Last news in Fakti

6 Януари, 2022 17:57 1 387 24

Сандов: Повишаваме контрола и санкциите за промишленото замърсяване

  • борислав сандов-
  • промишлено замърсяване-
  • въздух-
  • мосв

МОСВ ще подготви инструкции за местните власти как да подобрят качеството на въздуха включително с мерки, като редовно миене на улици, за да се ограничи разпространението на прах във въздуха

Сандов: Повишаваме контрола и санкциите за промишленото замърсяване - 1
Снимка: МОСВ

Министерството на околната среда и водите подготвя нова методика за контрол на промишлените предприятия, както и повишаване на санкциите за замърсяване от индустрията. Това съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов при посещението си днес в Русе, където се срещна с кмета на града Пенчо Милков, областния управител Борислав Българинов, директора на РИОСВ – Русе Анатоли Станев, както и представители на неправителствени екологични организации и медии.

„Работим за промяна в методиката за извършване на комплексни проверки на промишлените предприятия“, съобщи министър Сандов. Той допълни, че в цялата страна ще се увеличат мониторинговите станции за качеството на атмосферния въздух, както и ще се извършва анализ, който да установява химическия състав на замърсяващите компоненти. „Нас ни интересуват промишлените замърсители. В новия модел на контрол предвиждаме и т.нар. кръстосани спешни проверки – експерти от една регионална инспекция да проверяват обекти и предприятия на територията на друга, както и задължително участие на граждани“, обясни Борислав Сандов.

В най-скоро време той ще предложи и драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване: „Идеята е санкциите да бъдат достатъчно високи и съответно възпиращи за потенциалните нарушители“.

МОСВ ще подготви инструкции за местните власти как да подобрят качеството на въздуха включително с мерки, като редовно миене на улици, за да се ограничи разпространението на прах във въздуха. Министърът обеща на общините и стимули в прилагането на мерките за повишаване качеството на атмосферния въздух. Предвидени са 15 млн. лв. за мониторинговата мрежа от станции, отчитащи качеството на атмосферния въздух в цялата страна. За първи път се отделят 47 млн. лв. национално финансиране за подобряване на чистотата на въздуха.

По Оперативна програма „Околна среда“ върви подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с финансиране в размер на 120 млн. лева. А през новия програмен период са предвидени над 4 пъти повече средства за мерки, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух. Според министър Сандов подмяната на уредите за отопление в домовете ще преодолее до голяма степен замърсяването на въздуха с ФПЧ, защото основният замърсител по този показател е битовото отопление.

Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че следващата седмица ще бъде пусната обществената поръчка за дооборудването на най-новата общинска станция с допълнителни измерватели на летливите органични съединения. „Подготвяме екологичен кадастър за промишлените производства в града, какви вещества влизат и излизат от тях“, каза Милков и изрази надежда, че подобна система може да бъде изградена и в национален мащаб. Това може да дава в реално време пълна информация на гражданите и ще улеснява компетентните органи при упражняването на контрол. От своя страна министър Сандов предложи сформирането на обществен съвет по въпросите за въздуха в Русе, чиито членове да участват в проверките.

Увеличаване на уредите, които в реално време следят за чистотата на въздуха в Русе, и създаване на дежурни екипи през нощта към РИОСВ поиска областният управител на Русе Борислав Българинов. Министър Сандов отбеляза, че още с пристигането си снощи в Русе е усетил неприятни миризми, затова при формирането на екипите ще се потърси съдействието на специалисти по органолептичен анализ. По време на срещата Борислав Сандов и областният управител обсъдиха трансграничното замърсяване в региона, за което министърът се ангажира да инициира среща с румънския си колега. На нея ще бъдат обсъдени трансграничните аспекти на поверените им ресори, в това число министърът ще предложи румънската страна да последва примера на България и да забрани палене на стърнища, с което ще се намали трансграничното замърсяване по поречието на р. Дунав.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АГЕНДА 2030 КАЗАКСТАН

    16 0 Отговор
    СЛЕДВАЩИТЕ БУНТОВЕ ЩЕ СА В ЕВРОПКА ПО ПЛАН НА РОТШИЛД КОРОНКА ДЕМОКРАЦИЯ СЛУГИТЕ НА КУКЛОВОДИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАХВЪРЛЕНИ КАТО МРЪСНИ ПЕШКИРИ УПОТРЕБЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ КАНАДЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ СА ИМ ГОТОВИ КУФАРИТЕ ВИЕ БАЛЪЦИ СЕ БОДЕТЕ И ПОСЛЕ ЩЕ ЛАПАТЕ МУХИТЕ!
  • 2 Кочо

    15 3 Отговор
    Този смехатворен човек Сандов! С неговите приаритети за уплашените кучетата, мусаката и глобалното затопляне и други важни небивалици! Всичките му действия съответстват и на визията му на модерен неолиберал закърмен с идеологията на Джудит Бътлър!
  • 3 Давид

    15 1 Отговор
    Къде ви е икономиката юпита ниедни.
  • 4 боко

    4 4 Отговор
    докараха мон тюпето и всяка вечер обгазяват града
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    "Санкции, глоби..." докато още диша пустата му индустрия...Я колко ще е хубаво без разните му заводи, само с чист въздух и "промяна" за вечеря!
  • 6 Боки

    3 4 Отговор
    Браво!
  • 7 Смачкайте

    4 2 Отговор
    Подпалвачите на боклук
  • 8 ха ха

    3 0 Отговор
    В най-скоро време той ще предложи и драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване: „Идеята е санкциите да бъдат достатъчно високи и съответно възпиращи за потенциалните нарушители“./ не знам дали ще възпрат нарушителите , но със сигурност ще повишат отчисленията в пощенския плик
  • 9 Сатана

    7 1 Отговор
    “Зеленият талибан Сандов ще мие улиците с вода за да не се вдига прах”.Това е .Поредният Полезен идиот.
  • 10 Сивата чапла

    6 0 Отговор
    А промишленост имаме ли?

    Коментиран от #16

  • 11 Министър Сандов?? Забранете да се

    3 0 Отговор
    Използва така наречения млян камък или1(Единица) за опесачаване през Зимата, вместо речен пясък!! По Евтин е но садържа много фини прахови частици, които вятъра вдита покъсно във Въздуха!! Консултирай те се със Специалисти, кариери, кадето се мели и добива има наблизо!!! Кариера Студена, Балша, Сливница ако работи още!! НЕЕ късно, направете проверка и забранете "Сеенето" на фини прахови частици по улиците!!! Иначе нищо не Правите, ако това продължи, както беше предишни години!!
  • 12 Няма да има замърсяване

    4 0 Отговор
    Тази държава фалира
  • 13 jorj

    3 0 Отговор
    Тогава спрете веднага ТЕЦ Брикел - Гълъбово на Ковачки веднага, най-големия замърсител в България!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    а РУМЕН ГАЙТАНСКИ
    ВЪЛКЪТ иска да гори боклуци в ГРАД ПАВЛИКЕНИ

    Коментиран от #17

  • 15 Сандов

    5 1 Отговор
    Какво избираш да умеш от глад или да си сит на топло с ремонтирано жилище... Когато има пари мирише не толко колкото го преиначавате... Говориш гупости като аджамия, заради такива като теб и директорите ти вече няма инвеститори в Русе, останалите малко като мен ще се изнесат до месеци от тоя град, където от 2г. върлува мафията - риос!
  • 16 Русе Бг

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сивата чапла":

    Вече нямаме промишленост и освен това сме част от северозападнала България... Чудна работа, уж сме в североизточна, пък иначе сне в северозападнала
  • 17 Мнение

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не знаеш ли,че боклуджийското кошче на Европа е България......Попитай Узунов,Бобоковите,Зелениот чорап,и други с вдигнати юмручета....
  • 18 Запознат

    8 0 Отговор
    Всички плюят монтюпе , но основния замърсител на Русе е ТЕЦ русе !, който гори отпадъци ама Не смеят да пипнат Ковачки
  • 19 Очакваме

    2 0 Отговор
    Да разследвате Узунов.......
  • 20 Да дааа

    3 0 Отговор
    Тези новите мамини избранници са най пошлушни за новите ни господари.Кирчо ни довършва с коивид измамата а този хубавец Сандо с промишлено замърсяване.Сандо Таранкоулу по заповеди на твойте господари унищожихте икономиката и ядрената инергетика на България за какво промишлено замърсяване иде реч продажнико.
  • 21 Арон

    2 0 Отговор
    Този Министър да вземе да прочете докладите на Областните управители от 2014 и 2017г и ще установи с ужас че в двете промишлени зони на Русе има 30 - 40 предприятия на които разрешенията са дадени от Кметовете и партиите а не от РИОСВ, ИАОСВ И МОСВ
    Тези предприятия отделят цялата Менделеев таблица. Да питаме Министъра кой и как ще ги измери???
    А иначе да питам като има сигнал за замърсяване как ще съберем РИОСВ община РЗИ а сега и ощественоста ще мъкнем . Ще стане утре и като отидат в предприятието няма да има никакво замърсяване???
    А най смешното ще търсим специалисти по органолептика и какво ще направят???
    Ще кажат от тук мирише на толуен. И после какво следва Нищо!!!.
    За съжаление и този Министър както Ривизора само ще говори празни приказки
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пак ще го

    0 0 Отговор
    напиша, стига сте трили. ЗАМ. КМЕТА по устройство на територията в Русе - Магдалина, до сега не е произвела отказ на желаещи да се "устроят" за замърсители фирми. Какви глупости и театро ни разигравате
  • 24 hgkl

    0 0 Отговор
    Може и тротоари да се възстановят - ако миеш ливадата, дали ще спре да се вдига прах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове