Last news in Fakti

8 Януари, 2022 09:45 617 16

Концентрацията на прахови частици се е повишила 3 пъти в новогодишната нощ

  • прахови частици-
  • фпч-
  • заря-
  • новогодишна нощ

Министър Сандов заяви, че подобряване качеството на атмосферния въздух е приоритет на правителството и МОСВ работи за осигуряване на национално финансиране за системата за мониторинг

Концентрацията на прахови частици се е повишила 3 пъти в новогодишната нощ - 1
Снимка: БГНЕС

Концентрацията на фините прахови частици (ФПЧ10) във въздуха над големите градове е 2-3 пъти по-висока в новогодишната нощ в сравнение с вечерните часове на 31 декември 2021 г. и сутринта на 1 януари 2022 г. Това показва анализът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по данните от станциите на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) в страната, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

„Категорично в големите градове, със или без общинска заря, има сериозно покачване на концентрацията на фините прахови частици в атмосферния въздух след полунощ. И фактът, че фойерверките замърсяват въздуха, е безспорен“, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Министър Сандов заяви, че подобряване качеството на атмосферния въздух е приоритет на правителството и МОСВ работи за осигуряване на национално финансиране за системата за мониторинг. Предвижда се разширяване и модернизиране на системата в посока на това да се идентифицират местата и източниците на замърсяване, за което ще бъдат заделени 15 млн. лв. Допълнително ще се инвестират 1,4 млн. лв. за укрепване на съществуващата система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Според наблюдението на експертите в агенцията в 3 от 5-те станции в столицата концентрацията на ФПЧ10 се повишава дори над 3 пъти след полунощ. Измерванията на станцията в Павлово сочат, че ефектът от фойерверките достига връх от 236,44 µg/m3 (микрограма на кубичен метър) в 3 часа през нощта, след това постепенно отслабва и едва в 9 ч достига по-ниски концентрации от 70,17 мг/куб. м. За сравнение данните от 18 часа вечерта на 31 декември там сочат едва 7,92 µg/m3.

Измерванията в пункта в Младост показват, че ако в 18 часа на 31 декември концентрацията на ФПЧ10 е била 18,68 µg/m3, то в 2 часа на 1 януари достигат 69,02 µg/m3. Драстично е повишението в цифрите от станцията в Надежда – от 23,33 в 18 часа до 170,52 µg/m3 в един часа.

За сравнение на 29 декември концентрацията в отделните пунктове в часовете около полунощ варира от 40 до 100 µg/m3, а на 30 декември е едва 5-6 µg/m3.

Според нормативните изисквания средноденонощната норма за ФПЧ10 е 50 µg/m3.

В много от другите големи градове на страната се наблюдава сериозно повишение на концентрацията на фини прахови частици. В една от станциите в Пловдив при нива от 16,61 µg/m3 в 18 ч в полунощ те се покачват на 31,81 µg/m3. В същите часови зони следват и данни за градовете: Варна – от 20,43 на 42,88 µg/m3; Видин – от 6,80 на 30,85; Добрич – от 14,99 на 35,08; Благоевград – от 19,37 на 174,70; Кърджали – от 43,88 на 146,44; Перник – от 4,10 на 66,13; Бургас – от 46,66 на 127,47 µg/m3.

Подробни данни по часове за ФПЧ10 от автоматичните измервателни станции на ИАОС в цялата страна за 31 декември 20221 г и 1 януари 2022 г. може да бъде намерена тук.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    19 1 Отговор
    При мръсни улици немити с години освен от дъждовете е така. Сега изкараха бомбичките виновни иначе са автомобилите.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 мдаа

    16 3 Отговор
    Мръсната заря! Цапа въздуха и така цяла година. Добре, че са повсеместните запрашени недомислени строежи. мръсните улици, старите коли, братчедите които се отопляват на дрехи 2ра ръка от Германия и загрижеността на ГЕРБавите ни кметове.
  • 3 Такива

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Такива еко активисти като тебе най-ги обичам, за това карам 3.0 дизел би турбо с всичко изскубано и като видя такъв бав.няр му правя магла да диша киомур да му дойде акъла.. Все коли са ви у главите .. Вело.пе.дали

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Пич

    15 2 Отговор
    Сигурно , кученцата и котенцата са пръцкали спокойно , необезпокоявани от зарята , отменена за хората ...!!! Важното е животинките да да добре , а хората - кучета ги яли...!!? Нали , соросоидни отрепки ...!!!???
  • 5 гадно

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Такива":

    Онзи внимателно прочети какво съм писал, май още си сношен от Иванов ден
  • 6 мдаа

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Такива":

    Такива като тебе са причината, когато правителствата гласуват тиранични закони създадени за малоумни инфантили, да сочат към вас и да казват че явно си ни трябват...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Centyrion

    4 7 Отговор
    Повишила се е защото търговците трябва да продават бомби на бедняци и глупаци и държавните институции си затварят очите.Много ми е чудно за какво е всичко това.Не е платил парното,кара с летни гуми таратайка,потънал в борчове ,ама бомби мята.И какво от това ,че е Нова година,какво ще се случи по различно от до сега,или ако се случи то ще е по лошо.

    Коментиран от #11

  • 9 pbdan

    14 0 Отговор
    Интересно каква е концентрацията на ФПЧ в една средно голяма стая при 10 изпушени цигари? Журналистите могат да направят такъв експеримент и да тълкуват резултата.
  • 10 Мецана

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Здравей мечо! Честита Нова година!
  • 11 Да бе

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Centyrion":

    Кеф цена нема. Гайтански ще прави завод за изгаряне на боклук. Боклук от целия континент се изгаря у нас целогодишно. Концентрирай се в тези неща, ракетите един или два дни в годината не са чак такъв проблем
  • 12 Жител на Люлин

    2 2 Отговор
    2000 лева дадох за бомбички
  • 13 Войникът

    3 1 Отговор
    Ами ,то е нормално за момент да е повишено замърсяването на въздуха ! То се гърмеше ,като за последно интензивно повече от 30минути, тези очертаващи се предали и подлоги ,които ги избрахме да творят закони ,до година ще забранят ,не само фоерверките ,ами и да дишаме ,ако не си платим😄
  • 14 масура на чурата

    0 0 Отговор
    вместо да давате кинти за фишеци,гръм и светлина на Трети март да заделим парите от тържествената заря за проекта преброй комар спаси муха.
  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    От многото пиратки ще е и от повишеното отопление през цялата нощ !!!
  • 16 Мииии...

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    От "ударната вълна" на пратките натрупаният прах се е разшавал;-)...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове