Last news in Fakti

21 Декември, 2021 15:04 1 129 12

Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпва

  • билет-
  • градски транспорт-
  • софия-
  • поскъпване

Няма да се вдигат и цените на картите за хора от уязвими групи, обяснява председателят на СОС 

Билетът за  градския транспорт в София няма да поскъпва - 1
Снимка: БГНЕС

Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпне от Нова година, нито ще се увеличат преференциалните цени на картите за хора от уязвими групи, въпреки сериозното намаление на пътникопотока заради COVID ограниченията и увеличените разходи, увери председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в интервю за Bulgaria ON AIR.

"Ние преференциални цени на хора от уязвими групи няма да променяме. Даваме си сметка, че сме в трудни времена. В тях нашата задача е да улесняваме хората, защото сме избрани да им решаваме проблемите, а не да им вдигаме цените на всяка услуга", каза той, цитиран от Offnews.bg.

Вместо това нов пакет за пътуване ще намали разхода на пътуващите за транспорт в някои случаи. Ще може да се пътува срещу 1,60 лева, колкото струва билетчето, и ако човек смени три превозни средства в рамките на 30 минути.

"Тръгвате от вкъщи. Качвате се на автобус, който ви вози до метростанцията. В рамките на тези 30 минути се качвате и в метрото, чекирате се и се возите неограничено време. Тъй като метрото е най-бързият екологичен транспорт, може да смените още веднъж. И вместо три хартиени билетчета за 4,80 лева, вие ще сте платили само едно за лев и шестдесет", каза Георгиев.

По думите на Георгиев "дупката от спада в приходите" на столичния градски транспорт е 60 милиона лева, пътниците са с 35% по-малко, а разходът за ток е скочил с 250%. Той призова за помощ от държавата, от която сега общината има "изключителна нужда".

Нова година

Безразборното гърмене на пиратки и бомбички в София ще бъде ограничено с наредба на общината. Ще бъде забранено гърменето в междублоковите пространства, близо до училища, детски градини, социални домове и молитвени храмове - посочи още Георгиев. Очаква се наредбата да бъде приета в началото на 2022 г. и да влезе в сила от февруари.

"Според наредбата няма да можете занапред да си гърмите когато си поискате, каквото си поискате. Ще има режим на разрешение - подавате молба-заявление до районната администрация минимум 10 дни преди събитието, в която казвате: "В този ден, този час, на съответния адрес предвиждаме да гърмим еди какво си количество, еди какви си видове фойерверки."

За посрещането на Нова година той отправи апел хората да ограничат използването на пиротехнически средства. Децата на София имат огромен проблем с тях, изтъкна той. Домашните любимци също страдат от гърмежите.

"Нужно ли е за собственото ни удоволствие, в резултат на което ще изпадат пломбите на съседите от съседните два блока, да изгърмим половин килограм пиратки (и това) да коства спокойствието и здравето на хората край нас?" - попита Георгиев.

Мораториумът

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното, факт от 16 декември, няма да доведе до фалит на "Топлофикация - София", увери Георгиев.

"Ние си даваме сметка, че над 1 милион граждани на София използват услугите на "Топлофикация - София". То е най-важното общинско дружество. Опасност от фалит в момента няма. Опасността да трупа големи загуби обаче е факт", каза той и подчерта, че мораториумът не обхваща най-важния разход на "Топлофикация" - природния газ.

"Искрено се надяваме новото правителство да подходи по-отговорно от служебното и да ни обърне внимание. Да запретнем ръкави и да работим заедно. Първата стъпка е да се предоставят същите условия като за бизнеса за скъпия ток, да бъдат предоставени на всички бизнеси и домакинства, които работят на природен газ", коментира Георгиев, който разчита на компенсации, без които дружеството не би се справило.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербаджииска каца без дъно

    8 2 Отговор
    Е Столичната община. Кметицата е избрана с напазаруван вот.
  • 2 Пазапджиклия

    2 6 Отговор
    Вдигнете цената на билета в София, защото част от него я плащаме ние,провинцията!! Така се получава...
  • 3 Гестапо

    4 2 Отговор
    За да пръднеш ще се подава ли заявление и разрешение ?
    Има ли изискване са си с маска или без докато пускаш фойверките?
    Най-бедната държава но с най-много ограничения
  • 4 УРА!

    2 1 Отговор
    Още цели 10 дена !!! Слава на Промяната !
  • 5 Фундъпке

    2 1 Отговор
    Оставка, нема да плащам данъци и след две години накуп
  • 6 Рокендрол

    2 0 Отговор
    Цялото ръководството свързано с, гр(адски) транспорт да се смени!!!!!
  • 7 Радан

    1 0 Отговор
    за сего по ми е евтино с моя дръгел да се движа до работата в София
  • 8 ЧИЧО ДИМО

    0 0 Отговор
    пълна смяна на градския транспорт и билета да стане 1 лев и тогава ще пътувам за сега нямама сметка всеки си прави някаква сметка
  • 9 българин

    1 1 Отговор
    Цената на билета за транспорта в София е необосновано завишена, това е констатация на контролните органи, ама фандъкова се има за недосегаема и нищо не може да я накара да се съобразява с това решение.
  • 10 Адвокат София

    1 0 Отговор
    Пиратки и фойерверки гърмя като се почерпя с приятели. Едва ли ще ми дойде наум да питам общината в такъв момент.... иначе фандъка и шайката в сос за за затвора веднага и форева!
  • 11 СОФИЙСКАТА ОБЩИНА ВЕДНАГА

    1 0 Отговор
    В ЗАТВОРА - КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ , НАЧЕЛО С ФАНДЪШКА !
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    всичко трябва да поскъпне, билетчето и то , щото ще ревнете за пари от държавата, никой не ви е длъжен да ви дундурка, държавата не е само софия

    така че вдигай билета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове