Last news in Fakti

22 Януари, 2022 14:25 2 125 43

Каримански: Страховете на хората от Еврозоната са неоснователни

  • евро-
  • еврозона-
  • българия-
  • каримански

През юни 2021 г. с проекта на Национален план за въвеждане на еврото в Република България

Каримански: Страховете на хората от Еврозоната са неоснователни - 1
Снимка: Архив

Растящата инфлация не пречи българското правителство да влезе в разговори с ЕЦБ за членството ни в Еврозоната дали критериите за влизане в клуба на богатите могат да бъдат дерогирани. Тази позиция изрази пред News.bg депутатът от ИТН Любомир Каримански в отговор на въпрос дали инфлацията ни отдалечава от приемане на еврото.

Като цяло Еврозоната е изявила желание България и Хърватия да се присъединят, подчерта той, като уточни, че хърватите са по-напред от нас в процеса на приемането на еврото.

Каримански обясни, че при влизане в Еврозоната много от транзакционните такси ще отпаднат. Това е един прост пример, но той е показателен, подчерта той.

Според него страховете на хората, че след приемане на еврото ще обеднеят, са неоснователни. Ще запазим курса на еврото 1.95583, увери Любомир Каримански. Дали ще заменим валутния борд с еврото, няма да има кой знае какви промени освен технически, допълни народният представител.

През юни 2021 г. с проекта на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, се потвърди, че целевата дата за присъединяването на България към еврозоната е 1 януари 2024 г. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

С встъпването си в длъжност финансовият министър Асен Василев поиска обществен дебат и информационна кампания по отношение на Еврозоната, но показа увереност, че датата за влизането на България в Еврозоната няма да се променя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    40 10 Отговор
    Българите не трябва да се плащат от въвеждане на еврото, ограбването на държавния резерв от Брюксел, и започване на плащането на дълговете на Богатите еврогейски държави, който се равнява на 22 ТРИЛИОНА ЕВРО.
    Нищо лошо няма за говедата, трябва да бъдат доени докато умрат каза боклука, без да си даде сметка, че вече е в обектива.
  • 2 Али Баба

    43 7 Отговор
    Алоооу, специалиста! Най напред нали имаше твърдо условие 2год преди еврото инфлацията да е под 3 %! После, недей да обясняваш как нямало да обеднеем...за една бедна икономика с никакво производство ще е направо катастрофално за доходите на хората, да не говорим за пенсионерите! А пък и вашата партия в по голямо блато и от юпитата от харвард!
  • 3 Грульо

    31 4 Отговор
    "Каримански обясни, че при влизане в Еврозоната много от транзакционните такси ще отпаднат. Това е един прост пример, но той е показателен, подчерта той."

    Аз друг пример не съм видял, всички изтъкват само това като плюс, а не говорят за минусите, които са много повече и много по-големи от трансзакциите, които касаят много малка част от обикновените хора, но богатите искат да спечелят още някой лев, като махнат транзакциите. По таз логика ЕС трябва да махне еврото и да мине на далари, защото губи много повече от транзакции отколкото българите, които ги касаят транзакциите.

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 BOBO

    6 10 Отговор
    ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ Е В НАТО НЯМА КАК ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА
  • 6 ТаУмВзе

    23 2 Отговор
    Директно да приключваме, защото Само територията е Важна! Матрял вече нЕма.

    Коментиран от #41

  • 7 Какъв хубав ден!

    25 6 Отговор
    Трябва да се приеме закон! Всеки сайт който пуска статия за Чехлю, Ш.и.ш.и или физкултурника,през уикенда да бъде глобяван с по 50 000 лева! Денят е прекрасен, като ти изтупат една статия за Чехлю, и ти развалят настроението!

    Коментиран от #19

  • 8 чичо

    30 5 Отговор
    Карамански - нещо вяра не ти хващам за всичко що го редиш ... Не ти вярвам бе момчеее... Вземем ли еврото ... автоматично хора ,като мен ,всичко що сме събирали през цял живот ... ще се обезцени ...Те това е ...Това е и целта ви . Защото ,днес само защото сме вързани чрез "Валутния борд"- еврото все още е заковано на 2 БЪЛГАРСКИ ЛЕВА , които яко...ама много яко са се обезценили под това ниво ,защото от десетилетие БЪЛГАРИЯ ИКОНОМИКА НЯМАААА.... Всичко се крепи на алъш -вериш ...внасамя от вън и изнасяме печалбите - навън. Влезем ли в еврото и излезем от валутния ,като нищо лева спрямо еврото вече , ще са разменя за ...100...лева . Всички ,де реват за тази "еврозона" отдавна са си изнесли окрадените милиони и обърнати в евро - някъде по офшорките - тях това няма да ги засегне - само в един момент ще станат още по-богати н афона на болшенството ...одрусани за ...СЕТЕН ПЪТ ! Това е ...КарАмански ...

    Коментиран от #40

  • 9 Hoho Boho

    32 2 Отговор
    Ония печатат евробанкноти като за световно
    и търсят балами да им покриват инфлацията..

    Коментиран от #10

  • 10 Zaza

    27 4 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Страните от еврозоната са с дългове над 100% БВП средно.... Ще им плащаме и дълговете

    Коментиран от #26

  • 11 ОТ КЛУБА НА БОГАТИТЕ

    5 9 Отговор
    И тук не е лесно.
    Иска се много работа.
  • 12 Нема се плашите

    6 9 Отговор
    На еврото пише ЕВРО. Я дайте новина, какво каза Борисов за всичките тези кредити, които изтеглиха тези кино-зрители и служебните на президенчето
  • 13 РЕФЕРЕНДУМ

    15 4 Отговор
    ЗА €ВРОТО !!?

    Коментиран от #21

  • 14 Дани

    19 2 Отговор
    Да спечелят едни ,трябва Всички останали да загубим.
  • 15 Цеко

    4 3 Отговор
    Еврата се печатат у нас, а ние цъкаме уевове
  • 16 АзБГ

    23 2 Отговор
    Със сигурност има нужда от обществен дебат. БГ лева очевидно е стабилен и не ми е съвсем ясно защо трябва да се разваля нещо работещо. А се оказва, че и доста страни не искат да влизат в Еврозоната (Полша, Чехия, Унгария), не е само Великобритания.
    Има нужда от отговор на един въпрос - смятат ли ЕС за вечен? Защото историята показва друго.

    Коментиран от #24

  • 17 Точно така другари

    4 17 Отговор
    В евразия трябва да влезем а не в ЕС! Само рублата е истинска валута другари,тя е обезпечена лично от Вова.
  • 18 Ondzy

    20 2 Отговор
    То оная с.иня Теменужка и за борсата за ток така разправяше. Няма страшно!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 така де

    4 2 Отговор
    Като влезе еврото ще направите почасовото плащане като при тях. Иначе защо ни е това евро? И сега нямаме злато и разчитаме на еврото да ни крепи.
  • 21 Hoho Boho

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "РЕФЕРЕНДУМ":

    Може да има обществен дебат.
    Но референдумът е безсмилен и опасен.
    Не може леля Пена или пък аз да се произнасяме по-въпроси, които не разбираме.
  • 22 Кажи за минусите..

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Груйчо, кажи си компетентното мнение, вероятно си специалист по тази тема, ама няма да питаш Копейкин.
  • 23 Безбъз

    17 2 Отговор
    Не ни е страх от еврозоната. Просто сме предвидливи - ще изчезне в това десетилетие, поради все по-нарастващата глупост на евролидерите.
  • 24 Защо???????

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "АзБГ":

    Според теб, Полша, Чехия, Унгария и Румъния не искат да приемат еврото в момента, обясни.

    Коментиран от #28

  • 25 макс

    4 2 Отговор
    Карамански,ако обеднея,ще те търся!
  • 26 😂......

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Zaza":

    Не думай..😂, ще им плащаме дълговете ли????, на сите ли??
  • 27 Ега ти и наглеца!

    10 2 Отговор
    Никой не е питал народа дали иска. Никой не е и разяснил какви ще са последствията. Тея ще излязат не по - малко вредни и престъпни от герберастите.
  • 28 АзБГ

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Защо???????":

    Аз не съм специалист, а търся отговори. Прави впечатление, че Чехия е с много високи финансови показатели, а не съм чул да иска да влезе в Еврозоната.
    Освен това ме впечатли и мнението на Стив Ханке, че не ни трябва да приемаме еврото.
    Но сигурно ще има и други плюс/минус показатели. Не твърдя че непременно е лошо.

    Коментиран от #30

  • 29 Хммм

    7 2 Отговор
    Каримански, защо така нагло лъжеш?
  • 30 ..........

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "АзБГ":

    Чехия, Полша, Унгария и Румъния, наистина имат добри финансови резултати, и техният отказ да не приемат еврото в момента..подчертавам в момента е съвсем прагматичен, не е от страх че ще им се случи нещо лошо. Тези страни не са във валутен борд като нас, техните валути са със плаващ курс спрямо еврото, това позволява на централните им банки, да играят на курса на еврото, като увеличават или намаляват задължителните минимални валутни резерви, това им позволява да напечатат собствена валута в размер от 10% от техният БВП, тези пари се пускат под форми в населението, парите излизат на пазара..харчат се просто казано, това дава тласък на икономиката, и лек ръст на БВП, това е една от причините за момента да се въздържат от приемането му. Тези операции способстват и за леко нарастване на заплатите им. Основните причини за доброто им икономическо състояние са други, ние сме във валутен борд и не можеме това да го правим, за това за нас по добре е да приемем еврото. Ползите са повече, не се връзвай на лъже икономистите които обикалят студиата и лъжат хората, че щели да обеднеят, ще загубят и всякакви лъжи. Те лъжат срещу заплащане..не е от неразбиране.

    Коментиран от #32, #38

  • 31 chi

    3 1 Отговор
    На вас нищо не ви пречи - да крадете без притеснения...
  • 32 АзБГ

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "..........":

    Аз споделям мнението че ЕС е по нанадолнището и е въпрос на време. Без да съм специалист смятам, че присъединяването ще бъде относително гладко, но разсъединяването ще бъде тежко.
    Аз разбирам от енергетика и като гледам общата за ЕС енергийна криза, това че имаме собствени мощности може да ни спаси. Ако общата криза не отмине напролет могат да се направят стъпки да облекчат само нас.
    Прилагам същия подход и към еврото.

    Коментиран от #33

  • 33 Нещо не те разбрах...

    1 8 Отговор

    До коментар #32 от "АзБГ":

    Какво за ЕС и нанадолнището???, какво те притеснява примането на еврото, приемаме го при фиксиран курс, може и година по късно, 25 милиарда евро е нашата гаранция в ЕЦБ, с две резервни суапови линии, при нужда, ЕЦБ,вече обмисля плавно повишение на лихвите, за да укроти инфлацията, за сгрешата енергийна политика на ЕС съм съгласен с теб, не разбирам от енергетика, но не вярвам това да се окаже фатално за ЕС, даваш ли си сметка че този икиномически съюз е трета световна икономическа сила в света, и еврото и долара доминират в света, политическите неразбории в съюза са поправими, икономическият съюз е бетон, само не се връзвай на руските пропангандатори, че еврото и долара са напечатана тоалетна хартия, че са напечатани от въздуха, че ЕС и САЩ, си заминават, и всякакви глупости и глупости и глупости, които папагалите повтарят с идиотска упоритост, абе нескопосани хибридни атаки. Досещаш се от кого.

    Коментиран от #34

  • 34 АзБГ

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Нещо не те разбрах...":

    Според мен атаката срещу еврото ще дойде отвъд океана, не от Русия. Това се видя и при гръцката криза, а Стив Банън работеше и с Мари лъоПен и с Каталуния. Доларът няма да позволи стабилно евро.
    А позициите на глобалистите ще отслабват.
    Също вътрешните напрежения в ЕС ще нарастват. Франция засега отложи излизането в програмите на партиите, но бюджетът на южните страни отново ще дойе на дневен ред след короната.

    Коментиран от #35

  • 35 ..........

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "АзБГ":

    Долара и еврото са подкрепящи се валути, от Азия нищо няма да дойде, там няма единна валута, която може да се опре на долара и еврото, златото стои в тесни граници, не вляе, лихвите по 10 годишните ДЦК на САЩ се повишават, маржините на валутните пазари, следват нормална крива на горе, в подкрепа на шесте световни валути, за каква заплаха от Азия говориш, Китай ли имаш предвид???, знаеш ли в момента състоянието им???

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 АзБГ

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "..........":

    Не знам защо си останал с впечатление за Азия. Отвъд океана имам предвид САЩ.
    Садам и Кадафи го отнесоха когато започнаха да продават петрола в евро. Паниката около гръцката криза беше раздухвна от кредитните агенции, които са американски. Накрая Европа реши че трябва да се направи европейска кредитна агенция.
    Стив Банън беше много близък на Тръмп и изпълняваше задачи в Европа. В момента глобалистите го съдят в САЩ.
    Лека вечер!
  • 38 Qqqq

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "..........":

    Така ли? От тези страни , които изброи Чехия е най - добре. Я ми кажи колко е минималната и средната работна заплата там? Минималната е някъде към 700 - 800 евро , а средната 1000 - 1100. А за Полша по - добре да не говорим. Това са смешни пари , приятелю. В София много хора не биха се съгласили да работят за тях. А ако си чужденец и ти преспаднат за квартира , която е гнусен полу - зандан, колко ти оставят? Я сравни тези заплати със заплатите на страните в евро зоната.
    Причината за високия БВП на тези държави е заради многото чужди инвестиции , а инвеститорите ходят там защото заплатите , които трябва да плащат да работниците са малки. А те са малки , защото в тези държави се експлоатират емигранти главно от Украйна Молдова , а също и България , Румъния и други страни от Източна Европа. А данъците с , които се облагат заплатите на обикновените хора , от друга страна са много големи , като процент съответен към самия им брутен размер. За това тези държави са и финансово стабилни. Какви плаващи курсове те гонят и какви пет лева?

    Коментиран от #42

  • 39 Qqqq

    0 0 Отговор
    Причината да не искат да приемат еврото е в лиготията и бесния и шовинистичен национализъм в тези държави. А той се дължи на избиването на комплекси за малоценост. Тези комплекси за малоценност се дължат на факта , че от една страна са силно зависими от парите на чуждите инвеститори , а собствен капитал не може да бъде натрупан , защото държавата яко сече с данъци върху доходите , и от друга защото емигрантите бачкат докато чехите и поляците и другите пият по кръчмите и се дрогират с всякакви наркотици.
    Румъния е изключение от това правило. Да тя се справя по - добре в сравнение с България и скоро ще достигне нивото на Чехия , Полша и Унгария. От тях зависи , обаче дали ще останат на него. Дано да не се превърнат в жалки пияндурници и наркомани , като тях.
  • 40 Ти остави това...

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "чичо":

    Приемем ли еврото, край със суверинитета ни. Ние и сега не сме суверинитета държава.
  • 41 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    👍👍👍👍👍👍👍.........
  • 42 Като не разбираш материята...

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Qqqq":

    Не коментирай, за друго ставаше въпрос, но ти това не можеш да го разбереш
  • 43 Керимански?? От името на Народа не

    0 0 Отговор
    Говори!! Клуба на Богатите, ние сме ОКРАДЕНИ за 50год напред от Шайката на Борисов и ДС Ченгета та! С Еврозоната ще стане ме още по бедни! А крадците още по богати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове