Last news in Fakti

21 Декември, 2021 21:30 1 122 25

Хаджигенов: Парламентът трябва да движи правосъдната реформа

  • николай хаджигенов-
  • правосъдна реформа-
  • парламент

Без правосъдна реформа, направена качествено, нямаме нищо, каза той

Хаджигенов: Парламентът трябва да движи правосъдната реформа - 1
Кадър бТВ

На парламента трябва да се обърне повече внимание и той трябва да движи правосъдната реформа. Това каза в предаването „Лице в лице” по бТВ адвокат Николай Хаджигенов.

„Имам леко притеснение, че промяната се фокусира върху изпълнителната власт от типа отново ефектът „вълшебна пръчица”, което не е лошо, но ние все пак сме парламентарна република. И важните неща се случват в парламента, не в изпълнителната власт", заяви адв. Хаджигенов.

По думите му без правосъдна реформа, направена качествено, нямаме нищо, изпълнителната власт е просто вълшебна пръчица.

„Да речем перверзната идея, която прескочи онзи ден, за съставяне на собствена прокуратура в лицето на КПКОНПИ. Изкушаващо е. Това е опасно. По същия начин Борисов си направи спецпрокуратура и спецсъд. Хубав пример за това колко изкушаващо е да имаш собствена прокуратура, защото можеш да размахваш онзи дебелия пръст, както правеше Бойко, и да решаваш човешките съдби или да решаваш проблеми. Но границата между – днес решаваме проблеми в интерес на правосъдието, утре настъпваме правосъдието – е никаква. Така, че това е изключително опасен ход и тук трябва да се прецизират много внимателно нещата”, заяви адв. Хаджигенов.

Той отбеляза, че „Демократична България” имат „великолепен проект за КПКОНПИ, който не го превръща в собствена прокуратура”.

Правосъдният министър няма как да направи сам правосъдната реформа, каза още адвокатът.

Хаджигенов заяви, че очакват Гешев да излезе от прокуратурата.

„Цялата структура на прокуратурата е пирамидална и най-отгоре стои човек с каскет, трябва да махнем него и да променим правилата. Без промяна на правилата и подмяна на хората няма как да стане. Започваме затова с човека, който пречи най-много”, заяви той.

По думите му нашата прокуратура е създадена, за да крепи властта на една тоталитарна държава.

"КПКОНПИ е тотално неефективна структура. Това е причината, поради която трябва да бъде разделена на две отделни части, да бъде променено абсолютно всичко в нея, точно, както и в прокуратурата. Отново правила, отново хора и тя да бъде превърната в ефективен орган, защото това в момента е лов на вещици, някаква форма на съвременна инквизиция", добави Николай Хаджигенов.

По думите му подслушването също трябва да се промени драстично:

„Защото ГДБОП чудесно ни подслушваха по време на протестите, ДАНС също. Сега е моментът, в който трябва да се ликвидира цялата върхушка в Националното бюро за контрол на СРС, защото те са ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ”.

Трябва да се махнат хората на ГЕРБ, трябва да се сложат нови хора, да се променят правилата, това касае цялата система за подслушване, допълни той.

„Контролът за законосъобразност, който извършват съдилищата, тотално не е ефективен. Вече имаме един председател на Софийски градски съд именно затова с влязла в сила ефективна присъда. Имаме хиляди подслушвания, всяко искане е подпечатано от Специализирания наказателен съд, както беше миналата година при протестите. Безобразно", коментира Николай Хаджигенов.

По думите му до момента са установени над 3000 души, които са подслушвани с разрешение по време на протестите, включително и чуждестранни журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    18 3 Отговор
    И ти си за арест,,,,,, измами хиляди граждани и собственик на бар!!!! Взе им по 6.000лв уж за дела който никога не са входирани. Или би ти ви, нова тв и хората лъжат. Скрий се.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    и как като у нас няма правосъдие а корупция престъпност рекет изнудвания

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Миризлив пор

    12 3 Отговор
    Този си мисли, че като махне каскета и спонсорите му ще бъдат оневинени? Ами единия дължи над 700 милиона на държавата и няколко неизплатени печалби, плаща и всичко е ОК.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тоя

    12 1 Отговор
    Кой беше 🤣🤣🤣🤣аха онзи с яйцата и прашки с доматите.
  • 6 ОТ ХУМАТА

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не можеш да работиш , а можеш да пишеш денонощно по форумите и да са прайш на АЛТАФИНИ ?!
  • 7 Мая

    6 2 Отговор
    Не очаквах да обърнеш руля на стари години
  • 8 ха ха хааа

    12 1 Отговор
    Хаджиженчо в качеството си на какъв ръси акъл по медиите ?!
  • 9 Сашо Бикоф

    7 1 Отговор
    Алиуа Алиуа Алиуа Хаджигеноф
  • 10 Да бе

    4 7 Отговор
    Каква правосъдна реформа да се движи, след като настоящата административна система е все още гербава? То не става от веднъж. Премахването бившите нахранени от герб администратори не е лесно, окопали са се. Въпрос на време...
  • 11 Тиква

    14 1 Отговор
    Много хора ти се вързаха. Но сега и аз съжалявам много. Видяхме в Парламента как се представи и какво чудо беше.
  • 12 Кънчо

    14 2 Отговор
    Този защо продължават да го канят по телевизията? С Мая Манолова се скъсаха да обикалят предизборно и да редят кабинети, но народа си каза думата! Като продължават да го канят да почнат да викат и Луна, Волен и т.н.

    Коментиран от #13

  • 13 Само Волен

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Кънчо":

    Другите за никакъв чеп не стават Тоя тиквеник хаджиженчо само тв Алфа отразяваше всяка вечер яловите му протести а той се държи нагло и неуважително с репортерите на Алфа .Айде да ходи в забвение и повече да не се показва ВОЛЕН АТАКА ПОБЕДА
  • 14 Милен

    3 1 Отговор
    История, грешка минало и забравено
  • 15 Георги v.

    12 1 Отговор
    Отровното трио и Мая сте най жалки. Прекараха ви и ви изхвърлиха, защото до голяма степен чалгаджията и неговите олигофрени ви злепоставиха. Вие висяхте на протестите, но за вас нямаше място.
  • 16 И КАК Я ДВИЖИ

    6 1 Отговор
    Я ИЗВИКАЙ ДОНЧЕВА 500К, ДА ВИДИМ ДВИЖЕНИЕ КЪМ СЛИВЕНСКИЯТ ЗАТВОР.
  • 17 Някой от народа

    7 0 Отговор
    Викни Манолова мутракесата и Дончева 500к да ни обяснят как стават нещата, изтривалки на Черепахата.
  • 18 Мъка мъка

    6 0 Отговор
    Нищо положително за този от коментарите.Само разочарование и излъгани надежди.Пропиляха времето с глупавите комисии на Мая сега на ти 4 пъти по скъп ток и няма бюджет
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Я па тоА

    5 0 Отговор
    А, бе Хаджигейович,защо cамо определен кръг от хора подскачаxa срeщу Гешев и КП КОМПИ, а десетки хиляди си спят спокойно и не се претeсняват от тях!Глупав адвокат. Отивай да мяташ яйца.
  • 21 XAAXAAAXA

    6 0 Отговор
    А, ето го бившия депутат яйчар. Ти кой беше бе смешник, хайде взимай яйцата и на жълтите павета. Гешев пак ще ви се изплюе в лицата некадърници!
  • 22 big

    4 0 Отговор
    Не веднъж съм писал, че само глупаци може да говорят за съдебна реформа! Съдебна реформа, без реформа на съзнанието на всички в тази система не може да има! У нас и Конституция и Закон, са в една голяма степен съобразени с европейските и са доста добри по отношение защитата интересите на хората и обществото, но .... ! Проблема е, че корупцията там е огромна и нищо не се спазва или просто некомпетентността и мързела са непреодолими, да не говорим за: морал, честност и смелост! В цялата тази мръсотия, адвокатите също са омазани с мръсотия, де факто те са се превърнали в посредници на тези незаконни сделки, така че и тях трябва да ги реформират!
  • 23 Анонимен

    2 0 Отговор
    Хаджигенов, кажи как едвам завърши с тройка НБУ!!! Даживяхме такива недоучили да дават акъл за нищо, което не разбират. Ама вай ще връщаш пари на Божков, защото не му свърши работата. Ще връщаш, защото ще те мачка за тия кинти
  • 24 Анонимен

    3 0 Отговор
    Хаджигенов, кажи как едвам завърши с тройка НБУ!!! Даживяхме такива недоучили да дават акъл за нищо, което не разбират. Ама вай ще връщаш пари на Божков, защото не му свърши работата. Ще връщаш, защото ще те мачка за тия кинти
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове