Last news in Fakti

24 Декември, 2021 21:00 26 124 49

С колко се увеличават пенсиите от утре

  • нои-
  • пенсии-
  • пенсионери

Преизчисляването ще се извърши, само ако това е по-благоприятно за пенсионера

С колко се увеличават пенсиите от утре - 1
Снимка: БГНЕС

От 25 декември 2021 г. влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на трудовите пенсии.

От тази дата размерът на всички пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 24 декември 2021 г., ще се изчислява с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане.

До изменението се прилага процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж, който от 25 декември 2021 г. се повишава на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане, както и съответната част от тези проценти – за всеки месец осигурителен стаж, съобщават от НОИ.

За пенсионерите, които имат осигурителен стаж, положен при условията на първа и/или втора категория труд, разликата между общия им осигурителен стаж, превърнат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без превръщане, продължава да участва при определяне размера на пенсията с 1,2 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент - за месеците осигурителен стаж.

С оглед равнопоставеност на пенсионерите, считано от 25 декември 2021 г. НОИ ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки (в т.ч. пенсии за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки), отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г., включително, като при това преизчисляване ще бъде приложена по-високата тежест за всяка година и месец осигурителен стаж без превръщане.

Преизчисляването на пенсиите ще се извърши, без да се променя доходът, от който е изчислена всяка една от тях, след което размерът ѝ ще се осъвремени, преизчисли и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането ѝ до 24 декември 2021 г. включително.

Преизчисляването ще се извърши, само ако това е по-благоприятно за пенсионера. В противен случай ще се запази размерът на пенсията, получаван до датата на преизчисляването.

Преизчислените размери на пенсиите си лицата ще започнат да получават с редовното месечно плащане за януари 2022 г., като към тях ще бъде изплатена и разликата между старите и новите им размери за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г.

За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, което ще се връчва на лицето при поискване.

В зависимост от желанието на пенсионера, връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".

Лицата, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ще могат да направят справка за разпорежданията, касаещи техните пенсии, на интернет страницата на НОИ след началото на месец януари 2022 г.

От 25 декември 2021 г. се увеличава от 300 лв. на 370 лв. минималният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, отпусната на лица, положили пълния осигурителен стаж, изискуем от закона към момента на пенсионирането.

Въз основа на този размер се определят минималните размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност, като например:

314,50 лв. (85 на сто от 370 лв.) – за пенсията за осигурителен стаж и възраст, отпусната при условията на непълен осигурителен стаж (към момента – не по-малко от 15 г. действителен осигурителен стаж);

314,50 лв. (85 на сто от 370 лв.) – за пенсията за инвалидност поради общо заболяване при трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане между 50 и 70,99 на сто, съответно 388,50 лв. за същия вид пенсии при процент на увреждане от 71 до 90 на сто и 425,50 лв. – за над 90 на сто;

277,50 лв. (75 на сто от 370 лв.) – за наследствените пенсии.

С предстоящите промени пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия ще достигнат 1 044 000 при 892 000 към настоящия момент.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях също се увеличава – от 1440 лв. на 1500 лв. Така пенсионерите, чиито пенсии са ограничени до т.нар. "таван" на пенсиите ще се увеличат от около 27 500 на над 34 000.

Очакванията са при запазване на текущите параметри на макрорамката средният размер на пенсиите от 537,50 лв. през тази година да се увеличи до 580,50 лв. през 2022 г., което е нарастване с около 8%. В сметките е включена и изплащаната през 2021 г. на всички пенсионери еднократна допълнителна сума към пенсиите, известна като „ковид добавка“.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. от 25 декември.

Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.

Кабинетът одобри и промени в проект „Запази ме +“. С тях се гарантира, че работещите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности ще продължат и през 2022 г. да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    60 8 Отговор
    Не знам какво изчисляват, но пенсионерите всеки ден си купуват нещо за ядене увеличено с 30-40% и никога Бентли намалено с 2%! Реално според НСИ инфлация 5% реално 30... Увеличение с колко?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дедо Пенс

    30 9 Отговор
    С 10 лв ! При ТИКВАТА-50,при Кокорко -60
  • 4 Миньор

    73 17 Отговор
    Всички които са работили при тежки условия - миньори, летци, пожарникари и т.н. остават прецакани. Техните пенсии ще се увеличат най-малко защото няма да им признаят годините превърнати от първа в трета категория. Така една чистачка забърсвала прахта в някое училище ще получи по-голямо увеличение от един миньор работил под земята на 300 метра в кален тунел, в тъмнина и риск за живота си. Благодаря Кире, мерси канадец....да ти се връща стократно. Познай колко хора само в момента споменават твоя родител 2.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сесесере

    30 4 Отговор
    Луна Йорданова си го каза най бедната и корумпирана държава в Европа. Кой е виновен за скъпия ток
    ? Ниското унизително заплащане А?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЧЕТЕШ ЛИ

    22 5 Отговор
    ПЪРВОЛАК???. СЕГА МАКСИМАЛНА
    ПЕНСИЯ 1440 ОТ УТРЕ 1500 ЛВ +
    60 ЛЕВА ДОБАВКА. ЧЕТИ ПРАВИЛНО.
  • 9 Мдааааа

    66 10 Отговор
    Справедливост, ама друг път. Най-голямо увеличение на пенсиите получават тия с минималните пенсии, които не са работили. Най-малко увеличение ще получат хората работили в най-трудни и опасни условия. Справедливост по канадски. Продължавайте така промяната и скоро ще ви замръзнат харвардските усмивки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пенсионер със таван

    49 14 Отговор
    Хора не се осигурявайте , защото тия управляващи , ще се подиграват и със вас и ващите пари ......както това правят сега със нас !!!

    Коментиран от #44

  • 13 ГАТЪНКА ПОЗНАЙТЕ НА КОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ

    27 8 Отговор
    ПЕНСИОНЕРИТЕ СЪС ТАВАН БЛАГОСЛАВЯТ НАЙ МНОГО МАЙКА МУ ?????
  • 14 НЕ ЗАБРАВЯЙ

    32 9 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Че не ВСИЧКИ от тях са миньори пилоти водолази. Има и калинки. Депутати. БИВШИ МИНИСТРИ ПРЕЗИДЕНТИ ЗА ПО 4-5 ГОДИНИ.

    Коментиран от #16

  • 15 Тия са най големите лъжци !

    43 10 Отговор
    Лъжци ! Лъжци ! Лъжци ! Лъжци ! Лъжци ! Лъжци ! И измамници !
  • 16 А ти не забравяй

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "НЕ ЗАБРАВЯЙ":

    Че може да погледнат , кой какъв е бил , какво е работил и тогава да режат със ножа !

    Коментиран от #40

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕС 14г

    27 9 Отговор
    Социална пенсия 170 лв минимална 370 лв.Толкова е позорно ,незная как живеят така безкруполно.Но вярвам че всичко се връща рано или късно

    Коментиран от #45

  • 19 Геноцид

    29 11 Отговор
    Гаранция , най-ниските пенсии ще намалеят с около 50-60 лева спрямо тези които сега вземат с добавка 120 лева ! Така са ги изчислили ,че да не мръднат и с един лев нагоре ! А това са 2 милиона пенсионери ! По -добре е да ги ваксинират насила и да се свършва агонията им !

    Коментиран от #21

  • 20 Не искаме ИЗМАМА

    30 6 Отговор
    НЕ искаме подмяна ! Лъжците си остават винаги такива ! Лъжци ! Лъжци !
  • 21 Заблуда

    32 5 Отговор

    До коментар #19 от "Геноцид":

    То затова предлагат 75лв. Да ги БОЦНАТ......
    Ще намалят БРОЙКАТА на лошия матреал!
  • 22 Пенсионер със таван

    34 5 Отговор
    АСАНЕ Я КАЖИ СЪС КОЛКО МИ ВДИГНА ПЕНСИЯТА .....ЧЕ НЕЩО НЕ МОГА ДА ВИДЯ РАЗЛИКАТА !!!

    Коментиран от #23

  • 23 Ще видиш

    37 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пенсионер със таван":

    Разликата във цената на парното , тока , горивата....храните почакай малко и ще си възхитен !

    Коментиран от #46

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Голям смях фатмак

    30 10 Отговор
    До сега ПЕНСИЯ 1440 + 120лв. Надбавка = 1560лв. Увеличение 1440× 12% =1612лв. + 60= 1672лв !!!! КИРЧО и АСАНЕ къде е увеличението на пенсиите ??????????? ВЪВ ХАРВЪРД тъй ли ви учеха да лъжете ?????
  • 27 Мдаа

    47 8 Отговор
    ПП май няма да изкарат и три месеца. В момента с пенсиите вършат огромни глупости. Кашата е пълна и изборите отново са пред вратата.
  • 28 Шопо

    47 4 Отговор
    Киро Канадчето и Кокорко са мошеници! Излъгаха пенсионерите!
  • 29 Активист на БКП

    39 5 Отговор
    РадеФФ,ти ги доведе тия лъжци !!!!
  • 30 Shmatkoooo

    19 6 Отговор
    А минималните заплати кога ще се увиличат ?

    Коментиран от #31

  • 31 НОИ

    18 1 Отговор

    До коментар #30 от "Shmatkoooo":

    От януари 2022г. От 650лв минималната става 710 лева. 60 лева увеличение.
  • 32 Шопо

    18 7 Отговор
    Киро Канадчето и Кокорко- в затвора!
  • 33 Дядо

    22 6 Отговор
    Българина си е мошеник ако ще от Канада да е
  • 34 Асан министър ага

    17 5 Отговор
    Който не работи не трябва да яде! Пари нанай!
  • 35 Селянин

    21 6 Отговор
    Бойко си го каза: Най добре се лъже преди избори и след лов.
  • 36 Киро снегорина

    8 6 Отговор
    Ще изчистя корупцията и лошия материал от България!
  • 37 пенсионерка

    20 1 Отговор
    Урааааа от догодина ще получаваме 10лв повече
  • 38 Жорко

    14 5 Отговор
    Боклуци
  • 39 Комунист

    27 0 Отговор
    Пенсионирах се на 58 г и вземам тавана.Също така работя и там вземам около 1000 лева.Тъй ,че на месец ми се получава средно по 2500.Сума ,която ми е предостатъчна.Също така имам и 6 години работа в Австрия откъдето също ще получа някакъв процент но след ,като навърша 62 год.С една дума ,пари има но вече не си млад.Тъй ,че живейте си живота докато сте млади.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 оценка

    21 2 Отговор
    Преизчисляването ще се извърши, само ако това е по-благоприятно за пенсионера. В противен случай ще се запази размерът на пенсията, получаван до датата на преизчисляването. МДАААААА,НИЩО ПЛЮС НИЩО Е КИРО КАНАДЧЕТО. ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ. ДА МУ МИСЛЯТ ОСИГУРЯВАНИТЕ .
  • 42 Онуфри

    22 3 Отговор
    Пенсиите се увеличават с ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.Същите ,каквито бяха и досега.За разлика от цените.
  • 43 1234

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионерите":

    Те са работили когато е трябвало и сега напълно заслужено се нуждаят да живеят достойно! Ако не ти е ясно, проумей го.
  • 44 RR 2021

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пенсионер със таван":

    Хора осигурявайте се,парите,които не внасяме не могат да се спестят и запазят, има инфлация,семейство деца и внуци,които ги харчат,познавам много такива,които сега са в безпомощно състояние, ужасно е да си остарял глупак без пари,да чакаш на помощи,хора не се лъжете, никой не е вечно млад.
  • 45 RR 2021

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЕС 14г":

    Какво искаш,цял живот да си по кръчми, да не си плащаш осигуровки, да не чукаш на касовият апарат и да ти дават 400 лева социална и 800лв.минимална,50%от работещите се усигорява на минимална заплата.голям процент на 4 часа, икономика в сянка.
  • 46 RR 2021

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ще видиш":

    Пенсиите зависят от постъпленията на пенсионният фонд,ще заревете ,като ви притисне икономическа и данъчни и той за това което криете ,а искате ние,които си плащаме всичко да ви поемем разходите,безплатен обяд няма.
  • 47 Рачко Пръдлето

    5 2 Отговор
    Радеофф е добре, взима си 15 Хил. плюс пенсия 1500 лв. и му дреме на сивия му сектор от мозъка.
  • 48 Това не е вярно

    4 0 Отговор
    Аз се пенсионирах 2016 година, и моят коефициент за прослужено време е 1,1. А за годините над изискуемия трудов стаж е 4 процента. Защо НОИ не излезе и да обясни на политиците?
  • 49 гост

    2 0 Отговор
    Това "увеличение" на пенсиите е просто една голяма заблуда.Хиляди пенсионери ще вземат по-малко от преди, защото увеличението е минимално и не може да компенсира добавката от 120лв, дори и с навата дабавка от 60лв. С една дума много приказки - за нищо!!! Какво направиха - дадоха незаслужени пари на малките пенсии, като намалиха увеличението на големите......чист комунизъм!!! Ето защо човек не трябва да бъде коректен към държавата ,защото продължават да ни управляват по старому нови муцуни.Значи работиш не работиш ще получаваш......защото си имал нужда.По тази логика министрите като се пенсионират трябва да вземат колкото чистачите по улиците. Това ли е новата промяна - отново към комунизъм?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове