Last news in Fakti

13 Януари, 2022 07:52 5 648 91

АСБ: Кабинетът незабавно да спре полетите с руско оръжие над България

  • атлантически съвет-
  • българия-
  • мерки

Кремъл не изтегли струпаните около украинските граници войски и не върна обратно Крим

АСБ: Кабинетът незабавно да спре полетите с руско оръжие над България - 1
Снимка: Фейсбук

Правителството незабавно да спре полетите с руско оръжие през въздушното пространство на България - за това настоява Атлантическият съвет на България.

"Предвид ескалацията на агресивната политика на Русия спрямо Украйна и на фона на все по-интензивните руски хибридни действия против ЕС, НАТО и България, призоваваме правителството НЕЗАБАВНО да спре порочната практика да бъдат издавани разрешения за преминаване през българското въздушно пространство на самолети с руско оръжие и военнослужещи към Сърбия!" - гласи официална позиция на АСБ.

Атлантиците настояват също да не се пропускат и полети, обслужващи "така наречения руско-сръбски "хуманитарен" център в Ниш, който е де факто руски център за разузнавателна и подривна дейност на Балканите".

"Кремъл не изтегли струпаните около украинските граници войски и не върне обратно Крим, както и докато Москва не прекрати подривната си хибридна дейност против ЕС, НАТО и България, нашето въздушно пространство трябва да бъде затворено за всякакви такива полети." - подчертават от неправителствената организация, като напомнят, че Кремъл се опитва да изнудва НАТО и ЕС и е необходимо България да реагира на това с решително действие.

През миналата седмица беше съобщено, че министърът на отбраната Стефан Янев е уведомил Народното събрание, че е дал разрешение през въздушното пространство на България да премине военен самолет на друга държава "с цел транспортиране на граждански лица". Не беше уточнено на коя държава принадлежи самолетът, нито дали на страната ни са предоставени гаранции за гражданския характер на полета. Впоследствие от различни източници се появи неофициална информация, че самолетът е бил руски и е пътувал за Сърбия.

Припомняме, през април тази година беше съобщено, че Русия се стреми да заобиколи ограниченията за преминаване над въздушното ни пространство като превозва оръжие към Сърбия с граждански полети.

Пълният текст на декларацията:

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ ПОЛЕТИТЕ С РУСКО ОРЪЖИЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!

Предвид ескалацията на агресивната политика на Русия спрямо Украйна и на фона на все по-интензивните руски хибридни действия против ЕС, НАТО и България, призоваваме правителството НЕЗАБАВНО да спре порочната практика да бъдат издавани разрешения за преминаване през българското въздушно пространство на самолети с руско оръжие и военнослужещи към Сърбия!

Независимо дали става дума за покупка, от страна на Сърбия, на въоръжение и техника от Руската федерация, или за временно разполагане на руско оръжие и/или военнослужещи на сръбска територия за провеждането на военни учения, България трябва да спре да пропуска през въздушното си пространство такива полети.

Настояваме да не бъдат пропускани също така и полети, обслужващи така наречения руско-сръбски "хуманитарен" център в Ниш, който е де факто руски център за разузнавателна и подривна дейност на Балканите. Същото следва да се отнася и за всяка друга подобна структура, разположена в Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

Докато Руската федерация не прекрати агресивните си действия против Украйна, докато Кремъл не изтегли струпаните около украинските граници войски и не върне обратно Крим, както и докато Москва не прекрати подривната си хибридна дейност против ЕС, НАТО и България, нашето въздушно пространство трябва да бъде затворено за всякакви такива полети.

Сега е моментът България да бъде отговорен и надежден съюзник в Алианса!

Именно днес, в хода на руската агресивна кампания против Украйна и в момент, когато Кремъл се опитва да изнудва НАТО и ЕС, а това значи и България, правителството трябва да предприеме решително действие, с което да защити националния ни интерес и сигурност, да подкрепим съюзниците ни и да проявим солидарност с Украйна, като държава-партньор. В тази връзка, още днес държавата ни може да обяви, че няма да пропуска повече полети, с които се превозват руско оръжие и военнослужещи за Сърбия. Така България ще даде своя принос към укрепването на сигурността на Алианса и ще подкрепи солидарно Украйна като партньор в труден за всички момент.

За качеството на един съюзник се съди не по думите, политическите декларации и протоколните срещи, а по действията, особено по време на криза.

Дела трябват!


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви

    152 20 Отговор
    И изгони всички чужди войски от България!

    Коментиран от #53

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ужасен

    154 17 Отговор
    Тези напълно изтрещяха .Явно е , че главите не ги слушат !!!

    Коментиран от #87

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Неразбрал

    131 14 Отговор
    ТИЯ ПА КАКВИ СА ???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Веднага

    120 18 Отговор
    Регерендум за натю
  • 8 Toshko

    48 7 Отговор
    Те самолетите минават точно над моето село
  • 9 Веднага

    94 15 Отговор
    Референдум за натю
  • 10 НЕЗАБАВНО

    158 16 Отговор
    Този агентурен орган на чужда държава - САЩ да бъде забранен, а ПАСИ, Крадлата на кремове и др. да бъдат разследвани и съдени като чужди агенти
  • 11 Тъп

    14 50 Отговор
    Да се раздадат незабавно стингъри и по усмотрение.
  • 12 Активист на БКП

    130 12 Отговор
    Миризливият евреин пак се обади🇮🇱
  • 13 kara

    98 8 Отговор
    Палячовциииии...., палячовци....
  • 14 ОНЯ

    115 6 Отговор
    дето искаше ядрени ракети на българска земя да бъде съден по обвинение за държавна измяна, разпалване на омраза и призиви към война. Това, че е евреин не е смекчаващо вината обстоятелство

    Коментиран от #75

  • 15 Нямат спирачка

    85 5 Отговор
    Пак опърдяха медийния ефир.
  • 16 Сандокан

    71 9 Отговор
    В АСБ е пълно с комуняги и агенти на ДС, които от време на време изкрякват по някое малоумие, за да си заслужат грантовете.
  • 17 глоги

    76 11 Отговор
    АСБ: Кабинетът незабавно да спре полетите с руско оръжие над България. КАК ДА ГИ СПРЕ? С ДВЕ РЪЦЕ ЛИ ИЛИ КАТО ИМ МАХА СЪС ЗЛОВЕЩА ФИЗИОНОМИЯ?
  • 18 клоуни

    99 11 Отговор
    Да качим АСБ на кораба Вера Су и да ги пускаме да освобождават Крим. Ей, докъде ги доведе русофобията, станаха укрофили.
  • 19 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    95 4 Отговор
    Пъпчивото лаYNо Мони Пасито пак плюе по Русия, защото чака да си получи грантовете от другото еврейче, онова с унгарския произход...

    Коментиран от #23

  • 20 Търновец

    78 7 Отговор
    NATO и EC се командуват от Тел Авив, a USA все повече ce превръщaт в новата Отоманска Империя.4564
  • 21 ПАСИТО

    73 3 Отговор
    отърва кожата от затвора само защото е човек на САЩ още когато вкара в посолствата на България в чужбина шифровъчни машини без лиценз от Българските органи. При това после се разрази световен скандал, че КРИПТО АГ - уж швейцарската фирма е правила устройства с американски чипове - бъгове в платките. За да могат ЦРУ и германската служба за сигурност да четат дипломатическите телеграми по целия свят, където са си продали криптомашините
  • 22 Айде, бе

    92 5 Отговор
    Пасито всеки ден трябва да носи цвете на паметника на червената армия, че без нея да спаси дедите му можеше и него да го няма :)
  • 23 Сандокан

    83 5 Отговор

    До коментар #19 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Това не е Соломон Паси, това са други боклуци.
    Правете разлика между Атлантически клуб и Атлантически съвет. В този "съвет" влизат Ал Йо, Димитрин Вичевци, Тодор Тагаревци, членът на БКП Велизар Ша(ла)манов и друга подобна измет.

    То разликите са формални де, едни и същи боклуци.

    Коментиран от #38

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    71 5 Отговор
    а Атлантическият съвет съвет каза ли каква санкция на даножим на американските бази за дето са окупирали сирия и не и връщат още базите съ петрол?
    или за там се мълчи?
  • 25 чико

    72 3 Отговор
    Какви са тези атлантически клубове и съвети? България не е атлантическа страна. Да не би в САЩ да има черноморски клуб, който да дава акъл на американското правителство? Ползвайте Телеграм, преди да го забранят.
  • 26 Кирчо и Кокорчо

    46 11 Отговор
    Кирчо и Кокорчо не знаят на коя планета се намират, вие за самолети им говорите.
  • 27 Кремъл

    31 6 Отговор
    Вие знаете, че сте " Троянският кон" на Москва, така, че нямате думата. Ще летим където си искаме.
  • 28 Дамаджони Уокър

    49 4 Отговор
    Спрете с глупостите си бе тунеядци!!!!!Когато базите на САЩ които ползват без да плащат , тогава можете да имате претенции!!!!!!,
  • 29 Чарлс Дикенс

    44 7 Отговор
    Чичо Мони, моля те, спри да дрънкаш идеалистични глупости. Без Русия сме живи умрели в тоя ЕС пълен с джендъри и гледачи на кучета, но без деца.
  • 30 Кои са тия АСБ??? Колко човека са!!

    46 6 Отговор
    Само провъзгласили се някой и някакви!! Храненици на чужди държави и служби!! Тези са никаква част от Народа на България!! Никой Несе интересува от тези породажници, нито от мнението им!! Платени Марионетки!!
  • 31 788

    46 2 Отговор
    Паси, син на виден професор комунист и Елена, бивша фаворитка на Политбюро, бивш посланик на Тиквата в САЩ, бивш представител на Еврейската организация на САШ в Полша, в сегашното си битие осъдена за кражба на кремче за подмладяване, два стръка иглика, лика прилика.
    Колко ли лапат за да лаят така ?
  • 32 ССс

    39 8 Отговор
    яяяя краварските подлоги се обадиха :) Марш продажници !!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 00214

    41 3 Отговор
    А вие кога ще обявите кой ви издържа и плаща сметките ви, кога ще инициирате референдум за членството на България в НАТО и ЕС? нали говорим за демокрация, правова държава, допитване до народа или вие папкате на издръжка на САЩ и сте добре, пък Българският народ кучетата го яли!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Azz

    42 3 Отговор
    Айде атлантиците в Атлантическия океан...там и е мястото,с гиричка на врата...
  • 37 JEFF

    7 36 Отговор
    Всички руски полети да се прекратят.

    Коментиран от #73

  • 38 Да знаеш

    16 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сандокан":

    Сигурно си прав, но трудно се различава лаYNо от гоVNо.
  • 39 ПараШут

    50 5 Отговор
    Значи руснаците имали в Ниш център за подривна дейност, а огромната краварска база в Прищина сигурно е център за чист въздух и зелена енергия?! И този атлантически съвет кога ще бъде закрит като център за престъпена дейност в България??? Ние не желаем разни атлантически терористи да ни определят бъдещето!!!
  • 40 Лъжепатриоти

    41 2 Отговор
    Че кои сте вие 200 атлантици да казвате де е България.Лъскайте бутуша и ще ви платят.
    Референдум и както решиш суверенна.Точка
  • 41 Опаа

    23 2 Отговор
    АСБ..Тие шават ли още бре!!?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Боже, Боже

    31 0 Отговор
    ...тия пък откъде се пръкнаха ? Какви ли "чудеса" стават в майка България - милиарди се теглят, някакви мистериозни организации ...и всичко това на Широката гърбина на данъкоплатеца.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мимчят

    25 3 Отговор
    Абе глупаци ли сте или се правите на такива.Вие кого защитавате България или урките.Каква ни е ползата от тях,че се застъпвате против Русия ,която до сега ни е изкупувала боклуците а и сенергия и какво ли не от там идва .Ние трябва да си траем,щото нищо независи от нас.Нали знаете поговорката-колкото повече мърдаш,повече ти влиза....
  • 46 Пешо линейката

    5 0 Отговор
    Я тихо там,то спиранка е това.Смехотворник...
  • 47 Явно

    20 1 Отговор
    Явно новите траншове захраниха сметките на разните му организации тип АС и се започна. Хора работещи против интереса на страната си в услуга на Кравария и нейната политика.
  • 48 А СБ?? Колко мишока сте, че ще Нареждате

    22 2 Отговор
    И ще Говорите от Името на България?? Вие сте Никой от Населението на държавата! И Галактически съвет да се кръсти те, сте Никой!!
  • 49 Behemoth

    11 1 Отговор
    Тия ще са най доволни ако обявим война на Путин!
  • 50 А СБ?? Колко мишока сте, че ще Нареждате

    18 0 Отговор
    И ще Говорите от Името на България?? Вие сте Никой от Населението на държавата! И Галактически съвет да се кръсти те, сте Никой!!
  • 51 Stoich

    19 0 Отговор
    Сюлейман Паси пак одгрухтява надясно. Хайде всички атлантици в Атлантическия Океан или доброволци в Украйна. Продажници!
  • 52 УСА боклук

    7 0 Отговор
    Аз няма да обиждам евроатлантиците.
  • 53 Пеци

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "тикви":

    Къде видя чужди войски в мн.ч.в България???

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 тресан

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Пеци":

    Чети момче , чети, ако не вярваш БГ е малка посети!!!
  • 57 Марков

    14 1 Отговор
    Мони, Ами да оставим да летят само самолети на САЩ, които ръсят прах за белодробни заболявания. И които неясно какви товари пренасят и складират в ползваните от тях летища.
    Ами с такива пасквили си заработваш приходите, че и на Ленчето. Жив и здрав да си. Оня отгоре гледа.
  • 58 офицер

    16 2 Отговор
    Зад АСБ се крият имената на краварски слуги, родоотстъпници и виновници
    за разбитата БА. Ботев и Левски в гроба се обръщат гледайки националното
    предателство на тези психично болни човечета . Познавам част от тяхги лично
    и се срамувам че съм българин.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Матей преображенски

    12 0 Отговор
    Защо бе,къзъм,защо си го причинявате?предпочитате руснаците да преминават направо от тук ли,на път за Сърбия,по суша.Шамандури,вече е очевиден провала на преговорите,руснаците след няколко дена ще си идат и тогава един господ знае какво ще стане.Надали ще нападнат укрите,в началото само ще им отрежат квитанциите,ония ще побеснеят и първи ще нападнат.Дори да не стане този краен вариант,руснаците са се заканили да предприемат нещо мащабно,а какво точно,изненада.
  • 63 Българин

    3 8 Отговор
    И не само това. Въведете реципрочност на дипломатическия състав - руските дипломати в България са около 10-на пъти повече, отколкото българските в Русия. Явно е с цел шпионаж, понеже нито сме в толкова топли отношения, нито няма стотици хиляди българи туристи към Русия! Колко автомобили имат с дипломатически номера? Колко нарушения са установени от българските власти? Защо ББ им построи "Руски поток" за 3,5 милиарда лева българска народна пара без нито едно разклонение за България (вместо да вдигнат пенсии, заплати и да построят най-после Национална детска болница)? Спечели Сърбия, на която газопроводът го построи безвъзмездно Газпром.

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 SAAB

    8 0 Отговор
    амуджата ......незабавно в трабанта и в .....печката !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ....

    10 1 Отговор
    Гони ви дългата ръка на Кремъл? Виждате Путин на всяка крачка? Заповядайте в нашият психодиспансер, ние ще се погрижим за вас :)
  • 68 ИВАН

    10 1 Отговор
    Хаха, тия атлантици ще се задавят от собствената си злоба и помия, но всъщност не е смешно - уж сите сме българе, юнаци, но колко само сме различни, разединени, без никакво единодушие и без национална кауза
  • 69 някой си

    8 1 Отговор
    Кои и какви са тези идиоти?
  • 70 Еми

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Питай Бойко. Също го питай колко е взел от газпром. После питай същите тези атлантици защо спряха български поток.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Чисто

    4 2 Отговор
    от правна гледна точка, тези биха могли да бъдат дадени на съд... Но някак точно защото лъжете не нагло ами некадърно направо, без никаква реална преценка за реалния свят, пак ще ви се размине ..
  • 73 Класик

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "JEFF":

    И като се спрат кой ще ти пълни тъпите курорти в БГ?
  • 74 Уточнение

    8 0 Отговор
    Тези евроатлантици с ръка на сърцето да си кажат на колко господа слугуват, ако имат чест, де. Ама нямат. И как се наричат хората без чест? От факти ще ви отговорят, като ме изтрият.
  • 75 ЬЬff

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ОНЯ":

    Напротив, даже е отежняващо.
  • 76 малиии

    0 3 Отговор
    Пак разлютихте колхознята ...🤭
  • 77 ттт

    6 0 Отговор
    На мен АСБ не са ми никакви.
  • 78 НЯКОЙ

    7 1 Отговор
    Някакви си нареждат на българското правителство ?!? Изживяват се като местна инстанция на международния тероризъм ! Българите не искат да воюват с никого и не искат да участват в акции, свързани със заграбване на чужди богатства и унищожаване на други народи! РЕФЕРЕНДУМ!!!
  • 79 Лустрация

    4 0 Отговор
    Затвор за изменниците и шутове към Сибир
  • 80 Къде е ревльото?

    7 1 Отговор
    За Паси с трабанта?Тия съвети са група мразещи и червата си. Вън НАТО от Бг.Заплахите са в болните им мозъци.
  • 81 Сталин

    6 1 Отговор
    Натовски подлоги Колко воини запали Фащ,колко държави затриха
  • 82 ттт

    6 1 Отговор
    На АСБ искам да припомня, че България беше член на Тройния съюз, но не воюва срещу СССР, и воюва срещу Германия. Така, че членството ни в НАТО нищо не означава.
  • 83 фбр

    5 1 Отговор
    Тия станаха по-големи католици и от папата ! Русия ще върне Крим на Украйна на кукуво лято ! Не можеш да връщаш нещо , което векове е било твое и е подарено чрез незаконен акт на друг !
  • 84 Павел Пенев

    2 1 Отговор
    Атлантическия съвет начело с еврейското нищожество Соломончо и крадлата Елена имат ли право да настояват за подобно нещо.
  • 85 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Иска се от България решителни действия...
    Само, че не знам дали сме имали представител и право на глас в миналия разговор, когато Путин и Байдън се опитваха да си разделят парчетата от баницата.
    Чудя се, ЗАЩО тез две супер сили не се сблъскат там дето има вода между тях, а се пънат тук, дето има цял континент между тях.
    Другото, на САЩ май им се ослади възстановяването на Европа след ВСВ....
  • 86 Една различна гледна точка

    2 0 Отговор
    Русия е 160 милиона души. Седнали са на твърде голяма площ с изобилие от ресурси.
    От една сърана е нормално останалите да се бунтуват...
  • 87 Съдията Дред

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ужасен":

    Нищо им няма, просто трябва да си заработят тлъстите пачки
  • 88 ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

    1 2 Отговор
    Цялата путинска сган мобилизирана. Заробихте ли си копейките, национални предатели!
  • 89 [email protected]

    2 0 Отговор
    И как си ги представяте тези работи?
    С американските хвърчила дето са на хартия ли ще спрете руските самолети?
    Явно сте за ПСИХИАТЪР....
  • 90 Иван Иванов

    3 0 Отговор
    Боже,прибери си вересиите!
    Защо допускаш подобни глупци да пишат и да призовават към глупост?Спрете да се натягате без да има защо.Оставете и не се намесвайте където не ни е работа.Не Ви се живее липовече ли?
  • 91 Георги Бяндов

    0 0 Отговор
    Тия от АСБ (това е само едно НПО на американска издръжка, не са нито институция, нито авторитет!) трябва да бъдат вкарани в затвора за потикване към война!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове