Last news in Fakti

9 Декември, 2021 06:31 2 407 15

Андрей Живков: Обмисляме да предложим на НС намаляване на ДДС за електроенергията

  • андрей живков-
  • енергетика-
  • електроенергия-
  • министър-
  • ддс-
  • ток

Предвижда се да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи, заяви министърът на енергетиката

Андрей Живков: Обмисляме да предложим на НС намаляване на ДДС за електроенергията - 1
Снимка: БГНЕС

"Служебното правителство управлява страната в условията на една от най-тежките кризи с енергийните цени в Европа през последните години.", това каза в интервю за БТА служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Той счита, че с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лева на мегаватчас е отговорено адекватно на предизвикателствата. Сега парламентът може да надгради постигнатото с нови мерки.

"Друго сериозно предизвикателство в работата на служебното правителство, на което то е успяло да отговори, е внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК", допълни министър Живков.

"Служебното правителство е поставило истинското начало на диалога за това какво е бъдещето на въгледобивните региони в страната, как те ще се развиват занапред и какви работни места ще създават. Освен това Министерството на енергетиката е разработило и проект на енергийна стратегия на страната - една от основните критики към дейността на ведомството е именно липсата на такава стратегия", посочи той.

ТЕЦ "Марица Изток 2" ще разполага с квота за производство на 1 млн. MWh електроенергия за регулирания пазар

Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. "Проследявайки фючърсите на енергийните борси се очертава през втората четвърт на 2022 г. да има известно успокояване на пазарите. Но цените едва ли ще се върнат на равнищата си отпреди кризата", прогнозира Живков.

"В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията, заяви министърът. Предвижда се да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи. По този начин ще бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г. Намаляването на ДДС за електроенергията, което ще бъде предложено на Народното събрание, също ще има позитивен ефект върху цените", добави служебният енергиен министър.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    9 0 Отговор
    Намалете износа.
  • 2 Ахмед

    8 0 Отговор
    Ама що него намалите за всички? Само дето файда йок.,като при ресторантите. Даже те си вдигнаха и цените
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор
    Ех , Живков, Живков! А знаеш ли какви бяха цените на електроенергията при другия Живков ❓❓❓/ ЕДНА стотинка нощна, ДВЕ стотинки дневна /

    Коментиран от #14

  • 4 гадно

    4 1 Отговор
    Прилича на подигравка цените за производителите се вдигнаха в пъти от играчите на борсата, а ще намаляват ДДС-то в %-ти.
  • 5 Ами

    5 0 Отговор
    Вкарахте мафията в някаква енергиина борса. А сега ревете. Стана като с данъчните складове на нефтохим. А помните ли как едни обясняваха че с борсата тока щял да поевтинее.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уточнение

    3 0 Отговор
    Няма по-безсмислен министър от това правителство. Мамооо, ша ма праят министер. Нищо, че не ставам, ама ша ма дават по телевизора !
  • 9 Тоя измекяр

    2 0 Отговор
    Какво му разбира главата от енергетика на тоя мишок. От студентската скамейка и хоп, я началник я в борд се намуши. Компетентност никаква. Голееем енергетик, няма що. БОК ЛУК !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Утре

    2 0 Отговор
    тоя измекяр ще попълни CV, в което ще пише - работил в столично електроразпределение, после в ЧЕЗ, ама то едно и също, само дето го купиха чехие. После - хоп в надзорния съвет на ЕСО, па после и шеф му става. Ей така се прави кариера "безсмислена". А и големи квалификации има - Института за следдипломна квалификация към Университета за национално и световно стопанство, професионален сертификат по Мениджмънт от Нов български университет, завършва магистратура Икономика - какво точно, не е ясно, магистратура Икономика. Ето за това компетентните хора се оттеглиха на страни, пък и никой не ги допуска до ръководните постове.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Значи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Тоя сектор трябва да е държавна собственност. Тогава пак беше най-печеливш. На кой му хрумна да го дава на частно?
  • 15 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Намалете далаверите на енергомафията, а не ДДС, което пълни хазната. Тоя за нищо не става, най-слабата фигура в служебния кабинет. Защо не изровихте тайния договор на Теменужката с Газпром. Като го и зяла, защо не я дадохте на прокурор, ил Рашков да я арестува...То каскета играе за тях...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове