Last news in Fakti

6 Януари, 2022 11:22 2 766 23

Ваня Григорова: COVID-добавката ще предизвика недоволство, щом изчезне

  • ваня григорова-
  • ковид добавка-
  • недоволство-
  • изчезне

Минималната работна заплата трябва да се увеличи поне на 750 лв., добави тя

Ваня Григорова: COVID-добавката ще предизвика недоволство, щом изчезне - 1
Снимка: БГНЕС

"Много порочно беше отпускането на добавката и включването ѝ към пенсията още по време на предходното правителство на ГЕРБ, защото по този начин хората вече смятат тези пари като част от пенсията си. След това партиите на промяната започнаха да наддават, като на селска сватба, кой ще даде повече. И сега трябва да решават проблема, че хората вече ги смятат като част от пенсията си и няма как да няма недоволство". Това коментира в „Тази сутрин“ икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„Можеха да го направят по различен начин с допълнителни трансфери към пенсията, така че да е ясно на 7-о число получавам пенсия, на 10-о добавка и в един момент е ясно, че добавката ще изчезне“, добави тя.Григорова допълни, че са получили няколко сигнала за недоволство от размера на пенсиите след влезлите в сила промени в пенсионното законодателство.

„Един човек бе описал, че е пенсиониран през 2016 г., а през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. не получава индексация на пенсията по член 100 от Кодекса за социалното осигуряване, което е всъщност „швейцарското правило“. В тези години осъвременяването се случва по различен начин, не по член 100, като има един параграф 7, буква е) в преходните и заключителните разпоредби на кодекса, който казва с колко точно да се осъвремени. Т.е. „швейцарското правило“ казва половината от инфлацията, половината от средния осигурителен доход. При изчисляването на пенсията е преценено, че няма да се отразяват всички увеличения, а само тези, направени по член 100“, обясни Григорова.

Тя допълни, че обяснението на НОИ е, че през тези години е имало увеличение на коефициента, с който се осигурява всяка година осигурителен стаж. Това се прави и тази година и поради това няма да отразяват другите увеличения, което не звучи убедително“.
Григорова заяви, че индексацията трябва да се случи за всички пенсионери.

„Според обещанията на министър Гьоков (б.р министър на труда и социалната политика), ако има някакъв проблем, а към моменти ми се струва, че има такъв, то той ще бъде изчистен през февруари, силно се надявам това да бъде направено. Гьоков каза, че ще търсят варианти да не падне по-надолу добавката. От една страна, това е добре при най-ниските пенсии, които не дават възможност за оцеляване, това може би е единственият начин. От друга страна, това не е правилно“, добави тя.

Според Григорова минималната работна заплата трябва да се увеличи поне на 750 лв., ако спазваме европейските препоръки.

„Над 30% от българските граждани са енергийно бедни“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кунчев

    18 2 Отговор
    Добавката няма да изчезне, това е бъдещето !

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шопо

    25 6 Отговор
    Вземи мотичката моме, и беж на село да копаш арпаджико!

    Коментиран от #10

  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кунчев":

    Добавката ИЗЧЕЗВА‼️ Махат 60лв от 01.01 и махат другите 60лв от 01.07. ‼️ А дали ковид ще изчезне и кога - знае Световнат фармаФия ‼️
  • 6 Грульо

    22 0 Отговор
    И защо трябва да изчезне таз ковит добавка? Пенсиите и без това са ниски, а даже да остане - пак ще са ниски. Освен това хората ще ги харчат и ще стимулират икономиката, а даже и в банка да ги сложат, банката ще ги раздаде за частни, фирмени или държавни заеми - пак ще се завъртят в икономиката.
  • 7 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Таа се е объркала по задължение! Не ако се спрат подаянията-подкупи на кирчо ще има недоволство. А когато започнат генните малформации и смърт от уж ваксата. Тия Трябва да се Съдят за престъпления Срещу човечеството. Да пуснеш биологично оръжие, после да направиш билиарди от Принудителна субстанция с неизвестен произход е Гениално! Докато продължаваш експеримента, колко още може да се изгавриш в контрола и промивката над Робите.
  • 8 мислещ

    17 1 Отговор
    Ами махнете ковида и ще имате оправдание да махнете ковид-добавката.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор
    подигравка с ХОРАТА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ваня Григорова Подкрепа!! Казионен

    9 3 Отговор
    Слугинаж на ГЕРБ!! На тази не може да се вярва!!
  • 14 Нещо недоразбрал

    9 1 Отговор
    “Според Григорова минималната работна заплата трябва да се увеличи поне на 750 лв., ако спазваме европейските препоръки” С други думи ЕС определя МРЗ в България ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 шуримури

    4 0 Отговор
    Не е за ЕДНАЖ Ваня Григорова. За МНОЖ е. Много кекс може да опече.
  • 17 цербер

    0 0 Отговор
    ...а към моментА ми се струва, че има такъв,
  • 18 цдрт

    6 0 Отговор
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПЕНСИИТЕ В БГ СА ПРЕКАЛЕНО НИСКИ ОТ МНОГО ГОДИНИ И ПЕНСИОНЕРИТЕ СИ БРОЯТ ВСЯКА СТОТИНКА. Повече от месец Асен въртеше и сучеше как да отреже увеличението на пенсиите, измисляше какви ли не врътки и всеки ден раждаше нови идеи. Накрая пенсионерите се оказаха ощетени. А през това време ПП раздава бонуси, добавки, премии, 13-та заплата, пари за облекло и пр. на държавната, общинската администрация и публичния сектор. Но за тия милиони/ милиарди се мълчи.
  • 19 Лумпо

    5 0 Отговор
    Съкън някой оспорва компетентността на харвардските недоразумения.
  • 20 пенсионер

    7 0 Отговор
    Нещо не разбрах. Добавка или еб..вка за пенсионерите?
    Те са лоши хора, виновни са, че са ви създали и са живели
    в други времена, нрави и ценности. Виновни са за всички
    злини на този свят, включително и за глобалното затопляне.
    Затова никаква добавка, по-добре второто.
  • 21 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Видяхте ли сега какви ги вършат кокорбашиите,спряха надбавката на боко,тя била нередна и извънредна,намалиха я наполовина,все пак да кажат че нещо са дали.Какъв ентусиазъм имаше когато ги избираха.Нищо,те парите пак ще ги раздадат ,но на свои хора,администратори,нищо не казват и за разхитителните проекти на боко,като саниране и магистрали и ремонти на паркове и площади,дали ще се харчат пак милиарди за да се разграбват от приближени и номенклатурчици.И от ВИк ревнаха по бнр че нямали пари за заплати,а как имаше едно време кагато беше 10 ст кубика?Като нямат ,да върнат дружествата на държавата и да се пръж-дос-ват,тъпчат си гушите,правят мошенгии,карат хората да плащат прогнозни сметки,без майтап.като се е рекло че който може да граби,от където и както свари и все пак може в един момент да се препънат.
  • 22 селтак

    0 0 Отговор
    Ковид ще изчезне моментално ако се бръкне в джоба на ковидарите!
  • 23 Хихата

    0 0 Отговор
    Това е бял кахър, глейте кво ша стане като спрат ковидните надбавки (1 200 лв/мес за "първа линия"). Тогава ще видите кон боб яде ли...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол