Last news in Fakti

8 Януари, 2022 09:36 2 447 18

Сухиндол и Павликени на протест срещу завод за боклук

  • сухиндол-
  • павликени-
  • завод за боклук

Организаторите уведомяват, че ще предприемат всички възможни законни мерки, за да защитят правото си на достоен живот и чиста околна среда

Сухиндол и Павликени на протест срещу завод за боклук - 1
Кадър БНТ

Срещу изграждането на завод за горене на отпадъци в община Павликени протестират жители на общините Сухиндол и Павликени. Подписката е организирана от Сухиндол ИНФО (www.suhindol.info) и е адресирана до Парламента, Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и кметовете на Сухиндол и Павликени.

Според несъгласните с проекта, той носи опасност за допълнително замърсяване на въздуха, водите и почвите.

"Ние, гражданите, настояваме за забрана на нови и текущи инвестиционни предложения, свързани с изгарянето на RDF отпадъци на територията на община Павликени. Всички икономически политики на ЕС изключват изгарянето, като метод за използване на отпадъците, което със същата сила важи и за Община Павликени. Тя също е член на Европа.", пише в подписката.

С настоящата подписка организаторите уведомяват, че ще предприемат всички възможни законни мерки, за да защитят правото си на достоен живот и чиста околна среда. Категорично отхвърлят всякакви административни решения, застрашаващи живота и здравето на жителите на община Павликени, община Сухиндол, и на околните населени места. Не приемат никакви доводи в защита на инвестиционни намерения, свързани с отпадъци, за сметка на живота и здравето на населението.

Те предпочитат общините им да се развиват като модерни такива, привличащи инвеститори с производства като: текстилна, шивашка, хранително-вкусова промишленост, машиностроене и др. и да бъдат туристически дестинации.

Инсталациите за горене на отпадъци и площадките/контейнерите за складирането им обричат нашите населени места на упадък, повличащ след себе си хора и природа. Дейностите с отпадъци са източник на замърсители, като диоксини и фурани, определени тежки метали /доказано канцерогенни замърсители/, разтревожени са те.

Припомняме, че Инвестиционното намерение е на бизнесмена Румен Гайтански в най-голямото павликенско село Върбовка. Фирмата на Гайтански "Петрургия" има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт в село Върбовка, който е започнал през март 2013 година. Кариерата и производствените мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 жители.

Инвестиционното намерение е за имот от 700 декара, като производствената зона ще обхваща 296 декара. Обещават се 300 работни места. Планира се с три линии да се произвеждат общо 112 500 тона на година каменна вата, а енергията за това ще се осигурява от изгарянето на 1160 тона битови отпадъци дневно.

Според кмета на село Върбовка Ивелин Розинов, там няма напрежение сред хората. "Този завод е на принципа абсолютно чиста екология. Не виждам напрежение тук, в селото. По-скоро задоволство, тай като ще бъдат създадени доста работни места", обясни той.

В доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е записано, че не се очаква замърсяване на въздуха.

Не така смятат природозащитни организации. От сдружението "За земята" посочиха, че няма яснота за произхода на битовите отпадъци, които ще се изгарят, и за вредните емисии от силно токсичните диоксини и фурани.

Срещу инвестиционното намерение се обявиха и от партията на Цветан Цветанов.

По-късно през деня екоминистърът Борислав Сандов пред журналисти обясни, че РИОСВ - Велико Търново разполага с оперативна самостоятелност и той, като министър, няма право на пряко въздействие върху казуса на този етап. Би има едва след произнасянето на РИОСВ, каквото все още няма.

"Това, което е важно да кажа по въпроса, е, че е проведен местен референдум в село Върбовка. И това би трябвало да бъде отчетено", каза още министър Сандов. Той добави, че когато се говори за реализиране на определено инвестиционно намерение, мнението на местното население трябва да бъде взето предвид.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    31 4 Отговор
    Сухиндол и Павликени са на протест срещу завод за горене на европейски боклук. Кирчо и Кокорчо искат да превърнат България в евроклоака. Освен,че е вече бедна европейска колиба.

    Коментиран от #4

  • 2 Вносителят на боклук

    20 5 Отговор
    най-големият боклук, винету банкянски кога ще бъде разпнат в центъра на селото ?

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хмм

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Ние сме си кенеф. Въпроса е колко са кабинките и дали да се увеличават
  • 5 Да обобщим

    33 4 Отговор
    приоритетите на ПП:
    - 100% ваксани
    - НАТО бази
    - тотален разрив с Русия
    - долу гащи пред РСМ
    - превръщане на България в бунището на Европа
    - пълно загробване на енергетиката и здравеопазването
    Има ли нужда от Харвардска диплома да постигнеш това? По-скоро не.
  • 6 стоян

    6 16 Отговор
    и къде ще ги строят тези заводи на луната ли.Винаги ще има населено място в близост и там хора които по правило са против .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    РУМЕН ГАЙТАНСКИ ВЪЛКЪТ не му пука за ХОРАТА
  • 9 Потрес

    2 7 Отговор
    По им е добре да горят гуми и да живеят до сметище. Беше за материала много прав Борисов за съжаление
  • 10 Минчо

    4 1 Отговор
    Село Върбовка е с 1400 жители с тъмен цвят на кожата и предимно от криминалния контингент. Съмнява ме, че ще работят.
  • 11 Матей преображенски

    8 1 Отговор
    Видяхте ли си прославената ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА?Вместо тецове и въглищни мини ще отварят и завод за супер-мощни акумулатори.Кка мислите ,те няма ли да са и мега-замърсяващи,същевременно тецовете щели да минат на гориво от боклук.тия мошеници трябва да бъдат изритани от властта докато не са почнали да ги осъществяват тия зловещи планове.Ще окатанчат и всички които не се кланят на ковид-пландемията,ще ги превърнат в затворници по домовете им с цел да ги уморят .това е някаква модификация на някогашните фашистки и гестаповски практики.
  • 12 Рачко Пръдлето

    6 2 Отговор
    Румен Гайтански,един милионер подкрепян от БСП и отстранен от боклука на София от ГЕРБ. Известен е със най-скъпите коли Бугати и др., чийто притежател в страната ни е. Като включим Бобокови, първи авери на Радев и страстно лобираш за тях( спомняте си арестувания танкер на Либия и интереса за изхода на делото). Така че известно е и тяхното участие за внесени тонове боклуци от Италия с посредничеството на мафията. Сега разбрахте ли,кои са мутрите в България, те са около новите ни управляващи с червени книжки.
  • 13 Чшшшш

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вносителят на боклук":

    Айде спри се вече! Май забрави за Пламен Узунов и Бобоковците. Приятелчетата на Радеф перушината

    Коментиран от #15

  • 14 Павлиебани

    1 3 Отговор
    Като изхвърляхте боклука в двора добре ли беше?
  • 15 Бико

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чшшшш":

    Другари,да си оставим смартфоните на лоби бара когато си получаваме подаръчните пликчета.
  • 16 а сега де

    2 3 Отговор
    Преди чакаха чинно по ред за пуснат бюлетината за Кирчо и Асен, сега чакат с листчето против тях. Българска му работа!
  • 17 гробари

    2 0 Отговор
    извън оградата ! Там да лаети и ядете л....!
  • 18 яяй

    3 1 Отговор
    В Сухиндол се гледат лози и има хубаво вино, защо искате да отровите помвата и въздуха, бе мискини!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове