Last news in Fakti

21 Януари, 2022 12:48 3 186 33

Енергиен експерт: Следващите три зими ще бъдем в подобна ситуация

  • енергетика-
  • цени-
  • ток

Трябва да забравим за 2020 г.

Енергиен експерт: Следващите три зими ще бъдем в подобна ситуация - 1
Снимка: Shutterstock

Мерките са глътка въздух както за бизнеса, така и за битовия потребител. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Антон Иванов каза, че лятото се очаква спад на цените на електрическата енергия, но все пак те ще останат по-високи от това, на което сме свикнали.

По темата с цените на горивата Начев коментира: “Не бих се съгласил, че следващите месеци цените ще вървят много нагоре. Точно обратното, видяхме, че цената на нефта отиде 86 долара за барел. Цената на петрола ще се движи от 85 долара. Дистрибуторите побързаха да бъдат в час с актуалната цена на нефта. Цените са достатъчно високи и към днешна дата, за да наблюдаваме по бензиностанциите нарастване на цените на бензина и дизела”.

По думите на Иванов няма как в една кризисна ситуация да се решат всички проблеми: “В момента решенията покриват нуждите на по-голяма част от потребителите”. Според него има производства, което прехвърлиха своите разходи към крайните потребители и пример за това е бензинът.

Според Начев ще има компании, които ще се наложат да затворят: “Не можем до безкрайност да разчитаме на компенсации. Следващите три зими ще бъдем в подобна ситуация”. По думите му до грантове достигат хората, които не са най-нуждаещи се, а правителството трябва да намери по-гъвкава форма.

“Трябва да забравим за 2020 г. Тя не би се повторила, затова не бива да си прави разчетите на нея”, допълни той.

Антон Иванов изрази мнение, че обслужването на кредитите ще бъде трудно: “Ключово е как ще използваме средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. Колкото по-бързо правителството, вкарат тези пари в българската икономика, толкова по-добре. Планът дава възможност за капитализиране на малкия бизнес при нови условия”.

Той изрази скепсис относно правителствена намеса, която да защитава крайните потребители. Според Начев има свръхочаквания към Плана за възстановяване и развитие.

“В краткия период между март и юни не очаквам драстично повишение на цените”, смята Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голяма

    17 0 Отговор
    "радост" три години !
  • 2 Госあ

    19 2 Отговор
    От парите за т.нар. план за възстановяване ще намажат маститите хотелиери с протекции. Та от своя страна са освободени и от данъци, така че от тия европейски пари, българина пак нищо няма да усети. Но това не е нищо ново. Все пак идеала на европейския съюз е преразпределяне на финансите към олигархични кръгове без никаква полезна дейност, напротив - дори вредна.

    Коментиран от #14

  • 3 pbdan

    20 2 Отговор
    Като е такъв голям енергиен експерт, който прави прогнози за 3 години напред, защо още 2019г. не каза какво ще е сега?

    Коментиран от #6

  • 4 Да , 💸💸💸💸💸 парите са в зайчарника

    7 5 Отговор
    И затова тъй жалко живеем.
  • 5 ха ха

    13 1 Отговор
    май голямото зануляване ще приключи преди края на енергийната криза
  • 6 Всички

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "pbdan":

    ... сме "експерти" по лоши новини!!! Хубавите отдавна свършиха!!!
  • 7 Watchdog

    12 1 Отговор
    И защо само още три години. От тук насетне ще е все така скъпа електроенергията, а до една две години има изискване и всички домакинства да "излязат на борсата", така че и те ще плащат тези космически цени би било по точната прогноза. Има европейски регулации и те са задължителни за изпълнение. Това е.

    Коментиран от #32

  • 8 Прокопи

    16 0 Отговор
    Минаваме на свещи за осветление.Зимите ще са като блокадата на Сталинград. Прогнозата е нещо такова.
  • 9 Пако

    10 2 Отговор
    ТОЗИ “ЕКСПЕРТ“ ВЕРОЯТНО КАТО ДРУГИТЕ ИМА СОЛАРЕН ПАРК И МЕЧТАЕ САМО ЗА ВИСОКИ ЦЕНИ.
  • 10 Грухчо

    9 3 Отговор
    А всички си мислеха ,че Радевата зима е измислица .Да ви е честита!
  • 11 Да живее Промяната!

    10 0 Отговор
    Да живее Промяната към много по-лошото! Вече стигнахме дъното!
  • 12 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Заложници на енергийна-олигархична Мафия на герберастия ли? За какво са ти още 3 зими! Канада, ей я те. ГАВРАТА В ГЕНОЦИД СИ БИЧИ!
  • 13 Така

    9 0 Отговор
    Хубаво ни нахендриха глобалистите с техните спотови пазари и зелени енергии. Тъй най хубаво било, казаха те.
    Последния им шанс да запазят многополюсния свят.
  • 14 Извинявай ама ти да не си от

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Иво Христовите 80%? Че те хотелите, заведенията и целият туристически бранш са фалирали напълно от прекрасната политика на непартията ПП "ПП" и нейните дружки във властта!

    Коментиран от #30

  • 15 Тодор Живков

    7 1 Отговор
    Няма страшно тя цялата държава ще е в такова състояние още 3000 години най малко и запомнете Прост и Крадлив народ Слаба държава!
  • 16 глоги

    6 1 Отговор
    Енергиен експерт: И през следващите три зими ще бъдем в подобна ситуация. Ще студуваме и ще плащаме луди сметки за ток.
  • 17 Да живее "Зелената сделка"!

    6 0 Отговор
    Толкова глад, войни, епидемии и икономически кризи е изкарала Европа и пак е оцеляла и стана най-доброто място за живее в целият свят, но сега тия "Зеленясалите младоци Тумбергчета" не просто ще я запратят на дъното на класацията, ами и ще я занулят напълно!
  • 18 Радевата зима е зинала

    7 0 Отговор
    да глътне Виденовата! Айде напролет който преживее ще разказва!
  • 19 Иван Вазов

    7 1 Отговор
    би написъл "Под Радево-Кирчовото иго"
  • 20 Стефчо

    6 0 Отговор
    Кой ще ви търпи три зими бе фантазьори?
  • 21 А бе какви "грантове" сънувате?

    5 0 Отговор
    Не виждате ли че Асанчо и Кирчо са стиснати, като евреин лихвар, помощи не искат да дават, а само кредити! Представяте ли си що за мярка е последната им дето от банката им се откъснаха едни 60 милиона за кредити - Кредити за закъсали Туристически фирми с "преференциални" лихви, ама с лихви! Те малките и средни фирми в туризма са тотално задлъжнели, а те само им дават възможност да си увеличат задълженията!
  • 22 Радевият аскер и Кирчовият Башибозук

    7 0 Отговор
    ще ни занулят като нация и държава!
  • 23 А бе те тия от новите управляващи партии

    6 0 Отговор
    всичките четири барабар с ДПС-то имат или соларни паркове, или вятърни, или ВЕЦ-ове, или пък и от трите! А па вие духайте супата, колкото искате!
  • 24 Тъпанар

    2 0 Отговор
    Какъв е този енергиен експерт "Антон Иванов" снимка няма, инфо също до колко е експерт.
    Петър Петров каза че ще разтреляме всички политици и платените им репортери и това може да мине за новина нали.
  • 25 Съвсем нормално

    0 1 Отговор
    Нищо няма да е както преди.
    Всичко се променя.
    И ние.
    Колкото по-бързо,толкова по-добре.
  • 26 Престанете

    2 1 Отговор
    да плашите хората.
  • 27 Taka si e

    0 0 Отговор
    A в БГ заразените отново намаляват. Само умрелите са много тук, но те са много от всички болести, много повече отколкото в Германия. Що ли? (имам предвид другите болести, не ковид).
  • 28 Баба Врачка

    0 0 Отговор
    В Германия дизела е 1.80 евро. не мога да разбера как тока днес струва 20 ст. а утре 40 ст. Кое поскъпна - водата ли, урана ли? Като е поскъпнал газа, логиката на пазара е да спре производството от газовите ТЕЦ и да се увеличи от ВЕЦ и АЕЦ, а не да се вдигне цената на всичкия ток, обаче тази логика явно не е оравилната пазарна логика.

    Коментиран от #29

  • 29 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Баба Врачка":

    У нас бабо ток от газ почти не се прави, само някои в когерационни топлофикации. Уранът е зареден и платен отдавна, въглищата са си наши, ВЕИ-тата също. АЕЦ, ТЕЦ2, ВЕЦ, ПАВЕЦ са всичките държавни т.е. на народа и те произвеждат 90% от тока. Много ток се изнася и от това печелят мошениците от електроенергийната борса. Та затова токът е скъп, а не че са повишили заплатите на миньорите 5 пъти.
  • 30 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Извинявай ама ти да не си от":

    Слушай са, умнико, спасява ви единствено цирка с псевдомерките при които уж има някакви ограничения, а на практика няма такива. Кебапчийниците, бардаците и хотелите бяха затворени само при Мутафчийски, оттам нататък работите на пълни обороти и не плащате данъци. Наистина е по добре да отпаднат всякакви псевдоограничения и да започнете да си плащате данъците и да спрете да прибирате изработеното от другите. Но знаеш, че това няма да стане, нали ? Ше ви храним още дълго. Така е в баноновите републики
  • 31 Гражданите БГ

    4 0 Отговор
    Производството на електроенергия в България е стратегически продукт.Да се предлага произведената електроенергия на борсата в България е пряка заплаха за Националната ни сигурност.Спешно премахване от борсата със закон и поставяне на регулирания пазар.След задоволяване с електроенергия на всички потребители в България,ако има излишна електроенергия тя да се предлага за износ на европейската борса.Всички депутати си мълчат по тоя въпрос защото са пряко или косвено свързани с производителите на електроенергия.Те знаят много добре,че това е спекулация и производителите печелят многократно за сметка на българския народ.

    Запомнете,че друг вариант няма.

    Електроенергията в България на регулирания пазар!

    В противен случай отиваме на Референдум!

    Коментиран от #33

  • 32 Дъртак

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Watchdog":

    Стига с тая ел. енергия!:) Стига с тоя газ!:) Баба ти и дядо ти как са карали и без тях! Че не само много деца са правили, ами и са ги отглеждали!
  • 33 Киро Канадеца

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гражданите БГ":

    Отивай на референдум! Кой, ти пречи?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове