. Аз съм си приготвил най-важното за онзи свят - пожарогасител, аптечка, триъгълник и светлоотразителна жилетка.

    Коментиран от #38, #60

  • 19 Бай Крас

    61 0 Отговор
    Хубаво, само че забранете продажбите на всички ментета по магазините. Аз от де да зная кое сте приели за годно и кое не. Отивам в магазина и купвам пожарогасител, продават някой дето не е от вашите. Абе напишете на тях "МОЙ ЧОВЕК" да знаем.
  • 20 сссссссс

    37 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соросоид":

    Абсолютно вярно е, ако лумне изведнъж в пламъци, ще си късметлия ако успееш да излезеш и просто се отдалечиш и я оставиш да изгори. Ако имаш газ - лошо, но все пак едва ли ще може да загасиш нещо с този "джобен" пожарогасител.

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "сссссссс":

    Последното изречение в коментар 10 ....?
  • 22 БАЙ Х@Й‼

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "майор Костов":

    То и сега почти във всяка кола има няколко маски. По огледала, във врати, в жабката...

    Коментиран от #46

  • 23 кирпича

    24 0 Отговор
    стига с тези глупости има държави е които ги няма тези бандури колата е застрахована и толкоз или хъшовете ще пребират пари от застраховки те само без да се бръкнат в джоба
  • 24 Неееее

    40 1 Отговор
    Всичко се прави за едни пари някъде в мо нета стои огромен склад с пожарогасители на една фирма на наш човек както стана с жилетките! Ама ще ни клатят като помним за малко и забравяме бързо!
  • 25 Пожарникар

    36 2 Отговор
    С тия ментета от по 15-20лв. продавани на всяка бензиностанция или барака за авточасти, може да си угасиш само...цигарата.
  • 26 ПЕЕВ

    15 29 Отговор
    ДА ВИ СА ЧЕСТИТИ НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ.ЕХ БОЙКО КОГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕШ.

    Коментиран от #47, #48

  • 27 Пламен

    33 1 Отговор
    Статия "загадка", нищо не разбрах? Моята кола такава категория няма!! П7, еф12???? - на баба ви фърчилуту!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Алекс

    45 0 Отговор
    Егати скапаната държава, които и да дойдат на власт все същите л@-а....
    Аз като си купувах кола от Германия питам защо няма пожарогасител в багажника ми отговарят че той е консуматив и не е задължителен!!
    Така е и за двигателят а тук пишат в талона какви ли не глупости....
  • 31 мани мани

    19 0 Отговор
    е колко му е да си направя етикетче и да го лепна на пожарогасителя :) и ще мина прегледа ... то си е за мен обаче ... не че нещо ще загаси пожарогасителя, ама е добре да е читав ...
    моят е от 1990г. останал от руската кола :)
    при пожар ще го издухам, ама тя и американската ми кочина е мно евтина, така че няма да ме е яд :D тъкмо ще се оттърва ... инак само ни дръгнат, стрижат и то яката с такси, двойни данъци, гнусни обирджийски наредби и само задължения имаме ... права никакви! може би имаме само правото да не си караме колата ... щото разбийш ли много коли имало у нас :) и като има кво?! тва е богатство, тва е много метал, тва е ниска цена на колите ... по-добре е да имаш, отколкото да нямаш ... ей начи, кой ни завидя на имането? пф! нямало място де да ги паркираме, ам в тревата ва! малко ли пръст има наоколо? спираш и си ти! малоумно общество! само си се стриже! овце!

    Коментиран от #54

  • 32 Киро

    5 22 Отговор
    Тук не е номера да ти вземат 20лв. а за лична безопасност.
    Не може да си купиш дезодорант тип пожарогасител,колкото да мине пред куките.Остави че с това не може да си загасиш пепелника,сигурно се е търкаляло в багажника поне 5г. и вътре няма нищо.Хубав пожарогасител не е толкова скъп,обслужва се и не е нужно всяка година нов а просто да се зареди.Да не се налага да влиза в употреба определено ще свърши повече работа като е в изправност.
  • 33 ЧОЧО

    32 0 Отговор
    Технически преглед на автомобила а не медицински.Почти 20години бях в европа всяка година съм минавал преглед на камиона.Никога на прегледа не са ми искали аптечка или пожарогасител.Ествестено ,че имах аптечка и пожарогасител който ежегодно го носех на проверка.При нас за пари ще почнат и гащите да ни проверяват.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тони

    20 0 Отговор
    Ако имам зелен сертификат изискванията важат ли и за мен?
  • 36 2100

    1 4 Отговор
    Пожара в ппс, а после теслите много горели, досега я има 10ина изгорели, я не.
  • 37 мародери

    22 2 Отговор
    И защо трябва да ме задължават да имам пожарогасител , колата си е моя частна собственост ако искам ще я запаля да изгори. Това е като със ваксините живота си е мой ако искам ще се ваксинирам ако не искам няма. Никой няма да ми казва какво ще правя със живота си и със собстеноста си .
  • 38 ЖОРЖЕТА ОТ МОСТА НА ЛЪВОВЕТЕ👰

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Шишо Бакшишо":

    ИНТИМЕН ТРИЪГЪЛНИК ЛИ 😉
  • 39 ха ха

    16 0 Отговор
    това е леката форма на фашизъм , при следващата ще заповядат от КОЙ да си купиш пожарогасителя
  • 40 ИВАН

    11 0 Отговор
    Алоо, умните и красивите - правете коли дето не се палят, а не да се чудите как да ги усложнявате и после как да съдирате кожата на хората
  • 41 ПОЖЯРНАТА

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соросоид":

    В ТУБАТА ИМА ФИЛМЧЕ, В НЯКАКЪВ РУСКИ ГРАД СЕ ЗАПАЛВА КОЛА, ПОЧВАТ ДА Я ГАСЯТ, НО ДОБРЕ Е ЧЕ ТАМ СИ ПОМАГАТ. ДОКАТО ДОЙДЕ ПОЖАРНАТА 15 ПОЖАРОГАСИТЕЛЯ ИЗПРАЗНИХА ДОКАТО ЗАГАСИХА ПОЖАРА. С ЕДИН ПОЖАРОГАСИТЕЛ САМО ЦИГАРЯТА МОЖЕ ДА СИ ИЗГАСИШ. ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА. АЗ ИМАМ ГАЗОВО И ИМАМ ДВА ПОЖАРОГАСИТЕЛЯ НО СЕ СЪМНЯВАМ МНОГО,ЧЕ НЕЩО ЩЕ ЗАГАСЯ. ПРОСТО С ТЯХ МОЖЕ ДА УСПЕЕШ ДА СВАЛИШ ПЪТУВАЩИТЕ АКО СИ В КОНДИЦИЯ.
  • 42 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Пропуснах аптечките с лекарства против ковид-19 и всички негови мутации,както с тестове за тях. Какви трогателни грижи за нас обикновените хора,без служебни коли.
  • 43 Дългият Шланг

    11 0 Отговор
    Aиде стига вече глупости...!!!!
    Щяло да се изисква задължително в леките МПС да има пожарогасители !!!
    Още малко и категория за пожарникари ще се изискват и курс за боравене с пожарогасител...!!!
    Абе вие луди ли сте...??? Нали ако се запали колата, първата работа на всички пътници трябва да е бързо да се спасяват и да бягат колкото се може по далеч от колата и затова трябва да им бъде АБСОЛЮТНО забранено да се правят на каквито и да е "професионалисти" пожарникари и ако има такива да се санкционират , защото само нови жертви могат да дадат като самодейци с пожарогасители...!!!

    Коментиран от #53

  • 44 волен сидеров

    9 0 Отговор
    ДАНО ИЗГОРЯТ ВСИЧКИ КОИТО ГО ИЗМИСЛИХА ТОВА И СЕ ПОДПИСАХА ЗА КОЕТО
  • 45 DrivingPleasure

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "селянин":

    То дето се вика и обслужването е толкова, ама това, че е нов не е гаранция че е "валиден" трябва да има стикери - абе нова далавера за събиране на кинти! 4 милиона автомобила по 10 лева на пожарогасител всяка година - добро захлебване за някои...
  • 46 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "БАЙ Х@Й‼":

    Е чи как тъй....закъде без маски.Навремето като млад ерген имах Лада 1200s от Корекома.Пичелов,та дрънка.В багажника имах одеяло,свещи,шампанско и разни други полезни неща.Една вечер на сп. Миньор/знаеш я/ от тъмното хоп..изскача чичко катаджия и проверка.Аз с едно мадамче вътре и хъкъ-мъка.Излизам,гледа оня книжката,талона и вика:Дай да видим оборудването ,аптечка,въже,триъгълник и пожарогасител.Отварям и оня зяпна като ми видя ,,подредбата" .Поне две минути се смя и оттървах глобата,щото имах само триъгълник и една празна аптечка с два бинта и едно шищенце йод..

    Коментиран от #49, #57

  • 47 Кирил

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "ПЕЕВ":

    Ех ПЕЕВ много ти се иска да лижеш дирника на тиквата крадлива ама в близките години нема да стане.
  • 48 Кос

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ПЕЕВ":

    Ще се върне.......като излежи ....
  • 49 Дългият Шланг

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Е това е било преди 50 години по времето на соца,когато колите бяха малко, телефоните далече и когато всеки трябваше да е "всестранно развита личност" и "специалист по всичко" за да се оправя сам и чийто горчиви плодове берем днес от "всеможещи"..!
    Добре е , че катаджията тогава като е направил проверка за пожарогасител и аптечка с бинтове, не ти е поискал и диплома за дофтор или пожарникар , та си се разминал без глоба, защото в западните страни и спукана гума сам нямаш право да смениш, ако нямаш сертификат за механик и такава глоба ще отнесеш, ако не си пожарникар и сам се опитваш да гасиш запалена кола...!!!
  • 50 свидетел

    14 0 Отговор
    Стига безумия.
    Искам си 1980 г. и "Вартбурга".
    Искам си пътуването на "стоп", искам си дюните, морето и още нещо..
    ИСКАМ СИ СВОБОДАТА И СТАРИЯТ ЖИВОТ.

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Георгиев

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "свидетел":

    Стига глупости.Запали ли се автомобила бягай далече.Кое ви е по скъпо,колата или живота.
  • 52 неможе

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "свидетел":

    В другия живот мой човек Сега давай път на младите и не им се пречкай
  • 53 КОВИД БИЛ ГЕЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Дългият Шланг":

    нема лабаво, по новите регламенти на ЕВРОГЕЙТЕ требе да имате и бустерна доза в аптечката. ПОЧНЕШ ЛИ ДА КИХАШ И КАШЛЯШ-НАБИВАШ БУСТЕРНАТА ДОЗА, СПИВАШ КОЛАТА ,ОБОЗНАЧАВАШ Я С ПЛАКАТИ КОВИД И 15 ДЕНА СЕ САМОКАРНТИНИРАШ. ВСЕКИ ДЕН ЩЕ ИМА ПРОВЕРКА ОТ КАТ, Я ТА НЯМА И 5000 ЛВ ГЛОБА!!!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 феи фши

    4 0 Отговор
    тоест наш депутат след газовите бутилки им да спечели сега и от пожарогасители
  • 56 жеи

    3 0 Отговор
    скоро ще се изисквата гащите на жена ми да ги нося с мен данеби да има гъбички .не че един наш човек има да прави милиони от пожарогасители .не
  • 57 ишж е

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    той е искал да види триъгълника на момата дали не е забравила да избръсне бе
  • 58 Кака мара

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ами Нали се оплаквате от борисов сега за каун фатмаков какво ще кажете Даваи другарю президент да ги изчъгъркаме Дигаи данъците народа има пари
  • 59 Пътник

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "шофер":

    Трябва да се спазматик законите Глоби за Гуми за катализатори за чистачки и др нередности. Това е промяната Без нарушения и корупция
  • 60 Катаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Шишо Бакшишо":

    Ако имате всичко Ще ни оставите ли да умрем гладни Що сте за корупция не изпълняваи те Мислете за нас като за партията- маика
  • 61 chi

    10 0 Отговор
    Не са приключили със стикерите, почнаха с пожарогасителите. Нямат ли наяждане тази алчна сган?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове