Last news in Fakti

5 Януари, 2022 11:13 1 261 18

Атанас Славов, ДБ: Ще инициираме временна комисия за конституционни промени

  • атанас славов-
  • временна комисия-
  • демократична българия-
  • конституционни промени

Ключовият въпрос е дали парламентът ще може да започне преговори за конституционни промени

Атанас Славов, ДБ: Ще инициираме временна комисия за конституционни промени - 1
Снимка: БГНЕС

В момента се подготвя законопроект за изменение на закона на съдебната власт, заедно с МП работим усърдно, заяви Атанас Славов от "Демократична България" Акцентите в нея са няколко:

- Промяна в начина на функциониране на ВСС;

- Закриване на спецсъда и спецпоркуратурата;

- ограничаване на възможността на прокуратурата да извършва т.нар. общ надзор за законност;

Премахване на различни кариерни бонуси на членовете на инспекторатите към висшите съдилища.

"Очакването е законопроектът да бъде внесен в парламента през февруари - това са реформите, които са възможни през законодателна инициатива. Много е важно Един много важен кръг реформи са възможни с конституционна инициатива", подчерта Славов.

Ключовият въпрос е дали парламентът ще може да започне преговори за конституционни промени и дали президентът ще внесе подготвения от екипа му проект за започване на конституционна инициатива или не.

"Демократична България" ще инициира създаването на временна комисия за обсъждане на конституционни промени, разбира се, в рамките на посочените от Европейската, от Венецианската комисия, ясно е какво трябва да направим".

Въпросът е ще има ли политическа воля това да се случи в този парламент, като в преговорите трябва да участва и опозицията, обясни депутатът.

"Демократична България" гледа отвъд оставката на Гешев, категоричен е Славов. Тя е дължима и ще бъде получена или поне ще бъде намерен механизъм, по който главният прокурор да носи отговорност.

"За да не е възможен втори Гешев или втори Филчев, трябва да има конституционни промени - най-високо ниво", заяви Славов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашков

    10 6 Отговор
    Време е за премахване на корупцията от съдебната власт, а те по затворите и конфискация до десето коляно!
  • 2 Лумпо

    20 6 Отговор
    Не барайте конституцията ве, не е работа за некадърници и безродници. И кажете на Киро анализатора да се маха докато е време и да взема Кокорчо и Спецове с него.
  • 3 Козметика

    10 3 Отговор
    Козметични реформи, защото Европа и САЩ ни натискат.
  • 4 gost

    11 6 Отговор
    ...- ограничаване на възможността на прокуратурата да извършва т.нар. общ надзор за законност... Тъй, тъй- и като орежете това ОСНОВНО правомощие на прокуратурата, защо изобщо да фумкционира тя... Абе, невежи будали, знаете ли защо прокуратурата притежава това правомощие- за да ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТРОЛ ЗА ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ над процесуалните действия на разследващите полицаи и да се събират доказателства за невинността или виновността на едно обвинено лице по законосъобразен начин. Вече става ясно, че искате ПОЛИТИЦИТЕ да осъществяват този надзор, така, както на тях самите им е угодно- какво значи тук някакви си НПК, НК. ЗСВ- важното е политиците да ОВЛАДЕЯТ прокуратурата и те да колят и бесят в нея, нали...ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА, неуки политици...

    Коментиран от #12

  • 5 ДБ на Сорос

    15 2 Отговор
    Това е само параван. Същноста е за прокарването на закони за еднополови бракове, джендър идеологията, замя и природни ресурси. Не барайте Конституцията!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 gost

    7 1 Отговор
    "Демократична България" гледа отвъд оставката на Гешев, категоричен е Славов. Тя е дължима.... По силата на КАКВО е дължима, бе, смешници- това не ви е чл.45 от ЗЗД, тук нямате генерален деликт или непозволено увреждане, политическата отговорност е едно правно НИЩО, тя НЕ СЪЗДАВА задължение на държавата за разследване на поведението на политическите субекти, за разлика от гражданската, административната и наазателната отговорност.НИКОЙ НИЩО НЕ ВИ ДЪЛЖИ, а ако имате гражданскоправен спор за непозволено увреждане по чл.45 от ЗЗД- бегом в съда, да реализирате гражданско СЪДЕБНО производство, а не само да лаете като бесни кучета...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    Соросоидчетата на ицко им е за последно в парламата! Точно никой няма квалификацията, опита и смелостта да пипа Конституцията. Защото и тази Не е спазена!
  • 11 Пацо

    5 1 Отговор
    Това въобще не ме интересува.Интересува ме че кражбите и монополите продължават и цените растат
  • 12 закривай

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "gost":

    В Бг прокуратурата НЕ събира данни за невинността на дадено лице. В Бг няма презумпция за невиновност. Няма право на защита. Всичко е само на хартия. В провинцията прокуратурата прилага Архипелаг Гулаг- смазване, стъпкване на личността, физическо, психическо, емоционално, социално, здравно и пр. мъчително убийство на нарочения. Това съгласувано ли е с Конституцията?
  • 13 Българка

    1 5 Отговор
    Подкрепям да се опитат да приемат конституционни промени в сектор правосъдие! Но не очаквам ГЕРБ и ДПС да подкрепят. Трябва спешно законови промени, които да дадат възможност за отчетност и контрол вътхи главния прокурор, търсене отговорност при отказ за образуване на наказателно разследване и производство. Очаквам спешно преосноваване на ВСС и прокурорската колегия да няма представители във ВСС, както няма и адвокатската колегия!
    Оставки на Гешев и Цацаров, разследване, съд, конфискация затвор! Те са позор!
  • 14 Петър Николов

    3 1 Отговор
    Ние да не сме подчинени на Венецианската комисия, че да слушаме какво искат масоните да променяме? Европейската комисия като каква ни нарежда? Явно народът вече не е суверен! Оставка веднага на безродниците!
  • 15 Антигербер

    2 4 Отговор
    Малко трудно за конституционни промени без гласове от ГЕРБ и ДПС.
  • 16 За протокола

    5 0 Отговор
    Аз съм обикновен човек от народа и смяната на Гешев и закриването на спец-съдилищата не ме касае изобщо - то е важно единствено за мафиотите и олигарсите. Мен ме интересуват повече реформа, която да оправи следните неща:
    - безумното чакане с години при решаване на граждански дела. Например една обикновена делба се точи повече от 10г и края и не се вижда.
    - двойният стандарт при правосъдието,
    - да няма убийци на свобода заради "добро поведение" само след няколко години,
    - да няма пияни и дрогирани убийци на пътя, отърваващи се с условни присъди.
    - да няма по улиците престъпници с по 20-30 висящи дела
    - да няма съдии с имоти на първа линия, получени като "крайно нуждаещи се".
    - да няма подкупни адвокати, които продават клиентите си
    - да няма адвокати обслужващи престъпниците, а не правото.
    - да няма подкупни ченгета и такива, "правещи услуги" на бивши колеги и политици.
    - да се ликвидира корупцията на всички нива в съда, прокуратурата и полицията.
    Това, господа манипулатори вълнува народа и той не ви е възлагал да реформирате прокуратурата и да гоните Гешев. Това си е ваше решение за да обслужвате олигарсите, мафията и лично Радев и недейте да говорите от името на народа. Той ще ви е благодарен ако работите по темите написани от мен и други подобни и тогава няма да бъдете избирани с 10%-12 % от 30% гласували и да се обединявате със Сульо и Пульо за да се докопате до властта..
  • 17 Марчето

    4 0 Отговор
    Тия некадърници от ДеБе вече се оляха, още не са започнали да работят и започнаха с глупостите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове