Last news in Fakti

11 Януари, 2022 20:41 2 409 47

Атанас Славов: Писмото с оплаквания на Гешев до Европа и САЩ е абсурдно

  • атанас славов-
  • иван гешев-
  • оплаквания-
  • сащ

Досега КПКОНПИ нямаше разследващи функции, а с новия законопроект ще има такива, добави той

Атанас Славов: Писмото с оплаквания на Гешев до Европа и САЩ е абсурдно - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Законопроектът за разделянето на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще бъде внесен до края на месеца. Имаме яснота как да изглеждат двата нови органа, остава да изчистим детайлите. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" и зам.-председател на правната комисия в парламента Атанас Славов.

Фокусът ще е разследване на корупционни престъпления. Досега КПКОНПИ нямаше разследващи функции, а с новия законопроект ще има такива, добави той.

По думите му опасенията, че с разследващите функции КПКОНПИ ще се превърне в паралелна прокуратура, са неоснователни.

Основната функция на прокуратурата е обвинението, а разследването се извършва от различни органи. Ще има още един разследващ орган, специализиран в разследването на корупционни престъпления, заяви зам.-председателят на правната комисия, като добави, че резултати от реформата очаква във втората половина на годината.

Зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" отбеляза, че в новото ръководство на КПКОНПИ трябва да влязат хора с безспорен авторитет и висок професионализъм. За съжаление, в сегашното ръководство критерият "висок професионализъм" в голяма степен не е изискван, посочи Славов.

Той коментира и писмото на главния прокурор Иван Гешев до редица институции и държави членки на Европейския съюз, както и до посланика на САЩ у нас, в което той се оплаква от натиск от страна на новата власт.

Писмото е доказателство, че има нужда от конституционни промени, за да не се разчита само на добрата воля на главния прокурор да се оттегли от поста. Трябва да има работещ механизъм, когато имаме лице заемащо тази длъжност, което е нарушило определени норми, то да бъде отстранено. Трябва да има механизми и на законово, и на конституционно ниво, така че главен прокурор с качествата на г-н Гешев или на г-н Филчев да не бъде възможно да заеме поста, заяви Атанас Славов.

Нашите европейски партньори са наясно с проблема. Именно те са поставяли тежката диагноза, че няма механизъм за контрол на главния прокурор. Не мисля, че писмото на Гешев ще има особен пиар ефект, то по-скоро доказва, че няма кой да му търси отговорност. Не съм изненадан от това писмо. Писмото е абсурдно и няма да има очаквания от г-н Гешев ефект, каза още Славов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толкова си могат

    12 12 Отговор
    Пак ще ни се смеят.
  • 2 Мда

    21 19 Отговор
    Всички гербави институции се оплакват - БГ газовете, КЕВРите и пр. По простата причина, че нямат абсолютно никакво достойнство. Окопали са се...

    Коментиран от #7, #27, #28, #29, #37

  • 3 Прозрачно

    21 10 Отговор
    Писмото е доказателство, че има нужда от конституционни промени, за да не се разчита само на добрата воля на главния прокурор да се оттегли от поста.
    НЯМАМЕ КОНКРЕТНИ ОБВИНЕНИЯ, НО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕ МОЖЕМ ДА ГО КОНТРОЛИРАМЕ! :)

    Коментиран от #42

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдаааа

    20 14 Отговор
    Явно , висок професионализъм означава - стар червен прокурор от времето на бай Тодар ...
  • 7 Ами

    18 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Първо се заоплакваха Кирчовците , и Ристовците ! Значи ли това , че тези са " гербави институции " според Вас...!!!??? Наистина ли , само толкова можете !!! ???

    Коментиран от #16

  • 8 До Гешев

    14 11 Отговор
    Гешев, прати оплакване до А1 във Виена и питай защо ми вдигнаха сметката за януари на 64 лв? А имах договор за 42 лв. Това е 50% увеличение без предупреждение. Ако искаш питай и Нинова. Аз със сигурност ще ги попитам, австрийците. И не само там.
  • 9 Кики

    7 19 Отговор
    Правилно , Гешев е на заплата към Сащ и ЕС , той не работи за България
  • 10 Врачка

    14 15 Отговор
    Защо в България всеки втори млад мъж е нисък,плешив и кривокрак?Изоди се нацията в последните 30 год.

    Коментиран от #38, #45

  • 11 Да,бе

    24 14 Отговор
    Абсурдното е,че милиционер е главен прокурор,но като се има пред вид,че пожарогасител беше Министър-председател,колко да е абсурдно?Тук се сбъдва американската мечта,но само на мафията...
  • 12 глог

    21 15 Отговор
    Почвам все повече да се УБЕЖДАВАМ, че колкото повече ВЛАСТИМАЩИТЕ са НЕДОВОЛНИ от гл.прокурор, толкова повече ТОЙ ГИ РЕСПЕКТИРА, за да не си развяват байрака НЕКОНТРОЛИРАНО! :)

    Коментиран от #19

  • 13 Пенев

    11 14 Отговор
    То си е интересно - ако гражданското и политическото мнозинство искат оставката на главния прокурор, но той отказва като се позовава на конституцията, възниква въпросът дали законът е предназначен да служи на хората или хората да служат на закона.

    Коментиран от #18

  • 14 МАЧКАААЙ...ГЕШЕВ,.. МАЧКААААЙ

    20 17 Отговор
    МАЧКАЙ ТАА КОМУНЯГО-ФАТМАШКА ДС-ГНАС...НИКАКВА МИЛОСТ.....
    ЧЕРЕПИ,МУСТАЦИ,ФАТМАЦИ,КАНАДЦИ, КЕНЕФИ, ПРОКОПКИ.... ВЪТРЕ,....ВЪТРЕ У...КАУША
  • 15 Дядо ви КуРтИ От СеЛо ПиПеРкоВо

    19 20 Отговор
    Самата длъжност която заема каскетов е абсурдна.. Неговото място е при бай Ставри..
  • 16 Мда

    4 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Аз не съм привърженик на ПП или на управляващата коалиция. Нещо бъркаш адреса...
  • 17 Адвокат

    22 10 Отговор
    Тия от Да България какво ще работят някой ден като го няма Гешев
  • 18 глог

    18 9 Отговор

    До коментар #13 от "Пенев":

    Кое общество, питано на "швейцарски" тип референдум, или ПЛАТЕНИ манипулативни познати ЛИЦА, повтарящи по папагалски интересите на ЗАМОЖНИ мошеници. Сгазилите лука не са общество. Щом настъпиха проруските шпиони, тогава гл.прокурор стана НЕУДОБЕН. :)

    Коментиран от #43

  • 19 Мда

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "глог":

    Йоло Балкански акцентира с главни букви патоса. Същото правят и гербавите институции с удебелен шрифт в "писмата" си. Е, резилът си е резил, нека да реват...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 123

    21 10 Отговор
    Защо този господин не напише ясно какви за изискванията за безспорен авторитет и висок професинализъм? И дали същият този които изисква едни много неясни и машабно значение думи без да има критерии за изпълнението им , има необходимите подготовка, опит, знания, умения,обучение, интегритет, етика, и морално право да говори и дава оценки и наставления на други хора? Ясно казва ЕС че проблема е в Съдебната система -ВСС и не осъждането на корумпирани служители, което говори че Гешев си върши работата. За главния прокурор се изиска да има контролираща система на отчетност и прозрачност, няма изисквания за оставката му от ЕС. Оставка на Гешев я искат;Президената Радев и някой негови подчинени които се смятат за бого избрани и са над закона и че никой няма право да ги разследва, както и от определен кръг от олигарски чийто финаносви интереси са засеганти от действията на прокурорите чиято работа Гешев поддържа.

    Коментиран от #44

  • 22 Да назначат

    1 11 Отговор
    Разследващи журналисти
  • 23 123

    13 6 Отговор
    Начина на действие на новите управници в мнозинството си е Сталиниски, от комунист който се е преименувал на демократ, демократ не става.
  • 24 Doko

    9 13 Отговор
    Още ли вярват герб троловете, дето лазят тук, че Боко ще влезе на 1 Април на бял кон в Парламента? Или на патерица от грешната страна? Да са блажени верующите...
  • 25 ЗАЩО ЛИ ПРЕС'ТЪ'ПН'ИЦИТЕ ОТ ДУН'ДУР'КОВ

    14 5 Отговор
    1 и 2 ,.. Г-ЕЙ ДРУЖИНКАТА НА РИСТЮ БОЙКИКЕВ ПЕДЕРАСА , ПРОКОПКИТЕ И КО ,...НЕ ПИЩЯТ ОТ ... "АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ" И СОРОС СЪДИИТЕ -МИЛИОНЕРИ??
    ГЕШЕВ ЛИ ПУСКА..ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, УБИЙЦИ, ИЗНАСИЛВАЧИ, НАРКО-БАРОНИ И..Т.Н ИЛИ...КОМУНЯГИТЕ СЪДИИ???
  • 26 А бе

    10 4 Отговор
    Този е плуж.ек от класа
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КИРО ПРО'СТОТО ОТНОВО...ДОКАЗА,ЧЕ Е..

    9 4 Отговор
    НЕВНЯТЕН!!
    ААААХАХААА....... ТОА ШАПШАЛ СЕ НАКИЧИЛ С...БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ,..НО...ГО ПОСТАВИЛ (ИДИОТСКИ)
    КАТО В СЪСТОЯНИЕ НА...ВОЙНА!!!
    АААААААА ААААХАХААА....
    СНИМКИ В..П.И.К

    Коментиран от #31

  • 31 Докторъ

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "КИРО ПРО'СТОТО ОТНОВО...ДОКАЗА,ЧЕ Е..":

    Още малко нет и слагаш ризата. Спокойно...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ComfortablyNumb

    12 7 Отговор
    Славов , отичате в канала. Гешев, изумен съм на търпението му, ви изгледа целия цирк с достойнство и респект и днес почвате да падате в канала защото се вижда че "обществено мнение" дори на тоя промянаджииски и протестърски сайт се променя в подкрепа на Гешев... Да ли ще дойде Бойко отново е добър въпрос , но Гешев остава защото вкара някой олигарси в затвора и стана лош чак когато разбута руските шпиони около чорапа , тая игра минава само при не особено умен народ като българския но и неговата глупост има граница ... Докато от ваша страна Славов има само приказки под шипковия храст ... Защо точно е лош Гешев кога преди него в затвора са влизали миньовци , биньовци , божковци , васильовци!?

    Коментиран от #35

  • 34 Мазньо

    6 9 Отговор
    Защо никой от гърбавите защитници на каскета не отчита факта ,че той е назначен ,следователно ще защитава назначилите го.Той не е в служба на обществото и си му личи!
  • 35 Хехе

    8 7 Отговор

    До коментар #33 от "ComfortablyNumb":

    Като е такъв ловец на руски шпиони Гешев, да вземе да намери пътната карта на Турски поток, дето шефа му я изгуби.
  • 36 миризлив пръч

    7 1 Отговор
    Танасе,дойдохте на власт само за да плюете по предишните ли бе?Ма айде моля ви се вземете да поработите,да си изпълните обещанията,а?То всички преди вас правеха така.Утр може да сте изметени като тиквата,нали?Стягайте се че нищо добро не ви чака.
  • 37 зъл пес

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    А сегашните не се окопават а?То са кумове,кумици,любовници.Ама хич не си се окопават.
  • 38 хахаха😂

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Врачка":

    Щото гена им такъв.
  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор
    АТАНАС СЛАВОВ : КОМУНИСТИЧЕСК БОКЛУК ОТ ДБ..... ВЪРЛ ЗАЩИТНИК НА ОЛИГАРХИЯТА , МАФИЯТА И ВОЕННАТА ХУНТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП..... ГЕНИЙ НА ЗЛОТО ...... ФАКТ ! ЗА ФАКТИ......
  • 40 Верно ли

    2 1 Отговор
    Бе каУнь.Нещо взехте май да давате назад.Гешев ,такива като теб си ги хапва на закуска.Европа каза ,че няма система за контрол над главния прокурор а не ,че трябва да сменяте Гешев.
  • 41 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    АЛА БАЛА ,ГЛЕДАМ БИЛЕТЧЕТАТА НА 8888.bg ПАК СЕ ПОЯВИХА ПО СЕРГИИТЕ. КАКВА БОРБА С КОРУПЦИЯТА КАКВИ 5 ЛЕВА. АЛИ БАБА ПАК ЩЕ ХРАНИ 40 РАЗБОЙНИКА ,НО С ДРУГИ ИМЕНА. emigration ТЪПО ПЛЕМЕ БЪЛГАРСКО
  • 42 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прозрачно":

    Ако Гешев не беше влезнал в президентството, нямаше да искат сега да го премахнат на всяка цена. Гешев тръгна по високите етажи. Гледах интервюто. Славов каза, че трябва да се ограничи прокурора да не разследва точно тези по високите етажи. Готвят закони даващи чадър над главите на олигарсите и политиците. Това заключение направих след всичко изречено от този депут. Много от хората се заблудиха, когато се надигнаха на бунт срещу Гешев, в опит да защитят Радев тогава. Защото симпатизират на президента.
  • 43 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "глог":

    👍👍👍..............
  • 44 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    👍👍👍..............
  • 45 защото

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Врачка":

    Сигурно живееш в някое гето.
  • 46 Любопитен

    1 0 Отговор
    Само питам се ще паднат ли запорите на Прокопиев???Нали това беше целта да попаднеш във властта!
  • 47 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ПИСМОТО НА ГЕШЕВ НЕ Е АБСУРДНО ...... НО ТАКОВА БЕЗДАРНО ВЕЩЕСТВО КАТО ТЕБ Е АБСУРДНО..... С ТАЗИ ГОЛА ГЛАВА И " УМЕН " ПОГЛЕД МОЖЕШ ДА ХИПНОТИЗИРАШ САМО ЕЛЕКТОРАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП.... ФАКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове