Last news in Fakti

18 Януари, 2022 17:42 1 303 29

КС казва на 8 февруари дали правосъдният министър може да поиска оставката на Гешев

  • кс-
  • 8 февруари-
  • правосъден министър-
  • оставката-
  • гешев

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев

КС казва на 8 февруари дали правосъдният министър може да поиска оставката на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционния съд насрочи свое заседание на 8 февруари 2022 г., когато ще преразгледа Конституционно дело №17 от 2021 г. То е образувано по искане на Министерския съвет, съобщават от БНТ.

Изпълнителната власт се е обърнала с питане дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Делото е допуснато за решаване.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно проф. Янаки Стоилов беше назначен за Конституционен съдия от квотата на президента.

Ето и пълното съобщение на КС:

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.


Делото е за решаване.

Докладчик: съдия Филип Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надежда

    28 8 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
  • 2 Айдееее

    26 7 Отговор
    Айде да махат каскета ! и без това за нищо не става.
  • 3 истина е

    24 7 Отговор
    Ще го видим ли с белезници .Това е големият проблем !!!!
  • 4 гадно

    14 1 Отговор
    Ма не така само Господ може да си маха инструмента.
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    22 1 Отговор
    Че не се ли знае това нещо от такива "велики" магистрати, че 20 дена ще се чака?! Ми отворете си кодексите и го прочетете! Един тон тиквени семки ли ще люпят дотогава?! Важни трябва да излязат!
  • 6 Съда и да разреши делото,

    10 2 Отговор
    какво от това!ВСС може да отстрани главният прокурор.Трябва да има независимост във власта.Това е демокрация.
  • 7 НИКОЙ НЕ ТЕ ИСКА

    16 5 Отговор
    ТОЯ НЯМА ЛИ ДА ПОСТЪПИ КАТО ...МЪЖ .?????
  • 8 Тошо

    22 3 Отговор
    ТЕЗИ ПАРАЗИТИ ОТ КС НАРОЧНО РАЗМОТАВАТ И НАСРОЧВАТ КЪСНИ ДАТИ.80% ОТ ТЯХ СА СЛУГИ НА МАФИЯТА.
  • 9 ВСС

    16 2 Отговор
    На осми февруари тази година ли или? Бързината на правораздаването по нашите земи е на световно ниво. За качеството да не говорим
  • 10 факт

    16 2 Отговор
    В Германия правосъдния министър може да уволни главния прокурор.

    Коментиран от #16

  • 11 Бай Онзи

    12 1 Отговор
    Мачкай , Гришо !!! Тикви , каскети , мутри ..
  • 12 Анти

    12 4 Отговор
    В България политиците не спазват Конституцията.Няма нужда от Конституционен съд.Само харчи скъп ток.

    Коментиран от #17

  • 13 Едно проучване

    11 4 Отговор
    До осми февруари Гешев, заместничките, изпълнителнителките, ММА бойците, даже шофьорите им ще бъдат на студено в следствието
  • 14 истината

    8 3 Отговор
    "Главният прокурор е политически служител. Той трябва да споделя възгледите и целите на НАСТОЯЩОТО федерално правителство (в държава в ЕС!) за престъпната политика и политиката за сигурност и може да бъде временно пенсиониран по всяко време. Той е член на изпълнителната власт и ПОДЛЕЖИ НА НАДЗОРА на федералния министър на правосъдието!!!" Представяте ли си Гешев да е под надзора на сегашния ни правосъден министър Надежда Йорданава?!
  • 15 ЦИЦЕРОН

    9 7 Отговор
    КС щял да каже на 08.02.2022 г.???? И на децата е ясно, че Министър не може да нарежда на ВСС какво да прави. Щом ВСС е отказал предложение на Министър за предсрочно прекратяване на мандата на Главния прокурор, КС също не може да повлияе на решението на ВСС. Ченовете на КС и на ВСС четат едни и същи книги. Най-добре е Президента да назначи Главен прокурор.

    Коментиран от #20

  • 16 Също ФАКТ

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "факт":

    В Австралия ако нарушиш конституцията , те гонят от страната.
  • 17 Пешо

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Анти":

    Разбира се, че няма нужда от КС, след като Премиерът и Президентът ни не спазват Конституцията. Даже нямаме нужда и от Конституция, след като не се спазва...

    Коментиран от #19

  • 18 реш

    7 4 Отговор
    Главният прокурор не трябва да е със седалище в столицата (поне така е в други европейски държави). Изопщо е голяма грешка всички държавни институции да са в София.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 искания

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "ЦИЦЕРОН":

    Най-добре е Парламента да назначава Главния прокурор а министъра по правосъдието да го уволнява при несправяне със задълженията му. Не е нормално в една държава Главния прокурор да саботира правителството.

    Коментиран от #25

  • 21 Разбирател

    7 1 Отговор
    Съдия - Филип Димитров. Филмът "Адаптация" (сериен) е сниман в психоклиника. Освен актьорите участваха и реални пациенти на клиниката като масовка. Сред тях е Филип Димитров. След т.н. "демократични промени" Ф. Димитров стана министър-преседател от СДС. По-късно и дипломат.Сега е докладчик на Конституционния съд по въпросното дело. В една нормална държава Ф.Д. щеше още да си е в психоклиниката.
  • 22 д-р Лудев

    5 2 Отговор
    Докладчик по делото е "антикомунистът" Ф. Димитров и е конституирал като страна и бившия главен прокурор по комунистическо В. Мръчков, който е дал становище в полза на нова, че правосъдният министър може да иска освобождаване на гламвния прокурор. "Големият антикомунист" Фильо взел предвид мнението на видния комунист Мръчков(87). Навързали са се като свински черва, а не могат да преценят, че по конституция министърът няма това право, защото изрично не е записано в правна норма.
  • 23 Васил Бръчков

    7 2 Отговор
    Главният прокурор не може да бъде сменен, може само чрез конституционна промяна, но в сегашния парламент няма мнозинство от 160 депутати.
  • 24 мнение

    4 2 Отговор
    Пазете г-н Гешев да не се самоубие, защото не го виждам жив скоро
  • 25 ЦИЦЕРОН

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "искания":

    Как парламента да го назначава?! Няма логика. Нали Прокурора и съда са независими от властта.!? Не ги разбираш нещата. Кое правителство е саботирал? Работата на Прокурора е да обвинява, а не да се съобразява с властта. Не казвам, че сегашния е китка, но СЪД и ПРОКУРАТУРА са отделни от властта и нито парламент, нито президент, нито министър не трябва да посочват на съдия или прокурор. Това стане ли, значи сме потънали тотално.
  • 26 гражданин

    2 0 Отговор
    КС да каже и за сертификатите най-после.
  • 27 Селяк

    3 0 Отговор
    Хайде, нали искахте съдебна реформа - ето ви я! Само, че обхваща само как да се премахне Гешев и нищо друго! Всичко останало си остава както преди! Само не разбрах, какво пречи да се смени изцяло съдебната реформа? Стани да седна се получва и нищо ново... някой сеща ли се за убиеца на Милен Цветков, който в момента е на свобода, уж под домашен арест ама всички знаем какво означава това? Ами всички онези убийци и изнасилвачи и побойници - получили леки присъди, та то има такива с по 9-10 присъди пуснати на свобода които продължават да паравят мизерий и никой не може да направи нищо...ами ЧСИ? Ох колко много неща са, а те ще сменят 1-2 закона за да махнат един прокурор за да сложат техен си...
  • 28 8февроари

    0 0 Отговор
    Не става,дайте още!
  • 29 Тодоров

    1 0 Отговор
    Много мудни тези КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ, бавни като правосъдната им Система. Какво има толкова да мислят - или да видят кой колко ще даде за "правилното" решение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол