Last news in Fakti

23 Януари, 2022 06:53 7 417 47

Асен Василев отговори на критиките към новия бюджет

  • асен василев-
  • бюджет-
  • критики-
  • отговор

За първи път в него се стъпва на реални отчетни данни, а не на прогноза какво ще се случи в края на годината, заяви вицепремиерът и финансов министър

Асен Василев отговори на критиките към новия бюджет - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът, който внасяме, за първи път стъпва на реални отчетни данни"

Това заяви пред БНТ финансовият министър Асен Василев в отговор на критиките по обявената рамка на Бйджет 2022.

Той посочи, че за първи път се прави и предлага макрорамка, която не стъпва на прогнозни данни, а на реални отчетни показатели. Използван е и консервативен подход при определяне не приходните параметри в план сметката за тази година.

"Досега бюджетите винаги са стъпвали на прогноза какво ще се случи към края на годината и на база на това се прави бюджетът за догодина. В момента сме заложили приходи, които са сравнително консервативни, защото се отчита ръстът на икономиката, отчита се инфлацията, отчита се подобрена събираемост. Растежът е малко под 5-4,8 на сто. А инфлацията е заложена между 5 и 6%. Дефицитът, който е предвиден по бюджета, без COVID мерките е 2,5%, с тях излиза около 4%", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ананиев

    27 15 Отговор
    Не съм бил на тоя урок !!!

    Коментиран от #29

  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    38 10 Отговор
    😀😀😀Растежът е малко под 5-4,8 на сто. А инфлацията е заложена между 5 и 6%. 🤔🤔🤔 С две думи - ще имате повече пари, но ще можете да купите по-малко с тях ‼️‼️‼️

    Коментиран от #4

  • 3 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    49 24 Отговор
    лъжите продължават
  • 4 Бкшбг

    42 20 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Ще ядем хурката с тез финансисти...

    Коментиран от #32

  • 5 25380

    45 19 Отговор
    Бако Асене това нещо дето го нарече бюджет съгласува ли го с Херо Мустафа, че краварите не обичат самоинициативи? Бако Асене нещо за скока на цените, инфлацията, кражбата на доходи и спестявания няма ли да споменеш или ние сме на власт и ще крадем? Бюджет на кражбата и мизерията!
  • 6 Немо

    48 19 Отговор
    Кокорчо трябва да започне да пише фентъзи романи. За 2022 г, инфлацията щяла да е 5-6 % , а "растежа" 5-4.8 % ?!
    Демек - инфлацията (реално) ще да е около 1% ?! Защо ли министър Кокорчо ни взема за идиоти (добре усещаме по джобовете си , че инфлацията вече е около 10% а икономически растеж не се вижда дори и с телескоп) - ами защото се намериха идиоти , които гласуваха за случайни хора , без опит но с големи и лъжливи усти. Да ни е честита "промяната" - водеща към рязко обедняване. И на предстоящите избори - мислете (за кого да гласувате) , а не гледайте кой колко хубаво се хили.

    Коментиран от #15

  • 7 А между другото

    49 14 Отговор
    Протести за скъпия ток и живот въобще,няма ли да има та и аз да си докарам задника..и за оставка на тия нагли продажници..

    Коментиран от #37

  • 8 Генералът

    29 44 Отговор
    Нали не мислите, и не очаквате е така утре да се събудим по богати от вчера. Няма да е лесно, няма да стане и бързо. Сътворенията на ГРОБАРИТЕ през годините са пагубни за Бг. Хората очакват от новото управление да спрат поне потъването на държавата.

    Коментиран от #9, #11, #12, #30, #38

  • 9 вий сте гениййййй

    45 17 Отговор

    До коментар #8 от "Генералът":

    Не знам как др. "генерал" се спира потъване на нещо (кораб , лодка ,държава) чрез пробиване на нови (и по големи) дупки в корпуса (бюджета) му . Това ще да е нова , харвардска технология сигурно. Значи - теглим заеми (яко) , удесетворяваме външният дълг , увеличаваме чиновниците яко , харчим (крадем) пак яко и така ... спасяваме България от ... потъване ?! Гениално !
  • 10 Васко

    47 17 Отговор
    Къде се изпокри Президента, няма ли да вдигне юмрук и да защити българския народ от безпаричие ,глад,мизерия
  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    29 6 Отговор

    До коментар #8 от "Генералът":

    Е, да . Ама те не изгребват водата, а само я местят от единия трюм в другия ‼️ А доста хора наистина се събудиха по-богати от вчера ‼️Важно е с кого си легнаха ‼️
  • 12 Вера Су

    35 17 Отговор

    До коментар #8 от "Генералът":

    "Генерале", събуди се , че глътна вода !8 месеца на некадърност, некомпетентност и лъжи ,и резултата на лице, потъване ! Те кораба потопиха , ти ги чакаш да те измъкнат от блатото в което ни набутаха.
  • 13 Чеп

    32 7 Отговор
    Честно казано нищо не разбирам от бюджет и подобни ама със заеми за милиарди и аз мога да се закрепим на власт 1-2 години.
  • 14 Петербурженка

    2 5 Отговор
    Бандитски Петербург вижте се. Български мутри като мишки в сравнение с петербургски. Ако Митьо Очите беше влязъл в затвора при нашите Кръстове, щеше да му бъде обяснено как да се държи.

    Коментиран от #22

  • 15 Да те питам????

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Немо":

    Ти на предстоящите избори за кого ще гласуваш...ако не е тайна разбира се.

    Коментиран от #20

  • 16 Пенсионер

    30 7 Отговор
    Този бюджет ли ви е голямата промяна? Живи ни изгорихте!
  • 17 Тошко

    33 7 Отговор
    Бюджета е направен за сем.Лорер и компания?
  • 18 Селянин

    17 5 Отговор
    Хубава работа ама българска
  • 19 учен

    30 9 Отговор
    Тоя Асанчо и приятели са клоуните на промяната за забавление и ограбване на народа .ОСТАВКА
  • 20 Немо

    24 6 Отговор

    До коментар #15 от "Да те питам????":

    Ще изчакам да видя дали Радев и хер ОМустафа няма да могат да осигурят някой още по нахилен идиот (в комплект с още по големи безхаберници) и с още по ококорен кандидат за финансов министър и тогава ще реша. ПП. И ще искам дипломите им да са барем от Оксфорд (разбираш ли).

    Коментиран от #21

  • 21 😂......

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Немо":

    Много витиевато ми отговори, абе досещам за нещо, не съм сигурен.

    Коментиран от #24

  • 22 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Петербурженка":

    Вашите Кръстове ако полежат в Пазарджишкия затвор ще излезнат като черни и загорели мулатки.
  • 23 Боже Боже

    22 7 Отговор
    България вече не ражда ли Лидери,че ги внасяме от чужбина и чакаме да мислят за България
  • 24 Немо

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "😂......":

    Ама др. Рашков , недейте сега така , ми - още не съм арестуван. Като ми насочите лампата в очите (като в доброто старо време) и ... ще си призная всичко. Дотогава - досещанията си ги заври ... нали знаеш къде.

    Коментиран от #25, #28

  • 25 Другаря Рашков..

    3 10 Отговор

    До коментар #24 от "Немо":

    Спокойно, спокойно, не се плаши, не боли толкова колкото си мислиш.
  • 26 а дали

    22 4 Отговор
    в разходната част на бюджета са отразени намалените разходи за заплати на 30 000 държавни калинки които УЖ щяхме да уволняваме ??вместо за оптимизащия говорим за 12 % увеличение на заплатите на учителите а и едни бонуси си раздаваме !!! май стана от трън та на глог
  • 27 4д5р

    20 0 Отговор
    Асен да остави завинаги добавката от 60 лв. за пенсионерите след 1 юли! Стига са рязали пенсиите и стига са наливали пари на държавната администрация като ДМС, бонуси, премии и пр.! Ако някой чиновник иска по- голяма заплата, да отива да се гърби в частния сектор, да работи извънредно, да договаря с частника премии, бонуси, ДМС, 13-та заплата, пари за облекло... и да си внася осигуровките. Докога чиновниците ще живеят като при комунизма?!
  • 28 4д5р

    23 4 Отговор

    До коментар #24 от "Немо":

    Рашков е подготвил не само лампи към очите на обикновените хора, ами е подготвил връщането на ДС, Шесто управление, милиционерските мази, задържане за неограничено време в милиционерския участък без знанието на близките и пр. Ама да не си помислиш, че това е подготвено за бивши управляващи и др. "усвоители" в особено големи размери? Не. Това ще е за обикновените хора, за малкия човек. Големите акули Рашков не ги пипа, само ги говори. Гилотината ще е върху народа. И големите демократи от Канада и Англия го одобряват.
    А, СЕГА МЕ ИЗТРИЙТЕ!
  • 29 Jacques Yves Moineau

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ананиев":

    Не си ами! Какво общо има Ананиев с бюджет.. набеден за икономист.
  • 30 Селяк

    19 6 Отговор

    До коментар #8 от "Генералът":

    Ако това бяха управници които мислеха за народа и държавата в този случаи първите неща които трябваше да направят щеше да са: 1. Намаляване на депутатски и президентски заплати, 2. Намаляване на министерства, 3. Намаляване на асистенти, 3. План за справяне с инфлация и икономика (продажба на ток от БГ ТЕЦ а не от чуждите, бърз план за включване на газ от Айзърбайджан, намаляване на ДДСто във всички сектори и пр.), пълна реформа в съдебната и здравната система, и след тази промяна се пуска разследване на всички политици за придобити имоти и пари и съд! До момента - нищо от това не се прави, ами точно обратното се случва!
  • 31 Видяхме,

    12 19 Отговор
    колко слаб министър е Ананиев, и като здравен, и като финансов. Не може да работиш от 1980 година във финансовото министерство, и да не си деградирал. Остарели методики за за писане на бюджет. Браво на Василев, той каза, че ще има и актуализация спрямо реформите след месец юли. Боли ги, защото крадяха на едро от ГЕРБ и патриотите. Трябва да се оправят и законите, защото са си заложили кражбите в тях.

    Коментиран от #34

  • 32 Точно

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бкшбг":

    Все пак са учили в Америка, която е най-богата в света страна. България започна да процъфтява.
  • 33 АЗ ПОДМЯНАТА

    21 9 Отговор
    Оставка Кокорчо ПОДМЯНА Оставка Грабители Назначени Оставка Вън Манипулатори Некадърни
  • 34 гост

    22 6 Отговор

    До коментар #31 от "Видяхме,":

    Нищо още не си видял ! . Чакай да падне мораториума върху цената на тока и има още да виждаш промяна с тези некадърници, И какво ще стане месец юли , освен , че няма да плащам за отопление .И да те питам , къде беше 1997 година ?
  • 35 БОЖЕ БОЖЕ

    23 6 Отговор
    СЧУПИХТЕ ДЪРЖАВАТА, НАРОДА УБЕДНЯ.МАЛОУМНИЦИ.
  • 36 незнайко

    14 5 Отговор
    Абсолюютно нищо не разбрах !!! Растеж 4.8-5% , инфлация 5-6%, COVID мерките минус 2,5%, !!!
    Накрая дефицит от 4% , което ще доведе до НОВ ЗАЕМ !!! ТОВА РОИДИ БОЛНИЯ МИ МОЗЪК !!!
  • 37 Така така

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "А между другото":

    Протести могат да се организират само от, олигарсите и то когато Гешев ги е настъпил по мазолчетата мдаа, парите от Европа не се включват, те са за лична употреба като похарчени те девет милиарда за няколко дни, БОГда дава мъдрост и акъл на гласувалите за пппп
  • 38 Северозапад

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Генералът":

    Ти сигурно си от червените генерали като твоят избраник, резидента
  • 39 gggw

    1 3 Отговор
    за детските градини не е отговорил
  • 40 Герберите хем не

    5 11 Отговор
    разбират, хем се ербачат; от безсилие ще да е ...
    Ама чакат да похапват...
  • 41 интересно

    3 2 Отговор
    САЩ по същия начин, с прогнозиз и корекции на прогнози станаха най-задлъжнялата нация в света все пак, ГЕРБ да не са открили топлата вода да правят нещо друго...
  • 42 123

    6 3 Отговор
    Този да няма кристално кълбо? Как може 7а има реални данни за бъдещо време? Няма как при изготвяне на бюджет да не се вземат предвид прогнозите да инфлация и БВП. Ако правилно разбирам какво иска да каже то стъпват на инфлацията за 2021 но реалната прогноза е за по висока инфлация Не случайно още преди да са внесли проекта бюджета вече обявиха, че го актуализират през юни. Тези "специалисти" от хърватския кръжок ще докарат бюджета за 2022 до дефицит от поне 15%. По лошото е , че никой няма са разбере за 6акво са изхарчени парите. Ще станем по бедни а в същото време БВД ще се увеличил поне с 10 милиарда.
  • 43 Noname

    7 3 Отговор
    "Бюджетът, който внасяме, за първи път стъпва на реални отчетни данни" каза той.Като гледам как радостно си се ококорил май бюджета ще стъпи по вашите банкови сметки.
  • 44 Крадци

    6 3 Отговор
    Изчегъртаха джобовете на хората.
  • 45 Киро Фалита

    2 3 Отговор
    Хора да излизаме на протест срещу Кирката Петков и правителството му.Нещата не вървят на добре.
  • 46 Спеца-а съм

    4 3 Отговор
    Ако се подмотате още малко щее стъпи даже на историески данни... малоумници, кого заблуждавате, ако си в нормална отганозация и нямаш бюджет на 22 януари ще те пратят да топлиш матрака у дома.. мазни изманицииии
  • 47 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 2 Отговор
    Асен Василев НЯМА ТОПКИ за да повиши данъците на богатите българи с месечен доход над 3000 лева. А за да не пострадат децата и инвестициите. При прогресивни данъци трябва да се въведе семейно данъчно облагоне. И приспадане на инвестициите от облагаемия доход. Но това законово трябва да се направи умно, така че само до 1/3 или 1/4 от дохода да може да се приспада като инвестиция. Т.е. богаташа да може да си приспада данък само до 1/4 или 1/3 от дохода.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове