Last news in Fakti

6 Януари, 2022 22:50 1 889 36

53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност

  • висока смъртност-
  • нси-
  • сергей цветарски

Най-голям отлив има във Видин и Монтана, като се включва и област Добрич, съобщи председателят на НСИ

53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност - 1
Снимка: БГНЕС

Към 7 септември миналата година населението на България е било 6 млн. 520 хиляди души, което означава намаление с около 844 000 в сравнение с предишното преброяване преди 10 години.

Демографските проблеми са само част от обяснението за това намаление, съобщи за bTV председателят на НСИ Сергей Цветарски.

„Демографските проблеми са инерционни, те вървят от десетилетия, споменавали сме го и друг път. Високата смъртност е тази, която води до негативен естествен прираст и на него се дължи 53% от това намаление. Като добавим негативната миграция, т.е. емиграцията, която пък носи останалите 47% от намалението, ето как се формира това намаление от 844 000 души", допълни той.

Председателят на НСИ уточни, че днес са представили предварителна оценка на броя на населението.

"Все още продължава обработката на данните от преброяването, които бяха събрани с преброител на хартиен носител. Тези данни се въвеждат в момента и това отнема време".

По график тези данни ще бъдат въведени до март месец и тогава ще могат да представят по-добра оценка и по-добри разбивки, допълни той.

По думите му и след март месец ще има допълнителна работа за връзка с останалите регистри, за уточняване и верифициране на информацията.

Най-голям отлив има във Видин и Монтана, като се включва и област Добрич, където намалението на населението е с около 26%, каза Сергей Цветарски.

Според предварителната оценка се влошава силно за сметка на младото население в полза на по-възрастното население, а това ще се отрази и на пазара на труда, добави той.

„Не само броят е важен, важни са и структурите на населението, които се влошават чувствително, най-вече заради емиграцията, тъй като се влошава професионалната структура на населението, образователната структура също", обясни Сергей Цветарски.

Ставаме по-имотни, но само в градовете

"Данните за имоти още не са въведени, но ако се опитаме да го оценим през увеличения брой на нови сгради и нови жилища, станали сме малко по-имотни, но предимно в градовете, защото в селата броят на тези жилища и новопостроени сгради намалява", съобщи председателят на НСИ.

Жените са повече от мъжете

Традиционно жените са повече от мъжете, като те са 52% срещу 47 на сто, каза той.

В тази връзка Цветарски разказа и традиционна шега по време на преброяването, че на един мъж в България се пада по жена и нещо, а на една жена – по мъж без нещо.

COVID епидемията и изборите повлияха преброяването

COVID епидемията и трите избори се отразиха много на преброяването, допълни председателят на НСИ:

„Това са основните фактори, които доведоха и до забавяне на резултатите. Сега ние трябва да въведем много повече преброителни карти на хартия, но това е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че не успяхме да постигнем висок дял на електронно преброилите се лица”, каза още той.

"На следващи избори вероятно ще има по-различен резултат, защото в някои области намалението на населението е драстично и най-вероятно там ще има преконфигуриране на тези изборни райони, но все пак ние осигуряваме информацията, а това се решава от други органи, като ЦИК”, отбеляза Цветарски.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 50 Отговор
    Руската окупация от 1944 год. на територията ни доведе до най голямата катастрофа в историята ни.

    Коментиран от #9, #12, #25

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 7 Отговор
    32 ГОДИНИ КАПТАЛИЗЪМ ВИДЕНОВА ЛУКАНОВА СИМЕОН ДЯНКОВ
    постна пица ЛУКАНОВА ВИДЕОВА ГЛАДНИ ЗИМИ болести БЯЛА мафия ФАРМА мафия ЗЪРНЕНА мафия ЧСИ колектори ХЕЛП ФАРМА мутри и престъпници умориха НАРОДА

    Коментиран от #7

  • 3 Бойко Борисов, Пеевски, Доган и

    47 6 Отговор
    бандите им, унищожиха и окрадоха България, умориха народа, стимулираха и издигнаха на пиедестал престъпността и корупцията. Превърнаха ги в ценност. Гниди долни. Заради тях са изчезнали толкова хора от България, че никой вирус не може да им бъде конкуренция. А останалите живеят като скотове в лишения. Господ да накаже тях, близките им и всички за които им пука. Ако има такива въобще....
  • 4 Ooo

    26 2 Отговор
    Значи се оказва че са имигрирали в гробницата,пирамидата на ГЕРБ И ДПС.
  • 5 asd

    7 8 Отговор
    Кой каквото си заслужава...това и получава. ХАХахАХах
    Тиквопитешка им работа.
  • 6 Това

    25 4 Отговор
    Щото чекмежан банкянски поддържал високи доходи и го разпитвали лал го е правил
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ваксиниран3002

    27 4 Отговор
    Ето това е хибридна реклама. Хем оправдаваме гроб, хем агитираме за ваксите. Няма по-висока смъртност и тези 800000 не са умрели , а са избягали, от хубавия живот.Има и някой, кпйто да вярва все оше, че тиквата ще си получи заслуженото?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Знайко

    14 1 Отговор
    Не жените са повече от мъжете, а бабите пенсионерски са 2 пъти повече от дядовците пенсионери. В ниските възрастови групи жените са по-малко от мъжете.
  • 11 ComfortablyNumb

    18 0 Отговор
    Добре де 52% плюс 47% са 99% . Един процент се губи. Хермафродити!? Официално има ли ги или не знаем как се закръгля защото е ясно че не са точно 52.00% и 47.00%?
  • 12 Комуниста

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Голяма катастрофа 1980г НРБ 159 000 новородени 2021 г БГ в Европейския съюз 50 000 новородени!

    Коментиран от #18

  • 13 Карл Маркс

    21 5 Отговор
    Тази демокрация взе, че ви затри като нация българите защо така?
  • 14 Последния Софиянец

    21 6 Отговор
    Пред Бойко Борисов , Хитлер е аматьор.
  • 15 Миро

    17 1 Отговор
    Станали сме малко по имотни... Броя на хората със собствени жилища намалява. Мисля че беше около 3 процента за около 10 години. Хората собственици намаляват но ставаме по имотни?! Някои стават по имотни и още по имотни. Смех. Няма нито един смислен анализ в медиите за каквото и да е. Този свят се е побъркал тотално и е откачил. Ако не сте гледали филма на нетфликс - не поглеждай нагоре- то гледайте го.
  • 16 BDAP

    19 1 Отговор
    53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност? Не 53% от намалението на населението се дължи на герб управлението през последните 12 г. ОставихаБългария на дъното, само да лапат...

    Коментиран от #17

  • 17 Гост 2

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "BDAP":

    По времето на виденовата зима 2007г са се родили 75 000 деца, а 2009г 79 000 по времето на ГЕРБ 2020 г 58 000 всичко е свързано с ГЕРБ и Еврогейския крадлив съюз!
  • 18 ми Тогава като спреше тока

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    и се гушвахме всички под юрганите. Ни телевизия, ни радио. Със свещ ходиш до тоалетната. С какво да се забавляваме вечер. Деца правим на топло под юргана.

    Коментиран от #19, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ку-ку

    4 9 Отговор
    Стига сте писали щуротии, бе! 6 520 000 и като прибавите поне 2 000000 навън пак сме си около 9 млн..... Само се джафкате за глупости вместо да вникнете по-дълбоко в проблемите, които идват със страшна сила...

    Коментиран от #23

  • 23 Тоя па смеш

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ку-ку":

    2 000 000 навън. Тия 2 милиона са от 30 години навън бесмъртни ли са? Не се ли върнаха или са си твърдо 2 000 000 навън?
  • 24 3р8ф

    7 0 Отговор
    А колко са римляни? Турци? Знае ли се или е престъпление да се казва? А обратни? То е като да броиш макаци ама покрай тях павиани и горили това броене.
  • 25 Льохман с льохмане ти

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Цял живот само с Т.Живков се оправдавате,крадливи и некадърни рептили! Само че вече Никой не ви слуша и зачита,с изключение на бай Ставри,разбира се.Той е вашето светло бъдеще!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Причина и следствие

    2 9 Отговор
    А на какво се дължи високата смъртност? Дали на огромният брой интернет "гении" в България които вярват във врачки и консипративни теории, но не и в медицината като наука? Накратко, българите имат умственото ниво на неграмотни първобитни туземци.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 хъмм

    5 0 Отговор
    "53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност"
    Това не е причина, а следствие.

    Аман от стъкмистика.
  • 30 Мислещ

    1 1 Отговор
    С любезното съдействие на психопатите в болниците - нормално.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 обективно

    2 0 Отговор
    Основната причина не е високата смъртност , а катастрофалната раждаемост. Смъртта е неизбежна и неотменима , но раждаемостта е функция от състоянието на държавата. Това е планираната възможност на едно семейство да отгледа деца в дългосрочна переспектива. Броя на собственостите расте по две основни причини . Има масова миграция от провинцията към големият град , което се обезпечава с нови жилища . И поради изчезващото население Н-брой собствености се разпределят върху много по малък брой хора. Бабата и дядото умират , и върху единственото внуче апартамент (и) и къща(и) на село. След време ще придобие и имотите на своите родители.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове