Last news in Fakti

28 Януари, 2022 11:51 2 846 23

КТ „Подкрепа“ иска реформа на данъчната система

  • кт подкрепа-
  • реформа-
  • данъчната система

Според Ваня Григорова минималните доходи, минималните осигурителни прагове и максималния осигурителен доход са "ябълката на раздора" с работодателите

КТ „Подкрепа“ иска реформа на данъчната система - 1
Снимка: БГНЕС

Каква да е данъчната политика у нас и какъв да е размерът на минималната работна заплата и максималният осигурителен доход? Това са част от темите, по които синдикати и работодатели не могат да постигнат съгласие в рамките на дискусията за Бюджет 2022.

Дебатът се пренесе и в студиото на "Денят започва" след като вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони за 2022 г.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" минималните доходи, минималните осигурителни прагове и максималния осигурителен доход за "ябълката на раздора" с работодателите.

От синдиката настояват за реформа в данъчната система, която да включва въвеждане на необлагаем минимум, намален ДДС за стоки от първа необходимост и увеличен данък върху печалбата.

Според Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара промените в данъчната система биха отблъснали чуждите инвестиции у нас.

Той определи проектобюджета като инерционен, вместо реформаторски и призова да не се стига до свръхфинансиране на нереформирани сектори у нас. По думите му този бюджет няма да реши проблемите с тока, здравеопазването и с други области, които са критични.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Реформата ще бъде успешно проведена, когато не остан Живи на територията!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    21 7 Отговор
    Аз пък настоявам за незабавна оставка на компроментирания и забъркан в данъчни схеми шеф на НАП Спецов. Безобразие е длъжник с над милион към НАП да е негов шеф. Какво чакат и се ослушват управляващите? Това ли е промяна към по-добро? Обществото е вече изнервено от безобразия в назначенията
  • 5 123

    12 4 Отговор
    10 % данък доход до 9000 лв на година след това се увеличава

    Коментиран от #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тиква

    19 4 Отговор
    Подкрепа, я марш да спите както Спахте 12 години! Никой не Ви иска мнението!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какво е това"Подкрепа" казионен

    22 3 Отговор
    Профсъюз, работещ, като ЕООД на Борисов!! Я се скрий те, 12 год при Борисов не чухме за вас, че ви има изобщо!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кики

    13 3 Отговор
    Минималната работна заплата не трябва да се облага а да се повиши корпоративния данък, цялата данъчна тежест пада на работника , а чуждите вериги и фирми пият кръвта на българина и не плащат данъци

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А аз съм по-скромен...!

    9 0 Отговор
    Искам...-Ванчето...- Григоровото...😉!

    Коментиран от #20

  • 14 Шайба

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Кики":

    Не четеш ли,че нашите управляващи се притесняват най-вече да не отблъснат чуждите инвестиции,тоест чуждите робовладелци и откраднатия от народа капитал от тях самите внесен е страната като инвестиция отвън,а народа кучета го яли,та в задачата се пита за чий ни е изобщо подобно управление,което очевадно работи против собствените си граждани.

    Коментиран от #22

  • 15 Разлика

    1 1 Отговор
    При ДДС имаше и порано. Но се получаваше такива кориози в касова бележка продадено мляко с ДДС 3%
    Вместо друга стока. Тогава за да спре тази практика правителство да се постави еднакво ДДС за всички стоки.
    10% плосък данък е много не сме конкурентни има къде по атрактивни дистинации за инвестиции. В момента 8%-9.50% по атрактивен плосък данък и 3.5%-4.5% плосък данък върху печалбата от акции. Продължаване да се счита загубите от крипто валутата за данъчно облекчение. Четох едно мнение за увеличаване на корпоративния данък след определена сума. Да това се прави в много страни НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ НИЕ СЕ СТРЕМИМ ДА ПРИВЛИЧАМЕ ИНВЕСТИЦИИ И КОРПОРАЦИИ КОЙТО ДА ОТВАРЯТ РАБОТНИ МЕСТА В
    РАЗЛИЧНИ СФЕРИ НА БИЗНЕС ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО. НЕ ДА ГОНИМ КОРПОРАЦИТЕ С ЛОШИ ДАНЪЧНИ УСЛОВИЯ ТАКИВА УСЛОВИЯ ИМА И НА ДРУГИ МЕСТА. ВЛЮЧИТЕЛНО ОТЛЕЖАНЕ НА МАРИХУАНА НО РЕЗУЛТАТЪТ ПЛАЧЕВЕН. НАРАСТВА ПРИХОДИТЕ ПЪРВИТЕ ГОДИНИ И СЛЕД ТОВА ИНВЕСТИЦИИТЕ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ЗАРАДИ ГОЛЕМИТЕ ДАНЪЦИ. Можем да върнем ДДС на 18% и 9%
    За хранителни стоки , ресторанти , клубове без да правим разлика за вкъщи и в наместо да се консумира храната.
  • 16 зеленчук

    3 1 Отговор
    Според Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара промените в данъчната система биха отблъснали чуждите инвестиции у нас./ поредния феодал окопал се шаблонни изрази , след две години , ако доживеем , работещите ще са под 2 000 000 , какви инвеститори сънува ?
  • 17 Единствената държава

    3 0 Отговор
    в Европа сме с данък 10% , въведен от социалиста Станишев! Този данък обслужва изключително мафията и богатите. Лобито им в Парламента е най- силно. Борисов напълно ни заби в пропастта, а Корнера обещаваше да въведе подоходно облагане, но това беше, докато не стана вицепремиер. България на практика е държава без социална политика, затова има най- голямото социално неравенство в ЕС и най- голямата бедност. Но народът си го заслужава.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гнус

    2 0 Отговор
    Прогресивно данъчно облагане. Никакъв плосък данък.
  • 20 газо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "А аз съм по-скромен...!":

    И аз много искам да я бодна!
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    "10 % данък доход до 9000 лв на година след това се увеличава"

    Аз пък смятам, че трябва да се въведе семейно облагане и 3 ставки. Така щото за доходи до 5000 лева на година на човек да има НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ(0% данък). След това да се увеличава на 15% на човек. И за доходи над 3 или 5 пъти средната заплата(1500 лева месечно) на човек от домакинство данъка да е 35%-40%
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шайба":

    "нашите управляващи се притесняват най-вече да не отблъснат чуждите инвестиции,тоест чуждите робовладелци"

    Много си наивен, нашите управляващи ви лъжат. Единственото, за което се притесняват е, че ако въведат прогресивни данъци за високите доходи ще се вдигнат техните данъци(данъците на депутати, министри, висши чиновници ...). Сега почти не плащат осигуровки и плащат много малък данък доход от 10%.
  • 23 Синдикатите

    1 0 Отговор
    Не би ли следвало да настояват за по-ниски корпоративни данъци и по-висок ДДС, а и по-нисък размер на осигуровките? Или нашите синдикати са сбъркани. Тая мома Григорова, няколко пъти съм я виждал, и усещането ми е, че се опитва с агресивност и тетралничене, да компенсира липсата на образование/опит/интелект.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол