Last news in Fakti

6 Декември, 2021 10:36 2 240 20

Икономисти: Посрещаме зимата с висока инфлация и общо увеличение на цените

  • икономисти-
  • висока инфлация-
  • зима-
  • увеличение-
  • цени

В момента имахме първо шок на потреблението, след което по ред причини настъпи успокоение, сега имаме нещо като Коледата е дошла рано, но това е растеж движен от потребление, коментира Лъчезар Богданов 

Икономисти: Посрещаме зимата с висока инфлация и общо увеличение на цените - 1
Снимка: БНТ

Посрещаме зимата с едно относително силно възстановяване след шока от пандемията миналата година, посрещаме я и с висока инфлация, и то този път не просто с изолирано увеличение на някои енергийни цени, а с доста по-сериозно общо увеличение на цените. Това каза икономистът Лъчезар Богданов в предаването "Денят започва".

Въпросът е до колко ние догодина ще бъдем във фаза на възстановяване. В момента имахме първо шок на потреблението, след което по ред причини настъпи успокоение, сега имаме нещо като Коледата е дошла рано, но това е растеж движен от потребление, въпросът е кога ще имаме по-сериозна промяна в инвестициите.

Щерьо Ножаров - икономически съветник към БСК обяви, че за периода на пандемията консолидираният дълг в сектор "Държавно управление" се е увеличил с 30%.

"Икономиката има проблясъци на възстановяване, БВД расте в много по-малка степен отколкото бяха очакванията. Ние не сме наясно ще се успокоят ли цените в енергетиката,не сме наясно ще има ли ново спиране на бизнеса 2022 заради новия щам. Темпът на ваксинация остава нисък, поради което ефектите са по-големи, имаме и привнасяне на ефекти от международните пазари и от еврозоната, тези неща са стряскащи", каза още Ножаров.

Ако не започнем да говорим от сега, в периода между 2025-2030 г. проблемите ще ни притиснат и могат да доведат до сериозно спиране на икономиката, алармира Ножаров.

"Парадоксът е, че колкото повече дълг взимаме, толкова повече държавният дълг намалява, тъй като това се прехвърля върху гражданите. Дългът увеличава инфлацията, инфлацията повишава събираемостта на публичните приходи, при което дългът намалява за сметка на личния разполагаем доход на гражданите", поясни Щерьо Ножаров.

"Когато икономиката е в условията на рецесия, на криза, при увеличаване на минималната работна заплата, се увеличава безработицата. Това показва, че в условията на кризата, минималната работна заплата не трябва да се увеличава", заяви Ножаров, позовавайки се на анализ на българската икономика за последните 20 години.

"Най-разумното нещо е да се изработи механизъм, който да дава предвидимост. Когато икономиката се развива добре, тогава може да си позволи икономиката малко повече увеличение на минималната работна заплата. Това трябва да е механизъм базиран на разумни и обективни показатели, около който да има консенсус", допълни Богданов.

Относно обявеното от Асен Василев съкращаване на администрацията с 30%, Богданов каза, че сега сме в ситуация, в която голяма част от тези хора ще си намерят работа в частния сектор, тъй като те са квалифицирани.

Според Щерьо Ножаров за да е устойчив този процес, трябва да се види структурата на новото управление.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 7 Отговор
    Това е промяната господа икономисти. Избрахте си я.
  • 2 Радо

    14 3 Отговор
    Много икономист, малко тракторист.
  • 3 Много е лошо за един човек. Да

    11 6 Отговор
    Много е лошо за един човек. Да остане в памета на народа. Като министъра КРЪДЕЦ ЛЪЖЕЦ С ПЪЛНИТЕ ШКАВЧЕТА.
  • 4 Пич

    13 3 Отговор
    Защо идиоти трябва да ни казват очевидни неща... Ние да не сме кьорави... Наоборот - обясняват как ако компенсират инфлацията , щяло да е лошо... Лошото за тях е , че ще трябва да крадат по малко... С така ги сърбят ръцете...
  • 5 Л Богданов, Ножаров Герберски Храненици

    5 6 Отговор
    А Ани Ефремова, днес и вчера ще Заработи яко, ГЕРБ плащат още!!
  • 6 сектант

    4 7 Отговор
    айде появиха се на герб платените да плюят правителството
  • 7 А така

    6 1 Отговор
    Ако все още има фенове на локдауните и ограниченията значи и това им е малко и им трябва още за да им се изясни, че безплатен обяд няма.
  • 8 Още

    8 2 Отговор
    по - зле се очаква да става , в цяла Европа е така!
  • 9 тикви

    5 7 Отговор
    ГЕРБ,БСП,ДПС,НДСВ и т.н. е време да стягат багажа за затвора - време е!Конфискация до десето коляно е другото!

    Коментиран от #13

  • 10 ahahah

    8 1 Отговор
    "Oтнocнo oбявeнoтo oт Aceн Вacилeв cъкрaщaвaнe нa aдминиcтрaциятa c 30%, Бoгдaнoв кaзa, чe ceгa cмe в cитуaция, в кoятo гoлямa чacт oт тeзи хoрa щe cи нaмeрят рaбoтa в чacтния ceктoр, тъй кaтo тe ca квaлифицирaни."

    Ахахахаха, това който може да го каже със сериозно изражение веднага да се награди за актьорско майсторство!

    Коментиран от #15

  • 11 Кокорчо

    7 2 Отговор
    Кирчо и Кокорчо са харвардски икономисти. Те ще ни оправят.

    Коментиран от #14

  • 12 ????

    3 6 Отговор
    Да не би само ние да посрещаме зимата така при положение, че е световна тенденция.
  • 13 Избирател

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "тикви":

    БСП е коалиационен партньор и ще има 4 министерства във Правителството. Чети, не пиши глупости.
  • 14 Минувач

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кокорчо":

    Ще ни оправят екстра. Ще светнем като коледни елхи.
  • 15 Чиновник

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ahahah":

    Тия намерения на Кокорчо, са сън в зимна нощ. Разбирам го! Плещи тия глупости за да се хареса на Народа и най вече на пенсиите, на които от януари 2022г., ще им спре добавката - 120 лева.
  • 16 Тихомир

    5 0 Отговор
    Навярно тези, така наречени икономисти, са завършили свободния университет под моста. Инфлацията не е растеж на цените, а увеличение на обема парична маса в обръщение. Печатането на пари, като тапети в ЕС и хвърлянето им на вентилатора ни докараха до това състояние.
  • 17 Най

    4 1 Отговор
    -голямата грешка е да се увеличи МРЗ догодина, ако господата финансови умници желаят да намалят инфлацията, единият от инструментите е да се намали паричната маса, а най- шоковият инструмент е да се намалят МРЗ и да се свали тавана на високите пенсии до под хиляда лева. Така ще се ограничи потреблението, по- малко пари ще се дават за глезотии във веригите. Ще е налице задържане на цените на стоките от първа необходимост и не само на тях, прекупвачите ще бъдат принудени да свалят цените близки до тези на производителите. В противен случай ни чака нова хиперинфлация, подобна на тази от 1997 година.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Финансист

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Най":

    Написал си глупости. Не разбираш материята, трай не се обаждай

    Коментиран от #19

  • 19 Е и

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Финансист":

    какво трябва да се направи според теб? Да се увеличи паричната маса и кривите на търсенето и предлагането да се пресекат в нова по- висока точка, което е пълна простотия, защото ще е налице обезценка на лева, която ще доведе до намаляване на спестяванията на хората.
  • 20 Неприложими

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Най":

    съвети - ако си икономист, сам знаеш защо. Проблемът е, че сме в ЕС, а цените в ЕС са функция на неговата политика, зависима от американските интереси. Хайде да пресметнем какъв е делът на енергийните носители при формирането на цените - оттам - и движението на тези цени по веригата до потребителя. Може да се изчисли и това движение като функция на "санкциите" и лаенето по основния доставчик на енергийни източници за Европа... Пазарната политика е прах в очите на наивниците - става въпрос за политически интереси и грешки, целящи помпене на самочувствие и осигуряване на пазари за по-скъпите горива на задокеанските "приятели на Европа"...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол